Lifestyle Moeder & Kind Opvoeding

Vergeet je zonnebril niet

2 juli 2015
Vergeet je zonnebril niet-waar moet je op letten bij de aanschaf van een zonnebril-kinderen en zonnebrillen-hittegolf

Nu het zo warm is, is het raadzaam om een zonnebril te dragen. Hiermee bescherm je je oven. Niet alleen je eigen ogen, oog de ogen van je kinderen verdienen bescherming. Uv-straling kan permanente schade aan de ogen veroorzaken. Toch blijkt uit een peiling van het Oogfonds dat 82% van de kinderen in Nederland op een zonnige dag meestal geen zonnebril draagt. En dat terwijl kinderogen extra kwetsbaar zijn. Redenen voor het Oogfonds om de campagne ‘Vergeet je zonnebril niet’ te starten.

Twintig procent van alle staar wordt veroorzaakt door blootstelling aan Uv-straling.* Recent onderzoek noemt ook leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Deze netvliesaandoening is in Nederland de grootste oorzaak van blijvende achteruitgang van het zicht.

Voor de vorming van deze oogziektes geldt, net als voor huidkanker, dat het effect optreedt na opeenstapeling van schade over een lange periode. Een zonnebril met 100% Uv-bescherming is dan ook essentieel.

Kinderogen kwetsbaarder voor Uv-straling

Buiten spelen is gezond en zelfs goed voor de ontwikkeling van kinderogen, maar in de zomermaanden tussen 11 uur en 15 uur is goede oogbescherming belangrijk. De pupillen van kinderen zijn groter en hun ooglenzen bevatten minder beschermend pigment. Kinderogen zijn daardoor extra kwetsbaar voor Uv-straling. Kinderen zijn ook nog eens veel vaker en langer buiten dan de meeste volwassenen. Voordat ze achttien jaar zijn, zijn kinderen al blootgesteld aan 80% van de Uv-straling van hun hele leven.

Kinderogen gevoeliger voor Uv straling-Vergeet je zonnebril niet-Oogfonds-GoodGirlsCompany

Het Oogfonds hield daarom een peiling onder ruim duizend ouders naar het gebruik van kinderzonnebrillen. Maar liefst 44% van de ouders gaf aan dat hun kind zelden een zonnebril draagt. 38% zelfs nooit.

Tjeerd de Faber, kinderoogarts van het Oogziekenhuis Rotterdam onderschrijft het belang van goede oogbescherming bij kinderen: “Zon is net zo slecht voor de ogen als voor de huid. Op lange termijn kan het schade veroorzaken diep in het oog. Door een overdosis Uv-straling wordt de lens troebel, met staar als gevolg. Ook kan geleidelijk maculadegeneratie optreden. Daarbij ontstaat een donkere vlek middenin het zicht. Kinderogen zijn uitermate gevoelig voor Uv-straling. Van jongs af aan zouden kinderen dan ook een zonnebril moeten dragen. Op het moment dat een kind zonnebrandcrème nodig heeft om niet te verbranden, moet het ook een zonnebril en petje dragen.”

Zo koop je een goede zonnebril

 • De zonnebril geeft 100% Uv-bescherming. Deze aanduiding staat meestal op een sticker of in de beschrijving van de bril als100% UV of UV400.
 • De glazen en het montuur moeten goed passen: groot genoeg om te voorkomen dat het Uv-licht je ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.
 • De zonnebril heeft een CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer ofwel de bescherming tegen verblinding. Bescherming 0 wil zeggen tot 20% absorptie van het licht en bescherming 4 wil zeggen 92-97% lichtabsorptie. Absorptie van minimaal 75% wordt aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn, kunt u in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met markering CE 3.
 • De kleur van de glazen reduceert het zichtbare licht en beschermt tegen verblinding. De kleur heeft geen effect op de Uv-bescherming!
 • De glazen moeten optisch zuiver zijn oftewel vrij van vertekeningen.
 • Het is geen noodzaak, maar afhankelijk van het gebruik kan het kan goed zijn om de glazen polariserend te laten zijn zodat hinderlijke schitteringen geneutraliseerd worden.
 • De glazen moeten van onbreekbaar polycarbonaat zijn.

Foto: Pixabay

 • Reply
  Soni
  24 augustus 2015 at 08:00

  Heee,ik ben echt super fan van jou Blog!! & echt super leuke kleren heb je gekhoct!Zou jij misschien de site willen sturen waar jij deze Blog heb gemaakt?? stuur het alsjeblieft naar mijn e-mail xx Brechtje

 • Reply
  Benella
  3 juli 2015 at 22:12

  Oei, dat van die 80% vind ik wel schokkend, toch maar op zoek naar een kids zonnebril (die wel blijft zitten).. Leuk en informatief artikel!

  • Reply
   Josan
   4 juli 2015 at 09:03

   Ik moet er ook steeds aan denken. Besef nu dat het geen onzin is.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]