Opvoeding

Vanaf welke leeftijd mag een kind make up dragen?

2 mei 2017
Vanaf-welke-leeftijd-mag-een-kind-make-up-dragen-GoodGirlsCompany

Sinds er recent foto’s van een opgemaakte prinses Amalia opdoken, besef ik dat men blijkbaar vindt dat kinderen geen make up horen te dragen.

Voordat ik mijn dochters waren geboren, had ik al wel van die dagdromen van mij en een dochtertje aan een kaptafel. Vergezeld met een stel kwasten en voorzien van een paar basis make up spullen als lipstick, rouge en mascara. Die kaptafel kwam er nooit, en ik kies veel liever voor lipgloss dan lippenstift. Toch, kijk ik uit naar het moment waarop ik mijn dochters make up advies kan geven. En als ze wijzer zijn dan ik (grote kans) laten ze de blauwe oogschaduw en rode lippenstift gewoon liggen.

Kinderen horen geen make up te dragen

Mijn dochters hebben al heel wat kinder make upsetjes versleten. Tegenwoordig krijgen ze mijn afdankertjes of miskoopjes. Maar wij hebben de regel dat ze pas op de middelbare school make-up mogen dragen. Tot die tijd mogen ze het alleen gebruiken om thuis mee te spelen. Maar zo gaan ze niet naar school. Ergens vind ik dat kinderen geen make-up horen te dragen. Dat is niet omdat ze het niet nodig zou hebben. Ik draag ook geen make-up omdat ik het zogenaamd nodig heb.

Het geneuzel over Amalia vind ik nergens op slaan. Het kind is 13. Destijds droeg ik ook make-up en experimenteerde ik er op los. Dat vind ik normaal tienergedrag waar niemand zich tegenaan hoeft te bemoeien. Maar mijn dochter kan haar hele leven nog make up dragen. Vandaar.

spons-kwast-Zenner-Beauty-tools-GoodGirlsCompany

Ongezonde relatie met make up

Als het op make up aankomt, besef ik dat ik een voorbeeldfunctie heb. Het gaat me er nog helemaal niet eens om of ze zichzelf perfect op kunnen maken. Maar ik wil wel dat ze een gezonde relatie met make up krijgen. Nadat ik jaren heb geïnvesteerd in hun karakter weten ze inmiddels dat niet alles van je uiterlijk afhangt. Tegelijkertijd, betekent dat ook niet dat je het dan maar lekker moet laten verslonzen. Haal een washandje over je gezicht, kam je haren en doe wat aan een droog huidje. Het zijn de basisdingen die ik mijn dochters meegeef. Waarom? Nou allereerst voor jezelf. Als je er goed uitziet voel je je ook beter. En dat goed uitzien moet je vooral doen voor jezelf. En voor niemand anders.

Mijn kinderen zien mij zelden zonder make up de deur uit gaan. Betekent dat nu dat ik onzeker ben? Welnee, er zijn ook echt wel dagen waarop ik er niet om maal. Maar voor mij is mij ‘s ochtends opmaken, gewoon niets anders dan claimen van me-time. De één leest een boek in bad als me-time de ander staat voor de spiegel met een make up kwast. Allemaal met hetzelfde doel, iets voor jezelf doen waardoor je jezelf oplaadt. Natuurlijk is het leuk als anderen er complimenten over geven, maar dat is niet mijn doel.

kind-en-make-up-GoodGirlsCompany

Make up is liefde

Als je net zoals ik uit een christelijk nest komt, kan het wel eens zijn dat je in je omgeving redelijk negatieve geluiden hebt gehoord over je opmaken. Foei, voor je het weet doe je je anders voor dan je bent. Waarom zou je jezelf moeten verdoezelen? Vrouwen die make up dragen zijn onzeker. Je mag er zijn zoals je bent. Ja, ik heb heel wat voorbij horen komen. Meestal door vrouwen die er zelf geen snars van konden. Het krijgen van kinderen als excuus gebruikten om geen aandacht meer te hoeven besteden aan uiterlijkheden. Vandaar dat ik tegen mijn zeventiende al van mening was, dat niet iedere vrouw die barst van het zelfvertrouwen geen make up draagt.

De dagelijkse minuten die ik even uittrek om iets aan mijn uiterlijk te doen, beschouw ik als liefde voor mijzelf. Terwijl ik bezig ben mijn make up aan te brengen en mijn dochters aandachtig toekijken, weet ik dat ze dingen oppakken. We praten, lachen en hebben een leuk moment samen.

Als mijn oudste over 2 jaar ook dagelijks even een me-time momentje in de badkamer wil claimen, gaan we zorgen voor een soort rooster. Anders komt het echt niet meer goed.

Wat vind jij een goede leeftijd voor kinderen om met make up te beginnen.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Judith
  3 mei 2017 at 08:26

  Ik deel je mening, make-up vanaf de middelbare school en dan nog steeds geen full face oid. Maar nu voor een feestje, een fotoshoot of thuis is prima. De kleinste is 3 en gaat de deur niet uit zonder lippenstift, daaf moet nog aan gewerkt worden

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!