Feestdagen Sinterklaas

8 tips | Hoe schrijf je een goed Sinterklaasgedicht?

24 november 2023
hoe-schrijf-je-een-goed-Sinterklaasgedicht-themillenialmom

Geschatte leestijd: 7 minuten

Hoe schrijf je een goed Sinterklaasgedicht? Want van “Sint zat te denken wat hij nu weer moest schenken”, wordt natuurlijk niemand blij. Dus heb jij als stress voor Pakjesavond? Niet nodig, ik geef je een aantal tips die je helpen een geweldig Sinterklaasgedicht gedicht te schrijven.

Lees ook: Gratis het Geheim van Sinterklaas contract

Het uitpakken van een surprise is natuurlijk niet compleet zonder dat de ontvanger een Sinterklaas gedicht voorleest. Sterker nog: het hele verrassingseffect wordt natuurlijk versterkt met een mooi gedicht over de Sint en zijn Pieten. Maar velen vinden het moeilijk om een goed Sinterklaasgedicht te schrijven zonder de gebruikelijke clichés. Want hoe begin je? En hoe zorg voor aandacht en emotie tussen de aanhef en de zin die het meest gebruikt wordt in een Sinterklaasgedicht (Groeten van Sint en Piet)? Wat zijn de regels voor een Sinterklaas gedicht en hoe sluit je een Sinterklaasgedicht af?

Hoe-lang-moet-een-Sinterklaas-gedicht-zijn-themillennialmom

Hoe lang moet een Sinterklaas gedicht zijn?

Voordat ik je een aantal tips geef moeten we het natuurlijk eerst hebben over de grote vraag: hoe lang moet een Sinterklaas gedicht zijn? Want waar de een krap 5 zinnen op papier kan zetten, lukt het de andere om te rijmen en dichten zonder het hemd op te lichten. En zie je iedereen halverwege afhaken en zwichten. Dus om er zeker van te zijn dat toehoorder aandacht hebben voor jouw geweldige Sinterklaas gediicht is het handig om deze niet langer te maken dan 20 zinnen. En wil je het korter maken? Zorg dan dat het er eentje is die iedereen omver blaast.

8 Tips voor het Schrijven van een goed Sinterklaasgedicht

Nu je weet hoe lang je gedicht ongeveer moet zijn, is het tijd om je creatieve brein aan het werk te zetten.  Het bedenken van de juiste woorden om je cadeau te vergezellen, wordt met onderstaande tips een stuk makkelijker.

Leer je doelwit kennen

Voordat je aan een Sinterklaas gedicht begint, is het belangrijk om meer te weten te komen over degene voor wie je het gedicht schrijft. Welke hobby’s heeft deze persoon, wat zijn de interesses, eigenaardigheden of misschien wel mooie mijlpalen van het afgelopen jaar? Hoe beter je de ontvanger kent, hoe persoonlijker en leuker je gedicht zal zijn.

Speel met humor

Sinterklaasgedichten mogen best een vleugje humor bevatten. Een goed gekozen grap kan een glimlach op het gezicht van de ontvanger toveren. Let wel op dat de humor respectvol is en niemand kwetst. Een luchtige toon zorgt voor een gezellige sfeer.

Maak gebruik van rijm

Een klassiek Sinterklaasgedicht bevat vaak rijmende coupletten. Speel met rijmschema’s en ritmes om je gedicht vloeiend te laten klinken. Het hoeft niet perfect te zijn, maar een beetje rijm geeft je gedicht een feestelijk tintje. Oh en vermijd het soort rijm waarbij je woorden onnatuurlijk moet uitrekken of de klemtoon verkeerd legt. Want als er een ongeschreven regel is voor Sinterklaasgedichten dan is het dat dit verschrikkelijk is om naar te luisteren. En super ongemakkelijk om niet met je ogen te rollen.

Vertel een verhaal

Gebruik het gedicht als een kans om een kort verhaal te vertellen. Begin bijvoorbeeld met de aankomst van Sinterklaas en zijn pieten en laat het verhaal eindigen met de verrassing van het cadeau. Een verhaal maakt het gedicht niet alleen boeiender, maar ook persoonlijker.

Wees origineel en authentiek

Vermijd clichés en standaard zinnen die mensen elk jaar weer horen. Probeer in plaats daarvan origineel te zijn. Denk na over unieke manieren om je waardering voor die persoon uit te spreken. Of gebruik humor om de boodschap over te brengen. Dit zorgt ervoor dat je gedicht herinnert wordt en speciaal is.

Gebruik emoties

Een goed Sinterklaasgedicht raakt niet alleen het hart, maar kan ook voor een lach of zelfs een traan zorgen. We zijn mensen en mensen worden geraakt door emoties. Dus als je een mooi Sinterklaas gedicht wilt schrijven, mix je emoties in je tekst. Wees sentimenteel, grappig en oprecht. Hierdoor wordt het gedicht veelzijdig en aantrekkelijk voor de lezer.

Denk na over de juiste toon

Let op de toon van je gedicht. Als het voor een vriend is, kan je gedicht veel informeler en speelser zijn. Misschien zelfs wel met een insider joke hier en daar. Die alleen hij snapt. Als het voor je baas is, is het natuurlijk niet handig om dit moment aan te grijpen om je te beklagen en semi-anoniem kritiek te uiten. Dan is een meer formele toon geschikt. Pas de toon aan op basis van de relatie die je met de ontvanger hebt.

Versier het gedicht

Wat-zijn-de-regels-voor-een-Sinterklaas-gedicht-themillennialmom

Tussen een gedicht dat in saaie letters zoals Arial is opgemaakt, of de horror onder de lettertypen- Comic Sans, zijn er natuurlijk nog heel veel andere mogelijkheden. Gebruik een mooie brush lettertype. Of versier je gedicht met stempels en maak er een officieel document van met een zegelwax stempel.

Zo maak je makkelijk en snel een Sinterklaasgedicht

Met deze zeven tips ben je klaar om een creatief Sinterklaasgedicht te schrijven dat niet alleen het cadeau, maar ook de feestvreugde vergroot. Veel plezier met dichten en een vrolijk Sinterklaasfeest! Natuurlijk zou ik mezelf niet zijn als ik het jullie niet nog makkelijker zou maken. Dus hieronder nog wat tips hoe je makkelijk een Sinterklaas gedicht maakt.

Kant en klare Sinterklaasgedichten

Als er kant en klare surprises bestaan, bestaan er ook kant en klare Sinterklaasgedichten. Niet omdat je lui bent, maar gewoon omdat het kan. Als moeder heb je het vaak al druk genoeg met jet knutselen van alle surprises voor je kinderen, het beheren van alle lootjes en zorgen de Sinterklaascadeautjes op het verlanglijstje ook gekocht worden. Dus hierbij wat sites met kant en klare gedichten. Op onderwerp, kijk, klikken en klaar.

Sinterklaasgedichtgenerator

Heb je iets meer tijd over? En heb je ook nog wat basale informatie over hobbies, karakter, leeftijd en het Sinterklaascadeau? Dan zal een Sinterklaasgedichtengenerator op basis van deze gegevens je helpen met het maken van een persoonlijke Sinterklaas gedicht.

Rijmwoordenboek Sinterklaas

Wat rijmt er op Sinterklaas? Of pepernoot? Vul een woord in en krijg geweldige suggesties van de meest uitgebreide rijmhulpje die je helpen om snel een Sinterklaasgedicht te schrijven.

Oh en mijn allerlaatste tip om je Sinterklaasviering op te leuken met een geweldig Sinterklaasgedicht? Gebruik Ai apps zoals Chat GPT. Waarom moeilijk doen als jet ook makkelijk kan.

Hoe-schrijf-je-geweldig-Sinterklaasgedicht-

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]