Opvoeding

10 voordelen van een oude moeder zijn

18 mei 2016
voordelen aan een oude moeder zijn-GoodGirlsCompany-jonge versus oude moeder

Mamabloggers dwepen er mee hoe fantastisch het is om een jonge moeder te zijn. Je zou bergen energie hebben. Een betere zwangerschap hebben, sneller herstellen van een bevalling en bovenal is het leuker voor je kind. Want die heeft er natuurlijk ook niet om gevraagd om in de schoot van een oude moeder geworpen te worden. En toch…een oude moeder zijn heeft ook zo zijn charme en verschillende voordelen.

 

voordelen van een ouder moeder zijn-ouder moeders zijn leuker-goodGirlsCompany

Zelf was ik ook een ‘jonge moeder’ Nou ja jong? Voor tegenwoordige begrippen dan. Ik werd aan alle kanten gewaarschuwd. Waarom zo jong aan kinderen beginnen? Ik had mijn hele leven nog voor me. Ik MOEST eerst genieten. Iets van carrière maken, de wereld bereizen, elke zaterdag in de club hangen voordat ik zo’n ingrijpende beslissing kon nemen. Jullie kennen mij inmiddels een beetje dus ik luisterde …en ging er alsnog voor. Maar dat was vele jaren geleden.

Waarom is een oude moeder zijn leuker

Waar ik ooit een jonge moeder was, vind ik mijzelf inmiddels een oude moeder. Veel moeders laten geloven dat het een kwestie is van leeftijd. Maar ik vind van niet. Of je nu 19 of 40 bent en voor het eerst moeder, in mijn ogen ben je dan een jonge moeder. Want een jonge moeder is voor mij iemand met jonge kinderen. Iemand die pas mama is en die hele ontdekkingsreis die moederschap is nog moet mee maken.

Kritische lezers zullen nu zeggen “Huh, maar jij hebt toch ook een baby van bijna 1 jaar?” Dat klopt. Maar omdat mijn oudste alweer 9 is, ga ik al weer vele jaren mee. En geloof me, zodra je kind de meeste baby-, dreumes- peuter- en kleutermijlpalen heeft doorstaan, kan lezen, schrijven en fatsoenlijk kan discussiëren gaat er een wereld voor je open. Eentje waardoor je weet: jonge moeder zijn is totaal overschat.

De charme van een oude moeder zijn

De rust, de wijsheid die met de jaren komt, niet meer die onzekerheid bij elk sprongetje of mijlpaaltje van je kind die niet in de Oei ik groei almanak staat. Het ongevraagde advies van anderen van je af kunnen laten glijden. Omdat je er alweer enkele jaren een paar in leven houdt en die zich redelijk lijken te ontwikkelen. Het is in een woord: geweldig!

10 voordelen van een oude moeder zijn

 1. Fatsoenlijke tv programma’s kijken. Die verschrikkelijk fase waarin programma’s zoals Max en Ruby, Dora en Teletubbies op spead dial en eindeloze repeat staan ben ik voorbij. Heb ik al verteld dat ik laatst alle films van Step Up, high school sentiment zoals Mean Girls, Clueless, 10 things I hate about you en chickflicks zoals The proposal en How to Loose a guy in 10 days met mijn oudste meiden heb gezien? En het ergste is: ze vinden het leuk! Veel beter dan die slecht nagesynchroniseerde Amerikaanse meuk op van die kinderzenders. Zeg hallo tegen filmavonden die ik als volwassenen ook nog een beetje trek. Jealous much?
 2. Payback time. Al die keren dat ik met een mond vol tanden stond, door de grond kon zakken van schaamte en ernstig betwijfelde of die poep en piesfase overgaat? Het is tijd voor revanche…Heerlijk vind ik het om quasi nonchalant op te merken dat (jongens) klasgenootje die en die ook eens moet komen spelen Sterker nog, ik zeg het zelfs hardop tegen hem dat hij binnenkort nodig eens moeten komen spelen omdat het vroeger ook zo leuk was. Die gezichten van mijn dochters…Onbetaalbaar!
 3. Interessante gesprekken. Tuurlijk Nijntje naar de dierentuin, Tinky Winkie die nog meer Tubbiekoekjes wil, Dora die weer voorkomen heeft dat Swieber iets steelt en de vraag of de oude K3 beter was dan de nieuwe is ook geinig. Maar echt soms trek ik dat soort gesprekken zeer slecht. Lang leve school waar ze boeiende vakken krijgen zoals aardrijkskunde, geschiedenis en de leefwereld van je kind groter wordt dan Paw Patrol. Zodat je leert wie de eerste hond in de ruimte was, waarom etiquette (ook wel met mes en vork eten) belangrijk is (yes wat ik er niet inkreeg, krijgt school wel) En je zal ontdekken dat jezelf eigenlijk al weer een heleboel vergeten bent… .
 4. Uitslapen. Vanaf een bepaalde leeftijd kunnen kinderen onbegeleid naar beneden zonder dat je bang bent dat ze aan het fornuis zitten, alle pilletjes uit de EHBO kist naar binnen stouwen zoals een panda on crack en zich als een Lemming blind aangetrokken voelen tot stopcontacten en schoonmaakmiddelen. Ja, soms is het het zelfs zo dat tegen de tijd dat ik beneden kom de tafel gedekt is en er warme croissants uit de oven voor mij klaar staan.
 5. Boodschappen doen zonder drama. Ik weet het, het klinkt oersaai en kan waarschijnlijk niet op tegen de charme en medelijdende blikken die andere ouders je toewerpen wanneer je peuter zowat in zijn driftbui stikt in het gangpad nr. 4 van je plaatselijke supermarkt, maar weet je…dat mag. Houd jij je peuter maar bij je…ik race met 3 kids in 30 minuten door de supermarkt zonder dat ik ze hoef om te kopen met snoep. De een stopt boodschappen in het karretje, de ander duwt het karretje met baby voort en ik? Ik bekijk het boodschappenlijstje, pak de boodschappen in en reken af.
 6. Geen billen meer afvegen of luiers verschonen. Degene die beweert dat poep van je eigen kind niet stinkt, liegt. Dat doet het wel…en naarmate ze ouder worden en meer vast voedsel eten kunnen sommige kleintjes redelijk de concurrentie aangaan met volwassenen. En wat is het dan fijn wanneer je kinderen op een gegeven moment zelf hun voor- of achterkantje kunnen afvegen. En al die keren dat het fout ging? die onderbroeken heb ik ritueel verbrand….
 7. De verantwoordelijkheid daar neer leggen waar hij hoort. Kijk ik ben er verantwoordelijk voor dat mijn kinderen op tijd in bed liggen. Maar ik ga echt niet eeuwig achter ze aan, waarschuwen, herinneren en nog meer. Ze weten wanneer het lampje uitgaat en wat ze moeten doen voor hun avondritueel. Hoe langer ze daar over doen…hoe korter het verhaaltje. En ik kan ze nu uitleggen dat ik niet gemeen ben, want ze begrijpen hun eigen aandeel in het geheel. Gegarandeerd dat ze de volgende dag coöperatiever zijn.
 8. Interesse in jou als persoon. De eerste keer dat mijn kinderen ontdekten dat ik ook nog een eigen leven heb, was denk ik het moment dat ze achter mijn voornaam kwamen. Schok, ik heet niet eens mama! Tegenwoordig is er veel interesse in de jeugdzondes van mama, oude dagboeken, mijn ex-vriendjes, kledingkast en make up stash.
 9. Samen ongein uithalen. Zodra je kind het Vader- en Moederdagcadeautje geheim kan houden, is er een nieuwe fase aangebroken. De fase van samen liegen, bedriegen en ongein uithalen. In ons meidengezin is het perfecte slachtoffer natuurlijk altijd de man deze huizes. Moppen, geintjes, streken en subtiele blikken, ze worden er steeds beter in zonder zichzelf of mij te verraden…*smelt, mijn meisjes worden groot* , even een emo-momentje.
 10. Parenting done right. Zodra je kind wat ouder wordt, beginnen de vruchten van je opvoeding zichtbaar te worden. Ik weet het, de peuterpubertijd met driftbuien en fases waarin je je voelde alsof je een politieagent was, je ontdekte dat je zo consequent bent als een menstruatiecyclus na jarenlang pilgebruik en discipline niet je tweede natuur bleek te zijn, zijn slopend. Maar houd vol…er is licht aan het eind van de tunnel. Op een gegeven moment krijgen je kinderen door wat onze manieren zijn en dat je net iets doortrapter bent dan zij. Don’t mess with mama.

Heb jij ook oudere kinderen? En wat vind jij de voordelen van een oude moeder zijn?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  19 mei 2016 at 11:29

  Mijn kinderen zijn ondertussen wat ouder inderdaad. Het grootste voordeel is dat ik meer vrijheid heb. Ik kan gewoon zo maar de deur uit lopen!

 • Reply
  mamaspassie
  19 mei 2016 at 10:32

  Ik heb 2 meiden van 10 en 12 jaar. Heerlijk vind ik het nu dat ik ook eens kan uitslapen in het weekend, ze zelf naar hun sporten kunnen gaan, hun eigen kamer op kunnen ruimen.

 • Reply
  Mary-Lou
  19 mei 2016 at 10:17

  Zo oud is de oudste nog lang niet en ik geniet heel erg van de fase waarin ze nu zitten. Maar zo te lezen blijft het leuk of wordt het zelfs nog leuker. Ik weet dat het een dooddoener is, maar wat een leuke blog weer!

 • Reply
  Kreanimo (@IlseVerhoeven81)
  19 mei 2016 at 09:17

  Oh ik kijk er al naar uit! Uitslapen – héérlijk!

  • Reply
   Josan
   19 mei 2016 at 09:58

   Ja, echt hoor je beseft weer wat je al die tijd gemist hebt.

 • Reply
  Bianca
  19 mei 2016 at 07:59

  Ben het helemaal met je eens haha! Mijn dochter is 8 en ze doet al zoveel zelf, en elk weekend gewoon heerlijk uitslapen. Plus geen Dora, Teletubbies of andere gedrochten meer op tv 😉

  • Reply
   Josan
   19 mei 2016 at 09:58

   Precies, daar kan die hele babyfase niet tegenop.

 • Reply
  Jacqueline
  19 mei 2016 at 07:28

  Mijn meiden zijn 9 en (bijna) 13, dus ik herken precies wat je allemaal schrijft. Zeker omdat veel vriendinnen nu pas aan de baby’s en peuters zitten.
  Het mooiste vind ik om te zien hoe wij als ouders meegegroeid zijn. Vond ik het eerst heerlijk om te kroelen met zo’n kleintje, nu kan ik vol trots genieten van de zelfstandigheid van mijn meiden.

 • Reply
  Mama Lifestyle Blog
  18 mei 2016 at 23:35

  Josan ik vind het heerlijk dat mijn kinderen al wat ouder zijn (bijna 4 en 7). Ik krijg steeds meer vrijheid, heerlijk. Ik moet er nu ook niet meer aan denken om nog/weer een baby te hebben.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]