Unassisted Childbirth (UC) of free birth betekent, zoals de naam al zegt bevallen zonder medische assistentie. Dus zonder hulp van verloskundige, gynaecoloog of anderszins medisch geschoold persoon. In Amerika begint deze geboortetrend steeds meer aanstaande moeders voor zich te winnen.
Bevallen in Nederland of Amerika is een wereld van verschil. Hier zijn we er trots op dat het merendeel van de vrouwen kan kiezen voor een thuisbevalling. Kijk een gemiddelde reality serie op TLC en je weet dat in Amerika bijna alle bevallingen in het ziekenhuis plaatsvinden en vaak ook nog met een ruggenprik. Want waarom pijn lijden als dat niet nodig is?
Zelf de regie hebben tijdens de bevalling
Eeuwenlang geloofden we er Nederland in dat een bevalling zo min mogelijk gemedicaliseerd moet worden. Jarenlang had je als vrouwen niks te kiezen. Maar nu we recht hebben op pijnbestrijding zie je dat de trend van de natuurlijke bevalling ook overwaait naar andere landen. Het is een bevalling waarbij vrouwen in principe alles zoveel mogelijk zelf doen zonder medisch ingrijpen. Dus ook zonder pijnbestrijding. Het liefst thuis in je eigen omgeving met de mensen die je daarbij wilt hebben.
Maar een groot deel van de bevallingen eindigt in het ziekenhuis. Zodra je de drempel over gaat treden opeens protocollen in werking. En neemt het risico op interventies tijdens je bevalling toe. Veel zwangere vrouwen ervaren niet dat ze zelf de regie hebben tijdens hun bevalling. Je geboorteplan kan nog zo mooi uitgebreid zijn, je weet dat als puntje bij paaltje komt de gynaecoloog of het medisch personeel aan het kortste eindje trekt. Helemaal zelf beslissen, welke polonaise jij aan je lijf wilt hebben en hoe vaak je getoucheerd wilt worden, is vooral een illusie.
Redenen om voor Unassisted Childbirth te kiezen
Laten we realistisch, een groot deel van alle geboortes die wereldwijd plaatsvinden, vindt plaats zonder medische assistentie. Soms omdat deze hulp te laat komt en de ouders er zelf het beste van maken. Soms omdat het er simpelweg niet is. Thuisbevallingen kennen we al maar de interesse voor unassisted childbirth is groeiende. Hier zijn wat redenen waarom:
- Thuisbevallen is de beste manier om onnodig ingrijpen te voorkomen
- Een geboorte is een natuurlijk proces en heb je geen diploma voor nodig
- Door bevallen zonder medische assistentie kun je zelf de regie nemen over het geboorteproces.
- Thuisbevallen geeft vrouwen zo min mogelijk stress
- Het is makkelijker om je te ontspannen en hechten met je nieuwe baby zonder dat er vreemden bij zijn
Verschillende soorten Unassisted childbirth
Unassisted met family of vrienden
In principe beteken UC dat je zonder hulp van medisch personeel bevalt. Maar dat betekent niet dat je helemaal in je eentje moet bevallen. Als jij je familie, vrienden of iemand anders graag in je buurt hebt tijdens je bevalling kan dat. Dat is helemaal aan jou. Jij bent degene die beslist. Dus kies voor je (schoon) moeder, partner, vriendin, oma of andere familieleden. Natuurlijk hoeft niet iedereen naar je onderkantje te gaan zitten staren totdat daar iets uitkomt. Ze kunnen allemaal een verschillende rol hebben. Iemand verzorgt de hapjes, misschien past er wel eentje op de eventueel andere aanwezige kinderen.
Couple’s Birth
Bij deze bevalling zijn alleen de vrouw en haar partner aanwezig. Uiteindelijk is het best wel een intieme gebeurtenis. Sommige stellen geloven dat als je samen in de privésfeer de geboorte meemaakt, je een betere hechting met je baby hebt.
Solo Birth
Sommige vrouwen kiezen er voor om helemaal alleen een kind op de wereld te zetten. Ze trekken zich terug in een aparte kamer. Als het kind er eenmaal is, halen ze hun partner op. Vee; vrouwen die hier voor kiezen ervaren bevallen als een hele persoonlijke aangelegenheid en vertrouwen sterk op hun intuïtie.
Free birth:
Onder Free birth verstaat men dat je een kind op de wereld zet zonder medische assitentie. Ook wel synoniem voor unassisted birth.
Wat is Unassisted Childbirth?
In het licht van de groeiende onvrede bij veel zwangere vrouwen, kan ik de opkomst van de unassisted childbirth ook begrijpen. Vooral in een land zoals Amerika waarbij het sowieso not done is om thuis te bevallen en een natuurlijke bevalling al bijna haast onmogelijk is. Vrouwen willen de regie weer terug en zelf beslissingen nemen tijdens het geboorteproces.
Unassisted Childbirth is bevallen zonder medische assistentie van een verloskundige en of een gynaecoloog. Om te voorkomen dat je meteen in de reguliere molen rondom geboortezorg terecht komt, kiezen sommige zwangere vrouwen er voor om tijdens hun zwangerschap geen reguliere zorg te willen ontvangen van verloskundige.
Wat unassited childbirth niet is
Het klinkt risicovol om zonder medische assistentie een baby ter wereld te brengen. Maar als je weet dat het de geboortesterfte in een ziekenhuis toeneemt als je in het weekend bevalt. En het aantal ingrepen en daarmee ook het risico op complicaties vergroot wordt, bij bevallen in het ziekenhuis, valt daar ook wat over te zeggen.
Veel vrouwen die kiezen voor free birth, kiezen hier heel bewust voor. Free Birth is geen doel. Maar ook zij willen dat hun baby veilig en gezond geboren wordt. Dat betekent dus ook dat ze zich goed voorbereiden. Hoe?
- Je in te lezen. Onder dit blog heb ik een aantal boeken genoemd die je daarbij gebruiken kan.
- Gesprekken te voeren over de persoonlijke ervaringen van vrouwen die voor UC kozen.
- Te bekijken wat de risico’s zijn en wat zij zelf aanvaardbaar vinden.
- verdiep je in de fases van een bevalling
- symptomen te leren herkennen die acuut medische zorg nodig hebben
- wat de rol van je partner is. Die tijdens een free birth bevalling iets serieuzer is dan de zogenaamde massage en het aanreiken van een koud washandje en wat drinken.
- Een plan B achter de hand te hebben
- Afspraken te maken met een verloskundigenpraktijk voor het geval dat. Kan je dan toch op (telefonisch) medische assistentie rekenen? Soms is dat namelijk al genoeg.
- Producten/spullen in huis te halen die de risico’s verkleinen
- leer hoe je je na de bevalling verzorgt
Meer informatie over Unassisted childbirth
Zou Free birth wat voor mij zijn?
Zoals jullie weten, ben ik tot nu toe nog altijd in het ziekenhuis bevallen. Met wisselende ervaringen. Zeker de tweede bevalling (die van Miss B) heb ik het als heel vervelend ervaren dat de verloskundige er voor koos om de placenta met veel geweld geboren te laten worden. Het deed niet pijn, maar uiteindelijk brak er een stukje af die na de bevalling operatief moest laten verwijderen. Onnodig. Nee, niet de operatie, wel de handeling van de verloskundige. Ik voelde me echt alsof ik moest opdraaien voor haar stomme fout. Na mijn bevalling had ik liever willen douchen en van mijn baby genieten dan liggen wachten totdat er een operatiekamer vrij was.
Doordat ik sikkelcelziekte heb, is bevallen voor mij sowieso een medisch proces. En daar ben ik niet blij mee. Tijdens de geboortezorg voelde ik mij regelmatig buiten spel gezet. Een speelbal van verloskundige, gynaecoloog en huisarts die er allemaal verschillende ideeën op na hielden. Daarom zou Unassisted Childbirth (UC) of free birth mij in de autonomie teruggeven over mijn bevalling. Maar toch, juist omdat mijn bloedziekte en risico op zuurstofgebrek wel serieus is, is dit voor mij geen optie. Anders zou het me wel wat lijken.
Ook leuk om te lezen
- Zelf de bevalling opwekken met natuurlijke weeënopwekkers
- zwangerschap en sikkelcelziekte
- Bevallingsverhaal Miss C
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
Afbeelding via Shutterstock
No Comments