Lifestyle

Waarom ik Vier Handen op Een Buik saai vind…

18 januari 2017
Waarom-ik-Vier-Handen-op-Een-Buik-saai-vindt-GoodGirlsCompany

Vind jij Vier Handen op Een Buik ook zo verschrikkelijk saai? Heb jij het ook gehad met dat je elk jaar dezelfde soort Redbull zuipende, kettingrokende onwillige aanstaande moeders voorbij ziet trekken? Kijk je niet meer op  van of een kind nu wordt afgepakt door de Kinderbescherming, een 16 jarige zwanger wordt van een kerel van 30? Maar vind je het allemaal nog steeds akelig voorspelbaar? Dan is dit stukje voor jou…. .

We moeten het even hebben over Vier Handen Op Een Buik. Ik zou er een heerlijk sarcastisch blogje over kunnen typen, maar dat wilde ik deze keer eens bewust niet doen. Ergens gaat het me toch een beetje aan het hart en ben ik boos.

Elk seizoen weet Vier handen op Een Buik wel weer voor de nodige opschudding te veroorzaken. Vond je dat stel wiens huis vol hondenpoep lag, nog geen nagel had om aan de kont te krabben, maar wel een kind verwachtte van vorig jaar al schrijnend? Dan zie je dit seizoen dat men nog dieper zinken kan. Vorig week werd baby Myléne uit huis gehaald door de kinderbescherming. Ook tijdens de aflevering van gisteren, trok je een aantal keer je wenkbrauwen hoog op. Brenda die sigaretten rookt omdat dat beter is dan shag. Serieus, leven wij op dezelfde planeet?

Brenda & Bart

Dat mijn dochter niet met iedereen mag trouwen, wisten jullie al. Ik heb het beste met haar voor. #Sorrynotsorry. En als ik Vier Handen op Een Buik zie, ben ik echt geen andere mening aangedaan. Brenda was 16 (dus minderjarig) toen ze zwanger werd van van Bart 29 (dus meerderjarig). Ongepland. Op zich niks mis mee, en ook niet voor elke zestienjarige is een vriend die vele jaren ouder is problematisch. Mits er maar sprake is van een gelijkwaardige relatie. Dat idee krijg je niet. Haar familie wil niks meer van d’r weten dus ze is toch een beetje afhankelijk van hem. En woont bij hem.

Bart woont al 10 jaar af en aan in een zorginstelling omdat hij last heeft van psychische problemen. Brenda leerde hem al kennen toen ze 14 was. Het huis is klein zonder eigen voorziening zoals een toilet en badkamer. Maar ook dat hoeft geen probleem te zijn, mits je het en beetje opruimt. Ook dat laat te wensen over. Natuurlijk hebben ze niet veel eigen centjes. Wanneer ik zo de kaders schets, snap je wel dat de kans vrij groot is dat dit verhaal niet eindigt met “En ze leefden nog lang en gelukkig” Geloof me, zelfs mijn achtjarige dochter ziet dat aankomen. Ergens ga ik er vanuit dat mijn dochter nog net iets minder levenswijsheid heeft dan zo’n Brenda. Alhoewel…

Geen recap

Ik zou natuurlijk helemaal een samenvatting kunnen gaan geven van de hele aflevering. Of die van vorige week. Over dat de kinderen vanuit huis zo weinig hebben meegekregen, iets wat allemaal vast wel waar is. Ik geloof er heilig in dat je niet altijd je pad kan uitstippelen, maar wel kan bepalen hoe je hem bewandelt. Maar daar wil ik wel als kleine nuance aan toevoegen dat dit ook weer niet voor iedereen is weggelegd. Sommige mensen zijn al zo beschadigd door het leven in hun kinderjaren dat ze inderdaad misschien wel minder kansen en veerkracht hebben. Misschien zijn dit ook wel de mensen die je bij Vier Handen Op Een Buik ziet.

Ergens maakt het mij een beetje boos. Ik vind het te makkelijk. De Redbull zuipende, kettingrokende onwillige mommy to be’s heb ik nu wel gezien. Ja, die zijn er. Ja dat is erg. En elke keer als je denkt dat je nu alles wel gezien hebt, blijkt het een graadje erger te kunnen. Maar misschien moeten die aanstaande ouders wel tegen zichzelf in bescherming genomen worden in plaats van publiekelijk op tv tentoongesteld te worden omdat BN’ers ook zo graag hun empathische kant willen tonen. Ga iets anders doen, een fitnessboek schrijven of zo.

Ongewenst zwanger, wat nu?

Enkele jaren geleden, heb ik ooit op zo’n poster gestaan met de tekst boven mijn hoofd “Ongewenst zwanger, wat nu? Nee, ik was niet zwanger, maar het toont wel weer mijn gevoel voor humor. Als je zoals ik destijds schoonouders hebt die uit een wat strengere kerk komen, MOET je zoiets als aanstaande schoondochter gewoon doen. Die mogelijkheid kon ik gewoon echt niet aan mij voorbij laten gaan. Elke keer dat men uit moet leggen dat jij dat bent, en nee dat je nog niet getrouwd bent met hun zoon…EPIC

Ik kon er om lachen, vooral toen ik jaren later zwanger was van Miss G en naar mijn eigen gezicht keek. Ik weet nog goed hoe men tijdens de fotoshoot wilde dat je uitstraalde dat het ongewenst zwanger zijn niet het einde van de wereld is. Je bent niet zielig, maar kan er nog steeds komen. Eventueel met een omweg of extra hulp.

Vier handen op een buik versus Teen Mom

Jaren was ik een fervent volger van Teen Mom op MTV. Vooral van de mama’s uit het eerste seizoen; Catelynn, Maci , Farah en Amber. Vooral Catelynn en Maci sprongen er wat mij betreft echt uit. Catelynnn die samen met haar vriend op 16 jarige leeftijd de wijze beslissing nam om hun kind ter adoptie af te staan. Maar ook Maci die ik zag schipperen tussen de zorg voor haar zoontje Bentley, de stroeve relatie met haar ex Ryan, het hebben van een baan en je school afmaken. Het was niet makkelijk maar ze deed het en vandaag de dag studeert ze Journalistiek. Ik vond die twee echt meisjes met een missie. Dat wordt ook duidelijk uit Maci’s motivatie “I really just wanted to show girls how hard it was to be a teen parent. I wanted girls who might get pregnant to see there are options out there to move forward with your life and still have goals.”

Een gemis

Kijk, dat mis ik dus bij Vier handen op Een buik. Het programma claimt 8 tienermoeder te volgen tijdens zwangerschap, bevalling en daarna. Er worden 8 BN’ers bijgehaald die er voor gaan zorgen dat de aanstaande moeders echt iets van hun leven gaan maken. De moeders hoeven het blijkbaar zelf niet eens te willen. Want voor de meeste moeders is het al verdraaid lastig om keuzes te maken als gezond eten en leven tijdens de zwangerschap. Maar die bekende moeders gaan wel voor ze door het vuur. Dat vind ik een beetje krom. Zolang de innerlijke motivatie ontbreekt om er zelf iets van te maken, heeft het vaak weinig zin. Daar hoef je echt niet voor geleerd te hebben. En ja dan krijg je schrijnende situaties als een pasgeboren baby die middenin de nacht niks te eten krijgt omdat de ouders moe zijn en niet uit bed willen komen.

Hoe maak je Vier Handen op een Buik interessanter ?

Vier Handen op Een Buik zou zoveel interessanter kunnen zijn als ze daar nu eens gemotiveerde meiden hadden zitten. Meiden die ondanks een misstapje nog iets van hun leven willen maken, ambities hebben, dromen willen verwezenlijken. Een voorbeeld willen zijn voor hun kind ook al zijn ze zelf nog belachelijk jong en kinds. Ook deze meiden ervaren wellicht enige onzekerheid over of alles wat ze voor ogen hadden allemaal nog haalbaar is.

Ik geloof namelijk best dat deze meiden er ook zijn. Van die uitblinkertjes die graag verder willen komen en daar wel wat hulp (desnoods van een BN’er) bij kunnen gebruiken. Maar weet je, die groep zie ik nooit. Ik zie alleen maar de groep die laat zien dat ongepland zwanger zijn echt het ergste van de wereld is. Die je laat geloven dat sterilisatie  en anticonceptie voor sommige mensen verplicht zou moeten worden. En dat vind ik doodzonde.

Wat vind jij van Vier handen Op Een Buik?

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Zwangere vrouw via Shutterstock

 • Reply
  lotuswritings84
  24 januari 2017 at 06:38

  Interessante kijk op het programma. Eigenlijk ben ik het ook wel met je eens. Ik kijk het programma nog steeds, maar word er niet gelukkig van. Meisjes die tegen zichzelf beschermd hadden moeten worden zijn in de meerderheid. En het is ergens goed om te laten zien dat deze groep bestaat (net als de acties die jeugdzorg onderneemt – aangezien die vaak het verwijt krijgen niks te doen), maar kies dan voor een balans tussen jeugdbescherming en succesverhalen. Die laatste zou ik namelijk ook graag zien.

 • Reply
  Jacqueline
  20 januari 2017 at 07:23

  Tja, het gaat ze toch om de kijkcijfers. Hoe extremer, hoe meer mensen kijken. Wat je ziet is ook vooral wat ze willen wat je ziet. Een student van mij is ooit in een soortgelijk programma geweest en heeft achteraf via een rechtzaak ervoor gezorgd dat het nooit meer uitgezonden zou worden, omdat het zo’n scheef beeld gaf. Zij is namelijk één van die tienermoeders die het ondanks alle moeilijkheden wèl voor elkaar krijgt. Dat is natuurlijk niet interessant voor het gros van de kijkers…

 • Reply
  Yvonne
  19 januari 2017 at 07:37

  Ergens ben ik het wel met je eens, ergens ook weer niet. Dit programma is heel triest, en ook wel uitgemolken. Maar is dat niet met alle programma’s zo? Ik bedoel, de talentenjachten komen mij mijn neus uit maar het grote publiek smult elk seizoen weer van alle eendagsvliegen. Misschien is het een idee om je suggestie naar BNN te sturen? Wie weet doen ze er wat mee.

 • Reply
  Danielle | Mama Lifestyle Blog
  19 januari 2017 at 06:48

  De gemotiveerde zwangere meiden zie je inderdaad echt niet in dit programma. Naar mijn idee maken de meiden uit dit programma een bende van hun leven en vraag ik me ernstig af of ze wel goed voor hun kind kunnen zorgen. Laatst was er trouwens wel een meisje die wel een positieve indruk op me maakte. Een meisje die in handen was gevallen van loverboys, daarna moslima was geworden omdat haar vriend moslim was en nu was ze een vrijgezelle moeder die haar leven met haar kindje goed op de rit had.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger
 • ✨Jongensmama✨Voordat Novan er was zag ik dat dus echt niet gebeuren. Had ik er geen gevoel bij en om eerlijk te zijn was het gewoon niet mijn ding. Maar nu hij er is ben ik alleen maar verliefd 😍 Vind ik die stoere kleertjes te schattig en is het een sport om de luier te verwisselen zonder nat geplast te worden 😂😅. .
.
.
#geboortenieuws #baby #babyboy💙 #babyboy #nofilterneeded #blessed #newborn #mamablogger #mommylife #momblogger

Dit zijn wij!