Mama Positiekleding

Een vetrol is nog geen zwangerschapsbuikje

12 januari 2016
Een vetrol is nog geen zwangerschapsbuikje-GoodGirlsCompany-zwangerschapsbuikje

Zwanger zijn, het is iets prachtigs. Maar onder invloed van je hormonen doe je soms gekke dingen. Zoals zwangerschapsfoto’s posten. Waar zwangere vrouwen voeger een eerste buikfotootje plaatsten bij zo’n 20 weken (lees: als er ook echt iets te zien valt). Lijkt het tegenwoordig wel een hype om hem steeds vroeger te posten. Met de lipjes getuit en het buikje vooruit staan ze dan met grote hertenoogjes in de camera te kijken. Alsof ze de maagd Maria zijn en net zo’n groot Wereldwondertje verwachten. Eén handje devoot gevouwen aan de bovenkant en de ander ondersteunend aan de onderkant. Voor het beste resultaat, laat je buikje vetrol van de zijkant fotograferen. Zo lijkt het tenminste nog wat.

Een vetrol is nog geen zwangerschapsbuikje-GoodGirlsCompany-zwangerschapsbuikje met 9 weken

Nee, ik doe niet aan bodyshaming. Vetrollen moet je namelijk koesteren. Liefdevol aaien en bij tijd en wijle voorzien van een lekkere dikke laag body butter. Tenminste dat is wat mijn rolletjes zo nu en dan nodig hebben. Er mee voor de camera gaan poseren zodra zo’n zwangerschapstest op twijfelend lichtgroen springt? Mwah ieder zijn ding. Maar snap wel dat je omgeving je de rest van de zwangerschap (en dan is 10 maanden best lang en eenzaam) wat minder serieus neemt.

Hoezo zwangerschapsbuikje?

Over het algemeen geloof ik dat vrouwen intelligenter zijn dan mannen. Maar zwangere vrouwen zijn een slag apart. Onder invloed van hormonen verdwijnt elke ratio. Augurken met slagroom? GIMME THAT!!! Als man middenin de nacht bij de plaatselijke snackbar eten bestellen en bij thuiskomst ontdekken dat je vrouw de laatste pint Ben & Jerry’s geplunderd heeft en al weer in bed ligt te ronken? Het kan de beste mannen overkomen. Nee, het ligt niet aan jou het ligt aan je vrouw  de hormonen.

Zo komt het dus ook dat sommige vrouwen dus echt met 6 weken al een zwangerschapsbuikje zien. Kunnen ze ook niks aan doen. Dus het heeft geen zin om ze van dat idee af te brengen. (In het vervolg laat je ze gewoon nonchalant dit blog lezen, zo hoef jij het niet te doen. Graag gedaan!). Dat denkbeeldige buikje moet getoond worden want ja: WIJ zijn zwanger!!! (jeuk). Aan je (schoon)ouders, collega’s, je baas, vriendinnen, die leuke vader op het schoolplein, de medewerker bij Mac Donalds, niets en niemand is veilig of wordt ontzien. En als je iedereen in je eigen woonplaats gehad hebt? Dan deel je het natuurlijk met de rest van de wereld. Gedeelde vreugde is dubbele vreugde. Dus hallo Instagram, Facebook, Twitter, blog, en okay ook Pinterest.

Laat je zwangerschapsbuikje aan iedereen zien

Legaal met je probleemgebied heiligdom voor je baby pronken is natuurlijk leuk, maar niet elke vetrol is een zwangerschapsbuikje. Sterker nog het zijn waarschijnlijk gewoon je darmen. Deze maken in de eerste weken na bevruchting plaats voor je baby. Met een opgeblazen gevoel en winderigheid tot gevolg. Wereldwondertje zelf is namelijk nog maar zo’n 3 centimeter en weegt iets van 2 gram. Een zwangere vrouw die een foto van 9 weken zwangerschap het internet op slingert, terwijl ze er onschuldig bij kijkt, is in werkelijkheid gewoon iemand die haar opgezette darmen digitaal in je gezicht drukt. Ja laat die gedachte maar eens op je inwerken… .

Dus aanstaande moeders. Zullen we iets afspreken; ik zet er geen “Rennie nodig?!” of “Stinkt het? Gember helpt tegen winderigheid!” onder. En jij post geen foto van je opgezette darmen, maar plaatst pas een foto als het ook echt een behoorlijke vetrol buik is. Okay?

Ken jij mensen in je omgeving die zich hier aan hebben schuldig gemaakt? Wanneer plaatste jij een eerste foto van je zwangerschapsbuikje op social media?

Disclaimer: neem dit met een korreltje zout. Tenminste als je dat kan en niet stijf staat van de hormonen waardoor elk gevoel voor humor weg is. Thanks Tamara, Joyce en Cassandra voor meedenken, feedback en jullie geloof in mij. Jullie zijn mijn inspirerende voorbeelden.

 • Reply
  Naomi Rustenberg
  5 februari 2017 at 00:11

  Haha, leuk. Ik kom niet meer bij. Foto’s van mijn zwangere buik online? No thank you (alleen als ik toevallig op de foto stond en getagd werd, maar dan was ik al echt wat WEKEN verder). Ik moet me nu wel inhouden om geen babyspammer te worden.

  Ik vond het fascinerend om te zien dat mijn buik zo kon ‘opzwellen’ in het begin. En aan het eind van de zwangerschap vond ik het wel grappig als mensen ‘ontdekte’ dat ik zwanger was… (vier weken voor de uitgerekende datum)

 • Reply
  Esmée
  13 januari 2016 at 09:53

  Leuk geschreven Josan. Heerlijk! Ik geloof niet dat ik ooit een buikfoto online gezet heb, behalve recentelijk 8 jaar na dato in mijn eigen rubriek: De zwangere buik van… Maar die buiken van al die mama’s vanaf 30 weken mogen dan ook gezien worden. Ik vind een zwangere buik schitterend, maar vetrollen hou ik liever bedekt 😉

 • Reply
  poweredbyflowers
  12 januari 2016 at 23:07

  Haha, oeps. Ik was 16 weken toen ik de eerste foto nam. Ik denk dat we gewoon mega trots zijn en eindelijk blij zijn dat we een ‘dikke’ buik mogen showen. Ik ben ook schuldig aan de wekelijkse baby bump update 🙂

 • Reply
  Cassandra
  12 januari 2016 at 21:44

  Hahahahaha ik pis bijna in m’n broek van het lachen!! Heerlijk stuk dit!

 • Reply
  Carmelina
  12 januari 2016 at 19:11

  Hahaha ik vind dit stuk werkelijk geniaal!!!!! Helemaal mee eens! maar goed, die verdomde hormonen he vreselijk! Ik weet nog dat mijn collega op het werk kwam en trots strelend over haar buik vertelde dat ze al 11 weken zwanger was en mijn andere collega dood leuk reageerde: euh meid je weet dat je je darmen aan het aaien bent?!

  • Reply
   Josan
   12 januari 2016 at 19:40

   Hahaha geweldig!!! Hulde voor deze collega die zo lekker nuchter reageerde

 • Reply
  magalievanloon
  12 januari 2016 at 18:58

  hahaha geweldig geschreven! Ik wilde na mijn bevalling al meteen zo’n shape ware shirt aan. Absurd natuurlijk! gelukkig al snel losgelaten, trots dat er ooit zo’n leuk meisje in is gegroeid!

 • Reply
  Meike
  12 januari 2016 at 15:58

  Hahahaha???? geweldig stuk! Zelf stuurde ik met 15 weken een foto aan m’n moeder en stond de eerste foto pas rond de 22 weken online.

 • Reply
  sabine
  12 januari 2016 at 14:59

  Ik snap dat gevoel van die meisjes wel. Ik heb het zelf in mijn zwangerschap nooit eerder gedaan dan vier maanden. Maar toch vind ik dat als ze hun buik laten zien waar een mini mensje in zit (en niet alleen maar darmen of vet), dat ik dat wel begrijp. Achter die vetrol zit wel dat mini mensje al. Who cares of het al zichtbaar is of niet, het zit er en de buik is de plek waar het zit. Dus maak je daar een foto van, ik vind het niet meer dan logisch. Meiden die dat wel posten moeten gewoon lekker hun gang gaan en vieren dat ze zwanger zijn, het is iets speciaals en dat moet je niet zomaar weg stoppen of verbergen tot je er niet meer om heen kan. Als je geen zwangere buik wil, moet je ook niet zwanger worden denk ik dan 😉

 • Reply
  Tamara
  12 januari 2016 at 14:45

  Ik heb nog geen kinderen en ben ook zeker nog niet zwanger, maar ik ken mezelf. Ik ben bang dat ik het zolang mogelijk probeer te verbergen als het wel zo is. Zeker nu ik weet dat het gewoon je darmen zijn ????

 • Reply
  Romy
  12 januari 2016 at 14:08

  Heerlijk geschreven! Nou was ik sowieso niet van het showen, dus toen mensen het aan mij zagen was ik inderdaad al een maand of 4,5 zwanger. Maar ik heb ook foto’s gemaakt van ervoor, gewoon voor mezelf. En vanaf een week of 12 zag ik het al wel aan mijn buik.

 • Reply
  djenna
  12 januari 2016 at 13:47

  Met 20 weken pas, ik wil het liefst zo lang mogelijk niet zwanger lijken. En met 8 weken, euh tja dat geloof ik ook niet.

 • Reply
  Sanne Marlijn
  12 januari 2016 at 13:10

  Ja die mensen die dan met week 6 al een foto plaatsen. Doe niet zo DOM het zijn je darmen!! Sjonge jonge. Heerlijk dit artikel. Ik kreeg pas een buikje met een week of 18 maar daarvoor heb ik nooit een buikje geforceerd ofzo door alles wat ik had vooruit te steken.

 • Reply
  Madelon
  12 januari 2016 at 13:03

  High five! De laatste tijd lijken mijn tijdlijnen er vol mee te staan. Maar ik heb sowieso weinig met wekelijkse buikupdates, buikfoto’s waar je mag zoeken naar een babybuik en babybuikdrama. Daar ben ik echt te nuchter voor haha.

 • Reply
  somamablog87
  12 januari 2016 at 12:28

  Hahahahaha, geniaal!! Hier ook pas heel laat foto’s aangezien ik zelf wel duidelijk kon zien dat het in het begin echt alleen maar mijn (niet strakke) vetrol was 😉 Hier werd het pas rond de 24 weken echt zichtbaar!

 • Reply
  Mayke
  12 januari 2016 at 12:27

  Hahaha geweldig artikel!
  Ze doen het bij mij bijna allemaal op Facebook.
  Van mij hoeft het ook niet.

 • Reply
  Suus
  12 januari 2016 at 12:19

  JOE, dit is zo te gek. Ik schreef ooit ook al zoiets. Zelf hield ik op IG een wekelijkse update bij vanaf week 13, waarin ik een enorrrrrrme pens had en daarmee stralend richting camera stond te paraderen met “kijk mij eens zwanger zijn”. In werkelijkheid had ik door de verse zwangerschap gewoon al drie weken nauwelijks gepoept. LOVE IT!

 • Reply
  Judith
  12 januari 2016 at 12:18

  Geweldig stuk, ik snap je punt, maar ik weet nog goed hoe trots ik was, al zag niemand het, ik voelde en zag het wel. En idd, de hele wereld mocht het zien en weten. Ik vind de foto’s lief en vertederend, ik weet hoe ze zich voelen, en vind die foto’s zo veel leuker dan de duizenden andere selfie’s

 • Reply
  Aukjeswereld
  12 januari 2016 at 12:01

  Hahaha ik heb geloof ik nog nooit een buikfoto gepost ????

  • Reply
   Josan
   12 januari 2016 at 12:05

   Hulde! Goed zo de wereld heeft meer mensen zoals jij nodig 🙂

 • Reply
  Bregje
  12 januari 2016 at 11:58

  Hahahaha prachtig dit! Ik geloof dat ik de eerste foto deelde met een maand of 5, al vond ik daarvoor natuurlijk wel dat ik Echt Enorm Zwanger was…damn those hormones…

  • Reply
   Josan
   12 januari 2016 at 12:05

   Kijk, dan heb je echt een buikje 🙂

 • Reply
  Nicole @ Everyday-Life.nl
  12 januari 2016 at 11:52

  hahahahahahahah! Ik heb zelf pas met 5 maanden een foto gepost, de dag voor ik ging trouwen. Toen had ik wel een echte buik. Daarvoor niet. Heb er persoonlijk ook een hekel aan als meiden dat wel doen 😉

  • Reply
   Josan
   12 januari 2016 at 12:04

   Zie, ik ben niet de enige!

 • Reply
  joyfromjoyce
  12 januari 2016 at 11:44

  Helding!! Haha goed stuk en ik ben het er helemaal mee eens

  • Reply
   Josan
   12 januari 2016 at 12:04

   Graag gedaan. Iemand moest het doen 😉

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]