Opvoeding

Verplichte anticonceptie voor incapabele ouders

4 oktober 2016
verplichte-anticonceptie-voor-incapabele-ouders_rotterdam_goodgirlscompany

Rotterdam wil verplichte anticonceptie voor incapabele ouders. Klinkt, nobel Niet? We kennen allemaal wel verhalen over vrouwen waar jeugdzorg al een aantal kinderen weggeplukt heeft en die dan….pats BOEM weer zwanger zijn. Moet niet kunnen want sommige mensen moeten geen kinderen krijgen. Schrijnende situaties vragen om omstreden maatregelen. Toch heb ik zo mijn bedenkingen… .

Okay, verplichte anticonceptie is ietwat omstreden. Ouders hebben een soort van grondrecht om kinderen te krijgen. Vandaar dat elke gek dan ook aan de kinderen mag. Je hebt er geen diploma voor nodig, er zit geen inkomenseis aan. Gewoon hatsjikidee en gaan met die banaan. Tenminste als het je gegeven is. En bij sommige zwaarverslaafde, sociaal gemankeerde personen is het dus ook maar zo dat je ze aan hoeft te kijken en daar is er weer eentje… Of niet?

Verplichte anticonceptie

Hoewel men het dan heeft over ouders, weten we allemaal wie daar anno 2016 mee bedoeld worden. Vrouwen. Say what?! Ja it takes two to tango. Maar dat mis ik dus altijd in deze hele discussie. Bij mijn weten is er ergens ook een mannetje nodig. Je weet wel voor die zaadcellen bij dat eitje te krijgen… Tenminste als ik iets begrepen heb van die biologielessen en wat mijn mama vroeger vertelde. Dus als het om 10 tot 20 vrouwen per jaar zou gaan…dan zijn er zeg maar ook een aantal mannen die ze verwekt hebben.

Incapabele mannen

Hoe sneu de situatie ook is, er zijn echt wel meer alleenstaande ouders. En er zijn ook alleenstaande vaders. Dus als een vrouw aan de drugs is, hoeft dat nog niet te betekenen dat de vader van het kind de zorg niet op zich zou kunnen nemen. We leven anno 2016. Mannen kunnen ook gewoon co-ouderschap krijgen of een regeling treffen waarbij het merendeel van de zorg bij de man ligt. Stel dat hij het allemaal wel op een rijtje heeft, zie ik niet in waarom hij niet degene zou kunnen zijn die het kind een veilig nest geeft. Toch? Uiteindelijk heeft hij ook geholpen het op de wereld te zetten, niet? Gelijke monniken, gelijke kappen. Of in dit geval rechten en verplichtingen voor alle betrokkenen.

Verplichte anticonceptie? Prima maar dan voor beiden!

Natuurlijk vind ik het schrijnend dat er kinderen worden geboren in een omgeving die verre van goed is. En dat men dat wil aanpakken en voorkomen? Prima, dat snap ik ook goed, Voorkomen is beter dan genezen. Het gaat hier wel om mensenlevens. Maar waar ik moeite mee heb is dat verplichte anticonceptie eenzijdig benaderd wordt. Lekker makkelijk, we pakken de vrouw aan die verslaafd is of psychiatrische problemen heeft. Maar wie pakt die mannen aan? Want naast schrijnende verhalen over vrouwen, kennen we vast ook wel verhalen over mannen die de ene na de andere baby verwekken bij verschillende vrouwen. Zonder een vader voor ze te zijn of ze financieel te onderhouden. En ja die komen er wel mee weg. Waarom? Omdat zij letterlijk voor hun verantwoordelijkheden weg kunnen lopen. Als vrouw zit je aan zo’n baby vast.

Boys will be boys

Afgelopen week is Nederland opgeschrikt door wat er bij Vindicat in Groningen gebeurde. Hoe een old boys network bepaalde misstanden in stand kan houden. Zoals we allemaal weten, zijn zij degenen die de regels, normen en waarden voor de toekomst bepalen. Als dit is wat ze in hun studententijd uithalen, van huis uit mee krijgen of vanuit een rijke historische traditie, dan is dat is niet best. Waren het Marokkanen of Turken geweest dan had Nederland op zijn achterste poten gestaan. Maar nu heet het…boy will be boys.

We zijn zo lekker geëmancipeerd

We denken als land zo super lekker geëmancipeerd te zijn. Onderdrukking van vrouwen? Tsss, dat is iets voor bepaalde bevolkingsgroepen. Doen we niet aan…in Nederland zijn man en vrouw gelijk. Okay, vergeet zwangerschapsdiscriminatie. Vergeet dat vrouwen voor hetzelfde werk nog steeds minder betaald krijgen. En vergeet ook maar voor het gemak even dat een kind gemaakt wordt door een man en vrouw. Is de situatie niet al te rooskleurig en gaat het mis? Dan houden we de vrouw verantwoordelijk. Niet de man die hem al lang gevlogen is en zijn verantwoordelijkheid al veel langer ontlopen heeft.

Ik ben helemaal voor verplichte anticonceptie. Mocht een vrouw via DNA test aan kunnen tonen dat een of andere incapabele man de vader is van haar kind, of stel dat een man nog meer nageslacht heeft rondlopen waar hij geen enkele (financiële) verantwoordelijkheid voor neemt, dan wil ik dat diezelfde rechter ook overgaat tot verplichte anticonceptie voorn zo’n man. Gewoon…leuker kunnen we het niet maken. Wel makkelijker.

Wat vind jij van verplichte anticonceptie voor incapabele ouders?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Ilja
  8 oktober 2016 at 16:30

  Een staat die denkt te mogen beslissen over zaken in de persoonlijke levenssfeer is niets minder dan fascistoïde.
  Hitler had dit vast een prima plannetje gevonden.
  Ook al klinkt de uitkomst van zulke maatregelen redelijk, het is een levensgevaarlijke weg die je inslaat als samenleving.

 • Reply
  Jacqueline
  4 oktober 2016 at 22:50

  Ja, daar zeg je wat… Ik heb in mijn werk veel ongeplande zwangerschappen gezien bij jonge meiden die geen stabiel thuis te bieden hadden. Maar om dan maar te zeggen dat ze dan maar gedwongen anticonceptie moeten gebruiken, daar kan ik ook niet helemaal achter staan. Want waar ligt dan de grens en wie bepaalt die?
  Maar dat de vaders net zo goed aangepakt moeten worden, vind ik wel terecht. Ik heb helaas alleen geen oplossing hoe dan wel.

 • Reply
  Van Gaans
  4 oktober 2016 at 22:26

  Het is een lastig onderwerp vanuit elk oogpunt. Maar de mannen komen er mooi altijd mee weg. Dat moet ook maar een keer afgelopen zijn. Het zijn niet alleen vrouwen die fouten maken. Twee ouders dus beiden verantwoordelijk.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  4 oktober 2016 at 09:26

  Ik vind het een heikel onderwerp. Wat me wel opviel waren de artikelen van volwassenen die aangaven dat hun ouders inderdaad geen kinderen hadden moeten krijgen, en dat ze zich nooit veilig hebben gevoeld. Dat vond ik wel heftig.

  • Reply
   Josan
   4 oktober 2016 at 11:24

   🙁 het is ook een moeilijk onderwerp. Maar dit is symptoombestrijding. Geen enkel kind wordt geboren zonder dat daar een man bij betrokken is. Dus om dan alleen de vrouw aan te pakken vind ik verkeerd. Ook onder mannen moet het consequenties hebben.

 • Reply
  Chanel
  4 oktober 2016 at 09:11

  Iets met spijker en een kop.

  • Reply
   Josan
   4 oktober 2016 at 11:18

   Dank je wel. Ik moest het gewoon even kwijt

 • Reply
  Marion
  4 oktober 2016 at 08:28

  Lastig onderwerp waar wel iets aan gedaan moet worden. Maar zoals je zegt aan twee kanten dus en mannen en vrouwen aangepakt moet worden.

  • Reply
   Josan
   4 oktober 2016 at 11:21

   Ja, ik begrijp best dat men er iets aan wil doen. Maar aan de andere kant vind ik dat hierdoor mannen er te makkelijk vanaf komen. Je hoeft niet heel slim te zijn om te begrijpen dat iemand die zwaar verslaafd is of psychische problemen heeft andere prioriteiten heeft dan anticonceptie. Als zo’n persoon goed genoeg is voor in bed, moet je daarna ook niet klagen over de gevolgen er van.

 • Reply
  Tine
  4 oktober 2016 at 07:13

  Een heel andere kijk op deze zaak. Zo had ik er zelf nog niet over nagedacht maar groot gelijk heb je!! Je bent nog steeds met twee.

  • Reply
   Josan
   4 oktober 2016 at 11:22

   Hahaha feminist, nee zonder gekheid het verbaast mij zo nu en dan hoe ongeemancipeerd men is.Er was ooit wetgeving in de maak om het aantal bijstandsmoeders aan te pakken. Als je door DNA kon aantonen dat iemand de vader was moest hij dokken. Stonden mannen op hun achterste benen. Moest niet kunnen. Ik vind dat het mannen anno 2016 nog steeds te gemakkelijk wordt gemaakt om voor hun verantwoordelijkheden weg te lopen. Zolang vondelingenkamers illegaal zijn en dit soort eenzijdige wetgeving er bestaat is het symptoombestrijding. Incapabele vaders zullen kinderen maken…

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]