Babyspullen Moeder & Kind

Draagdoek of kinderwagen?!

5 september 2015
Draagdoek of Kinderwagen-voordelen van een draagdoek-GoodGirlsCompany-voordelen draagdoek-nadelen wandelwagen

Dat ik zo enthousiast zou zijn over een draagdoek, had ik nooit kunnen vermoeden. Maar het is zo. Waar ik bij mijn oudste dochters voornamelijk de dure kinderwagen gebruikte, brengt Miss C heel wat uren in haar draagdoek door. Stukken goedkoper en we beleven er allebei veel plezier aan.  Hoewel ik zeker weet dat Miss G en B niks te kort zijn gekomen, denk ik nu wel eens: ik wou dat ik dit eerder ontdekt had. Dat ik eerder het genot van  baby dragen ontdekt had.  Zien dragen, doet dragen. Daarom wil ik er op mijn blog de komende tijd extra aandacht aan besteden door in een serie blogs verschillende dragende moeders aan het woord te laten. In dit eerste blog trap ik af met mijzelf en vertel ik je meer over waarom en wanneer ik een draagdoek gebruik. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder.

Dragen of Kinderwagen-voordelen van een draagdoek-GoodGirlsCompany-voordelen draagdoek-nadelen kinderwagen

Miss C vind het fijn in haar draagdoek

Terwijl ik hoogzwanger was van Miss C  stond ik voor een dilemma: hoe zou ik de andere twee meiden dagelijks uit school halen? Het schoolplein was alleen via een trap bereikbaar. Een kinderwagen  was dus geen goede opties. In het verleden had ik wel eens een Baby Bjorn gebruikt, maat daar was ik niet erg enthousiast over. Doordat ik het harnas van deze draagzak niet goed kon afstellen aan mijn lichaam had ik er meer hinder dan plezier van. Deze keer was ik vastbeloten: ik wilde een drager waar ik plezier van zou hebben. Dus sloot ik mij op Facebook aan en stelde vragen. Ik leerde het verschil tussen een mai tei en een draagdoek. Leerde merken kennen als  Tula, Boba en en Hoppediz.

De voordelen van je kindje dragen

Tijdens mijn kraamweek kocht ik mijn eerste mei tai bij Mei Tai Mundo en leerde hoe ik hem moest knopen. De eerste paar keren gingen nog erg onhandig. Zoals ik in mijn blog over de Ouders Natuurlijk beurs schreef, voelde ik me in het begin nog best onzeker. De eerste keer dat ik hem in een trein moest knopen, had ik stress. Gelukkig hielp een vriendelijke passagier mij door de banden vast te houden.

Inmiddels voel ik mij zeker. Gaat knopen mij goed af en kost het steeds minder tijd. Je kan wel zeggen dat ik en mijn drager onafscheidelijk zijn. Ook Miss C vindt het heerlijk.  Zoals ik al eerder schreef, slaapt zij zeer onrustig wanneer ze niet ingebakerd slaapt. Maar in de draagdoek kan ze prima slapen. Soms wel uren achter elkaar. Veilig geborgen hangt ze tegen mij aan. Heeft ze een onrustige avond en wil ze niet slapen? Dan knoop ik haar in mijn draagdoek en ze is vertrokken voordat ik het weet. Dit is een van de voordelen. Maar er zijn nog meer voordelen aan het dragen van je baby. Ik vroeg Marsha Leinweber (verloskundige en draagdoekconsulente) er naar en zij gaf de onderstaande 7 antwoorden.

Dragen of Kinderwagen-voordelen van een draagdoek-GoodGirlsCompany-voordelen draagdoek-nadelen kinderwagen-draagdoek knopen

Ik moest even leren knopen

Voordelen draagdoek

 1. Je kindje dragen bevordert de interactie en hechting tussen ouder en kind. Het geeft je kindje lichaamscontact en geborgenheid. Bovendien kan het makkelijker deelnemen aan het sociale leven van zijn ouders. Ze zit op ooghoogte.
 2. Het lichaamscontact tussen moeder en baby zorgt voor een uitwisseling van hormonen. Geef je borstvoeding? Dan heeft dit er een positieve invloed op.
 3. Kan je kindje moeilijk slapen? Misschien is een draagdoek dan een goede plek. Wanneer je kleintje moeilijk kan slapen zou een draagdoek ook een prima plek zijn om de slaap wel te vatten. Wanneer je in de M-houding draagt gaat dit overstrekken tegen en stimuleer je  de ontwikkeling van de hersenen en het evenwichtsorgaan van je kleintje.
 4. Een draagdoek of drager kan in sommige situaties handiger zijn dan een kinderwagen. Denk maar aan een druk bezochte winkel, trappenhuis, boswandeling, etc. Ook heb je meer kofferruimte in je auto. Een draagdoek of drager past makkelijk in je (fiets-)tas.
 5. Je hebt je handen vrij. Zo heb je je handen vrij voor andere kinderen of om huishoudelijke taken uit te voeren terwijl je baby blij en veilig is.
 6. Als je baby reflux heeft, kan het verlichtend werken om rechtop gedragen te worden in een draagdoek.
 7. Je kindje dragen in een draagdoek of drager voelt lichter aan dan wanneer je je kindje los op de arm of op je rug draagt. Het gewicht wordt namelijk gelijkmatiger verdeeld. Ook voor de drager heeft het voordelen. Deze neemt namelijk vanzelf een betere houding aan en ontwikkelt goede rugspieren!

Waar moet je bij de aanschaf van een draagdoek rekening mee houden?

Zoals ik in het begin schreef, liet ik mij informeren door andere dragende moeders. Door mijn negatieve ervaringen met de Baby Bjorn wist ik ook heel goed wat voor mij niet zou werken. Ook wanneer je zelf nadenkt over dragen kan het handig zijn om met een aantal dingen rekening te houden voordat je een draagdoek aanschaft.

 • laat je goed informeren en
 • kijk wat in jullie situatie gewenst is

Zelf had ik nog wat andere eisen

 • Makkelijk in gebruik
 • Bruikbaar voor mij en mijn partner. Dus aan te passen aan verschillende lichaamslengtes
 • Draagdoeken heb je er in verschillende prijscategorieën. Maar als beginnend drager, wilde ik niet meteen het duurste van het duurste aanschaffen.

Marsha Probeer eerst samen met je partner bij een draagconsulente uit te zoeken wat bij jullie past. Het verschil per persoon wat fijn draagt en het zou zonde zijn om iets te kopen terwijl je het daarna niet meer gebruikt omdat het niet voor je werkt. “

Wat is ergonomisch dragen?

Bij de geboorte van Grace wist ik het niet, maar inmiddels weet ik beter. En als ik draag, draag ik ergonomisch. Wat dat is? Bij ergonomisch dragen, draag je je  baby in een draagdoek of drager dicht tegen j lichaam aan. Je kindje zit in een M-houding. De knieholtes van je baby zitten hoger dan de billetjes, waardoor je baby geen enkele rugbelasting ondervindt. Het bevordert een  goede ontwikkeling van de heupen. Deze bestaan namelijk vooral uit kraakbeen. Tijdens het eerste levensjaar van je kindje ontwikkelt zich dit langzaam tot bot.

Als je kindje in de M-houding zit is de afstand tussen de uiteinden van de beenderen in de gewrichten het meest optimaal. De onderbeentje en voetjes van je kindje moeten volledig vrij zijn. Bij veel traditionele dragers met harnassen hangen de beentje recht naar beneden. Hierdoor krijgt je kindje een holle rug en zit het niet ergonomisch. Draagdoeken kun je altijd uitspreiden ongeacht de leeftijd van je kindje.

In de komende paar weken laat ik een aantal dragende moeders aan het woord. Zij vertellen over het dragen met een draagdoek of drager. Maar ook over in welke situatie zij hun draagdoek gebruiken. Dus twijfel jij over een dragen of kinderwagen? Lees dan gezellig mee want een draagdoek kent ook veel voordelen.

Because we Carry

Dat we iets voor de Syrische vluchtelingen moeten doen, is iedereen het over eens. Gelukkig komen veel mensen in actie met kleine initiatieven. Because we carry is daar een van. Dagelijks zijn we beelden van ouders die kilometerslange wandeltochten maken met kleine kinderen op de arm. Wat zou het fijn zijn als zij een drager of draagdoek hebbem. De actie Because we carry, vraagt ouders om de draagdoeken die zij over hebben te doneren voor de Syrische vluchtelingen. Klik hier voor een Because we carry inzamelingspunt bij jou in de buurt. En lees op dit blog meer informatie.

informatie van Samen & Zo 

Klik hier voor meer informatie over het kiezen van van een babydrager.

 • Reply
  Nathalie
  6 september 2015 at 09:56

  Mooie blog!
  Zelf ben of eigenlijk qas ik verslaafd aan dragen, met een 8 en 5 jarige is mijn gezin er (helaas) uit.

  Ik heb nog altijd een paar lange doeken liggen en zoals altijd is er nu ook weer eentje uitgeleend 🙂

  Het is zo fijn, makkelijk en vooral relaxt!! De kinderwagen is bij ons eigenlijk alleen door de oppas gebruikt destijds.

  Ben benieuwd naar de volgende vlog in de reeks!

  Liefs,
  Nathalie

 • Reply
  Judith
  6 september 2015 at 00:16

  Ik vond echt heerlijk, ik had er een geleend van een vriendin. Die hele monsterlijke veel te grote kinderwagen heb ik amper gebruikt. Heel stom alleen, mijn vriendin wilde hem terug en toen is ze de.buggy in gegaan. Nu kijken of er nog iets is voor tussen in.

 • Reply
  Esmée
  5 september 2015 at 21:05

  Ik had 8 jaar geleden net als alle andere soon to be mama’s een wandelwagen aangeschaft. Maar eigenlijk zag ik mezelf niet met zo’n ding lopen. Toch geprobeerd. Was 3x niks. Ik kreeg een premature op haar buik slaper en door het premature al behoorlijk schrikachtig. Bij elk hobbeltje in de wandelwagen gingen haar armen en beentjes de lucht in en probeerde ze zichzelf schrap te zetten. En in de draagdoek was het heaven. Ik deed boodschappen met dat ding, liep door het bos, etc. Hier in het dorp was het een bezienswaardigheid. Heerlijk vond ik het en dochter ook. Al na 20 meter lopen viel ze in slaap en thuis gekomen “pelde” ik haar uit haar doek en sliep ze lekker verder. Ik raad het iedereen aan.

  • Reply
   Josan
   5 september 2015 at 21:41

   Wat fijn dat een draagdoek dan zo’n goede oplossing was voor jou en je dochtertje.

 • Reply
  Whitney
  5 september 2015 at 20:17

  Ben benieuwd naar de reeks mama’s die gaan komen. Zelf draag ik nu ook met veel plezier. Bij mijn zoontje (een jaartje geleden) ging het niet helemaal goed. Soms jammer idd maar hij was al snel heel zwaar haha..

  • Reply
   Josan
   5 september 2015 at 21:40

   Linda, Marlieke en Gwen komen voorbij. Als je interesse hebt, kan je ook nog mee doen.

 • Reply
  Linda
  5 september 2015 at 10:25

  Leuk! Ik heb de mei tai ook overwogen, maar toch beter voor kleine kinderen zoals je dochter. Als je nog een draagmama zoekt 😉

  • Reply
   Josan
   5 september 2015 at 20:24

   Jij hebt ook aan deze reeks mee gedaan dus je komt nog aan het woord binnenkort.

 • Reply
  Malou
  5 september 2015 at 09:50

  Leuk artikel, ik kan echt niet meer zonder mijn Tula 🙂

  • Reply
   Josan
   5 september 2015 at 20:24

   Als je wilt, kan je ook nog meedoen aan deze reeks. Laat maar weten of je het wat vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]