Persoonlijk

Mijn bezwaar tegen een verplichte griepprik voor leraren

6 februari 2018
Mijn bezwaar tegen een verplichte griepprik voor leraren-GoodGirlsCompany

Volgens Viroloog Ab Osterhaus zouden docenten verplicht moeten worden om een griepprik te halen. Een verplichte griepprik voor leraren zou de redding kunnen zijn in de huidige en een eventuele toekomstige griepepidemie. Bovendien zou het voorkomen dat leerlingen naar huis gestuurd worden vanwege een zieke leerkracht.

Dat de werkdruk in het basis onderwijs hoog is, weten we. Dat hebben de twee lerarenstakingen van het afgelopen jaar ook wel bewezen. Momenteel is het wat stiller maar het is nog geen gestreden strijd. Dat was althans wat ik uit de nieuwsbrief kon opmaken die mijn kinderen wekelijks krijgen.

Leraren ziek

Op hun school hebben ze nog geen kinderen naar huis hoeven sturen vanwege een lerarentekort. Maar nu de griep rondwaart en enkele docenten ook het loodje leggen, kijk ik uit naar de eerste tekenen van de lente. Uit de nieuwsbrief weet ik dat bepaalde docenten namelijk al weer een tijdje ziek zijn. Vervelend. Maar zolang als ik er geen last van heb, gaat dat persoonlijk leed toch wel weer een beetje aan je neus voorbij. Privacy werkt twee kanten op. Vandaar dat wij schoolpleinouders ook weer niet alle ins en outs weten. Momenteel weet school het goed op te vangen. Maar vraag me niet hoe vaak het bijna kantje boord was of ze last minute allerlei kunstgrepen moesten toepassen.

Verplichte griepprik voor leraren

Ik heb uitval door griep altijd gezien als iets wat er bij hoort. Ikzelf was dan wel niet doordeweeks uitgeschakeld, maar ook aan mij is het dit jaar niet voorbij gegaan. Het enige verschil is dat mijn werkgever er geen hinder van ondervond. En kijk, dat laatste kan helaas gewoon niet altijd gezegd worden over de ziekte van menig leraar. Zeker niet als er al een lerarentekort is en de vijver met invallers steeds meer begint op te drogen.

Vandaar dat er best misschien wel een discussie gevoerd mag worden over preventiemaatregelen. In onze huidige maakbare maatschappij geloven we dat griep te voorkomen is. Personeel in ziekenhuizen krijgt een griepprik. Ook als je werkt met kwetsbare ouderen. Ik weet niet eens hoe het zit in de kinderopvang maar ik zou niet verbaasd zijn als daar ook maatregelen genomen worden.

Mijn bezwaar tegen een verplichte griepprik voor leraren

Gevoelsmatig heb ik iets tegen een verplichte griepprik voor leraren. Dat heeft vooral te maken met zelfbeschikking. Of ook wel informed consent. Het is een juridische vorm van zeggenschap over het lichaam die bepaalt dat een arts pas een ingreep mag uitoefenen als je als patiënt toestemming hebt gegeven op basis van duidelijke informatie van je arts. We vinden het een groot goed dat we over ons eigen lichaam mogen beslissen. Hoewel ik het bij sommige beroepen begrijp, vind ik het voor een leraar wel ver gaan dat je beroep bepaalt of je wel of niet een vaccinatie moet hebben. Kijk ik neem aan dat ze het gewone vaccinatieprogramma doorlopen hebben, maar een griepprik is wat mij betreft optioneel. Dit zou je niet mogen verplichten.

Ab Osterhaus

Nu is viroloog en influenza deskundige Ab Osterhaus natuurlijk niet zomaar een boze man die wat roept. In het verleden waarschuwde hij ons allen voor de Mexicaanse griep. Dood en paniek zou er komen. En nu vele jaren later vraag ik me af: hoe dan?! Als iemand daar beter van geworden is, is het Ab Osterhaus zelf.xHij bleek bij nader inzien aandelen te hebben in het bedrijfje dat de vaccins maakte. Als er eenmaal de schijn van belangenverstrengeling is, dan zijn we met zijn allen net iets minder goedgelovig als je weer een andere groep een griepvaccin aanpraat.

Bovendien -om maar in de terminologie te blijven- heb ik het idee dat we bezig zijn met symptoombestrijding als we leraren verplichten tot een griepprik. We weten allemaal dat hoge werkdruk en stress leidt tot meer ziekteverzuim. Het zal allicht iets doen met je weerstand. Misschien is deze groep wel kwetsbaarder omdat ze al niet lekker in hun vel zitten. En daar verandert een vaccin niets aan. Zeker niet als zoals dit jaar blijkt we de verkeerde griepprik hebben uitgedeeld… .

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagram, Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

 • Reply
  Maai
  6 februari 2018 at 22:18

  Oeps te snel. Ik vind verplicht vaccineren voor leraren veel te ver gaan. Inderdaad, ziekzijn hoort er bij. Laten we wat aandat te kort doen…

 • Reply
  Maai
  6 februari 2018 at 22:17

  Voor zover ik weet is inde zorg de prik zeer gewenst enniet verplicht. Ik werkte met ernstig zieke kinderen maar zoals jezegt, je hebt recht over je eigen lijf te beslissen. En dat komt je werkgever dan (dacht ik) niet te horen. If dat de juiste keus is mag ieder voor zich bepalen nadat hij zij zich er goed in verdiept heeft.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]