Ga je op vakantie naar Turkije? Dan heb je een visum nodig. Een visum Turkije aanvragen kost vaak tijd en het nodige uitzoekwerk. Maar in het bezit zijn van een geldige visum is voor het bezoeken van sommige landen net zo belangrijk als een paspoort. Bovendien, als je op reis gaat met de juiste reisdocumenten scheelt je dat veel onnodige vakantiestress.
Ik houd er van om met mijn kinderen te reizen. Met verschillende familieleden die in het buiteland wonen, grijpen we dan ook elke gelegenheid aan. Alle drie bezitten ze een paspoort die ze graag vol hadden gezien met stempels. Maar binnen Europa reizen is een stuk minder spannend nu de grenzen open zijn. Tijdens onze roadtrips worden we vaak niet eens meer gecontroleerd. Dan is een bord in een andere taal, het enige zichtbare teken dat we de grens gepasseerd zijn. En als je binnen Europa reist, is een visum vaak al helemaal overbodig. Een paspoort of identiteitskaart is vaak dan al voldoende. Maar bij een vakantiebestemming buiten Europa kan dit wel nodig zijn.
Inhoud van dit blog
Wat is een visum?
Eigenlijk is een visum niks anders dan een toestemmingsformulier. Hiermee geeft de overheid van een land aan dat je toestemming hebt om het land binnen te komen. Als je een visum voor Turkije aanvraagt, is deze 180 dagen geldig. Deze duur gaat in op de dag van aankomst in het land. In totaal mag je 90 dagen aaneengesloten in Turkije zijn. Dit mag je trouwens ook verdelen over meerdere periodes. Zolang je de verblijfsdagen maar niet overschrijdt.
Visum aanvragen
Voor veel Nederlanders is Turkije een favoriet vakantieland. Het is er lekker warm. Het land heeft een strakblauwe zee en prachtige zandstranden, kunst en cultuur. En als laatste valt de vliegafstand ook enorm mee. Dit geeft toch vaak de doorslag. Vooral als je met jonge kinderen reist. Of zoals het net zoals in ons geval de eerste buitenlandse reis van je baby is.
Als je een Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt, is een visum voor een vakantie naar Turkije verplicht. Vroeger moest je voor een visumaanvraag langs het consulaat. Tegenwoordig vraag je hem gewoon online aan. Dit e-visum kan je 24 uur per dag 7 dagen per week aanvragen. Je kan hem onder andere via de Nederlandstalige website van het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken aanvragen. Zorg er wel voor dat je dit uiterlijk 48 uur van tevoren doet.
Hier moet je op letten bij de aanvraag van een visum
De juiste namen
Zorg er voor dat je bij het invullen de juiste voor- en achternamen vermeldt. Dat zijn de namen op je reisdocument. Zo heeft mijn man bijvoorbeeld een roepnaam die totaal niet overeenkomt met zijn officiële naam. Maar als het om officiële documenten gaat, gebruikt hij altijd de naam uit zijn paspoort. En in ons gezin hebben we bijvoorbeeld 3 verschillende achternamen. Dat levert nog wel eens opgetrokken wenkbrauwen op bij de douane. Maar dat vind ik niet erg want dat kan ik nog wel uitleggen. Als ik de verkeerde achternamen per kind invul, kan dat zelfs betekenen dat een van hen aan de grens geweigerd wordt. En dat kan ik dan weer niet aan mijn kroost uitleggen.
Heeft kind ook een visum nodig?
Ook minderjarige kinderen hebben een eigen visum nodig. Vergeet dit dus niet voor hen aan te vragen. Zorg hierbij er ook voor dat je de voor- en achternamen goed vermeldt. En dat de overige gegevens zoals geboortedatum ook kloppen.
Print je visum uit
Na aanvraag, wordt je visum per mail naar je toegezonden. Hoewel je ziet dat er op luchthavens steeds meet gescand kan worden vanaf mobiel, zou ik het daar niet op aan laten komen. Print hem uit en neem hem mee. Dan sta je op het vliegveld nooit met je handen in je haar mocht het niet werken.
Visumbureau inschakelen
Drie jaar geleden gingen wij als familie op vakantie naar Turkije. Toen bezochten we onder andere Efeze, Kussadasi maar ook het Griekse eiland Samos. We wisten van tevoren dat je voor Turkije een visum nodig hebt. Als het moet, kan je deze zelfs bij aankomst op de luchthaven aanvragen. Maar als ik met kleine kinderen reis, houd ik er van om mij zo goed mogelijk voor te bereiden. Dus schakelden wij een visumbureau in.
Die nam ons veel werk uit handen. Vooral de achternamen-kwestie blijft ingewikkeld. Maar voor een klein bedrag kan zo’n partij een visum aanvragen voor jou en je gezin. Het grote voordeel? Ik wist dat het goed geregeld werd en ik kon mijn aandacht besteden aan andere dingen. Koffers pakken bijvoorbeeld.
Ook leuk om te lezen:
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?
♥ Dit blog is een samenwerking
No Comments