Gelderland Museum Nederland Uitstapjes met kinderen video en vlogs

Bezoekje aan het Afrika Festival 2017

23 juli 2017
Afrikamuseum_Afrika Festival

Ik was nog nooit eerder op het Afrika Festival 2017 geweest. Maar toen ik kaartjes won, moest ik natuurlijk even langs gaan. Kon ik meteen het Afrika Museum in Nijmegen bezoeken.

Als we een dagje uitgaan, kiezen we vaak voor attracties die wat verder weg liggen. Gek genoeg is het voor ons vaak een drempel om dichterbij te kijken. Of het is een blinde vlek. Dat kan natuurlijk ook. Maar in onze eigen provincie is ook voldoende te zien en te beleven.

Klik hier om de video te bekijken en je gratis te abonneren op ons YouTube kanaal

Afrika Festival 2017

 Het Afrika Festival 2017 is eigenlijk een ode aan de Afrikaanse cultuur. Of mensen nu echt uit Afrika komen of hun voorouders, het maakt onderdeel uit van hun identiteit. Surinamers, Antiliane en Afrikanen verbroederen op het festival. Tegelijkertijd waren er ook allerlei leuke workshops waar je gratis aan deel kon nemen. Zo konden de kinderen leren trommelen op kalebassen. Doordat deze in een schaal met water lag, spetterde bij elke slag het water vrolijk op. Het maakte een vrolijk geluid.

Janice Deul gaf een workshop over de acceptatie van natural hair. Waar vrouwen met kroeshaar voorheen hun haren glad maakten, worden de natuurlijke krullen weer massaal omarmt. Niet als modetrend, maar als onderdeel van hun identiteit. Dit is wie je bent, dit haar heb je gekregen en daar mag je trots op zijn. Dat geldt ook voor producten zoals donkere poppen met krulhaar. En daarnaast was er natuurlijk nog eten. Goede roti sla ik nooit af en gelukkig was dit er. Miss C heeft nog nooit roti gehad, maar at vol enthousiasme het grootste deel van mijn bordje leeg. Heerlijk vond ze het.

Afrika-Festival-2107-GoodGirlsCompau

Afrika Museum

 En als we er toch zijn, kunnen we natuurlijk meteen even het Afrika Museum bezoeken. Buiten heb je huizen uit verschillende Afrikaanse landen. Hier kan je binnenin kijken en leer je van alles over de Afrikaanse cultuur en dagelijks bezigheden. Binnenin het museum is er ruimte voor Afrikaanse kunst en cultuur.

Zo was er ook veel te vinden over het land waar ik oorspronkelijk vandaan kom; Haïti. Voor iemand die vooral fan is van de Hollandse meesters, is dat wel even een cultuurshock. Ik vroeg me af of ik misschien qua kunst- en cultuur te verwesterd ben. Maar aan de andere kant als ik Westerse kunst zie die ik te abstract vind, heb ik daar ook niks mee. Ik houd er van als ik kan zien wat het is en het redelijk overeenkomst met de werkelijkheid. Afrikaanse kunst waar ik wel duidelijk kan zien dat het is, vind ik namelijk wel mooi.

Dat zelfde gold voor de tentoonstelling World of Feathers. Ontzettend indrukwekkend om te zien hoe verschillende culturen veren toepassen. Waar het in Nederland vooral gebruikt wordt om outfits over the top mee te versieren, gebruiken verschillende andere culturen veren vanwege de eigenschappen van de vogel. Verschillende vogels worden bepaalde krachten toegedicht en je ziet dat mensen hun veren gebruiken als uiting daarvan.

Mijn ervaringen tijdens het Afrika Festival 2017

Hoewel het me ontzettend leuk leek, had ik van tevoren niet echt een beeld van wat ik van het Afrika Festival moest verwachten. Voor mij blijft het toch enigszins onwennig. Doordat ik geadopteerd ben, maak ik nu ook weer niet helemaal onderdeel uit van alles. Het blijft toch een beetje alsof je als buitenstaander naar iets kijkt. Het is niet zo dat ik mij er ongemakkelijk bij voel. Iedereen is hartelijk en neemt je met open armen op. Het is alleen dat ik mij er zelf erg bewust van ben.

Dat begint bijvoorbeeld al met kleding. Terwijl bezoekers de prachtigste traditionele kleding uit Afrika, Suriname of de Antillen droegen, kwam ik bijvoorbeeld is een spijkerbroek. Gelukkig was ik niet de enige en ik heb echt genoten van de verschillende prachtige outfits op mij heen. Bovendien vind ik het leuk om me ook meer te verdiepen.

 

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]