Lifestyle

Maak je tuin klaar voor de zomer

20 juni 2016
tuin klaar voor de zomer-tuintrends en tips-GoodGirlsCompany
Afgelopen weken hebben we onze tuin klaar voor de zomer gemaakt. We begonnen met opruimen. En dat was ook wel nodig na de afgelopen natte winter. De tuin lag bezaaid met oude blaadjes, dode planten en andere rommel. Na wat gemopper heb ik zelfs manlief zover gekregen om van zijn voetbalbank te komen en me te helpen met het afbreken van een oud kippenhok. Is na al deze noeste arbeid mijn tuin klaar voor de zomer? Nou nee, niet dus. Als ik eenmaal begin dan kan ik niet meer stoppen en zie ik steeds weer iets anders wat nog opgeknapt moet worden. Lees verder voor meer informatie over wat je kunt doen om jouw tuin wél die status “Zomerklaar” te laten bereiken.

tuin klaar voor de zomer-GoodGirlsCompany-boeket met veldbloemen

Maak je tuin klaar voor de zomer

Wil je het echt rigoureus aanpakken en heel je tuin gaan verbouwen of ga je voor een netjes opgeruimde tuin deze zomer? Beide opties zijn natuurlijk hartstikke leuk . Als je het zelf wilt gaan doen is het ook een erg leuk project. Zoek een student bij je in de buurt die wat extra geld wil verdienen. Vraag hem of hij je wil helpen al die zware stenen te sjouwen of die kuil voor de trampoline te graven. Zo kun je alle zware klusjes uitbesteden en zelf concentreren op het leuke werk. Zoek online naar tuintrends en inspiratie mocht je gaan voor een hele renovatie.

Schoonmaken

Voordat je überhaupt over de plantjes en potjes of hele renovaties kunt nadenken, is het belangrijk dat je eerst je tuin schoonmaakt. In de loop van maart is de vorst meestal grotendeels wel uit de grond en kun je ermee beginnen. Hark eerst overtollig blad weg, verwijder takjes, steentjes en andere afvalresten van je tuinoppervlak.

Schoffel dan de aarde om en haal daar ook het grove vuil tussen weg. Het verbaast mij altijd hoeveel vuil en afval zich in mijn tuin kan ophopen. Als je tijdens deze opschoonactie constateert dat sommige wintervaste planten er wel heel slecht bij staan, schroom dan niet die weg te halen. Mooier worden ze er namelijk niet op en ondertussen onttrekken ze wel water en voedingsstoffen uit je tuinbodem.

Als je tuinaarde ondanks het schoffelen dor blijft, is het tijd je tuin te voorzien van nieuwe aarde en de grond meteen wat bemesten. Pas na deze intensieve voorbereiding is het mogelijk er wat bloeiends in te krijgen.Zo wordt je tuin klaar voor de zomer.

Groene vingers of niet?

Sta er eerst eens even goed bij stil of je het ziet zitten je klaargemaakte tuin ook bij te houden. Kriebelen je groene vingers zodra de eerste lentebries door Nederland waait?  Ga dan vooral lekker los met veel bloeiende planten en bijvoorbeeld een onderhoudsintensief gazon. Zie je er juist tegenop om het er allemaal mooi bij te laten staan- aangezien je het verschil tussen een beginnend bloempje en wierig onkruid niet kent- dan is het (gedeeltelijk) betegelen van je tuin en daarop potten plaatsen geen gek idee. Een paar jaar geleden was kunstgras echt not-done in een tuin, tegenwoordig heb je zulke mooie kunstgrasmatten dat het niet van echt te onderscheiden is. Je tuin ziet er altijd perfect uit en je hoeft nooit te maaien. Het kost een paar centen, maar je hoeft dan weer geen grasmaaier te kopen.

Snoeien

Om de groei van bomen, planten en struiken te stimuleren, is het belangrijk ze regelmatig bij te snoeien. Door te snoeien voorkom je scheefgroei en belet je dat enkele tuinbewoners alle beschikbare zuurstof en water opeisen. Per boomsoort, struik en plant zijn er verschillende snoei instructies. Twijfel je hierover, zoek het dan uit op internet of loop even binnen bij een van de vele tuincentra voor nader advies. Ga nooit zomaar iets wegsnoeien. Voor hetzelfde geld snoei je net dat ene boompje vlak voordat er prachtige bloesem in komt.

tuin klaar voor de zomer-zaaien-GoeGoodGirlCompany-tuintips

Zaaien

Van oudsher is het gebruik je tuin niet te bezaaien voor IJsheiligen, de periode van naamdagen van katholieke heiligen in de maand mei. Na deze dagen is de kans dat er nog vorst in de grond komt klein en kun je beginnen met zaaien en het (ver)poten van vaste planten in je tuingrond. Als je eenmaal gezaaid en gepoot hebt, moet je ook de waterhuishouding in je tuin op peil houden. Regelmatig water geven is het devies. Bloemen en planten, groenten en kruiden, alles heeft zijn eigen zaaitijd. Houd deze informatie overzichtelijk bij de hand als je met je tuin aan de slag gaat.

Let ook op de hoeveelheid zonlicht die nodig is. Kijk goed hoe jouw tuin in de zon staat, waar wanneer het meeste zonlicht staat en houd daarmee rekening bij de indeling van je tuin.

tuin klaar voor de zomer-moestuin oogsten-tuin tips en trends-GoodGirlsCompany

Bloeitijd en oogsten

In de loop van juni, juli en augustus zal je tuin volop in bloei komen te staan. Onderhoud je een moestuin, dan is het grootste deel van de oogst in augustus en september te verwachten. Het is hoe dan ook verstandig regelmatig uitgebloeide plantjes en uitgedroogde bloemblaadjes te verwijderen. Daarnaast is het de hele periode nodig je tuin regelmatig te sproeien.

Decoreren

Zo, nu is tuin klaar voor de zomer en weer helemaal netje. Maar het kan nóg leuker met nieuwe meubeltjes. Je kunt dit zo duur maken als je zelf wilt met een complete lounge set of een mooie nieuwe parasol. Dit hoeft allemaal ook niet duur te zijn en niet moeilijk te regelen. Als je online besteld heb je het vaak de volgende dag in huis, en daar hoef je niets voor te sjouwen.

En dan is je tuin klaar voor de zomer

Stil zitten is er bij een tuin in bloei dus niet bij. Maar als echte tuinliefhebber geniet je, zo neem ik vrijelijk aan, juist van het bezig zijn in jouw tuin. Ik zou zeggen, de handen uit de mouwen en maak ook jouw tuin klaar voor de zomer!

En is jouw tuin klaar voor de zomer? Of moet je er nog wel even wat aan doen?

 • Geschreven door: Sharon
 • Foto’s: Pixabay

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Sharon Nehoray
  29 juni 2016 at 10:25

  Leuk Josanne, Dank voor het plaatsen 🙂

 • Reply
  Ilse van kreanimo
  21 juni 2016 at 11:46

  Ik heb geen groene vingers, maar kan héél erg genieten van de tuin.

  We hebben een aantal jaren geleden onze onderhoudsvriendelijke tuin laten aanleggen en ik moet zeggen dat het echt wel onderhoudsvriendelijk is!
  Zeker nu alles is dichtgegroeid 🙂

 • Reply
  Tineke
  20 juni 2016 at 12:38

  Ooh wat toevallig! Je hebt hetzelfde thema gebruikt op je site als ik 🙂 Hij is zo mooi he! Ben er zelf in ieder geval heel blij mee. Jij hebt hem weer heel anders maar ook heel erg mooi. Groetjes Tineke

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]