Family Diary Persoonlijk

Eerste keer naar het kinderdagverblijf

13 augustus 2015
Eerste keer kinderdagverblijf-Ervaringen-intake kinderdagverblijf-GoodGirlsCompany-Miss C

Deze week ging Miss C voor de eerste keer een ochtendje wennen op het kinderdagverblijf. Na ruim anderhalf jaar fulltime thuis te zijn geweest ga ik vanaf volgende week weer werken. Parttime welteverstaan. Alhoewel je met 32 uur en reistijd gerust op 40 uur per week komt. Daarom vind ik het belangrijk dat mijn kinderen tijdens mijn afwezigheid in goede handen zijn. Voor de oudste 2 dochters was dat geen probleem. Zij gaan gewoon naar de buiten- en voorschoolse opvang bij hun school. Twee jaar geleden gingen ze hier ook met veel plezier regelmatig naar toe. Omdat het op hun school is, kunnen ze ook gezellig met andere klasgenootjes die ook op de opvang zitten spelen. Waar ze vroeger nog niet echt een programma voor de kinderen hadden, hebben ze dat tegenwoordig wel. Dit tot grote vreugde van Miss G.

Maar voor Miss C was het een ander verhaal. Toen haar zussen naar het kinderdagverblijf gingen, woonde ik in aan de andere kant van de stad. Bovendien bestaat de locatie ook niet meer. Voor de oudste meiden cross ik ’s ochtends al de hele stad door dus wilde ik voor haar een locatie in de buurt.

Zoektocht naar een kinderdagverblijf

In een kindvriendelijke nieuwbouwwijk zou dat vast niet moeilijk moeten zijn. Bovendien wist ik dat vanwege de recessie veel ouders hun kinderen van de opvang hadden gehaald. Of je nu via een toeslag van de Belastingdienst geld terug krijgt of niet, het is en blijft een dure aangelegenheid. Niet een vorm van opvang  waar je zomaar even gebruik van maakt als het niet nodig is.

Ook was er haast bij. Tussen het telefoontje met daarin de mededeling dat ik de baan had en het uiteindelijke moment waarop ik zou beginnen zaten maar 3 weken (slik). Ik stond nog nergens op een lijst. Gelukkig is kinderopvang in mijn regio goed geregeld. De grootste kinderopvangorganisatie biedt verschillende locaties. Bovendien zijn deze open vanaf 7.30 tot 18:30 uur. Ik ben zo’n type ouder die haar kinderen het eerst brengt en vaak ook weer het laatst ophaalt. In het verleden had ik namelijk best wel wat reistijd. Uiteindelijk betaal je gewoon per dagdeel dus of je je kind nu om 16:30 ophaalt of om 18:30 maakt voor je portemonnee niks uit. Als je een gastouder kiest, betaal je per uur dus dan scheelt het wel. Maar zie maar eens via een bemiddelingsbureau binnen 3 weken een gastouder aan huis te hebben. Dat wordt toch lastig. Voorlopig kiezen we dan ook voor kinderopvang hoewel  ik de optie voor een gastouder ook op den duur wil overwegen.

Een wachtlijst is zóó 2005

In de afgelopen weken bekeek ik verschillende locaties bij mij in de wijk. De een in zo’n hypermoderne brede school de ander in een wat oudere locatie. Aardige mensen, leuke speelmogelijkheden. Daar lag het niet aan. Ik wist dat het hoofdkantoor aan mij moest doorgeven of er plek was. Daar kreeg ik al snel reactie van. De 2 locaties in mijn wijk hadden geen plek. Mijn derde optie zat ook vol. Hoe kan dat nou? Ik MOET een locatie hebben anders kan ik niet werken. Een wachtlijst voor kinderopvang is zó 2005!
Er zijn dan wel meer kinderen van de opvang gegaan het aantal personeelsleden is ook geslonken. Ze gaan natuurlijk ook niet een extra personeelslid aannemen omdat mijn kind opeens met alle geweld binnen 3 weken geplaatst moet worden. Pas in september waren mijn gewenste dagen beschikbaar de dinsdag dag pas vanaf januari 2016.

Ik liet me niet uit het veld slaan en vroeg welke locatie in Arnhem er dan wél plek had. Op nog geen 5 kilometer rijden was een locatie die wel mijn voorkeursdagen beschikbaar had. De volgende dag plande ik een bezichtiging. Ik vond het superleuk om te zien dat een leidster die Miss G 8 jaar geleden had gehad daar nu ook werkt. Haar herkennen deed ik overigens pas achteraf. Ik bleef maar denken: ik ken haar ergens van. Pas achteraf ging het lampje branden.

Ons kinderdagverblijf intakegesprek

Nadat ik de locatie had bekeken, maakten we een afspraak voor een intake. Tijdens de intake vulden we allerlei officiele formulieren in:

 • wordt ze ingeënt ( voorlopig wel)
 • mag ze mee op uitjes. Ja, mits in autostoel vervoerd
 • hoe sta je tegenover fotogebruik ( wel op locatie niet op social media)
 • contact met andere hulpinstanties (ja na toestemming van mij mag wanneer nodig, eventueel contact gezocht worden met consultatiebureau).

De volgende dag was daar het wen-ochtendje. Ik had er een hard hoofd in. Oh niet vanuit emotioneel oogpunt. Ik weet dat ze in goede handen is. Heb dit ook al met de andere twee doorgemaakt en weet dat ze het naar hun zin zullen hebben. Maar de dag er voor was ze niet helemaal in haar hummie. Bovendien twijfelde ik over de voorraad gekolfde melk. Was dit voldoende? Ik ben nog steeds zoekende.

Twijfel voor niks

Alle twijfel bleek achteraf gezien voor niks. Toen ik haar ophaalde lag ze heerlijk in de box te spelen onder een baby gym. De melk was niet helemaal voldoende geweest, maar ik had wel meteen inzicht in hoeveel milliliter het moest zijn. Voor aankomende maandag heb ik genoeg gekolfd. Verder bleek ze zich voorbeeldig te hebben gedragen.

Nu we een fijn kinderdagverblijf hebben gevonden, zijn we er klaar voor. Ik heb er zin in. Natuurlijk vind ik het wel een beetje spannend. Na zoveel maanden niet gewerkt te hebben, is het toch even afwachten of ik het nog wel kan. Hoe zou het zijn om met 3 kinderen te hollen, rennen vliegen. Gaat kolven op mijn werk lukken of haak ik toch af? Ik weet het niet, maar ik houd jullie zeker op de hoogte.

 • Reply
  Lauren de Bruijn
  19 december 2017 at 14:16

  Hopelijk vindt mijn dochter het zo leuk in de kinderopvang als het dochtertje van de auteur. Mijn dochter is 2, en ik ben op zoek naar een kinderopvang voor haar. Hopelijk vind ik een kinderopvang waar ze zich comfortabel voelt!

 • Reply
  Tamara - Crazygreatlife
  16 augustus 2015 at 17:06

  spannend! Veel succes maandag!

  • Reply
   Josan
   16 augustus 2015 at 17:07

   Dank je. Ik ga vandaag maar op tijd naar bed

 • Reply
  Romy
  16 augustus 2015 at 16:48

  Dat zal inderdaad weer wennen zijn, na zo’n lange pauze! Ik ben nog elke dag blij met onze kinderopvang. Dochter heeft het er enorm naar haar zin en dat is heel wat waard, ook al kost het een hoop geld. Fijn dat je nog op tijd opvang hebt kunnen regelen en succes met je nieuwe baan!

  • Reply
   Josan
   16 augustus 2015 at 18:01

   Dank je wel. Ja een goede opvang is goud waard. Dat mag best wat kosten.

 • Reply
  Astrid
  14 augustus 2015 at 14:43

  Wat fijn dat je toch nog terecht komt. Ik hoor ook regelmatig dat je gewoon drie maanden moet wachten, zelfs in deze tijden. Ik denk dat een gastouder aan huis in jullie geval heel voordelig zal zijn. Je betaald namelijk niet veel meer voor 1 kind dan voor 3. Maar een BSO aan school is wel ideaal, lekker met klasgenootjes spelen. Kon ze daar niet ook naar de kinderopvang? Of is het echt alleen een BSO

  • Reply
   Josan
   14 augustus 2015 at 15:10

   Verbazend die wachtlijsten. Ja, die gastouder zit ik op den duur echt aan te denken. Ga mijzelf maar op een wachtlijst zetten. Bij school is echt alleen een bso.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  14 augustus 2015 at 12:08

  Fijn dat je een goede plek voor haar hebt gevonden zeg!

 • Reply
  Sheila
  14 augustus 2015 at 10:58

  Als Arnhemse vind ik het extra interessant om dit artikel te lezen. Ik ben dan ook erg benieuwd welke opvang het is geworden. Ik heb wel geluk. Ik ben van 32 uur naar 24 gegaan (met ouderschapsverlof) en ook mijn man is met ouderschapsverlof 24 uur gaan werken. Dat betekent dat we maar 1 dag in de week opvang nodig hebben en dat doen onze ouders. Maar voor zijn ontwikkeling en interactie met andere kinderen, wil ik later wel gebruik maken van een opvang.

  In ieder geval fijn om te lezen dat het gelukt is. En dat, als het straks zo ver is, we wellicht op tijd moeten beginnen met oriënteren.

 • Reply
  Nicole
  13 augustus 2015 at 23:09

  Lijkt me toch wel spannend zo met drie kids en een vrijwel fulltime baan erbij.. Heel veel succes meis!!

  • Reply
   Josan
   14 augustus 2015 at 04:41

   Dank je

 • Reply
  Marguerita
  13 augustus 2015 at 22:24

  Hey wat grappig, zelfde onderwerp als op mijn blog waar je net reageerde maar heel anders dus. Allereerst ook jij van harte mey je nieuwe baan! Ik kon direct terecht bij alle opvang in mijn eoonplaats, alleen niet meer bij de gastouder (kleinschalig) waar we eerst gebruik van maakten. Nu wilde ik voor mijn peuter toch al graag een grotere groep kindjes van haar eigen leeftijd, dus ik kon kiezen. De eerste optie voelde meteen goed, dus niet verder gekeken. Ik had uiteindelijk ook met 2 weken terecht gekunt, maar kreeg toestemming om pas na de zomervakantie te starten. Mijn moeder gaat namelijk ook een dagje oppassen en wordt een daagje ouder. De kleuter gaat naar de BSO 3 dagen, ook best spannend 🙂

  • Reply
   Josan
   13 augustus 2015 at 22:26

   Ja. Ik zag het ook bij jou. Grappig dat we allebei in dezelfde fase zitten. Zou na 1 maand wel even een soort update briefwisseling willen doen om te kijken hoe hey bij jou gaat 🙂

 • Reply
  Elisabeth
  13 augustus 2015 at 22:08

  Wat goed dat je een kdv hebt gevonden dat goed voelt! Kan je weer lekker aan de slag. Ik kan me voorstellen dat je je nog n btje afvraagt hoe dat zal gaan met drie kids, maar het komt vast goed. En dat werken kan je zeker ook nog!!

  • Reply
   Josan
   13 augustus 2015 at 22:17

   Dank je

 • Reply
  Tamara
  13 augustus 2015 at 19:49

  Pfff respect hoor! Ik wil zoooo geaag geen thuismoeder meer zijn en werken. Maar vind het doodeng om haar uit handen te geven.

  • Reply
   Josan
   13 augustus 2015 at 21:48

   Dat wilde ik altijd ook. Nu het zo ver is, bedenk ik dat thuisblijven ook best wel iets moois heeft. Het is hier nog steeds elke avond feest en ’s nachts wordt mijn slaap ook nog onderbroken. Heel benieuwd hoe ik straks ga functioneren zonder middagslaapjes 🙂 Ach het is eerst tijdelijk dus te overzien. Mocht ik hopeloos zijn, dan ben ik zo weer gezellig thuis.

 • Reply
  Jess
  13 augustus 2015 at 19:29

  Dat was even een tempo zoektochtje 😉 ik vind de wachtlijsten zo vreemd, toen ik 4! weken zwanger was moest ik mij al op een wachtlijst zetten, hoe absurd! De baby wordt geboren in sept en gaat pas naar de opvang ik mei 2016, en staat al sinds jan 2015 op een wachtlijst. Fijn dat je toch een leuk plekje hebt gevonden EN dat ze het zo goed deed! veel succes op je werk, zal ook ff wennen zijn na 1,5 jaar 😉

  • Reply
   Josan
   13 augustus 2015 at 21:50

   Mijn hemel! Wat verschrikkelijk zeg die wachtlijsten. Ik dacht dat dit soort toestanden inmiddels niet meer voor kwamen. Het is echt belachelijk. Jij ook heel veel succes met de laatste loodjes.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]