Spelen

Voordelen houten speelgoed voor kinderen

8 mei 2023
gereedschap voor-kinderen-themillennilamom

De inhoud van onze speelgoedkist bestond jarenlang uit typisch meisjesspeelgoed. Nu Novan ouder wordt, drukt ook hij steeds meer zijn eigen stempel op de speelgoedvoorraad. Zijn collectie speelgoedautootjes is inmiddels niet meer te tellen. Maar hij is ook dol op houten speelgoed zoals zijn nieuwe gereedschapskoffer.

Als het op speelgoed aankomt, heeft houten speelgoed mijn voorkeur boven plastic speelgoed. Het is mooi om naar te kijken, duurzaam en het  stimuleert de verbeelding en creativiteit van kinderen. De natuurlijke materialen passen gewoon net iets beter binnen mijn opvoedingsstijl dan de producten van synthetische materialen die niet biologisch afbreekbaar zijn. En omdat het minder snel slijt of kapot gaat, is het vaak ook duurzamer.

Voordelen houten speelgoed

kind gebruikt houten lijmklem om te spelem

Houten speelgoed is er in verschillende uitvoeringen. Zoals de gekleurde blokken waarmee baby’s vaak al rond het eerste levensjaar kunnen spelen. Bouw een toren, laat ze deze omgooien en je hebt eindeloos speelplezier. Maar er zijn ook houten puzzels, poppenhuizen, treinsets, keukensets, auto’s en nog veel meer. Net zoals open einde speelgoed, heeft ook spelen met houten speelgoed verschillende voordelen. Veel van dit speelgoed is ontworpen om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van hun motorische vaardigheden, creativiteit en  verbeelding. Het stimuleert hun probleemoplossende vaardigheden.

Bovendien is het  vaak tijdloos en het blijft houten speelgoed lang goed. Waardoor het tussen mijn kinderen onderling gebruikt kan worden. Maar de mooiste stukken speelgoed kunnen ook worden doorgegeven of gedeeld met andere kinderen. Daarom is houten speelgoed zeker de investering waard als je op zoek bent naar kwalitatief speelgoed.

Een houten gereedschapskoffer voor kinderen

jongetje houdt houten gereedschapskoffer vast

Ik woon nu samen met de kinderen driekwart jaar in ons nieuwe huis. Om het bewoonbaar te maken, moest er heel wat worden geklust. We zijn inmiddels kind aan huis bij de plaatselijke bouwmarkt waar we regelmatig nieuwe klusspullen aanschaffen. Chloe, Grace en Bailey hebben geholpen met verven. Maar alle meiden hebben verder geen uitgesproken interesse in klussen. Wat de meiden aan interesse missen, maakt  Novan weer goed. Zodra ik mijn accuboormachine of hamer pak, ziet hij dat als teken om mij op de voet te volgen met zijn houten gereedschapskoffer. Samen klussen is dan ook echt ons qualtytime moment. Ook al kent hij de namen nog niet, hij weet heel goed waar je een klop klop (hamer) voor gebruikt en waant zich een echte klusser. In de koffer zitten de volgende houten instrumenten:

 • schroevendraaier
 • potlood
 • liniaal
 • baco
 • moersleutel
 • afbreekmes
 • zaag
 • klauwhamer
 • combinatietang
 • lijmklem

Een houten gereedschapskoffer is leuk speelgoed voor kinderen die graag knutselen en bouwen. Het geeft kinderen de kans om te experimenteren met gereedschap en om hun creativiteit en verbeelding te stimuleren. Het helpt kinderen om begrippen te leren zoals meten, knippen, boren en schroeven. En als laatste kan het ook helpen bij het ontwikkelen van hun fijne motoriek en hand-oogcoördinatie.

Tree Toys

Jongetje gebruikt houten speelgoedhamer om te timmeren

We kregen de houten gereedschapskist opgestuurd via Tree Toys. Een webwinkel boordevol babyproducten die gespecialiseerd is in kraalproducten zoals bijtringen en rammelaars. Eigenaresse Sandra de With maakt de verschillende producten zelf. Waardoor er ruimte is om de leuke babyspullen te personaliseren of een andere persoonlijke draai te geven. Naast moeder en eigenaresse van een webwinkel is ze ook nog juffrouw. Waardoor deze creatieve duizendpoot precies weet wat kinderen leuk vinden.

Ook leuk om te lezen:

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]