Is je baby tussen de 4 en 6 maanden? Dan verandert voor veel kindjes hun voedingsschema. Via bijvoeding krijgen ze hun eerste (vaste) hapjes. Wij kozen er bewust voor om potjes babyvoeding en ander gepureerde groente- en fruithapjes links te laten liggen. In dit blog vertel ik je meer over de voordelen van de Rapley-methode.
Inhoud van dit blog
- 1 Wat is de Rapley-methode?
- 2 Vanaf welke leeftijd beginnen met bijvoeden?
- 3 Zo weet je dat je baby klaar is voor vast voedsel
- 4 Signalen dat je baby klaar is voor de Rapley-methode
- 5 Voorbereiden op Rapley
- 6 Boeken over Rapley-methode
- 7 Voordelen Rapley-methode
- 8 Kans op kokhalzen en verslikken voorkomen
- 9 Nadelen Rapley-methode
- 10 Handige musthaves
Wat is de Rapley-methode?
De Rapley-methode werd vernoemd naar de bedenkster er van: Gill Rapley. Meestal wordt het omschreven als je baby ‘grote stukken eten aanbieden’. Maar de Rapley-methode is meer dan dat. En wanneer je deze methode overweegt, doe je er goed aan van tevoren keuze te maken. Bij de Rapley-methode:
- Krijgt je baby de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding of flesvoeding. Eerder dan dat is een baby nog niet klaar voor het eten van grote stukken voeding.
- Eet je baby vanaf het begin af aan alleen maar (grote) stukken zo uit het vuistjes. Babyvoeding wordt dus niet gepureerd en de kleintjes gebruiken ook geen lepel. Houd er bij het aanbieden van voeding rekening mee dat je kindje het zelf kan oppakken en in haar mondje kan stoppen.
- Kan je kindje direct met de pot mee eten. Ze eten wat jij eet: kortom je hoeft niet apart te koken. Wel is het belangrijk om de bepaalde voedingsregels te volgen omtrent het eten van zout en voedsel met (veel) nitraat)
- Zit je baby bij jou aan tafel. Een goede kinderstoel waarbij je kindje rechtop kan zitten, is dus een must.
Vanaf welke leeftijd beginnen met bijvoeden?
Vanaf 4 maanden mag je beginnen met bijvoeden. Tenminste, als de eerste oefenhapjes van baby gebaseerd zijn op gepureerde of geprakte babyvoeding. Vanaf die leeftijd is bij de meeste kindje het spijsverteringskanaal voldoende ontwikkelt. Begin je eerder dan 4 maanden dan neemt de kans toe op het ontwikkelen van voedselallergieën. Maar dat geldt ook voor als je later begint. Vroeger was het advies om met fruithapjes te beginnen. Maar tegenwoordig mag je ook vanaf 4 maanden beginnen met het groentehapje volgens advies van het VoedingsCentrum.
Mocht je kiezen voor gepureerd vast voedsel, dan is het sowieso beter om met groentehapjes te beginnen. Het is lastiger om baby’s het eten van groente aan te leren dan fruit. Omdat deze laatste nogal zoet is.
Zo weet je dat je baby klaar is voor vast voedsel
Niet alleen de leeftijd van je kindje bepaalt of zij klaar is voor vast voedsel. Er zijn nog een aantal andere signalen waar je op letten moet. Zodat je zeker weet of het nut heeft om met de eerste hapjes te beginnen.
- Je baby kan goed zelfstandig rechtop zitten.
- Heeft veel interesse in jouw voedsel. Vaak zie je dat kindjes op een gegeven moment het eten uit je mond kijken of het beginnen te pakken.
- Aapt jou na: kauw jij? Dan doet ze je na.
- Kwijlt minder dan normaal. Tenzij de eerste tandje doorkomen.
- Maakt smak-geluidjes
- Blijft honger houden, ook als ze borst- of kunstvoeding heeft gehad.
Signalen dat je baby klaar is voor de Rapley-methode
Voor de Rapley-methode geldt sowieso dat dit niet geschikt is voor baby’s onder de 6 maanden. Kindjes die jonger zijn, kunnen beschikken vaak niet over de vaardigheden die nodig zijn om uit het vuistje te eten. Maar er zijn ook nog want andere signalen die erop wijzen dat je baby klaar is voor de Kleintjes methode.
Je baby
- kan goed rechtop zitten (dit voorkomt dat ze zicht verslikt)
- motoriek is voldoende ontwikkeld om eten vast te pakken
- kokhalsreflex van je baby is verplaatst. Van voor in de mond verschuift deze langzaam naar achteren in het babymondje.
- heeft haar eerste tandjes of er is sprake van tandontwikkeling
Voorbereiden op Rapley
Zoals ik eerder vertelde, begon ik vrij blanco aan Rapley. Tijdens de zwangerschap had ik enkele weken in zo’n Facebook groepje doorgebracht. Is leuk. Dacht ik. Leer ik van. D,acht ik. Boy, was I wrong. Het fanatisme van enkele moeders maakte al snel dat ik vrijwillig opstapte. Foto’s van kinderen die onder de yoghurt zitten (hoe leuk ook) waren nu niet het middel om mij over de streep te trekken. Ieder zijn ding. Voor mijzelf vond ik het toch wel belangrijk om enkele opvoedgrenzen te hanteren.
Dat heeft ook met ons eet-moment te maken. Dit is vaak ‘s avonds na een drukke dag. Ik kon me prima voorstellen dat baby dan misschien niet happy hour had. Dus als het nodig zou zijn om haar de stukken te voeren, zou ik er niet moeilijk over doen. Ook yoghurt wordt in mijn huishouden gewoon met een lepeltje gegeten omdat ik er echt niet vrolijk van word als ik de yoghurt uit haar haren of van mijn vloer moet wassen na een lange werkdag.
Boeken over Rapley-methode
Mocht je de Rapley-methode overwegen en schrik je net zoals ik terug van Facebook-groepjes waar fanatieke mommy’s hun heilige huisjes verdedigen? Probeer dan eens een van onderstaande boeken. Deze zijn geschreven door de bedenker van Rapley en helpen je om snel en gemakkelijk een baby proof maaltijd in elkaar te flansen.
Voordelen Rapley-methode
- Zelluf doen. Het is heerlijk om hier geen strijd over te hebben
- Samen tegelijkertijd eten. Bye bye ouderwetse manier van eten geven waarbij je kindje of vooruit eet of dat jij later eet zodat je onder het eten je kindje kan voeren.
- experimenteren met groentes. Om te voorkomen dat Miss C elke week dezelfde groentes eet, koop ik veel verschillende nieuwe groentes. Dat is voor haar ook leuk om te proeven en ervaren.
- Duidelijke zicht op wat je kind niet lust of allergisch voor is. Doordat ik haar eten niet door elkaar pureer zie ik ook heel duidelijk hoe ze op haar voedsel reageert. Zo weet ik nu al dat ze niet echt dol is op zoete aardappel en pompoen. Maar mocht ze allergisch zijn voor een ingrediënt dan kan ik het er ook makkelijker aanwijzen
Kans op kokhalzen en verslikken voorkomen
Een van de nadelen van de Rapley-methode is natuurlijk het kokhalzen. Veel ouders vinden het een onprettig gezicht als hun baby dat doet. Nu is het zo dat kleine kinderen vrij snel kokhalzen. Ook wanneer ze van een lepel eten. Belangrijk is dat jezelf rustig blijft. Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat het kokhalzen minder wordt. Bij de eerste hapjes deed mijn dochter dit zo’n 1 a 2 keer per maaltijd. Maar als snel kreeg ze er meer handigheid in. Zie je geen verbetering en blijft je kindje vaak kokhalzen? Stop dan gewoon eventjes een poosje met het aanbieden van grote stukken. Prak het eten een beetje met een vork of snijd het voedsel in kleine stukjes.
Er zijn ouders die ten onrechte denken dat een kind dat via de Rapley-methode gevoed wordt zich niet zal verslikken in een druif of ander rond eten zoals tomaatjes. Maar dit is niet zo. Ook als je kind het gewend is om haar eten in hele stukken te krijgen, snijd je druiven ALTIJD 2 keer door. Over de lengte wel. Vind je het prettig om te weten wat je moet doen als je kindje zich verslikt? Kijk dan deze EHBO-video.
Nadelen Rapley-methode
- Kokhalzen (zie hierboven)
- doordat je kind vooral groente en fruit eet, krijgt het weinig ijzer en zink binnen. Dat zit namelijk in graanproducten. Ook halen ze weinig energie uit groente en fruit daardoor kan het zijn, dat de groei (lengte en gewicht) wat achterblijft. Zelf heb ik de Rapley-methode zo aangepast dat we ook meteen met graan-en rijstproducten begonnen.
- Geeft een knoeiboel. Iets waar je tegen moet kunnen. Sommige mensen hebben de neiging om heel erg te gaan poetsen.
- Creatief met koken. Dit heeft niet alleen met de Rapley methode te maken, maar zelf koken voor je kindje vraagt sowieso wat meer creativiteit en maakt ook wel weer zichtbaar hoe erg wij gewend zijn om bijvoorbeeld zout, saus of kruiden door ons eten te doen.
Handige musthaves
- een stevige kinderstoel met tafelblad. Het is belangrijk dat je baby rechtop kan zitten
- een tafelblad met opstaande rand. Baby’s snappen zwaartekracht nog niet. Het is zo jammer wanneer creatief heb gekookt en de maaltijd ligt op de vloer.
- een schort/slabber tegen het knoeien
- kookboekjes. Ik heb het boek Opperdepop al in de boekenkast staan en nog een kookboek die ik bij de Swap kreeg. Door hier wat meer mee bezig te zijn hoop ik meer inspiratie te krijgen en creativiteit om de maaltijden gevarieerd te maken
- diepvriesgroentes. Dit zijn echt mijn life savers. Snel te bereiden en makkelijk in kleine porties te ontdooien.
- Een positieve houding. Als jij relaxed bent, is je kind dat waarschijnlijk ook.
- Een realistische relativerend instelling. Voor mij is Rapley geen doel. Daardoor ben ik ook niet bloedfanatiek. Het gaat prima bij ons, maar ik heb ook al ontdekt dat er gerechten zijn (lees spaghetti) waarbij het zelf met de handen eten tot grote irritatie bij Miss C leidt. Dan heb ik er ook geen moeite mee om haar te helpen en gaat voedsel gewoon via een lepel naar binnen.
Wat mij persoonlijk handig lijkt is een Baby Cook. Als ik voor ons kook, heb ik vaak verschillende platen van het fornuis bezet. Als ik haar maaltijd kan maken zonder ook nog eens een plaat te gebruiken zou dat ideaal zijn. Maar ik twijfel nog wel met de aanschaf van een.
Dus tot zover een blog over de voor-en nadelen van Rapley. Zou de Rapley methode iets voor jou zijn?
Ook leuk om te lezen:
Volg je mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter, Instagram,Facebook of YouTube?
6 Comments
irisdonkersloot
21 februari 2016 at 19:47Wij doen ook Rapley en die troep, whaaaaah! Van de muren tot het plafond tot zelfs in de keuken en aan de overkant van de tafel op de stoelen en de grond, grrrrr……. Maar apart koken voor ons heertje doe ik echt niet hoor, gewoon eten wat de pot schaft. Het scheelt daarbij wel dat wij al zoutloos eten denk ik.
Mary-Lou
20 februari 2016 at 22:02Ik ben er nog over aan het nadenken. Bas is bijna 5 maanden en is oud genoeg voor hapjes maar te jong voor Rapley gok ik, aangezien hij nog niet kan zitten. Hij lijkt wel toe aan meer dan melk. Dus twijfel twijfel.
Jess
20 februari 2016 at 12:38Voor ons komt het ook dichter en dichter bij. Goed om eens te lezen. die diepvries groenten zijn wel een goede tip, want ook wij hebben dagen dat we niet zo gezond eten of geen zin hebben in koken.
Elisabeth
20 februari 2016 at 12:08Wij hebben geen Rapley gedaan. Wij deden gewoon wat Jim zelf aangaf. Met drie maanden keek hij ons eten al uit onze mond, dus zodra het mocht hebben we hem gepureerde groente gegeven. Vond hij meteen leuk. En met een maand of 7 wilde hij geen puree meer maar stukjes. Makkelijk dus…
Jojanneke
20 februari 2016 at 08:27Oh ik herken het helemaal. Moet wel zeggen dat wij het behoorlijk fanatiek doen, maar dat we ook wel ons eigen weg er in zoeken. Bijvoorbeeld het yoghurt probleem hadden wij zo goed als opgelost door Griekse yoghurt te nemen (die is vrij dik) en die ook nog is uit te hangen waardoor je hangop krijgt. Onze ervaring is dan dat Linde niet zo vies werd. Ik kijk stiekem al uit naar over 2 maanden.. Merel is dan aan de beurt.???? Oh en slabbetjes van silly billyz! Ideaal!
Josan
20 februari 2016 at 21:41Oh maar ik vind het niet erg als mensen zelf fanatiek zijn. Ik ging alleen bij dat groepje voor tips. Uiteindelijk viel het mij erg tegen hoe veel kritiek men op elkaar had of over andere onderwerpen.