Biologisch

Veilig kinderservies; alternatieven voor bamboe servies met melamine

13 mei 2021
veilig servies voor kinderen

Wat is veilig kinderservies voor de allerkleinsten nu blijkt dat bamboe en melamine kinderservies gevaarlijk zijn? In dit blog zet ik een aantal alternatieven voor bamboe kinderservies met melamine voor je op een rijtje.

We worden ons er steeds meer bewust van de negatieve effecten van plastic. Waardoor we ook in de dagelijks verzorging van onze kinderen steeds vaker kiezen voor duurzame, milieubewuste keuzes. Dus ook wanneer het gaat om de spullen die we gebruiken om te eten. Zoals flessen, tuitbekers, melkpoedertorens en kinderservies.

Hoe schadelijk is melamine bamboeservies?

Bamboeservies voor kinderen leek een prachtig milieuvriendelijk alternatief. Vergeleken met de welbekende melamine kinderbordjes was bamboe het antwoord op de zoektocht naar veilig kinderservies. Bovendien had het een aantal verschillende voordelen:

 • Bamboe is een natuurlijk materiaal. Waardoor het beter biologisch afbreekbaar is dan de plastic kinderbordjes.
 • Het is lichtgewicht
 • Vaatwasserbestendig en
 • het heeft leuke prints

Antwoord op de vraag “Is bamboe veilig?”, is dan ook simpel. Met de bamboevezels zelf was niet zoveel mis. Alleen blijkt dat veel bamboeservies bij elkaar wordt gehouden door melamine binder, hars of resin. Als je bamboeservies gebruikt in combinatie met warmte is er  kans dat er te veel formaldehyde in het voedsel of drinken terecht komt. Te hoge hoeveelheden hiervan zijn schadelijk voor de gezondheid. Bovendien adviseert de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit om servies gemaakt van 100% kunststof melamine niet te gebruiken voor warm/heet eten en drinken voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 3 jaar. Als laatste is formaldehyde nu precies de stof die ook in melamine kinderborden zit. De reden waarom veel ouders destijds de overstap maakten naar bamboe kinderservies. Nu  bamboeservies een no go is, zoek ouders weer naar veilig kinderservies.

Welk kinderservies mag wel?

Maar welk kinderservies mag nog wel en is er veilig? Teruggaan naar melamine is geen optie. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit adviseert namelijk om servies gemaakt van 100% kunststof melamine niet te gebruiken voor warm/heet eten en drinken voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 3 jaar. Nu bamboeservies op de zwarte lijst staat, zijn ouders weer op zoek naar veilig kinderservies. We blijven behoefte houden aan kinderservies dat lichtgewicht is, in de vaatwasser kan en het liefst onbreekbaar. Duurzame materialen zoals porselein en glas zijn beter. Maar in de handen van een klein kind, is de kans groot dat een bord van glas of porselein kapot gaat. Veilig kinderservies is dan ook niet alleen gemaakt van veilige materialen, maar ook nog een veilig in gebruik. Er zijn een aantal alternatieven voor bamboe kinderservies. Waarvan de materialen duurzaam en zonder gifstoffen zoals BPA zijn.

 • Kinderservies zonder plastic
 • Kinderservies van polypropyleen
 • Siliconen kinderservies
 • RVS servies

Veilig kinderservies

Kinderservies van polypropyleen

Polypropyleen is een plasticsoort. Het materiaal is hard en flexibel. Bovendien is het vergeleken met veel andere plasticsoorten een van de veiligere varianten. Het is vrij van BPA, PVC en ftalaten. Andere voordelen zijn dat:

 • het vaatwasserbestendig is;
 • je het in de magnetron kan stoppen.
 • het niet afbladdert zoals bij bamboe servies
 • het geen giftige stoffen afgeeft wanneer het verwarmd wordt
 • het kan gerecycled worden

Polypropyleen wordt gebruikt in bekers, drinkflessen. De onderstaande merken verkopen servies van Polypropyleen.

Siliconen kinderservies

alternatieven voor bamboe kinderservies

Siliconen kinderservies lijkt op plastic. Maar siliconen servies is gemaakt van silicium en zuurstof.  Mits er geen BPA in zit is het een veilig alternatief. Siliconen als materiaal voor kinderservies heeft een aantal voordelen:

 • de bekers en kopjes zijn stevig
 • het is praktisch in gebruik
 • het materiaal is flexibel

Het meeste siliconen servies kan gewoon in de magnetron.

RVS kinderservies

Alternatieven_voor_bamboe_servies_met_melamine_themillennialmom

Waarschijnlijk denk je bij RVS aan bestek. Maar Roestvrij staal kinderservies is ook een handig en veilig alternatief voor bamboe en melamine. Groot voordeel bovendien is dat het tegen een stootje kan. Geurtjes of vreemde smaken trekken er niet in zoals dit nog wel eens bij siliconen het geval kan zijn. Breng je het naar het grofvuil dan kan het ook nog eens gerecycled worden.  En als laatste kan het gewoon in de vaatwasser. Houd wel rekening met dat de vaatwasser de verflaag aan de buitenkant laat afbladderen. De volgende merken hebben RVS kinderservies:

Emaille kinderservies

Emaille eetborden

Vroeger gebruikte men veel meer emaille in de keuken dan nu. Ik kan me nog emaille bekers, een maatbeker en vergiet herinneren. Maar emaille is niet alleen iets van vroeger. Het goede van vroeger wordt in een nieuw jasje gestoken. En terecht. Emaille is lichtgewicht en stevig. De buitenkant is gemaakt van een glaslaag terwijl de binnenkant bestaat uit metaal. Door deze combinatie is het stootvast en daarmee weer super geschikt voor kleine kinderen. Check het leuke emaille servies van Dille & Kamille.

Bamboe en houten servies

houten eetbord_themillennialmom

Er is niks mis met 100% puur hout of bamboe servies. Dat is namelijk gewoon veilig. Het probleem ontstaat wanneer je het mengt met melamine. Houten en echte bamboe borden worden namelijk al heel wat jaren gebruikt. Deze leuke borden van een tractor, egel, tijger en vos van het merk Sass & Belle laten zien dat 100% puur bamboe niet saai hoeft te zijn. Enige nadeel is dat, het natuurlijk niet in de vaatwasser kan.

Dus heb jij al je melamine servies weggedaan? Er zijn genoeg alternatieven.

Ook leuk om te lezen:

veilig kinderservies_themillennialmom_servies zonder melamine

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]