Opvoeding

Vanaf welke leeftijd mag een kind make up dragen?

2 mei 2017
Vanaf-welke-leeftijd-mag-een-kind-make-up-dragen-GoodGirlsCompany

Sinds er recent foto’s van een opgemaakte prinses Amalia opdoken, besef ik dat men blijkbaar vindt dat kinderen geen make up horen te dragen.

Voordat ik mijn dochters waren geboren, had ik al wel van die dagdromen van mij en een dochtertje aan een kaptafel. Vergezeld met een stel kwasten en voorzien van een paar basis make up spullen als lipstick, rouge en mascara. Die kaptafel kwam er nooit, en ik kies veel liever voor lipgloss dan lippenstift. Toch, kijk ik uit naar het moment waarop ik mijn dochters make up advies kan geven. En als ze wijzer zijn dan ik (grote kans) laten ze de blauwe oogschaduw en rode lippenstift gewoon liggen.

Kinderen horen geen make up te dragen

Mijn dochters hebben al heel wat kinder make upsetjes versleten. Tegenwoordig krijgen ze mijn afdankertjes of miskoopjes. Maar wij hebben de regel dat ze pas op de middelbare school make-up mogen dragen. Tot die tijd mogen ze het alleen gebruiken om thuis mee te spelen. Maar zo gaan ze niet naar school. Ergens vind ik dat kinderen geen make-up horen te dragen. Dat is niet omdat ze het niet nodig zou hebben. Ik draag ook geen make-up omdat ik het zogenaamd nodig heb.

Het geneuzel over Amalia vind ik nergens op slaan. Het kind is 13. Destijds droeg ik ook make-up en experimenteerde ik er op los. Dat vind ik normaal tienergedrag waar niemand zich tegenaan hoeft te bemoeien. Maar mijn dochter kan haar hele leven nog make up dragen. Vandaar.

spons-kwast-Zenner-Beauty-tools-GoodGirlsCompany

Ongezonde relatie met make up

Als het op make up aankomt, besef ik dat ik een voorbeeldfunctie heb. Het gaat me er nog helemaal niet eens om of ze zichzelf perfect op kunnen maken. Maar ik wil wel dat ze een gezonde relatie met make up krijgen. Nadat ik jaren heb geïnvesteerd in hun karakter weten ze inmiddels dat niet alles van je uiterlijk afhangt. Tegelijkertijd, betekent dat ook niet dat je het dan maar lekker moet laten verslonzen. Haal een washandje over je gezicht, kam je haren en doe wat aan een droog huidje. Het zijn de basisdingen die ik mijn dochters meegeef. Waarom? Nou allereerst voor jezelf. Als je er goed uitziet voel je je ook beter. En dat goed uitzien moet je vooral doen voor jezelf. En voor niemand anders.

Mijn kinderen zien mij zelden zonder make up de deur uit gaan. Betekent dat nu dat ik onzeker ben? Welnee, er zijn ook echt wel dagen waarop ik er niet om maal. Maar voor mij is mij ‘s ochtends opmaken, gewoon niets anders dan claimen van me-time. De één leest een boek in bad als me-time de ander staat voor de spiegel met een make up kwast. Allemaal met hetzelfde doel, iets voor jezelf doen waardoor je jezelf oplaadt. Natuurlijk is het leuk als anderen er complimenten over geven, maar dat is niet mijn doel.

kind-en-make-up-GoodGirlsCompany

Make up is liefde

Als je net zoals ik uit een christelijk nest komt, kan het wel eens zijn dat je in je omgeving redelijk negatieve geluiden hebt gehoord over je opmaken. Foei, voor je het weet doe je je anders voor dan je bent. Waarom zou je jezelf moeten verdoezelen? Vrouwen die make up dragen zijn onzeker. Je mag er zijn zoals je bent. Ja, ik heb heel wat voorbij horen komen. Meestal door vrouwen die er zelf geen snars van konden. Het krijgen van kinderen als excuus gebruikten om geen aandacht meer te hoeven besteden aan uiterlijkheden. Vandaar dat ik tegen mijn zeventiende al van mening was, dat niet iedere vrouw die barst van het zelfvertrouwen geen make up draagt.

De dagelijkse minuten die ik even uittrek om iets aan mijn uiterlijk te doen, beschouw ik als liefde voor mijzelf. Terwijl ik bezig ben mijn make up aan te brengen en mijn dochters aandachtig toekijken, weet ik dat ze dingen oppakken. We praten, lachen en hebben een leuk moment samen.

Als mijn oudste over 2 jaar ook dagelijks even een me-time momentje in de badkamer wil claimen, gaan we zorgen voor een soort rooster. Anders komt het echt niet meer goed.

Wat vind jij een goede leeftijd voor kinderen om met make up te beginnen.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Judith
  3 mei 2017 at 08:26

  Ik deel je mening, make-up vanaf de middelbare school en dan nog steeds geen full face oid. Maar nu voor een feestje, een fotoshoot of thuis is prima. De kleinste is 3 en gaat de deur niet uit zonder lippenstift, daaf moet nog aan gewerkt worden

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!