Opvoeding

Vieze seksspelletjes of doktertje spelen?

28 juni 2017
Vieze_seksspelletjes_of_doktertje_spelen_GoodGirlsCompany

Paniek, op basisschool de Springplank in Den Bosch. Kinderen zouden zich bezig houden met seksspelletjes. En het zou al maanden gaande zijn. Ouders in alle staten. Tranen en trauma’s alom. En de nodige dreigementen dat kinderen van school gehaald worden.

In de afgelopen jaren zijn we een aantal keren opgeschrikt door kinderen die aan zogenaamde seksspelletjes deden. Meestal halen dit soort berichten met grote koeienletters en spraakmakende titels de krant. Wat er nu werkelijk gebeurt of wat er van waar is, wordt vaak veel minder aandacht aan besteed.

Seksspelletjes of experimenteergedrag?

Neem nu alleen al het woord ‘sekspelletjes’. Ik ken weinig kinderen uit groep 3 of 4 die dat in hun dagelijks taalgebruik gebruiken. Deed ik destijds ook niet. In mijn tijd hadden we het gewoon over doktertje spelen. Een mooie fase waar ik goede herinneringen aan bewaar. Onder het motto van “Als jij die van jou laat zien, mag jij die van mij zien’, werd er heel wat gespiekt en gegiebeld. De grootste spanning was er natuurlijk voordat je het gezien had. Maar nadat je het een aantal keer gezien had, besefte je steeds meer dat waarschijnlijk alle jongetjes en meisjes daar hetzelfde hadden zitten. Dus na verloop van tijd was het een stuk minder interessant en op den duur werd je gewoon preuts. Zo ging dat. Destijds in elk geval. Het was gewoon een fase of zo van experimenteergedrag. Voor zover ik me herinneren kan, was er nooit sprake van dwang geweest. Ik kan me geen incidenten herinneren en ook geen ouders die elkaar verwijten maakten.

Ben ik nu een overbezorgde moeder?

Maar toen ik eens in nostalgische bui samen met mijn oudste dochters stilstond bij deze jeugdherinneringen merkte ze op “Nou mama, als wij zoiets zouden doen zou je daar echt niet blij van worden”. Hoewel ik mijzelf altijd redelijk ruimdenkend inschatte, besefte ik dat ze waarschijnlijk wel gelijk had. Ik heb mijn kinderen nooit doktertje zien spelen met elkaar of met vriendjes of vriendinnetjes. Eigenlijk heb ik ze al heel vroeg aangeleerd dat hun lichaam van henzelf is. Dat moest ook wel in de nadagen van Robert M.

Om eerlijk te zijn, is mijn gevoel ook wel heel dubbel. Ik denk niet dat ik meteen in paniek schiet, maar toch…het voelt tegenwoordig anders. Als ik er nu op terugkijk was het destijds meer een soort onschuldige nieuwsgierigheid. Er werd wat gekeken. Maar meer niet. Wat er achter het muurtje gebeurde, bleef daar. Niemand had het destijds over grensoverschrijdend gedrag. Maar tegenwoordig lopen kinderen met telefoontjes met camera’s rond. Sturen ze blootfotos’s naar elkaar rond zoals wij destijds kettingbrieven. Zien ze per ongeluk seksueel getinte beelden op internet. En hoe je het wendt of keert, al dat sijpelt wel door in hoe ze over seks denken en wat ze normaal gaan vinden. Een 14 jarig jongetje die een meisje seksueel misbruikt en vermoord? Een tweeling van 15 die een vrouw verkracht? Het zijn zomaar wat voorvallen die in de afgelopen weken voorbij kwamen en waardoor ik des te meer besef dat de tijden drastisch veranderd zijn.

Vieze seksspelletjes of gewoon doktertje spelen?

Tijdens een soortgelijk incident 1 of 2 jaar terug werd paniekerige ouders nog verweten dat ze vergeten waren zelf ooit klein te zijn geweest. Seksuologe en pedagoge Judith van Duivenboden-Kreijne: “Maar met experimenteergedrag door kinderen is in de basis niet zo heel veel mis. Natuurlijk moet je dit niet bagatelliseren. Het is heel goed dat er goed onderzocht wordt wat er op die basisschool precies is gebeurd en hoelang dat heeft geduurd. Maar kinderen kijken met heel andere ogen naar dit soort handelingen. Wij volwassen beschouwen het als iets heel seksueels, voor kinderen is dat anders. Zij hebben misschien per ongeluk iets langs zien komen op internet en spelen dat op die manier na. Natuurlijk begrijp ik dat je hier als ouder van schrikt. Maar het blijft belangrijk om met je kind heel open over het onderwerp seks te communiceren.”

Nu ben ik heel open over seks tegen mijn kinderen. Maar als ik heel eerlijk ben, zal ik niet een gat in de lucht springen als ze zomaar een seksscène naspelen. Ook al mag dat dan voor hen een hele andere lading hebben. Steekt mijn dochter in alle onschuld een middelvinger op naar een wildvreemde dan zal ik daar ook de nodige gesprekken over hebben. Ook al is ze zich helemaal niet bewust van de betekenis. Ik kan best wel zeggen wat ik wenselijk vind. Toch?

Hoe ga jij hiermee om? Heb jij je kinderen wel eens doktertje zien spelen? Vind jij dat de tijden veranderd zijn?

Ook leuk om te lezen:

bron

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

foto via Shutterstock

 • Reply
  Annemiek
  29 juni 2017 at 08:56

  Pfoeh, nou ik vond dit wel echt shocking eerlijk gezegd! Ik ben begin 20 en ik kan me niet meer herinneren dat ik echt doktertje gespeeld heb zoals jij omschrijft, maar daar is verder ook niet veel mis mee denk ik.

  Alleen die moeders gisteravond bij hart van NL gezien, maar dat gaat echt te ver. Ik wist gewoon niet of ik alles van die moeders moest geloven.. ik zal de smakeloze dingen niet allemaal herhalen, maar ’t ging echt om seksuele handelingen. Hoe komt zo’n kind daarbij? ? En dat zo’n school de ouders van zo’n kind er nieteens op aanspreekt vind ik ook erg bijzonder. En als mijn kind naar ’t toilet zou willen, maar er gedreigd wordt dat andere kindjes mee moéten kijken omdat ze anders gestompt wordt, en ze vervolgens stompen in d’r buik krijgt… Dan krijg ik spontaan angst om kinderen te krijgen. Maarja, wie ben ik dan he ?

  • Reply
   Josan
   29 juni 2017 at 18:48

   Dat vind ik ook veel te ver gaan. Nieuwsgierigheid is inderdaad wat anders dan alles wat ik hierover hoor. Vindt dat echt verknipt bij kinderen en schoolbestuur moet dan verantwoordelijkheid nemen

 • Reply
  Nathalie
  29 juni 2017 at 06:52

  Ik hou mijn hart vast… Maar ik weet ook dat dit wel een fase kan zijn… Tegenwoordig wordt er op heel veel zaken erg over the top gereageerd. Ik kan niet oordelen want ik weet de feiten niet maar ik weet wel dat men minder bezig is met zijn kinderen maar wel meer bezig is met alles dat anderen doen voor hun kinderen in de gaten te houden 😉 Of kom ik nu anders over dan wat ik bedoel. Begrijp je wat ik bedoel of moet ik me nader toelichten hahaha. (Maar evengoed zou ik wel moest het om mijn kind gaan misschien overreageren, ik ken mezelf hahaha)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]