Mama Opvoeding

De beste tips om te stoppen met de speen

23 maart 2017
Stoppen-met-de-speen-beste-tips-afkicken-GoodGirlsCompany

Bij mijn oudste dochters was stoppen met de speen, geen issue. In de week na de tweede verjaardag verzamelde ik alle speentjes uit het hele huis. Smeet ze in de prullenbak. KLAAR! Maar bij mijn derde dochter, blijk ik opeens een softie. Daarom verzamelde ik alle tips die het stoppen met de speen makkelijker maken.

Ik zou nooit zo’n moeder worden wiens kind de hele tijd met een fopspeen in haar mond rond banjert. Nadat mij dit bij twee kinderen was gelukt, dacht ik dit toch echt wel met vrij grote zekerheid te kunnen zeggen. Maar zie hier…dreumes waggelt regelmatig overdag met dat ding in haar mond rond. Nodig? Nee! Gewoonte? Ja!

Nu scheelt het dat ik man daar ook een beetje de schuld van kan geven. Hij kleedt haar meestal ’s ochtend aan. En als hij dan al niet dat ding afpakt, in haar ledikant smijt maar haar met speen en al naar beneden laat gaan, dan is het dweilen met de kraan open. Bovendien, streng zijn tegen hem, maakt mijn eigen inconsequente gedrag opeens een stuk minder erg. Maar het blijft opvallend hoe laks ik deze derde keer ben.

Smoesjes

Van de andere dames weet ik dat afkicken hoogstens 2 nachtjes kost waarop je een beetje slaap inlevert. Als ik het gewoon rond mijn vrije dagen plan kan dat allemaal. En toch blijf ik me achter smoesjes verschuilen als “ja, maar ik kan het haar nog niet uitleggen”, Of “ Als haar dat nu troost biedt, wie ben ik dan om het af te pakken. Ze kan zichzelf nog onvoldoende verbaal uitdrukken”. En ga zo maar door. Hele goede smoesjes al zeg ik het zelf. Maar mijn tandarts trapt er niet in. Volgens haar worden de negatieve effecten van een speen vaak onderschat. Hoe eerder ik afbouw hoe beter. Het wordt nu echt tijd om te stoppen met de speen. Vandaar dat ik ervaren moeder vroeg naar hun beste tips zodat ook dreumes over anderhalf maand kan afkicken en ik meer ruggengraat heb. Hun antwoorden waren grappig, creatief en herkenbaar.

tips-stoppen-met-speen-beste-peuter-dreumes-GoodGirlsCompany

De beste tips om te stoppen met de speen

Baby piet

Geertje: “Weggeven aan baby piet met Sinterklaas. In ruil voor een cadeautje. Maar je kunt ook iets met Pasen bedenken misschien…”

Lubica: “Wij hebben speen in schoen voor baby piet gedaan en was meteen goed 2 – 3 dagen had ze het wel over haar speen en baby piet gehad maar gelukkig niet verdrietig.. En daarna heeft ze de speen nooit meer gevraagd”

Spenen zijn voor baby’s

Lutske: “Wij gaan de speen aan de baby’s geven bij de opvang. Vertellen haar dat andere kindjes de speen nu nodig hebben. Zij vindt dit een prima plan (hebben dit dus eerder gedaan maar toen dus teveel in 1 keer). En dan is het uitzitten. “

Marlies: “Wij gingen op kraamvisite bij vrienden en hebben de speen ingepakt en als cadeautje aan de baby gegeven.

Bianca “dochter was 2,5 jaar en mocht de speen alleen in bed gebruiken. Ze werd zindelijk en ze kreeg een babyneefje die ‘gelukkig voor ons’ een speentje gebruikte. Ik zei tegen haar dat zij al zo’n grote meid was die geen pamper meer droeg en of ze haar speentje niet wilde geven aan een ander pasgeboren baby’tje. En dat wilde ze wel. Op het dak gegooid, vogels namen hem (zogenaamd) mee en gooiden hem in de tuin van een pasgeboren baby’tje. Ze heeft 1 nachtje slecht geslapen en daarna was het over.

Karin “Zusje deed de speen samen met mijn nichtje in een mandje en zette het net buiten de schutting. Met een verhaal over dat er nieuwe babytjes waren en die hadden nu een speen nodig. Dus mijn nichtje was natuurlijk al groot en gaf haar speentje aan de babytjes. Geen enkel gezeur over gehad, mandje weggezet en klaar! Wel heel trots dat zij nu groot was en ‘ikke hoef geen speen meer, is voor baby’s!’ (En mn zusje snel dat ding in de container gegooid).”

Met een beetje hulp

Kimberley “ Ik weet niet of het overal kan, maar hoorde laatst dat de politie een keer meehielp door de speen ‘op te sluiten’. Vond het wel grappig”

Marieke: “Onze tandarts heeft een spenen pot, hier hebben onze kids hem ingeleverd en kregen daarna een diploma, werkte super!”

Jane “Iemand wie ik ken heeft alle steentjes bij elkaar in een zakje gedaan en is samen met hun zoontje naar de speelgoedwinkel gegaan. Daar mocht ie iets ‘kopen’ van de speentjes. Ze had van tevoren tegen de verkoopster gezegd hoeveel ze er hadden. Toen hun zoontje iets had gezien vroeg ie hoeveel speentjes dat was en de verkoopster zei ’t aantal dat ze bij hadden. Dus ze hebben ’t zakje met speentjes ‘geruild’ voor een cadeau.“

Een afscheidsritueel

Marijke “Aan een ballon de lucht in laten gaan en afscheid er van nemen.. weg is weg..”

Shadé “Wij gaan afscheid nemen van de speen met een ballon. We hangen de speen eraan en hij mag hem los laten. Met een mooi briefje en tekening. En hopelijk is diegene die hem vind zo aardig om dan even te reageren. Kijken waar hij terecht komt. Hopelijk gaat dit bij ons ook goed. Hij krijgt hem nu alleen als hij naar bed gaat.”

Martje “Ik heb het boekje van de Luumies gekocht nadat ik er veel positiefs over gelezen had. Maar moet het nog uitproberen” 

Nog meer tips om stoppen met de speen makkelijk te maken

Oeps vergeten

Linda “Dochterlief heeft hem (helaas) tot haar 4de gehad. We hebben zelf van alles geprobeerd maar niets werkte totdat haar juf zei: je bent hier toch echt te oud voor….. en toen gooide ze hem zelf weg!! Bij zoonlief ging het een stuk makkelijk daar vergat schoonmoeder hem een keer te geven toen hij ging slapen en hij viel zonder een kik te geven in slaap. Toen dacht ik: nu krijgt hij hem ook niet meer en dat was prima!!”

Birgitte “Onze babysitter vergat hem aan onze zoon te geven toen hij ging slapen. Sindsdien heeft hij er niet meer om gevraagd. Het verbaasde ons hoe makkelijk het allemaal ging”.

Sharon “De jongste had haar speen gepakt en tijdens het spelen ergens neer gelegd. Ik waarschuwde haar dat als ze hem niet terug in haar bed zou leggen, dat hij kwijt zou raken… En zo geschiedde. Heel even een traantje bij het naar bed gaan, maar zo over (gelukkig).”

Eleonora “Mijn oudste vond toen hij nog geen 2 wkn was zijn eigen duim. Mijn jongste was echt verkocht aan haar speentje. Tot we een keer bij opa en oma op bezoek gingen die ergens in een bos op de camping stonden. Onder weg naar huis begon ze ineens om de speen te vragen. Haar toetje toen ik vertelde dat we die vergeten waren dus dat die nu voor een baby eekhoorn was vergeet ik nooit meer. Toen ik haar naar bed bracht was ze even verdrietig maar het beeld van een eekhoorn met speen was toch wel prima.”

Heb jij nog tips om te stoppen met de speen? Laat het hieronder dan weten.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube

speen via Shutterstock

 • Reply
  Lynn Mahieu
  24 maart 2017 at 11:14

  Wij hebben in de opvang dit boekje: https://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase3/large/FC/9/6/3/4/1001004010224369.jpg
  Gaat ook over het tutje meegeven aan babypiet. Wij zijn al grote prinsessjes (of de jongens variant: een piraat) en hebben hem dus niet meer nodig. De kinderen vinden het boek echt geweldig! 😀

 • Reply
  Gera
  24 maart 2017 at 08:35

  Zoonlief is een duimer van twee jaar. Ook wij kregen te horen dat we het af moeten gaan wennen, maar dat valt niet mee. Ik weet ook niet in hoeverre ik hier een ding van wil maken. Een speen lever je dan toch iets makkelijker in hè…

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]