ADHD Lifestyle

Verzwaringsdeken bij ADHD + winactie

14 december 2022
Voordelen-verzwaringsdeken-ADHD-Themillennialmom

Een verzwaringsdeken bij ADHD kan een positief effect hebben op de slaapkwaliteit. Veel volwassenen met ADHD hebben last van slaapproblemen. We hebben moeite met inslapen en doorslapen. Het gebruiken van een verzwaringsdeken kan helpen bij prikkelregulatie en er voor zorgen dat je tot rust komt. Waardoor je meer uitgerust aan de dag begint.

In de afgelopen weken mocht in een verzwaringsdeken van Litollo testen. In dit blog vertel ik je over mijn ervaringen. Bovendien kun je een zwaartedeken winnen voor je prikkelgevoelige kind.

Kind met slaapproblemen

Slaapproblemen-kind-adhd-autisme-hsp-themillennialmom

Al zolang als ik me herinneren kan, heb ik last van slaapproblemen. Ik had een extreem levendige fantasie waardoor ik erg bang was in het donker. Dit probleem werd opgelost door een slaapkamer te delen met mijn zus. Terwijl ik uren babbelde over van alles en nog wat viel zij in slaap. Maar zodra als ik doorkreeg dat ze sliep, begon mijn nachtelijk gespook. Ik kon namelijk niet slapen.

Daarom zat ik ‘s avonds regelmatig uren op de trap. In de woonkamer zitten, mocht niet. In bed blijven liggen? Dat wilde ik niet. Ook ‘s nachts kon ik niet doorslapen en lag ik regelmatig uren wakker in mijn bed. Allereerst accepteerde ik dat ik blijkbaar gewoon extreem weinig slaap nodig had. Daar zocht ik verder niks achter. Ten tweede omarmde ik de Slaapwijsheid dat je niet hoeft te slapen om uit te rusten. En als laatste wende ik er aan dat een hoeslaken in de zomer niet volstond, maar ik de druk van een dekbed nodig had. Het beste sliep ik bij mijn oma. Zij hadden dekens en lakens. Ze maakte mijn bed altijd zo strak vast dat ik moeite moest doen om tussen de lakens te glijden. Heerlijk vond ik dat.

ADHD en slaapproblemen

slaapproblemen-adhd-slaapproblemen-verband-tussen-slaap-en-adhd-themillennialmom

Als volwassene behield ik een moeilijke relatie met slapen. Rond 22:00 uur ’s avonds ben ik moe. Om 3:00 uur ben ik klaarwakker. Tegen 5.30 uur val ik eindelijk weer in slaap, om tegen 6.00 uur wakker te schrikken van mijn wekker. Zo begin ik doodmoe aan de nieuwe dag. Bij vlagen voelt het als een vicieuze cirkel waar ik maar niet uitkom.

En ik ben niet de enige persoon met ADHD die een haat-liefdesverhouding met slapen heeft. Ruim 80% van alle ADHD’ers heeft slaapproblemen. Dat komt omdat ons lichaam anders werkt. We maken te laat melatonine aan, hebben van nature te weinig serotonine en maken meer van het stresshormoon cortisol aan.

Te laat aanmaken van melatonine

Als het donker wordt, komt de melatonineproductie op gang. Hierdoor word je slaperig. Normaal gesproken komt de melatonineproductie ongeveer twee uur voordat je inslaapt gang. Melatonine heeft een positief effect op zowel het in- als doorslapen. Maar bij zowel kinderen als volwassenen met ADHD en inslaapproblemen, is aangetoond dat de melatonineproductie vaak later op gang komt dan normaal. Vaak zo’n 45 tot 90 minuten later. Daardoor hebben veel mensen met ADHD dan ook last van een verlate slaapfasestoornis.

Minder Serotonine

Daarnaast hebben volwassenen en kinderen met ADHD vaak een laag serotonine niveau. Serotonine is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van je stemming. Het zorgt er voor dat het lichaam tot rust komt, zich ontspant, zorgt voor minder angst en spanning, helpt je in slaap vallen en goed (door) slapen. Door de aanmaak van serotonine op natuurlijke wijze te stimuleren, zul je dus beter slapen. En dat is dus precies wat een verzwaringsdeken doet als je ADHD hebt. Daardoor kan een verzwaringsdeken bij ADHD een positief effect hebben op je slaap.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken (weighted blanket) is eigenlijk niks anders dan een verzwaarde deken. De vulling van de meeste verzwaringsdekens bestaat uit (micro) glasparels, plastic parels of plastic pellets, die voor het extra gewicht zorgen. Sommige verzwaringsdekens hebben extra lagen stof die er voor zorgt dat ze nog iets zwaarder aanvoelen.

Verschillende maten

Verzwaringsdekens zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Zoals tweepersoons, lits jumeaux maar er zijn ook maten die speciaal geschikt zijn voor kinderen. Doordat ze verkrijgbaar zijn in verschillende gewichtsklassen kunnen ze gebruikt worden door kinderen, tieners en volwassenen. Verzwaringsdekens zijn niet geschikt voor baby’s en peuters.

Waar wordt een verzwaringsdeken van gemaakt?

De dekens worden gemaakt van verschillende materialen. De meest gebruikte materialen zijn polyester,  katoen, katoenblends, polyester, fleece, flanel of bamboe. Omdat prikkelgevoelige volwassenen en kinderen soms een uitgesproken voorkeur kunnen hebben voor hoe materiaal voelt, kun je het beste kiezen voor natuurlijke materialen. Het voordeel van een verzwaringsdeken is bovendien dat je hem ook in de zomer kunt gebruiken. Een verzwaringsdeken is niet warm, maar neemt juist de temperatuur van je lichaam over. Dus kun je in de zomer niet slapen zonder dat je onder een bepaalde laag ligt maar is een gewoon dekbed te warm? Dan kan een verzwaringsdeken de oplossing zijn.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Verzwaringsdeken-bij-adhd-mensen-met-adhd-of-ass-slapen-beter-met-verzwaringsdeken-themillennialmom

Een zwaartedeken maakt gebruik van het principe dat Diepe Druk Stimulatie (DDS) heet. Diepe Druk Stimulatie wordt toegepast bij kinderen en volwassenen met autisme, ADD, ADHD en andere psychische klachten. Bij Diepe Druk Stimulatie wordt er gelijkmatig druk uitgeoefend op het lichaam. Hierdoor worden de hersenen gestimuleerd om meer serotonine (gelukshormoon), oxytocine en dopamine aan te maken. Wat er voor zorgt dat mensen zich geborgen en veilig voelen. Vergelijk het met een warme omhelzing, stevige knuffel of het inbakeren van een baby. Bovendien wordt de aanmaak van cortisol verlaagd waardoor ontspannen makkelijker wordt.

Niet alleen voor in bed

Een verzwaringsdeken hoef je trouwens niet alleen in bed te gebruiken. Het kan ook onderdeel zijn van je avondroutine. De deken zorgt ervoor dat je hersenen het signaaltje krijgen dat het tijd is om te gaan slapen. Dus als je de deken bijvoorbeeld al ‘s avonds op de bank gebruikt, kan het zijn dat je makkelijkers ontspant en een positief effect heeft op het slapen.

Voor wie is een verzwaringsdeken geschikt?

Verzwaringsdeken worden vooral gebruikt door mensen die moeilijk kunnen kalmeren, ontspannen of slapen. Vandaar dat veel mensen met ADHD baat hebben bij een verzwaringsdeken bij ADHD. Een verzwaringsdeken kan helpen bij de onderstaande klachten:

 • Moeite met in slaap vallen;
 • Vermoeid wakker worden;
 • Sensorische problemen zoals overprikkeling of overstimulatie ( zoals bij ADHD, ASS & HSP);
 • Moeite met ontspannen;
 • Angststoornissen (zoals bij PTSS);
 • Moeite met doorslapen doordat je ‘s nachts meerdere keren wakker wordt;

Effect van een verzwaringsdeken op ADHD

hoe-werkt-een-verzwaringsdeken-themillennialmom

Veel kinderen en volwassenen met ADD, ADHD, autisme en HSP, hebben Sensorische problemen. We hebben last van overprikkeling of overstimulatie. Waardoor we vaak maar  moeilijk kunnen ontspannen. Als prikkelgevoelige mensen hebben we een hogere hersenactiviteit en zijn we ook ‘s avonds en ‘s nachts alert. We hebben dus echt rust en ontspanning nodig om in slaap te vallen. Doordat een verzwaringsdeken gebruikt maakt van de bewezen principes van Diepe Druk Stimulatie heeft het een positief effect op ADHD.

Het zorgt voor:

 • Hogere slaapkwaliteit (makkelijker inslapen en beter doorslapen)
 • Gevoel van ontspanning en kalmte
 • Verlaging van hartslag
 • Verbeterde focus
 • Betere regulatie bij overprikkeling
 • Verlaging van stress en angst

Hoe kies je het gewicht van een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een investering. Dus als je er een koopt, moet die natuurlijk niet te klein zijn. Maar hij moet ook weer niet te zwaar zijn. Een verzwaringsdeken kies je op basis van je lichaamsgewicht. Hierbij is de vuistregel dat een deken 10% van je eigen lichaamsgewicht is. Die van mij is 6 kilo omdat ik 56 kilo weeg en het gewicht daarom naar boven heb afgerond.

Review Litollo verzwaringsdeken

Ik werd benaderd met de vraag of ik de Litollo verzwaringsdeken wilde testen. Daar twijfelde ik geen seconde over moment. Onder neurodivergente mensen, wint het gebruik van zwaartedeken aan populariteit. De therapeutische deken is gemaakt van duurzaam bamboe materiaal. Zit in een stevige doos en ter bescherming van de stof zit hij ook nog eens in een beschermende verpakking.

Pluspunten

 • Ademend materiaal
 • De stof is antistatisch en absorbeert vocht
 • Valt op een prettige manier rondom je lichaam waardoor het dit prettig omsluit en een geborgen gevoel geeft
 • Zorgt voor ontspanning
 • Betere slaapkwaliteit (makkelijker inslapen en slaap dieper)
 • Gebruiksvriendelijk
 • Goede prijs/kwaliteitverhouding
 • Ondanks dat ik nu niet mijn extra winterdekbed gebruik, heb ik het niet koud.

Minpunten

 • Helemaal onder de deken liggen is vanaf nu verleden tijd

Een verzwaringsdeken bij ADHD – mijn ervaringen

verzwaringsdeken-kinderen-themillennialmom.jpg

Sinds ik weet dat ik ADHD heb, vallen er steeds meer puzzelstukjes op hun plek. Al ruim voordat ik een diagnose kreeg, waren de symptomen er al. Mijn slaapproblemen waren daar dus een duidelijk voorbeeld van. Er zijn momenten dat ik goed slaap. Dat ik netjes mijn 8 uur per nacht maak zonder dat ik wakker lig. Maar dat is eerder uitzondering dan de regel. Slaaptips zoals mediteren, geen caffeine drinken voor het slapen gaan of blauw licht vermijden hadden bij mij nog niet voor voldoende resultaat gezorgd. Het proberen van een spijkermat, leek me niks omdat ik best van comfort houd. En wat is er nu fijner dan een deken? Ik had al wat positieve ervaringen gehoord over het gebruik van een verzwaringsdeken bij ADHD. Dus ik was reuze benieuwd. Vooral naar of het een positief effect zou hebben op mijn slaap.

Geborgenheid

Wat me de eerste nacht opvalt, is dat de deken inderdaad meer druk uitoefent op je lichaam dan een normaal dekbed. Normaal heb ik een vierseizoenen dekbed en gebruik ik nu de extra deken. Maar een verzwaringsdeken voelt zelfs zwaarder dan mijn winter en zomerdekbed gecombineerd. Als je onder de deken ligt, valt het echt heel mooi rondom je lichaam. Waardoor mijn bewegingsvrijheid enigszins beperkt wordt, Maar omdat dit ook voortkomt uit een bepaalde lichamelijke rusteloosheid en overprikkeling is het niet erg dat ik nu soort gedwongen wordt stil te liggen. Hoe meer ik me er aan overgeef, hoe meer mijn onrust plaatsmaakt voor veiligheid, warmte en geborgenheid.

Vermindering van spierspanning

Eigenlijk heb ik mijn hele leven al last van een hoge spierspanning. Doordat ik in een constante staat van alertheid verkeer. Hierdoor zijn de spieren in mijn benen, rug, schouders maar ook rond mijn knieën altijd vreselijk gespannen. Soms doet het echt zeer en soms voelt het ook gewoon als een zenuwpijn. Sporten helpt. Maar ik kom er soms gewoon niet aan toe zodat ik met een rusteloze benen en een rusteloos lichaam naar bed ga. Sinds ik onder een verzwaringsdeken slaap, merk ik dat de spanning in mijn onderlichaam en rug is afgenomen. Wat ook weer een positief effect heeft op nek en schouders.

Betere zelfregulering van prikkels

De deken zorgt voor rust en vermindert overprikkeling. Dat voel ik vooral op de dagen dat ik mijn medicijnen vergeten ben of bewust niet neem. Dan ben ik vaak al tegen 20:00 al compleet opgedraaid. Te moe om iets te doen, te overprikkeld om te kunnen rusten of ontspannen. Terwijl slapen geen zin heeft omdat ik er dan zeker vergif op kan innemen dat ik middenin de nacht wakker word. Waar ik anders doelloos op de bank zou gaan hangen en daar niet vanaf kan komen, waardoor ik  weer veel te laat naar bed ga, ga ik nu in mijn bed liggen. En ik heb zowaar de rust om iets te lezen, film te kijken of te gewoon lekker niksen.

Makkelijker ontspannen

Ook als ik ‘s nachts wel wakker word, is het makkelijker om me te ontspannen. Zonder dat ik meteen ‘aan’ ben. Ik blijf doezelig waardoor het makkelijker is om opnieuw in te slapen. Lukt dat niet en haal ik daardoor de 8 uur  niet? Dan nog is de kwaliteit van 5 uur slaap beter dan voorheen. Mijn lichaam voelt nu meer uitgerust,  minder gespannen en vermoeid en halverwege de dag heb ik niet de rebound waarbij het slaapgebrek overduidelijk voelbaar is.

Nog een bijkomend voordeel; voor het eerst in mijn leven kan ik langer in bed liggen. Normaal word ik rusteloos van lang in bed liggen. Ik word bijna altijd om 6 uur wakker.  Als ik wakker ben, ben ik aan en moet ik iets doen. Ik heb er de rust niet voor om zinloos lang in bed te blijven liggen. Zelfs op mijn kinderloze dagen. Maar sinds kort ontdek ik steeds meer de fijne kant van uitslapen.

Win een verzwaringsdeken voor je kind

Ervaring-Litollo-verzwaringsdeken-themillennialmom

Ik mag een Litollo verzwaringsdeken voor kinderen weggeven ter waarde van €68,- . Deze verzwaarde deken is gemaakt van bamboe en biedt daardoor een optimaal slaapcomfort. Het materiaal blijft namelijk goed koel. Door het materiaal heeft je kind ook minder last van huismijtallergie. Dit maakt deze verzwaringsdeken voor kinderen de meest luxe keuze. De afmeting is: 100x150cm.

Like The Millennialmom op Facebook

Laat in de reactie hieronder je naam achter (met een geldig e-mailadres) met enthousiaste reactie. (geen zielige verhalen die worden gedelete).

 • Laat op Facebook onder de actie weten dat je meedoet.
 • Deel deze actie op Facebook, Twitter of Instagram met de hashtag #themillennialmom

Extra kans maken?
Let op: Om kans te maken op deze leuke prijs moet je lid zijn van de The millennialmom Facebookpagina. Niet-leden zijn uitgesloten van deelname. Deze actie loopt tot en met 21 december 2022.  De winnaar krijgt 23 december 2022 via e-mail persoonlijk bericht van mij. Je verplicht jezelf om binnen 48 uur na ontvangst van e-mail te reageren. Doe je dit niet, dan kom je te vervallen als winnaar en kies ik een andere. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

 • Reply
  Cuypers Marita
  16 december 2022 at 23:30

  Graag doe ik mee voor mijn kleinzoon, ik denk dat hij hiermee een betere nachtrust zou hebben!

 • Reply
  Miekske Dingens
  16 december 2022 at 22:57

  Graag een kansje, zoontje van 8 jaar met ASS en ADHD, en zo te lezen helpt het toch voor een betere nachtrust. Aangezien hij steeds midden in de nacht wakker wordt, zou mama het ook eens fijn vinden om te kunnen ‘bijslapen’ <3

 • Reply
  Mariska
  16 december 2022 at 20:15

  Wat een super leuke actie. Mijn middelste dochter heb ook adhd en ze valt extra moeilijk in slaap. Ik zal je blog hierover en ik herken ook veel dingen zoals mijn dochter. en lijkt echt super om deze te winnen.
  Dus duimen voor mijn kleine meid ♡

 • Reply
  Marlon Kok-Toet
  15 december 2022 at 22:49

  wat tof! klinkt ideaal voor mijn zoontje!!

 • Reply
  Jennie van Wagensveld
  15 december 2022 at 19:57

  Benieuwd of het werkt bij mijn druktemaker

 • Reply
  Debbie Plantinga Duindam
  15 december 2022 at 18:13

  Dit zou geweldig zijn voor mijn hsp dochter, slapen blijft lastig voor haar.

 • Reply
  Peggy
  15 december 2022 at 11:33

  Dit zou misschien wel de oplossing zijn voor mijn dochter. Ze slaapt vaak licht en ik vraag me al een tijdje af of zij hierdoor uitgeruster wakker zou worden.

 • Reply
  Gaby Andel
  15 december 2022 at 09:17

  Wauw! Ik doe graag mee voor mijn zoon met adhd, hij slaapt zo slecht. Ik gun hem ook heerlijke nachtrusten toe.

 • Reply
  Nicky
  15 december 2022 at 09:13

  Ben benieuwd ik ken dit helemaal niet! Wie weet slaapt mijn zoontje onder dit deken wat vaster.

 • Reply
  Debora
  15 december 2022 at 08:01

  Ohh dat zou fijn zijn voor met zoon die ADHD heeft. Ben erg benieuwd of dit werkt voor hem.

 • Reply
  Femke
  15 december 2022 at 06:59

  Super leuke actie! Wil de verzwaringsdeken heel graag winnen voor onze 7 jarige zoon, die (nog steeds) niet kan slapen zonder hoofdbonken (hoe drukker de dag hoe harder hij ‘bonkt’). Ik ben heel benieuwd of de verzwaringsdeken hem gaat helpen om rustig in slaap te komen. 💙💙

 • Reply
  Kristel Gubbels
  14 december 2022 at 22:47

  Lijkt me super fijn voor mijn oudste dochter. Ik heb zelf een verzwaringsdeken en vind het heel fijn. Lijkt me voor Noor ook heel fijn.

 • Reply
  Sofie Brökling
  14 december 2022 at 21:45

  ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

 • Reply
  Naomi vd Laan
  14 december 2022 at 20:01

  Ik doe mee voor m’n lieve vriendinnetje Sofie!

 • Reply
  Amanda Gout
  14 december 2022 at 19:59

  Ik doe mee voor onze lieve Kian met ASS en LVB.

 • Reply
  A. Purperhart
  14 december 2022 at 19:42

  Wow wat een herkenning lees ik hier. Ik wist niet dat een verzwaringsdeken kan helpen bij het slapen. Ik denk dat mijn zoontje van 6 hier heel veel baat bij zal hebben! Krijgen wij ook meer rust 😁

 • Reply
  Sofie
  14 december 2022 at 19:24

  Onze jongste van zes zou hier veel baat bij hebben! Misschien dat ie dan ook wakker wordt met zijn hoofd bij het hoofdeins in plaats van andersom!🤣

 • Reply
  Patricia Bouthisma
  14 december 2022 at 19:16

  Wat gaaf. Ik denk dat onze adhd wiebelkont, met constante turbostand en zonder filter of demper (net als mama hahaha) dit heerlijk zou vinden. Misschien als het hem bevalt dat ik er ook eens 1 voor mezelf ga halen. Ik maak dus erg graag kans.

 • Reply
  Patricia Koster
  14 december 2022 at 18:34

  Mijn zoontje Mike heeft ADHD en heel veel moeite met slapen. Ik loot heel graag mee, in de hoop dat een verzwaringsdeken hem de hulp kan bieden bij het slapen die hij nu mist. We hebben al zoveel geprobeerd, en ook slikt hij (best een hoge dosering) melatonine na overleg met de kinderarts…

 • Reply
  Goele H
  14 december 2022 at 18:29

  In ons gezin zijn er meerdere met één of meerdere diagnoses. Erg benieuwd of dit zou kunnen werken voor mijn oudste zoontje om meer rust te kunnen vinden en betere nachten te hebben, wat nu niet lukt. Ik doe dus graag mee!

 • Reply
  Tamara
  14 december 2022 at 17:55

  O wow, met een tweeling welke beide adhd en odd hebben wilde ik al eens kijken naar een verzwaringsdeken. Vaak komen ze om en om nog om 23.00 naar beneden dus je Blogg las ik ook met veel herkenning. Graag zou ik een kansje wagen

 • Reply
  Lutske
  14 december 2022 at 17:40

  Wat zou ik dit graag winnen voor mijn oudste dochter! Al vanaf haar geboorte een zeer slechte slaapster en doordat ze onderprikkeld is op beweging moet ze constant bewegen. Tel daar hyperactief en aanwezig bij op en je kan wel raden dat ze te weinig slaapt. Dit resulteert in een kindje dat zich vaak verdrietig en onbegrepen voelt. Wat zou een goede nachtrust haar veel rust geven!

 • Reply
  Angeline V
  14 december 2022 at 17:40

  Wat een droomprijs. Als het helpt dan hebben 3 personen een betere nachtrust. Want als ouders sta je vaak met een kort nachtje weer naast je bed

 • Reply
  Sebas
  14 december 2022 at 17:39

  #millenialmom ik zou deze heerlijke deken heel.graag willen winnen voor mijn dochtertje

 • Reply
  Brenda
  14 december 2022 at 17:11

  Ik doe mee voor mijn oudste dochtertje, ze slaapt zo onrustig. 🤞🏻🍀

 • Reply
  Tamara Stoc
  14 december 2022 at 16:54

  Leuk, ik loot graag mee voor mijn dochter!

 • Reply
  Lieke
  14 december 2022 at 16:23

  Wauw geweldige actie! Graag voor mijn dochter van 9. We hebben al een slaaptunnel geprobeerd maar die doet te weinig.
  Ik gun haar (en stiekem ons) een fijne nachtrust 😄

 • Reply
  Bea
  14 december 2022 at 16:13

  Ja!!! Dit zou ik zoooooo graag willen winnen voor onze kinderen. Zo benieuwd wat dit voor hen zou kunnen doen en na bijna 7 jaar pittige nachten zou heerlijk doorslapen ook wel eens fijn zijn

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]