Nederland Travel Uitstapjes met kinderen

Vakantiegevoel vasthouden | Tips om na de vakantie relaxed te blijven

20 augustus 2018
Vakantiegevoel vasthouden

Ik genoot met volle teugen van onze rondreis door Denemarken. Het liefst zou ik dit vakantiegevoel vasthouden. In elk geval tot aan de kerstvakantie. Maar ervaring leert: het vakantiegevoel verdwijnt. Misschien niet vandaag of morgen, maar tegen de tijd dat het herfstvakantie is, lijkt de zomervakantie alweer jaren geleden. Met deze tips is het vakantiegevoel vasthouden niet zo moeilijk.

Tips Vakantiegevoel vasthouden

Vakantiefoto’ s en filmpjes uitzoeken

Ik geef toe, het is een beetje een dubbel gevoel. Aan de ene kant kan ik enorm opzien tegen het uitzoeken van al het beeldmateriaal dat ik tijdens onze vakantie geschoten heb. Ik heb SD-kaarten vol foto’s en filmfragmenten. En ik loop vanzelf tegen mijn eigen zwakte aan: prioriteiten stellen. Het liefst wil ik alles zo perfect mogelijk. En als het kan ook nog met zo min mogelijk inspanning. Maar ‘Voor niks gaat de zon op”.

Dus ik heb een simpele regel: per dag besteed ik 5 minuten aan het ordenen van al dit materiaal. Die 5 minuten zijn behapbaar. Bovendien ontmoedigt het mij niet. Daarnaast wordt het aantal bestede minuten haast altijd meer. En terwijl ik bezig ben, komen de goede herinneringen vanzelf bovendrijven. De grappige anekdotes en alles wat niet op camera te zien is. Maar die voor leuke momenten zorgden. Instant gratis vakantiegevoel gegarandeerd.

Vakantiemuziek

Tijdens elke autovakantie hebben we wel een aantal liedjes die ons er tijdens de honderden kilometers doorheen slepen. Soms liedjes die een paar maanden later ook in de Nederlandse hitparades opduiken. Maar vaak ook niet. Toen ze kleiner waren, kocht ik nog wel eens een Minidisco cd op zo’n kindvriendelijk vakantieresort. Die draaiden we dan elke avond grijs tot aan de herfstvakantie. Zo konden de kinderen acclimatiseren en dealen met dat de vakantie over was. Natuurlijk zal ik het nu nooit hardop toegeven maar Tjoe Tjoe wa hielp ons het vakantiegevoel vasthouden. Deze keer heb ik een hele playlist vol Deense muziek. We verstaan er niks van, maar blèren de liedjes gewoon uit volle borst fonetisch mee. En terwijl we dat doen hebben we de grootste lol.

Betekenisvolle souvenirs

Mijn kinderen hebben de rare gewoonte om overal waar we zijn een paar stenen te verzamelen. Ik geef het toe: ik heb ze zelf op dat idee gebracht. Maar toch…zij voeren het zelfstandig uit. Ik durf het haast niet te zeggen maar ga het gewoon doen: we weten dus al hoe onze kerstboom er aan het einde van het jaar uitziet. Hoe dan? Nou toen we in Den Gamble By en Odense waren, zagen we een kerstwinkel. Van het een kwam het ander. Dit jaar hangen er kerstornamentjes uit Denemarken in onze boom. Zo kunnen we het vakantiegevoel letterlijk tot na Kerst vasthouden.

tips vakantiegevoel vasthouden

Boek een weekendje weg

Als het aan mij ligt, leef ik van vakantie naar vakantie. Maar er hoeft natuurlijk niet zo’n dikke vette scheidingslijn te zijn tussen mijn dagelijks leven en de vakantie. Het leven bestaat uit momenten die met elkaar verbonden zijn. Boek weekendje weg Nederland. Creëer zo je eigen minivakantie en instant geluksmomentje. Een adempauze voor als je er even doorheen zit. Ervaring leert: verandering van omgeving doet je goed en helpt tegen een winterdip.

Minder je mediagebruik

Een van de dingen die ik op vakantie meer doe is: minder (social) media gebruik. We hadden wat problemen met de wifi en in veel huisjes hadden we geen TV. Heerlijk vind ik dat om minder geleefd te worden door de waan van de dag! Ik had geen idee wat er allemaal in de wereld of in Nederland gebeurde. Ik  miste het ook niet.

De kinderen misten de technologie evenmin. Van schermzombies die om de haverklap hun mobiel erbij pakken, veranderden ze in kinderen die weer heerlijk wegdromen bij een boek. Er trots op zijn als ze bladzijde na bladzijde verslinden. En ik? Ik merk dat ze rustiger zijn en minder afgeleid. Alle reden voor mij om de schermtijd thuis ook weer aan banden te leggen.

Op tijd naar bed

Tijdens de vakantie ben ik vaak genoeg rond dezelfde tijd naar bed gegaan als de kinderen. Er waren dagen dat ik al om 4 uur ‘s ochtends wakker werd. Dan lag ik naar het ontwaken van een stad als Aarhus te luisteren. Doordat ik ’s avonds zo vroeg naar bed gegaan was, maakte het voor mijn energieniveau voor de rest van de dag niet uit. Vroeg naar bed en vroeg uit de veren. Een fijn ritme waardoor ik me een ander mens voel. Elke vakantie neem ik het mij voor: na de vakantie blijf ik op tijd naar bed gaan. Houd ik dit ritme vast. Benieuwd hoe lang het dit keer duurt.

Wat zijn jouw tips om voor het langer vasthouden van je vakantiegevoel?

Ook leuk om te lezen

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Dit blog is een samenwerking.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]