Buiten spelen Schoolkind

Zomers tuinieren met kinderen: snoeien, groeien en samen bloeien

28 augustus 2023
Tuinieren met kinderen is helemaal hip en trendy.

Geschatte leestijd: 6 minuten

De zomer is in volle gang en wat is er nu leuker dan samen met je kinderen in de tuin van de zon en de natuur te genieten? Tuinieren is een geweldige manier om kinderen te betrekken bij de natuur, ze te leren over planten en verantwoordelijkheid en tegelijkertijd onvergetelijke herinneringen te creëren. Dus waar wacht je nog op? Haal die schepjes en handschoenen tevoorschijn en duik in de wereld van zomerse tuinavonturen met je kinderen!

Toen we hier kwamen wonen, heb ik weinig tot niks aan de tuin gedaan. Maar ik beloofde mijn kinderen dat zodra het voorjaar zou worden ik de tuin onder handen zou nemen. Belofte maakt schuld. Aan de voorkant is het een wildgroei met wilde bloemen en planten speciaal voor bijen en vlinders. En aan de achterkant heb ik een kleine strook waar we proberen om onze eigen groenten te verbouwen. Er staan munt, citroenmelisse, lente-ui, prei, broccoli en verschillende soorten paprika. Als het kan betrek ik Chloe en Novan bij mij activiteiten. Zo leer ik ze meer over de natuur en waar ons eten vandaan komt. Vandaag wil ik in dit blog stilstaan bij: Zomerse tuinieren met kinderen

Waarom tuinieren met kinderen?

tuinieren in de zomer_themillenialmom

Tuinieren met kinderen gaat verder dan alleen, onkruid wieden of het kweken van planten. Het heeft 6 biedt een scala aan educatieve voordelen en

  1. versterkt de band tussen ouders en kinderen.
  2. Het leert kinderen waar voedsel vandaan komt,
  3. stimuleert hun nieuwsgierigheid en verantwoordelijkheidsgevoel
  4. vergroot hun respect voor de natuur.
  5. En misschien wel het grootste voordeel: tuinieren stimuleert kinderen om buiten te zijn. Weg van schermen hebben ze contact met de aarde en leren ze waardevolle lessen voor hun gezondheid en welzijn.

Praktische tips voor tuinieren met kinderen

Tuinieren_met-kinderen_themillenialmom_zomerjpg

1. Kies kindvriendelijke planten

Begin met planten die snel groeien en visueel aantrekkelijk zijn voor kinderen. Zonnebloemen, radijsjes, cherrytomaten en pompoenen zijn geweldige opties. Hun snelle groeicycli zullen het geduld van kinderen niet te veel op de proef stellen.

2. Creëer een speciale plek

zomers tuinieren met kinderen

Wijs een specifiek deel van de tuin toe aan de kinderen om hun eigen kleine (moes)tuin te beginnen. Bij ons is de moestuin een groenstrook aan de linkerkant van de tuin. We hebben een regel; alleen eetbare planten voor de rest laat ik ze vrij. Laat ze meedenken over het ontwerp en de inrichting ervan. Dit geeft ze een gevoel van eigenaarschap en trots.

3. Geef ze kleine taken

Verdeel het tuinwerk in kleine taken die geschikt zijn voor de leeftijd van het kind. Jongere kinderen kunnen helpen met zaaien en water geven, terwijl oudere kinderen kunnen leren over onkruid wieden en planten verpotten.

Vertel Verhalen

Breng het tuinieren tot leven door verhalen te delen over de planten en hun groeiproces. Leg uit hoe zaadjes veranderen in planten en hoe ze uiteindelijk voedsel produceren.

Zintuiglijke ervaringen

Moedig kinderen aan om de tuin met al hun zintuigen te verkennen. Laat ze de textuur van de bladeren voelen, laat ze ruiken aan kruiden en bloemen en moedig ze aan om de geluiden van de natuur te observeren.

Maak creatieve labels

Laat kinderen zelf labels maken voor hun planten. Dit kan een geweldige gelegenheid zijn om hun creativiteit te uiten en tegelijkertijd te leren over de namen van de planten.

Makkelijke Planten om zelf samen met je kinderen te kweken

Zonnebloemen

Zonnebloemen zijn iconisch en kunnen kinderen verwonderen met hun enorme grootte. Ze groeien snel en hebben minimale zorg nodig. Meet de hoogte regelmatig om te zien hoe snel ze groeien!

Radijsjes

Radijsjes zijn snelgroeiende groenten die perfect zijn voor ongeduldige kinderen. Ze kunnen al binnen enkele weken geoogst worden en zijn heerlijk in salades.

Tuinkers

Tuinkers groeit snel en kan zelfs binnen op de vensterbank gekweekt worden. Het is een leuke manier om kinderen te laten zien hoe planten groeien, zelfs in kleinere ruimtes.

Cherrytomaten

tuinieren met kinderen in de zomer

Deze kleine tomaatjes mogen niet ontbreken op je lijstje met kindvriendelijke moestuinplantjes. Ze zijn zoet en sappig. Ze zijn ideaal voor kleine handen om te plukken en te eten. Bovendien hebben ze de neiging om zich makkelijk te verspreiden. Niks is zo leuk om samen met je kinderen te ontdekken dat er een tomatenplantje groeit op een plek waar jullie deze niet gepland hebben. Zorg voor een goede ondersteuning van de plant met stokken of een kooi.

Munt

Munt is een robuut kruid dat snel groeit en heerlijk ruikt. Het kan in een aparte pot worden gekweekt om verspreiding te voorkomen. Kinderen kunnen de blaadjes plukken en gebruiken om verfrissende muntsiroop of thee te maken.

Verbondenheid en samen groeien

tuinieren voor kinderen

Tuinieren met kinderen gaat niet alleen over het laten groeien van planten, maar laat ook verbondenheid groeien. Tussen ouders en kinderen. Maar ook tussen kinderen onderling. Ik vind het geweldig om te zien hoe Chloe zonder knipperen beestje oppakt zoals pissebedden, wormen, vuurwantsjes en andere kevers. Novan gruwelt hier van. In het begin was hij echt panisch, maar onder Chloé’s bezielende leiding durft hij nu dichterbij te komen en ook al wil hij nog geen beestjes oppakken; hij heeft een groei doorgemaakt.

Het schept een geweldige band om samen de handen in de aarde steken, de magie van zaadjes zien ontkiemen en samen te juichen bij de eerste oogst, creëert onvergetelijke momenten. Deze zomer, nodig je kinderen uit om mee te doen aan het avontuur van tuinieren. Samen zullen jullie niet alleen prachtige planten zien groeien, maar ook waardevolle herinneringen die een leven lang meegaan. Tuinieren met kinderen is dan ook een leuke manier om ze betrokken te maken met de achtertuin.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]