Bijna elke moeder die borstvoeding geeft, twijfelt er wel eens aan of haar baby genoeg gedronken heeft. Hoe weet je bij borstvoeding of je kleintje voldoende moedermelk binnenkrijgt? Wat dat betreft is het bij flesvoeding gewoon net iets duidelijker. Toch is er een trucje waardoor je zeker weet dat je baby genoeg gedronken heeft… .
Of je kindje genoeg voeding binnenkrijgt is een van de belangrijkste zorgen van een jonge moeder. Zeker wanneer ze zo klein zijn, kan je dat behoorlijk wat kopzorgen bezorgen. Gelukkig is er een makkelijk trucje om daar echter te komen.
Inhoud van dit blog
Hoeveel moet een baby drinken?
Baby’s worden niet meteen met een grote eetlust geboren. Hun maagje is in het begin nog maar heel klein. Dit groeit langzaam mee. Ook al voed je op verzoek, zeker in de kraamweek wordt aangeraden om je baby maximaal om de 3 uur te voeden. Zeker in het begin zal je het gevoel hebben dat je aan niks anders toekomt. Baby’s hebben zo’n 8 tot 12 voedingen per dag nodig. En als je kindje een beetje op die van mij lijkt zit je zo een uur met een baby aan de borst. Tel maar op hoeveel uur dat bij elkaar is. Dat zijn heel wat uurtjes die je dus niet toekomt aan…je ontplofte berg was, slapen, douchen, relaxen,
In de nacht mag het aantal uur tussen een voeding meer zijn. Maar er is maar een heel klein percentage baby’s dat ’s nachts meteen heel wat uren overslaat. Hoeveel tijd er tussen een voeding mag zitten is ook afhankelijk van je kindje. Als ze overdag goed gedronken heeft, hoef je je daar minder zorgen om te maken dan bij een kindje dat overdag weinig drinkt. Als je kindje niet uit haar zelf wakker wordt voor een voeding en nog niet zoveel heeft gedronken kan je haar na maximaal 5 uur wakker maken Als je teveel tijd tussen voedingen in laat, kan het glucosegehalte te ver zakken wat tot bewusteloosheid kan leiden.
Trucje: zo weet je zeker dat je baby genoeg gedronken heeft
Is het je wel eens opgevallen? Pasgeboren baby’s zeggen veel met hun handjes. Ze ballen ze tot vuistjes als ze honger hebben of moe zijn. Dit is een van de reflexen van je baby. Ook wel de grijp-reflex. Als ze honger hebben, brengen ze hun vuistjes naar hun gezicht. Ze stoppen ze in hun mond en sabbelen er op. Dit kleine gebaar verraadt ook of je baby genoeg heeft gehad. La Leche League op Facebook “Als een baby honger heeft maken ze stevig gebalde vuistjes. Deze brengen ze naar hun gezicht. Als ze in slaap vallen maar nog steeds honger hebben, blijven deze vuistjes meestal ook nog gebald. Maar als ze moedermelk krijgen, ontspannen ze. Je ziet het eerst in haar gezicht, dan de schouders en uiteindelijk de vuistjes. Uiteindelijk zijn ze helemaal ontspannen. Net zoals je baby.”
Kortom: als je baby honger heeft zie je gebalde vuistjes en hoe beter gevuld haar maagje wordt, hoe losser dat vuistje.
Baby genoeg gedronken, wat kun je hiermee?
Ik wou dat ik dit geweten had toen mijn kinderen klein waren. Ik voelde me vaak enigszins gefrustreerd als mijn baby aan de borst in slaap viel. Voor mijn gevoel had ze dan niet voldoende gehad. Nu weet ik dat ik gewoon naar de vuistjes had kunnen kijken. Die liegen niet.
Ook leuk om te lezen:
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
♥ Uitgelichte afbeelding via Shutterstock
3 Comments
Jolanda
6 januari 2018 at 01:29Ik zit je artikel te lezen met een 6 dagen oude baby aan de borst die nog helemaal geen zin had om wakker te worden voor de voeding. Ik zal eens kijken of het inderdaad ook bij hem zo is 🙂
Josan
6 januari 2018 at 10:02Oh ik ben reuze benieuwd. Helaas kan ik het zelf niet meer testen, maar ik hoorde van een andere moeder dat zij het trucje ook al kende.
Jolanda
7 januari 2018 at 00:24Ja het werkt inderdaad, grappig om te zien! Ik maak zelf het knuistje soms los om het drinken te stimuleren, maar weet nu dat als het al een ontspannen handje is ik me niet meer zo hoef om te spannen 😉