Mama Opvoeding

Vanaf welke leeftijd kan kind alleen slapen op vakantie

12 augustus 2016
Vanaf welke leeftijd kan kind alleen slapen op vakantie_kinderen alleen in tent slapen op de camping

“8 jarig meisje verkracht op Franse camping’, kopten verschillende media deze week. Als moeder met 3 dochters, werd ik helemaal naar van dit bericht. Van kinderen blijf je af. Een kind zou toch gewoon veilig naast het tentje van haar ouders moeten kunnen staan? Omdat ik zelf niet echt een campingliefhebber ben, vroeg ik het mij toch af: “Vanaf welke leeftijd kan kind alleen slapen op vakantie?

Deze zomervakantie heb ik een familiekamer in een hotel geboekt. Ik vermoed dat ik 11 dagen lang niet echt privacy heb maar dat heb ik er graag voor over. Ik moet er niet aan denken dat ze een eigen kamer hebben verderop aan dezelfde gang. Ik ben helemaal niet overbezorgd, maar gek genoeg heb ik ze in een hotel gewoon ’s nachts graag bij mij. Waarschijnlijk zou het ook een heel ander verhaal zijn als ze zelf aangaven niet meer op 1 kamer te willen slapen.

Vanaf welke leeftijd kan kind alleen slapen op vakantie_GoodGirlsCompany_veiligheid kinderen op vakantie

Vanaf welke leeftijd kan kind alleen slapen op vakantie?

 Ik groeide op in een gezin van 4 kinderen. De enige keer in mijn jeugd dat wij kampeerden, was het logisch dat ik samen met mijn zus in een apart tentje sliep. Zes personen in een tent paste niet. Ik moet een jaar of 8/9 zijn geweest niet veel ouder dan het meisje op de Franse camping. Stiekem vind ik het wel heel stoer. Mijn eigen tent die i alleen maar met mijn zus hoefde te delen. Een eigen plekje waar mijn broertjes niet mochten komen. Waar mijn ouders mij niet constant in de gaten konden houden. Maar waar ik – als het nodig was- ze wel dicht genoeg bij me had. Gekke dingen deed ik niet. Hoogstens met de Barbies spelen en gezellig vriendinnetjes uitnodigen. Ook al was het kamperen niet zo’n succes ik kreeg wel de smaak te pakken.

Op de camping

Wijsheid komt met de jaren dus in plaats van een tent, kozen we enkele jaren later voor de stacaravan. Nou ja mijn ouders. Mijn zus en ik sliepen in een eigen caravan naast de grote stacaravan. Geweldig vond ik het! Je eigen bed opmaken, tot diep in de nacht kletsen zonder dat je ouders je komen onderbreken omdat je nu echt moet slapen. Samen met vrienden chillen. Als tiener kon ik mijn geluk niet op. Het was fantastisch die vrijheid. Zoiets wilde ik later ook voor mijn eigen kinderen.

Alleen slapen in een hotelkamer

Mijn eigen dochters hebben inmiddels de leeftijd bereikt waarop ik ook voor het eerst alleen sliep. Toch moet ik er niet aan denken. Als ik mijn dochters goed ken, zullen ze echt niet hun kamer verbouwen of de hele nacht tv kijken. Maar toch… ergens is er een soort van angst dat er iets kan gebeuren. Of dat ze mij nodig hebben en ik ben er niet. Ik wil ze niet middenin de nacht over de gang hebben zwerven op weg naar mijn kamer omdat ze bijvoorbeeld dorst hebben, of de airco zachter moet omdat het ietsje te koud is. Ik ben bang dat ik ze niet hoor als ze middenin de nacht op de deur kloppen. Thuis word ik soms ook pas wakker als ze me aantikken. Met verschillende hoteldeuren er tussen zie ik dat helemaal niet gebeuren. Wie weet wie ze ’s nachts tegenkomen. Of hen al een tijdje gade slaat en weet wanneer ze daar alleen zijn. Op vakantie waak ik als een soort van havik over mijn kroost en sta ik erop dat we in dezelfde ruimte slapen. Dus family suite it is.

Een tijd voor en na Madeleine Mc Cann

Ik heb er altijd al moeite mee gehad om mijn kinderen ’s avonds alleen te laten slapen op vakantie. Waarschijnlijk heeft de verdwijning van Madeleine Mc Cann daar ook wel mee te maken. Jaren later is deze zaak nog niet opgelost en het is toch echt de nachtmerrie van elke ouder. Enkele weken later gingen wij ook op vakantie naar Portugal. Elke keer dat we ’s avonds uit eten gingen, nam ik baby mee. Er zijn etentjes geweest die we eerder moesten afbreken omdat baby het niet meer trok. Ook zijn er momenten geweest dat een van ons alleen de straten van Porto verkende omdat de ander met Miss G in de hotelkamer verbleef. Ook deze vakantie zal dat waarschijnlijk weer het geval zijn nadat ze alle drie op bed liggen. Ik vind dat helemaal okay. Ik zou het mijzelf namelijk niet kunnen vergeven als er iets gebeurde terwijl ik in een hotelbar of op het terras rond hing.

 

Mag jouw kind alleen slapen op vakantie? Hoe los jij dat op?Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Rory
  28 augustus 2016 at 13:42

  Goed artikel Josan! Ik kreeg tijdens een familieweekend ook te horen dat dochterlief toch best alleen kon slapen terwijl wij nog gezellige familiegesprekken hadden? Hell no! Ik laat zéker niet mijn kleuter alleen in een hotelkamer enkele verdiepingen hoger. Terwijl ieder personeelslid (of ieder ander) met een keycard zo de kamer in is. No way. Dan maar eerder naar de kamer.

 • Reply
  Emma
  13 augustus 2016 at 09:32

  Samen op vakantie dus altijd samen. We hebben een tent gekocht met twee slaap compartimenten dus dan lig je toch samen.
  Ben wel een keer met een ander gezin op vakantie geweest. Samen een groot huis gehuurd via Airbnb voor 8 dagen. Ieder deed zijn ding, we hebben denk ik 2 dagen samen wat ondernomen (waterpark en dorpje in geweest) en 1 dag mijn man en ik alleen terwijl onze dochter bij hun bleef en andersom. Dit werkte ook heel erg goed.
  Verder kun je er ook voor kiezen om samen op vakantie te gaan en ergens in het jaar een weekendje weg te gaan met je partner, dat doen wij ook namelijk en ik vind het heerlijk. Kleine vindt het ook leuk want dan mag ze een weekendje bij opa en oma uit logeren.

 • Reply
  sobeautywomen
  12 augustus 2016 at 23:57

  Vanwege de leeftijd kan dat sowieso nog niet maar ik heb er eerlijk gezegd ook een hard hoofd in. Denk dat ik erg beschermend ben, maar ik denk dat ik zoiets pas met 14 jaar toe zou laten.

  • Reply
   Josan
   13 augustus 2016 at 06:33

   15 vind ik wel een goede leeftijd om hier eens over na te denken.

 • Reply
  haia
  12 augustus 2016 at 23:52

  Ik doe geen oog toe als mijn kinderen in een onbekend hotel of in een tent alleen zouden slapen. Nu zijn ze echt nog te jong (oudste 8). Weet echt niet op welke leeftijd ik dit zou toe staan.

  • Reply
   Josan
   13 augustus 2016 at 06:32

   Ik vind 8 jaar ook erg jong hoor. Misschien als ze tieners zijn wil ik er denk ik wel serieus over nadenken.

 • Reply
  Mama Lifestyle Blog
  12 augustus 2016 at 19:19

  Wij slapen lekker met het hele gezin gezellig in de caravan. Mijn dochter is nu 7, maar zij mag de komende jaren echt niet alleen in een tentje slapen. En als ze dolgraag in een tentje wil slapen, dan alleen net één van ons erbij. Ook als er geen zieke geest langs loopt, dan nog kan zij ‘s nachts bang of overstuur wakker worden, wakker worden van de kou of omdat ze moet plassen. Thuis slaap ik trouwens ook altijd met mijn slaapkamerdeur open. Ook ‘s nachts ben je vader en moeder en draag je de verantwoordelijkheid voot je kind.

 • Reply
  Jess
  12 augustus 2016 at 18:04

  Wij hebben deze discussie ook gehad. We gingen vorige week kamperen en manlief vond het kunnen dat ze in een andere compartiment sliep (Dezelfde tent). Maar dat vond ik toch niet veilig voor een tien maander. Zeker na dat artikel, was ik toch blij dat ze mee bij ons sliep. Thuis slaapt ze ook mee in ons bed, dus waarom niet.

  Een zeer moeilijk punt. Het moet kunnen, maar met onze maatschappij, … pfff

  • Reply
   Josan
   13 augustus 2016 at 06:15

   Als ze normaliter ook niet op een eigen kamer slaapt, zou ik haar al helemaal niet in een ander tent compartiment doen. Krijg daar geen warme gevoelens bij.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!