Denemarken Europa Travel

Video | Bork Vinkingehavn & wegwaaien op Hvide Sande

15 augustus 2018
Hvide Sande

Hvide Sande betekent wit zand. Hvide Sande ligt aan de westkust van Denemarken. Vlakbij het Ringkøbing Fjord. Hier wilde ik samen met de kinderen uitwaaien. Maar we werden compleet weggevaagd door de wind.

Vanaf ons huis in Henjsvig was Hvide Sande 1:30 uur rijden. Onderweg maakten we een stop bij Bork Vikinghaven. Dit Vikingdorp dat ook een openluchtmuseum is, lag nu eenmaal op de route. Achteraf was ik maar blij ook dat we dit hadden gedaan. Toen wist ik namelijk nog niet dat we binnen 20 minuten van het witte zand werden geblazen. Dus was ik blij dat de ons stranddagje niet helemaal in het water viel.

Westkust Denemarken

Video weggewaaid op Hvide Sande


Klik hier als je de video niet goed kan zien

Hvide Sande

De duinen langs de westkust van Denemarken zijn uniek. Gevormd door de harde Westenwind, biedt de duinenrij bescherming tegen de Noordzee. Het lange helmgras is het enige wat de duinen tegenhoudt. Anders zouden ze net zoals de Rabjerg Mille beetje bij beetje naar het oosten opschuiven. Daarom mogen bezoekers ook alleen op de aangegeven paden lopen.

Om de erosie door water en wind te voorkomen worden er jaarlijks evenementen georganiseerd waarbij grote groepen mensen samen gras aanplanten op de duinen. De duinen van Hvide Sande zijn geliefd bij toeristen en zonaanbidders. In de beschutte luwtes is het goed toeven. Hier kan je genieten van de zon, zonder de harde wind. Terwijl je op het strand beneden kan vliegen of pootje paden in het water.

Lyngvig Fyr vuurtoren

Lyngvig Fyr

Op de Holmsland Klit vind je de jongste vuurtoren van Denemarken: Lyngvig Fyr. Hij werd gebouwd in 1906 en de lampen schenen voor het eerst op 3 november van dat jaar. Drie jaar eerder, in 1903, verdronken 24 schippers op zee. Dit was de reden waarom hij gebouwd werd. Vandaag de dag wordt de Lyngvig Fyr niet meer gebruikt als vuurtoren. Maar is het een geliefde bezienswaardigheid. Bij toeristen maar ook de Deense bevolking. Toen in 2000 het licht vervangen werd door een energiebesparende lamp dat wit licht gaf, spande een grote groep mensen acties aan.

Lyngvig Fyr

bezienswaardigheden westkust Denemarken

Ze protesteerden net zolang totdat op 23 december 2013 het witte licht vervangen werd door een ouderwetse draaiende gele lamp. Die avond gingen vele mensen naar buiten voor een wandeling en om te genieten van het nieuwe licht.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]