Mama Opvoeding

Vanaf welke leeftijd kan kind alleen slapen op vakantie

12 augustus 2016
Vanaf welke leeftijd kan kind alleen slapen op vakantie_kinderen alleen in tent slapen op de camping

“8 jarig meisje verkracht op Franse camping’, kopten verschillende media deze week. Als moeder met 3 dochters, werd ik helemaal naar van dit bericht. Van kinderen blijf je af. Een kind zou toch gewoon veilig naast het tentje van haar ouders moeten kunnen staan? Omdat ik zelf niet echt een campingliefhebber ben, vroeg ik het mij toch af: “Vanaf welke leeftijd kan kind alleen slapen op vakantie?

Deze zomervakantie heb ik een familiekamer in een hotel geboekt. Ik vermoed dat ik 11 dagen lang niet echt privacy heb maar dat heb ik er graag voor over. Ik moet er niet aan denken dat ze een eigen kamer hebben verderop aan dezelfde gang. Ik ben helemaal niet overbezorgd, maar gek genoeg heb ik ze in een hotel gewoon ’s nachts graag bij mij. Waarschijnlijk zou het ook een heel ander verhaal zijn als ze zelf aangaven niet meer op 1 kamer te willen slapen.

Vanaf welke leeftijd kan kind alleen slapen op vakantie_GoodGirlsCompany_veiligheid kinderen op vakantie

Vanaf welke leeftijd kan kind alleen slapen op vakantie?

 Ik groeide op in een gezin van 4 kinderen. De enige keer in mijn jeugd dat wij kampeerden, was het logisch dat ik samen met mijn zus in een apart tentje sliep. Zes personen in een tent paste niet. Ik moet een jaar of 8/9 zijn geweest niet veel ouder dan het meisje op de Franse camping. Stiekem vind ik het wel heel stoer. Mijn eigen tent die i alleen maar met mijn zus hoefde te delen. Een eigen plekje waar mijn broertjes niet mochten komen. Waar mijn ouders mij niet constant in de gaten konden houden. Maar waar ik – als het nodig was- ze wel dicht genoeg bij me had. Gekke dingen deed ik niet. Hoogstens met de Barbies spelen en gezellig vriendinnetjes uitnodigen. Ook al was het kamperen niet zo’n succes ik kreeg wel de smaak te pakken.

Op de camping

Wijsheid komt met de jaren dus in plaats van een tent, kozen we enkele jaren later voor de stacaravan. Nou ja mijn ouders. Mijn zus en ik sliepen in een eigen caravan naast de grote stacaravan. Geweldig vond ik het! Je eigen bed opmaken, tot diep in de nacht kletsen zonder dat je ouders je komen onderbreken omdat je nu echt moet slapen. Samen met vrienden chillen. Als tiener kon ik mijn geluk niet op. Het was fantastisch die vrijheid. Zoiets wilde ik later ook voor mijn eigen kinderen.

Alleen slapen in een hotelkamer

Mijn eigen dochters hebben inmiddels de leeftijd bereikt waarop ik ook voor het eerst alleen sliep. Toch moet ik er niet aan denken. Als ik mijn dochters goed ken, zullen ze echt niet hun kamer verbouwen of de hele nacht tv kijken. Maar toch… ergens is er een soort van angst dat er iets kan gebeuren. Of dat ze mij nodig hebben en ik ben er niet. Ik wil ze niet middenin de nacht over de gang hebben zwerven op weg naar mijn kamer omdat ze bijvoorbeeld dorst hebben, of de airco zachter moet omdat het ietsje te koud is. Ik ben bang dat ik ze niet hoor als ze middenin de nacht op de deur kloppen. Thuis word ik soms ook pas wakker als ze me aantikken. Met verschillende hoteldeuren er tussen zie ik dat helemaal niet gebeuren. Wie weet wie ze ’s nachts tegenkomen. Of hen al een tijdje gade slaat en weet wanneer ze daar alleen zijn. Op vakantie waak ik als een soort van havik over mijn kroost en sta ik erop dat we in dezelfde ruimte slapen. Dus family suite it is.

Een tijd voor en na Madeleine Mc Cann

Ik heb er altijd al moeite mee gehad om mijn kinderen ’s avonds alleen te laten slapen op vakantie. Waarschijnlijk heeft de verdwijning van Madeleine Mc Cann daar ook wel mee te maken. Jaren later is deze zaak nog niet opgelost en het is toch echt de nachtmerrie van elke ouder. Enkele weken later gingen wij ook op vakantie naar Portugal. Elke keer dat we ’s avonds uit eten gingen, nam ik baby mee. Er zijn etentjes geweest die we eerder moesten afbreken omdat baby het niet meer trok. Ook zijn er momenten geweest dat een van ons alleen de straten van Porto verkende omdat de ander met Miss G in de hotelkamer verbleef. Ook deze vakantie zal dat waarschijnlijk weer het geval zijn nadat ze alle drie op bed liggen. Ik vind dat helemaal okay. Ik zou het mijzelf namelijk niet kunnen vergeven als er iets gebeurde terwijl ik in een hotelbar of op het terras rond hing.

 

Mag jouw kind alleen slapen op vakantie? Hoe los jij dat op?Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Rory
  28 augustus 2016 at 13:42

  Goed artikel Josan! Ik kreeg tijdens een familieweekend ook te horen dat dochterlief toch best alleen kon slapen terwijl wij nog gezellige familiegesprekken hadden? Hell no! Ik laat zéker niet mijn kleuter alleen in een hotelkamer enkele verdiepingen hoger. Terwijl ieder personeelslid (of ieder ander) met een keycard zo de kamer in is. No way. Dan maar eerder naar de kamer.

 • Reply
  Emma
  13 augustus 2016 at 09:32

  Samen op vakantie dus altijd samen. We hebben een tent gekocht met twee slaap compartimenten dus dan lig je toch samen.
  Ben wel een keer met een ander gezin op vakantie geweest. Samen een groot huis gehuurd via Airbnb voor 8 dagen. Ieder deed zijn ding, we hebben denk ik 2 dagen samen wat ondernomen (waterpark en dorpje in geweest) en 1 dag mijn man en ik alleen terwijl onze dochter bij hun bleef en andersom. Dit werkte ook heel erg goed.
  Verder kun je er ook voor kiezen om samen op vakantie te gaan en ergens in het jaar een weekendje weg te gaan met je partner, dat doen wij ook namelijk en ik vind het heerlijk. Kleine vindt het ook leuk want dan mag ze een weekendje bij opa en oma uit logeren.

 • Reply
  sobeautywomen
  12 augustus 2016 at 23:57

  Vanwege de leeftijd kan dat sowieso nog niet maar ik heb er eerlijk gezegd ook een hard hoofd in. Denk dat ik erg beschermend ben, maar ik denk dat ik zoiets pas met 14 jaar toe zou laten.

  • Reply
   Josan
   13 augustus 2016 at 06:33

   15 vind ik wel een goede leeftijd om hier eens over na te denken.

 • Reply
  haia
  12 augustus 2016 at 23:52

  Ik doe geen oog toe als mijn kinderen in een onbekend hotel of in een tent alleen zouden slapen. Nu zijn ze echt nog te jong (oudste 8). Weet echt niet op welke leeftijd ik dit zou toe staan.

  • Reply
   Josan
   13 augustus 2016 at 06:32

   Ik vind 8 jaar ook erg jong hoor. Misschien als ze tieners zijn wil ik er denk ik wel serieus over nadenken.

 • Reply
  Mama Lifestyle Blog
  12 augustus 2016 at 19:19

  Wij slapen lekker met het hele gezin gezellig in de caravan. Mijn dochter is nu 7, maar zij mag de komende jaren echt niet alleen in een tentje slapen. En als ze dolgraag in een tentje wil slapen, dan alleen net één van ons erbij. Ook als er geen zieke geest langs loopt, dan nog kan zij ‘s nachts bang of overstuur wakker worden, wakker worden van de kou of omdat ze moet plassen. Thuis slaap ik trouwens ook altijd met mijn slaapkamerdeur open. Ook ‘s nachts ben je vader en moeder en draag je de verantwoordelijkheid voot je kind.

 • Reply
  Jess
  12 augustus 2016 at 18:04

  Wij hebben deze discussie ook gehad. We gingen vorige week kamperen en manlief vond het kunnen dat ze in een andere compartiment sliep (Dezelfde tent). Maar dat vond ik toch niet veilig voor een tien maander. Zeker na dat artikel, was ik toch blij dat ze mee bij ons sliep. Thuis slaapt ze ook mee in ons bed, dus waarom niet.

  Een zeer moeilijk punt. Het moet kunnen, maar met onze maatschappij, … pfff

  • Reply
   Josan
   13 augustus 2016 at 06:15

   Als ze normaliter ook niet op een eigen kamer slaapt, zou ik haar al helemaal niet in een ander tent compartiment doen. Krijg daar geen warme gevoelens bij.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎼 Deck the halls with boughs of holly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la
'Tis the season ✨to be jolly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la 🎄🤶🏾🎅🏾 Ik ben echt helemaal in de kerststemming hoor mensen 🙋🏾‍♀️
.
.
. #kerst #kerstmis #feestdagen #kerstversiering # kerstdag #kerstdagen #kerstdecoratie #kerstvakantie
 • ⭐𝒢𝓊𝑒𝓈𝓈 𝓌𝒽𝒶𝓉?!⭐⁣
⁣
Vandaag gaan we naar Disney on Ice! Het jaarlijkse familie uitje met de meiden. Chloe stuitert al weken rond van de voorpret en weet precies welke Elsa jurk ze aan wil. 🎉 En ik weet dat ik tot in de zomervakantie bij het avondeten God van haar moet danken dat we in december naar Disney on ice konden gaan 🙏 😆⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys⁣
#letthekids #umh_kids #humansofjoy #momazine #kindredmemories #illuminatechildhood
 • ⭐𝓐 𝓫𝓪𝓫𝔂 𝓶𝓪𝓴𝓮𝓼 𝓵𝓸𝓿𝓮 𝓼𝓽𝓻𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓭𝓪𝔂𝓼 𝓼𝓱𝓸𝓻𝓽𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓷𝓲𝓰𝓱𝓽𝓼 𝓵𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓼𝓪𝓿𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓼𝓶𝓪𝓵𝓵𝓮𝓻 𝓪𝓷𝓭 𝓪 𝓱𝓸𝓶𝓮 𝓱𝓪𝓹𝓹𝓲𝓮𝓻⭐ ⁣
.⁣
Wat heeft jouw kind toegevoegd aan jouw leven maar had je totaal niet verwacht?⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#cutepregnancy #zwangerschap #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement t #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfasjion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #thebump #babyontheway #bump #30weken #30weekspregnant #30weeks
 • A work of art has no importance whatever to society. It is only important to the individual. -Vladimir Nabokov .
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019 #bananaart
 • ⭐️𝓣𝓱𝓻𝓸𝔀𝓫𝓪𝓬𝓴 𝓣𝓱𝓾𝓻𝓼𝓭𝓪𝔂 ⭐️ Toen Chloé nog klein was en nog wel eens een stoere broek en flanel droeg 😍
.
.
.
⠀⠀
#throwbackthursday #mamablogger #honestmotherhood #clickinmoms #dailyparenting #cameramama #familyfirst #familyforever #familyiseverything #bedeeplyrooted #eternalmotherhood #zwanger #joyfulmamas #momadvice #ig_motherhood #nestingly #mytinytribe #documentingmotherhood #ipreview
 • ⭐𝐼𝒕'𝒔 𝒕𝒉𝒆 𝒎𝒐𝒔𝒕 𝒘𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒇𝒖𝒍 𝒕𝒊𝒎𝒆 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 𝒚𝒆𝒂𝒓⭐⁣
⁣
Ik heb echt mega zin in de #kerstvakantie. 🎄Gewoon 2 weken niet vroeg opstaan voor school😅 en lekker in warme onesies kerstfilms kijken.❤⁣
.⁣
Heb jij ook zin in de kerstvakantie of veroorzaakt het vooral kerststress?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#kerst #kerst2019 #kerstboom #kerstboom #kerstbal #dutchmom⁣
#familyforever #clickinmoms #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #momblogger
 • ⭐ 𝓢𝓲𝓽𝓽𝓲𝓷𝓰 𝓹𝓻𝓮𝓽𝓽𝔂⭐ ⁣
Dat gaat me vandaag niet helpen. Minimaal 5x prikken in het ziekenhuis. En ervaring leert dat ze nooit mijn aders kunnen vinden dus dat het wel vaker wordt. En dat op een lege maag... gewoon tandjes op elkaar en me niet verzetten tegen al die naalden. Echt ik ben zo geen held met naalden 😨😭 ⁣
⁣
Alleen daarom twijfel ik al aan die hele kinkhoest vaccinatie 💉 moet gaan halen. Valt die mee? ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#30weeks #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #zwangerschap #pregnancydiary #zwangerschapsfotografie #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #stylishbump #mumtobe #maternitystyle #thebump #babybelly #30weekspregnant
 • 𝓦𝓸𝓮𝓷𝓼𝓭𝓪𝓰𝓶𝓲𝓭𝓭𝓪𝓰⁣
⁣
De dagen gaan snel en ze worden zo snel groot. Juist daarom probeer ik er alles aan te doen om ze mooie herinneringen mee te geven. Onze eigen gewoontes, rare manieren en mooie betekenisvolle rituelen. Zoals kerstkoekjes bakken. Het maakt niet uit of ze lukken of mislukken. Het gaat om het plezier.⁣ ⁣
Wat doe jij graag op de woensdagmiddag?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
https://www.goodgirlscompany.nl/zelf-kerstkoekjes-maken/ #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #kerst #kerstkoekjes #momblogger #littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childrenofig #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #bakken ⁣
#kindredmemories
 • 𝐻𝑜𝓂𝑒 𝒾𝓈 𝓌𝒽𝑒𝓇𝑒 𝓉𝒽𝑒 𝒽𝑒𝒶𝓇𝓉 𝒾𝓈⁣
⁣
Allereerste #weekvlog online op #YouTube waarin ik jullie meeneem in ons nieuwe huis! Na maanden van wachten, veel regelen en stress is het dan bijna zover. Hij is bijna af dus we mochten gezellig met een helmpje op ons koppie rondlopen over de bouwplaats. ==> https://youtu.be/D2CvsWDiass⁣
⁣
Heb je nog tips waar ik op moet letten bij de oplevering?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
⁣
#nieuwhuis #nieuwbouw #vlog #thuis #verhuizen #video # ⁣
#vlogger #vlogging #videography #filming #youtubechannel #mama #mamablogger #arnhem #nederland #momblog #momblogger #subscribe #mommyblog #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #mommyblogger #smallyoutuber
 • Iedere zwangere vrouw schijnt last te hebben van zwangerschapscravings. Ik ook...in de nieuwste video vertel ik openhartig over waar ik mijn man voor op pad stuur en hoe agressief ik word als hij het opeet. ====> https://youtu.be/NpzbxGPPDos⁣
⁣
#zwanger #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world n #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother # #foodie #foodlove #eten #gezomd #foodpassion #foodaddict #foodheaven #foodcoma #foodigers
 • ⭐𝟯𝟬 𝔀𝓮𝓴𝓮𝓷 𝔃𝔀𝓪𝓷𝓰𝓮𝓻⭐⁣
⁣
Gisteren bij de gyneacoloog geweest. Baby is netjes boven de groeicurve dus met een beetje geluk wordt het een groot kind net zoals zijn zus. Omdat het zo goed gaat, mag ik waarschijnlijk poliklinisch bevallen. Ik ben echt zo happy!!! Donderdag nog even verschillende prikken en onderzoeken doorstaan, maar het ziet er naar uit dat ik verder deze maand niet terug hoef te komen voor controles. ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #expectingmom #mommytobe #pregnantlife #pregnancystyle #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #dutchmom #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #30weeks #30weken

Dit zijn wij!