Persoonlijk

Victoria’s Secret en feminisme

14 december 2014

Ik ben een feminist. Nee niet zo eentje die haar oksels niet scheert, onflatteuze kleding draagt en dan beweert ‘ik mag er zijn’. Ik ben het type feminist die gelooft in vrouwenrechten, hoopt dat haar dochters iets meer ambities hebben dan een hulpeloze Disney prinsessen te worden en bovenal gelooft in dat vrouwen hun eigen keuzes moet maken. Ja, eigenlijk ben ik een feminst met een zwak voor lingerie. Toen ik enkele jaren geleden in Amerika was, MOEST ik dus ook in NEW York de Victoria’s Secret shop bezoeken. Een walhalla voor elke fashionista met een lingerie-tic.

Dit jaar was bofte ik. De Victoria’s Secret Fashion show was op mijn verjaardag. Alsof het zo had moeten zijn. Bovendien hadden Ed Sheeran (fan van) en Taylor Swift ( miss B. en miss G. fan van) dit jaar de schone taak om het geheel op te luisteren met hun muziek. Voor zover dat kan. Als je wel eens een Victoria’s Secret Fashion show gezien hebt, weet dat je ogen te kort komt.

Victoria Secrets fashion show 2014-Doutzen Kroes

Ook dit jaar hadden ze weer alles uit de kast gehaald. Kosten noch moeite werden gespaard. De ene Angel zag er nog spectaculairder, feeërieker of engelachtiger uit dan de ander. Ook Nederland was goed vertegenwoordigd op de catwalk door modellen Doutzen Kroes, Bregje Heinen, Maud Welzen, Romee Strijd en Imaan Hammam. Er waren 79 looks te zien die verdeeld waren over 6 stijlen: Gilded Angels, Exotic Traveler, Dream Girl, Fairy Tale, University of Pink en Angel Ball.

Victoria Secrets fashion show 2014-feminisme-GoodGirlsCompany

Feminisme

Terwijl ik rustig mijn verjaardag vierde, ging het in Engeland los. De reacties waren lovend. De foto’s op Twitter, Instagram en de diverse online fashion blogs waren adembenemend. De pracht en praal van de show zouden bijna de kritische geluiden overstemmen. Maar er waren ook mensen die zich afvroegen hoe 50 jaar feminisme tot dit heeft kunnen leiden. Vrouwen in ieniemienie tiny stukjes stof die nauwelijks voor ondergoed kunnen doorgaan. Een droomwereld waarin uiterlijk de boventoon voert. Ja, het is een manier om er tegenaan te kijken… .
Waar sommige feministen zich druk maakten om de exploitatie van lichaam en uiterlijk, vond er bij ons thuis iets anders plaats. Samen met mij bekeken Miss B. en miss G. de diverse foto’s. “Waarom doen mannen daar niet aan mee? Mogen ze dat niet?”, merkte miss G. geïnteresseerd op. Ik dacht na over een goed antwoord. Op haar leeftijd hoeft ze nog niet alles te weten. Vertellen dat mannenondergoed minder interessant is om naar te kijken, zal ze zelf op den duur ook wel ontdekken. Ik gaf een antwoord waar ze tevreden mee was.

Victorias secret Fashion show 2014 - Jourdan Dunn-Fairy Angel- Ed Sheeran-Taylor Swift- fashion- Net 5

Hoopvol teken

Terwijl de show voor sommige feministen waarschijnlijk een doorn in het oog was, zag ik iets hoopvol teken. Terwijl ik samen met mijn dochters langs de plaatjes scrolde, zagen mijn dochters verschillende donkere modellen. Jourdan Dunn, Lais Ribeiro, Cindy Bruna, Grace Mahary, liepen dit jaar mee. En gaven mijn dochters een boodschap mee dat schoonheid universeel is en niet alleen voorbehouden aan wanneer je blond haar hebt.

Laat anderen zich maar druk maken over de zogenaamde afkalving van feminisme. In vijftig jaar tijd is de catwalk nog nooit zo divers geweest. Blanke, donkere en Aziatische vrouwen lopen samen over het podium. Laten zien dat schoonheid divers en zich niet laat vangen in een enkel ras. Moeders als Doutzen Kroes, Adriana Lima, Lily Aldridge en Alessandra Ambrosio staan naast Karlie Kloss, Candice Swanepoel en Behati Prinsloo. Tonen dat je als moeder je werk en de zorg voor je kinderen kan combineren. Voor mij betekent feminisme vrijheid. De vrijheid om te kiezen wat je wilt zonder dat anderen je vertellen wat je moet doen. De mogelijkheid om zelf sturing aan je leven te geven én er verantwoordelijkheid voor te nemen.

Victorias secret Fashion show 2014- Allessandra Ambrosio- Angels- Ed Sheeran -Taylor Swift-fashion-style-fashion-model

Benieuwd hoe de Victoria’s Secret Fashion Show 2014 er uit zag? Bekijk dan morgen op Net 5 om 22.45 uur naar de show.

Foto’s: Getty Images, David Fischer/REX, EPA

    Leave a Reply

    CommentLuv badge

    Instagram

    Volg mij op Instagram!