Baby Babyspullen

Tips voor als je met wasbare luiers wilt beginnen

22 april 2020
Tips over hoe te beginnen met uitwasbare luiers

Ik dacht altijd dat ik een wegwerpluier-moeder ben. Drie van mijn vier kinderen voedde ik op die manier op. In het verleden moest ik niet denken aan wasbare luiers. Maar sinds de geboorte van Novan merk ik dat ik iets minder uitgesproken ben. Vooral nu hij mijn eerste kind is dat kampt met serieuze luieruitslag.

Mijn motto luidt: never change a winning team. Waarom zou je immers iets veranderen wat altijd goed voor jou gewerkt heeft? Als ik dan toch opnieuw in de luiers moest zitten, laat het dan maar wegwerpluiers zijn. En okay omdat ik ook best mijn steentje wil bijdragen aan een betere wereld, mogen het van mij best duurzame wegwerpluiers zijn. En toch: stiekem in mijn achterhoofd speelde ik al met het idee om me dit keer eens goed te laten voorlichten over wasbare luiers. Er zitten namelijk ook best voordelen aan katoenen luiers.

Wat houdt mij tegen?

Als het om wasbare luiers gaat, zijn er altijd een aantal dingen die mij tegen hielden. Noem het vooroordelen of fabels, uiteindelijk waren ze wel dermate doorslaggevend dat ik er nooit aan begonnen ben.

Wassen

Als groot gezin- want zo mag ik mij nu officieel noemen- draaien wij per week heel wat wassen. Het moge duidelijk zijn dat ik ik luiers niet in dezelfde was meedraai als mijn zomerse jurkjes. Dus dat betekent een aparte was voor de babyluiers. In mijn familie zijn er ook mensen die zich ooit lieten verleiden tot de aanschaf van katoenen luiers. Was beter voor het milieu. Dus werd er een aparte wasbak in de bijkeuken gemaakt waar die lappen uitgespoeld dienden te worden. Tot op de dag van vandaag is die spoelbak er nog. Erg handig wanneer je in de zomer op blote voeten buiten gelopen hebt en je snel je voeten wilt wassen. Maar als wasbak voor luiers werd hij toch iets minder vaak gebruikt. Mijn grootste zorg zit hem dan ook in dat het nogal bewerkelijk is.

Bah poep

Volgens kenners schijnt poep van je eigen kind niet te stinken. Na 4 kinderen weet ik wel beter. Okay, borstvoedingspoep ruikt minder erg dan als een baby vast voedsel krijgt. Maar toch, lekker is anders. En bij een wegwerpluier vind ik het al stinken. Laat staan als ik het ook nog apart moet leggen omdat ik een wasbare luier moet uitwassen.

Past dat wel?

Op internet zie ik vrolijke overbroekjes en inlegvellen in verschillende groottes. En dat alles gaat blijkbaar aan bij een kind! Ik heb nog geen idee in welke volgorde, maar mijn kindjes zijn vrij smal. Ervaring leert dat one size fits all meestal niet opgaat voor hen. Het lijkt me nogal een pakket wat je dan tussen je benen hebt hangen.

Tips voor als je met uitwasbare luiers wilt beginnen

Hoe te beginnen met uitwasbare luiers

Laat je goed informeren

Of het nu waar is of niet: bovenstaande argumenten waren mijn voornamelijke reden om er altijd op tegen te zijn. Maar tijdens de zwangerschap van Novan begon het toch te kriebelen. Liet ik mij op de opendag van het ziekenhuis uitgebreid informeren. Als het op katoenen luiers aankomt, kun je je het beste goed laten informeren. Dat kan je doen op internet waar je de nodige feiten en fabels over uitwasbare luiers kunt lezen. Maar ook op Facebook zijn er voldoende groepen te vinden waarin moeders vertellen over hun eigen ervaringen.

Vind je dat te onpersoonlijk of hecht je meer waarde aan de ervaringen van iemand uit je directe vrienden- of kenniskring? Vraag dan rond. Zo hielp het voor mij erg dat een vriendin er ervaring mee had. Zij kon me het nodige vertellen en tips geven. Ook zij had ervaren dat bij tengere kinderen de luiers best wel een pakketje zijn en ik daarom beter kon wachten tot ze 3 maanden zijn of een bepaald aantal kilo.

Combineren is mogelijk

Je hoeft natuurlijk niet helemaal hardcore van wegwerpluiers naar uitwasbare luiers over te stappen. Net zoals bij borstvoeding kan je ook met uitwasbare luiers een combinatie doen. Gewoon omdat dat misschien wel beter bij jouw gezinssituatie past. Of omdat je ‘s nachts de zekerheid van een wegwerpluier wilt hebben. Dan kies je bijvoorbeeld overdag voor wasbare exemplaren en ga ‘s nachts voor wegwerp.

Koop niet meteen een heel nieuw pakket

Heb je je goed laten informeren? Wil je het wel proberen maar weet je niet zeker of wasbare luiers iets voor jou zijn? Koop dan niet meteen een heel nieuw wasbaar luierpakket. Vraag eens rond of kijk eens op de verschillende online marktplaatsen. Vaak wordt hier ook het een en ander aangeboden. Als het je dan bevalt kun je uiteindelijk altijd nog een leuke set pocketluiers, overbroekjes of all in one luiers kopen bij Kidzstore.

Wat ik ga doen?

Tips beginnen met uitwasbare luiers-the millennialmom

Inmiddels is Novan ruim 2 maanden oud. Doordat hij de laatste twee weken onder de luieruitslag zit, begint het bij mij stiekem toch een beetje te kriebelen. Ik ben er nieuwsgierig naar of een katoenen luier minder huidirritatie geeft. Bovendien hoop ik dat het zindelijk maken straks een stuk makkelijker gaat. Ik ben dan dus ook van plan om wasbare luiers in elk geval een kans te geven.

tips voor beginnen wasbare luiers

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
  • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
  • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
  • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
  • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
  • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
  • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
  • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
  • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
  • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
  • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

  Dit zijn wij!