Fashion Meisjeskleding Moeder & Kind

Als je tweedehands kinderkleding moet kopen, leef je te luxe

9 oktober 2018
tweedehands kinderkleding

Mijn vriendinnen kopen het. Marktplaats staat er vol mee en ook op Facebook zie ik steeds meer groepjes voor tweedehands kinderkleding. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik recent in een Facebookgroep las: als je tweedehands kinderkleding koopt, leef je boven je stand.

Kanttekening is wel dat het om tweedehands merkkleding ging. Maar toch, de strekking blijft hetzelfde. Immers als je genoeg geld hebt koop je wel nieuwe kleding voor je kind. Kost niks bij Primark, Zara of H&M.

Mijn keuze voor tweedehands kinderkleding

Tweedehands kinderkleding koop ik eigenlijk zelden. Die gewoonte is er gaandeweg ingeslopen. Bij haar zussen deed ik dat namelijk wel regelmatig. Maar naarmate geld minder een issue werd, kwam er ook een bepaalde luiheid. Als je het niet in je portemonnee voelt is er weinig stimulans. Vanuit mijn luie stoel klik ik een winkelmandje vol, trek mijn credit card of IDeal. En voila, weer een kledingkast gevuld. Vandaag besteld is morgen thuis.

Voor de basics bezoek ik nog wel wel eens een stenen winkel: de Primark. Miss C heeft een hele garderobe die speciaal bedoeld is voor het kinderdagverblijf. Maar toen Miss C de afgelopen weken een aantal kledingstukken droeg, die haar zussen ook hadden gedragen was ik om: dit moet ik vaker doen.

Textieloverschot en kleding als afval

In fast fashion winkels zoals H&M zie je tegenwoordig een kledinginzameling bak. Een slimme strategie. Hier kun je je afgedankte kleding in kwijt. En krijg je korting op je nieuwe aankoop. Daarmee wordt Fast fashion nog geen slow fashion. Maar men probeert daarmee wel een steentje bij te dragen aan een meer duurzame kledingindustrie.

Hard nodig. We hebben gemiddeld 173 kledingstukken in onze kast hangen. Daarvan dragen we er jaarlijks 50 niet. Wat dus neerkomt op bijna ⅓ van onze kledingkast. Jaarlijks koopt de Nederlandse consument 46 kledingstukken erbij. 6,5% van alle nieuw geproduceerde kleding blijft achter bij producenten, groothandels en winkeliers. Deze broeken, T-shirts, jurkjes et cetera bereiken namelijk nooit een consument. Het aandeel onverkochte kleding bij winkels is 4,2%. De voornaamste reden dat kleding onverkocht blijft is: het heeft de verkeerde maat, pasvorm of kleur. Kleding die niet verkocht wordt, wordt vernietigd. Deze zomer haalde Burberry nog het nieuws omdat het voor 31 miljoen euro aan nieuwe kleding vernietigde. Liever dat dan dat ze hun producten goedkoper moeten aanbieden. En al die arme Afrikanen? Die zitten ook niet op onze afgedankte kledingstukken te wachten.

Mijn steentje bijdragen

Met deze gegevens in mijn achterhoofd, besloot ik eens serieus na te denken over de kleding van mijn kroost. Leuk als ik zeg dat ik de aarde wil doorgeven: maar dan moet ik wel wat maatregelen gaan nemen om dat mogelijk te maken. Hebben mijn dochters echt elk seizoen spiksplinternieuwe kleding nodig? Of volstaan een aantal tweedehands items ook? En bovendien: waar koop ik mijn kinderkleding? Guilty pleasure, maar ergens vind ik het ontzettend leuk om te winkelen bij Primark. Maar omdat het zo weinig kost, is het ook heel verleidelijk om te veel te kopen. Dat we uiteindelijk toch dat seizoen niet dragen.

En over de kwaliteit: het blijft niet lang mooi. Ik vind het ontzettend leuk om Miss C in jurkjes te hijsen die haar zussen 10 jaar geleden hebben gedragen. Maar zoiets lukt me echt niet met fast fashion kleding van H&M of Primark.

Textieloverschot en kleding als afval

Mijn kledingkeuzes

Na lang nagedacht te hebben kwam ik tot de volgende kledingkeuze: ik bezoek eerst een kledingbeurs of kijk op Marktplaats voordat ik het nieuw koop. Daarnaast check ik ook meer regelmatig de tweedehandswinkels in mijn stad. Inmiddels heb ik al 4 verschillende kledingbeurzen in mijn regio bezocht. En ik moet zeggen: het is best leuk!
Over het algemeen kost het me wel meer tijd om beurzen te bezoeken. Kleding te wassen en en bijvoorbeeld een wintergarderobe samen te stellen. Maar het geeft me ook meer voldoening.

In plaats van dat ik gemakzuchtig allerlei kleding in afvalzakken gooi als we het niet meer hoeven, zet ik het nu ook op Marktplaats. Ik heb al 4 items verkocht. Rijk word ik er niet van. Maar daar deed ik het ook niet voor. Ik merk dat het bewuster omgaan met onze kleding ook een positief effect op mijn dochters heeft: genoeg is ook okay. En voor mij is dat ook opvoeden.

Wat vind jij: is tweedehands kinderkleding kopen voor je kinderen een teken dat je te luxe leeft?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  M. Munnik
  2 augustus 2020 at 16:49

  Waarom wordt er niet stilgestaan bij de uiterst slechte reputatie die Primark heeft als het gaat om uitbuiting van werknemers in lage-lonen landen??

 • Reply
  Mandy
  31 oktober 2018 at 15:02

  Vind ik niet, wij kunnen makkelijk kleding voor onze dochter kopen bij de Zara, Prenatal, noem maar op. Maar wij gaan regelmatig naar bijvoorbeeld de IJhallen waar hippe ouders de kleding van hun kroost voor een klein prijsje verkopen. Wij doen dit niet voor onze portemonnee, maar voor het milieu. Ook krijgen we veel van vrienden met oudere kinderen en wij geven het dan ook weer door. Alle kinderbijslag die we krijgen gaat op haar spaarrekening 🙂

 • Reply
  Nienke Smit - Jouwsma
  13 oktober 2018 at 08:06

  Absoluut niet. Ik heb 2 jongens en omdat ik de 2e niet de winterjas van de oudste wil laten dragen verkoop ik die op marktplaats en daar koop ik ook een andere. Wil ze eigen identiteit meegeven. De duurdere merken gaan zeker meerdere kinderen mee en ik vind het zonde om 80-120 euro voor een winterjas uit te geven. Het geld kan ik makkelijk betalen maar vind het niet nodig. Ik koop nieuw als 2e hands. Vooral nieuw maak ik er een sport van om er zo goedkoop mogelijk aan te komen. Heb vriendinnen die zeggen jouw kinderen lopen altijd in zulke duren kleren. Jij geeft zoveel geld aan uit. Punt 1 moet ik dat zelf weten. Punt 2 ben het gaan uitreken en ik was per kind in totaal 15 euro duurder uit dan haar kinderen in h&m en HEMA. Kleding wat niet meer past gaan stukken van nummer 1 naar 2. Alle andere kleding geef ik weg of verkoop ik aan buurvrouwen met jongens die net iets jonger zijn.

 • Reply
  Amelie
  11 oktober 2018 at 22:44

  Ik heb 3 jongens, dus de jongste 2 hebben veel 2e hands van hun broer(s). De oudste krijgt vaker nieuw, de jongste vaker 2e hands als ik kleding koop en wissel het af. Wat ze niet willen is kleding van bekenden dragen, shoppen op marktplaats vinden ze wel leuk. En als een winterjas in februari kapot gaat is een 2e hands sneller gekocht dan een nieuwe.

 • Reply
  Marjo
  10 oktober 2018 at 07:06

  Ik geef het aan familie en andersom. Ik heb oudste jongen 2 meiden en zij 2 meiden en een jongen. Dus dat is makkelijk. Tweedehands kleding kopen is een goede optie maar ze hebben zoveel dat ik bijna niks hoef te kopen. Dit seizoen heb ik wel gezegd bewuster naar de kledingkasten te kijken ze hebben zoveel en wordt niet alles gedragen. Dus minder erin dat is beter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]