Lifestyle

Slaapfeestje organiseren | tips, uitnodiging en de leukste slaapfeestje ideeën

4 juli 2015
slaapfeestje organiseren tips ideeen activiteiten

Als moeder ben je pas een kinderfeestjes expert als je een slaapfeestje hebt doorstaan.  Misschien dat je dochters  nu nog tevreden zijn met een unicorn party of prinsessenfeestje. Maar in de hogere klassen van de basisschool is een feestje inclusief overnachting toch wel een must. Geen probleem! Met onze tips en organiseer je het beste slaapfeestje ever.

Persoonlijk vind ik slaapfeestjes pas geschikt vanaf ene leeftijd waarop je er redelijk vanuit kan gaan dat elke kind zindelijk is. Maar ook oud genoeg is om een nachtje van huis te zijn. Het is namelijk voor niemand naar een feestje te moeten waar je als een berg tegenop ziet.

Uitnodigingen slaapfeestje

Elk kinderfeestje begint natuurlijk met een uitnodiging. Hoeveel kinderen mogen er op je feestje komen? Ga je de feestelijke aankondiging zelf maken? Of haal je een kant en klare uitnodiging voor een slaapfeestje van internet? Die je eventueel alleen nog een beetje aanpast. Tegen een kleine vergoeding bestel je bij bovenstaande link een kant en klare download die je nog even kaan editten met de naam van je dochter.

Wat zet je op de uitnodiging?

Allereerst zet je natuurlijk de datum en de tijd waarop de kinderen bij jou thuis verwacht worden. Maar het is ook handig om het volgende op de uitnodiging te vermelden:

 • adres
 • telefoonnummer voor noodgevallen
 • wanneer de kinderen weer opgehaald mogen worden/ thuis gebracht worden
 • cadeautips
 • wat ze mee moeten nemen (kussen, kussensloop, slaapzak?)

Verder is het handig om de ouder te spreken over eventuele allergieën, op welk nummer zijn bereikbaar zijn mocht dit eventueel nodig zijn.

No-Boys-Allowed-slaapfeestje idee

bron

Voorbereidingen

Een slaapfeestje valt of staat met een goede voorbereiding. Bespreek met je kind:

 • Wat de verwachtingen zijn.
 • Bij grotere kinderen of je als ouder aanwezig bent (desnoods gewoon boven of ander gedeelte van het huis)
 • Wanneer iedereen uiterlijk gaat slapen
 • Wat de (huis)regels zijn
 • Of er wel/niet mobieltjes aanwezig mogen zijn. En zo ja in welke ruimte(s)

Popcorn-bar-voor kinderfeestje

bron

Boodschappen doen voor een kinderfeestje

Snoepen hoort erbij. Maar de combinatie van weinig slaap maar wel veel zoetigheid levert niet altijd een heel fijn resultaat op. Zorg dus voor afwisseling in de snacks. Koop:

 • ballonnen
 • versiering voor cadeautafel en het huis
 • wegwerp (plastic) bordjes, bekertjes en bestek
 • popcorn
 • snoep
 • chips
 • frisdrank
 • limonade
 • wat je nodig hebt voor het eten

unicorn slaapfeestje

bron

Slaapfeestje met tentjes

In mijn tijd sliep je tijdens een slaapfeetje op een luchtbed, matras of grond in de woonkamer. Tegenwoordig heb je van die leuke slaaptentjes. Zeg nu zelf ze maken elk feestje thuis toch helemaal te gek? Zo maak je een super leuk indoor tentenkamp voor de vriendinnetjes van je dochter. Tegenwoordig heb je leuke slaapfeestje tipi’s in verschillende thema’s zoals unicorn, sparkle, disco of dance. Deze tentjes kan je natuurlijk zelf maken. Maar als je niet de drama wel hebben, maar wel het Pinterest perfecte plaatje kies je er natuurlijk voor om de tentjes te huren. Dat kan hier, hier, daar en hier voor België.

Activiteiten tijdens een slaapfeestje

Een van de voordelen van slaapfeestjes vind ik dat de doelgroep vaak al wat ouder is. En met oudere kinderen kan je gewoon net iets meer doen dan met jongere kinderen. Zo willen ze zelf ook actief betrokken zijn bij wat ze op hun partijtje gaan doen. Bespreek dus van tevoren uitgebreid met je dochter wat jullie gaan doen. Zit je te denken aan een speurtocht? Zorg dan dat je dit van tevoren hebt voorbereid. Maak een draaiboek(je) en bereid al je activiteiten goed voor.

kussengevecht

Kussengevecht

Geen slaapfeestje is compleet zonder een ouderwets kussengevecht. Deze coole kussenslopen kan je hier kant en klaar kopen of natuurlijk zelf maken. Ze geven wel een feestelijk tintje. Ruim de eerdergenoemde popcorn bar op en tover hem om tot een bar met kussens.

Kampvuur

Marshmallows boven een kampvuur grillen geeft mij altijd zo’n echt kampeergevoel. Het heeft iets magisch. Bovendien is het super gezellig om in het donker rondom een vuur te zitten. Zorg van tevoren dat je de stokken waarmee je de spekjes boven het vuur wilt houden hebt klaargelegd. En wanneer nodig even hebt schoongemaakt of bewerkt.

Karaoke

Valt het je op dat veel leuke activiteiten voor een sleepover party met een “l’ beginnen? Dit onderdeel ook. Karaoke is gewoon super hilarisch. Ja, ook als je niet goed kan zingen. Niks is leuker dan met je vriendinnen lekker vals met de muziek meebleren. Je zult zien dat er altijd een bloedfanatiekeling is en eentje die compleet uit de maat mee zingt maar wel de grootste lol heeft.

Gamen

Console games zoals Mario Party, Just dance en Mario Karts zijn natuurlijk de perfecte bezigheid voor een gezellig feestje met vrienden. Een beetje competitie kan nooit kwaad en is alleen maar leuk. Ideaal aan bovengenoemde spellen is dat je het met meerdere mensen tegelijk kan spelen. Zo kan iedereen mee doen! Maar ouderwetse spelletjes zoals snoephappen zijn natuurlijk ook een klassieker.

Bonte avond

Vanaf een jaar of 11 is het leuk om met de kinderen een bonte avond te doen. Met al die aandacht voor talentenjachten zullen er vast wel onontdekte vaardigheden zijn een podium verdienen. Laat kinderen in kleine groepjes of tweetallen iets bedenken dat ze moeten opvoeren in het bijzijn van de anderen. Of kies een aantal kinderen die jury mogen zijn en de punten verdelen.

Eten (maken)

Op de meeste kinderpartijtje is voor eten zorgen een taak van de ouders. Maar op een slaapfeestje heb je net iets meer tijd. Daardoor kan het verzorgen van voedsel ook echt een activiteit zijn. Ga met de kinderen pizza’s bakken. Haal het gourmetstel van zolder en ga lekker pannekoekjes of andere kleine hapjes bakken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

slaapfeestje activiteiten met kinderen

Kussensloop versieren

Zoals ik als eerste al beschreef kan je een kussensloop kant en klaar kopen voor elke aanwezige. Maar als je lekker creatief bezig wilt zijn, koop je een aantal witte kussenslopen en laat je iedereen zelf haar eigen kussensloop versieren. Bovenstaande komt hier vandaan.

slaapmaskers slaapfeestje

Slaapmaskers maken

Matching outfits met bijpassende slaapmaskers zijn natuurlijk helemaal epic. Tienermeiden zullen ze geweldig vinden! Maak het een voorbeeld zelf. Maar geef ze verder alle ruimte om hun creativiteit de vrije loop te laten gaan.  Hoe je deze schattige unicorn slaapmaskers maakt, lees je hier.

Dropping

Als kind bezocht ik vele tienerkampen en een van de leukste activiteiten was toch wel de dropping. Nu scheelde het wel dat kinderen destijds geen mobieltjes hadden. Toch kan je die telefoontjes ook op een leuke manier gebruiken tijdens een gps-tocht. Let wel op dat je van tevoren goed nadenkt over waar je ze dropt en of  je vanaf die afstand  naar huis kan lopen. Zorg wel dat er altijd een volwassene mee loopt.

Beauty night

Vooral bij oudere meisjes is een slaapfeestje het ultieme moment om even een gezellig verwenmomentje met vriendinnen te hebben. Maak samen gezichts- of haarmaskertjes, sugar scrub of lippenbalsem. Lak je nagels in verschillende kleuren. Een slaapfeestje kan de opstap zijn naar een jarenlange beauty avondroutine.

popcorn slaapfeestje

Film kijken

Vroeger keek je op een kinderfeestje en videofilm. Maar met Netflix en on demand services als Pathe Thuis, kijk of bestel je gewoon een film naar keus. Pak de chips, popcorn of muffins er maar bij. Een leuk recept voor unicorn popcorn vind je hier. Let wel op dat ze iets kijken wat niet al te spannend is, anders is er een grote kans dat ze alsnog niet gaan slapen.

Ook leuk om te lezen:

Slaapfeestje organiseren voor kinderen

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • Haar van Chloé weer behandelt met de spray van @xtluis_nl Als school volgende week weer begint zijn wij er in elk geval klaar voor #motherhoodintheraw #bestofmom #childhoodunplugged #ig_motherhood #joyfulmamas #choosejoy #clickinmoms #justmomlife #momlifestyle #momsunite #letthembelittle #ipreview #hairstyle #moederdochter #dutchmom #discoverunder2k #herfstvakantie #herfst
  • Mijn man en ik zitten dus totaal niet op 1 lijn qua babynamen betreft. 😩 Echt als ik niet ingrijp mijn zoon in wording een naam die heel hip is....30 jaar geleden. 😂😩⁣
⁣
⭐Hoe hebben jullie dat uiteindelijk gedaan?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#babyboy #zwanger #dutchmom #preggers #pregnancydiary #pregnant_world #dutchmoms #pregnantstyle #babyboy💙 #babyboy👶 #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #motherhoodunplugged #momlifeisthebestlife #22weekspregnant #boysmom #flatlays #motherhoodthroughinstagram #mom_hub #flatlaystyle #flatlayoftheday
  • Ongelooflijk wat vloog die #herfstvakantie voorbij! 😱😩Ik begin net zo lekker aan het ritme te wennen! Een hele week lang geen wekker zetten. ⏰ Beetje aanrommelen. Opruimen, schoonmaken, hutten bouwen en natuurlijk te pas en te onpas eten. 🍡🍕🍟🍔 Gelukkig hebben we nu eerst weekend voor de boeg! ⁣
⁣
⭐Wat zijn jouw weekendplannen?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #weekend😍 #littlefierceones #nestingly #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #weekend❤⁣
#fridaay #honestlyparents #friyay🙌 #friyay🎉 #parenthood_unveiled #parenthood_moments #dutchmoms #raisingthefuture #dutchmom
  • Zoals je aan haar pyjama kan zien is Egeltje plof het favoriete spelletje van Chloé op dit moment. Ook jij kan dit leuke spelletje van @hasbro winnen. Kijk op https://www.goodgirlscompany.nl/review-egeltje-plof-hasbro-gaming/⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #discoverunder2k #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #dutchmom #dutchmoms #kidsforreal #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #hasbro #egeltjeplof #gekregen #winactie #sinterklaas
  • Ik houd van waardevolle familie tradities. Nu het #herfstvakantie is neem ik daar extra de tijd voor 🤗 Dit meisje kijkt er al de hele week naar uit dat ze met al haar knuffels bij mij in bed mag slapen 😍 😴⁣
⁣
⭐Heb jij al vakantie en hebben jullie als gezin speciale vakantietradities?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #dutchmoms #dutchmom #kidsforreal #daugher #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #herfst
  • Wat een dag! 😢Pas aan het einde van de middag kon ik wat eten én het binnenhouden 🤢🤮 Ik weet dat zulke dagen erbij horen maar baalde wel. 😨😰Gelukkig regende het buiten pijpenstelen 💨🌧 en zag de lucht 50 tinten grijs. Met baby gaat overigens alles goed 💙Hopelijk is het morgen een betere dag. #zwanger #dutchmom #dutchmom #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama
  • Ik geloof in meisjes. Die gender stereotypen durven te doorbreken. Nee zeggen tegen dat wat tegen hun gevoel in gaat. Hun lichamelijk en geestelijk welzijn voorop durven te stellen. Andere vrouwen opbouwen in plaats van naar beneden halen. Drukker zijn met hun eigen leven dan met dat van anderen. Voor wie de wereld aan hun voeten ligt. Zo voed ik mijn dochters op. En wat is jouw nalatenschap? #wereldmeisjesdag2019 #wereldmeisjesdag #thefutureisfemale #likeagirl #girlboss #worldgirls #girlpower💪 #girlpower #raisingqueens #stronggirls #mightygirl #bestofmom #bethechange #hustlehardgirl #kickassgirls
  • Team blauw 💙 it is! Van verbazing zijn we inmiddels helemaal om. De eerste baby boy spulletjes zijn gekocht. Chloé is helemaal in de wolken. @grace_de_ridder krijgt aanbiedingen voor echo’s omdat men denkt dat zij zwanger is 😂🤣🙈 #genderreveal #genderreveals #team💙 #dutchmom #dutchmoms #zwanger #zwangerschap #moederdochter #babyboy #expectingmom #preggers #preggo #pregnancyannouncement #inverwachting #moederdochter #babycute #siblings #siblinglove #mixedkids
  • Team Blauw 💙 of Team roze 💖 De video met de gender reveil van Baby Lexi staat eindelijk op YouTube. Benieuwd hoe de grote zussen reageren? ===> https://youtu.be/bwWhx4ZUgjE #genderreveal #dutchmom #dutchmoms #themillenialmom #zwangerschapsaankondiging #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancy #pregnancydiary #pregnancy #pregnant_world #teampink #teamblue #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babybump #baby #babyontheway
  • INSPIRATIE GEZOCHT⭐ Het leuke tasje heb ik al, (via @bella_kids_nl ) maar hij is nog een beetje leeg. Wat gaven jullie als bedankje aan de kraamverzorgster? #zwangerschapsaankondiging #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #inspiratie #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #tips #momlifeisthebestlife #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #motherhoodrising #dailyparenting #schwanger #ig_motherhood
  • WEEKEND⭐. Ik ga echt alleen maar dingen doen die ik leuk vind. Dus voetjes in het water en standje relax aan.⁣
⁣
Wat zijn jouw plannen?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#weekend😍 #weekend❤ #friday #friyay #discoverunder5k #ig_motherhood #slowlife #dailyparenting #motherhoodrising #motherhoodthroughinstagram #motherhoodunplugged #uniteinmotherhood #uniteinmotherhood #childofig #vsco_kids #umh_kids #illuminatechildhood #simplychildren #dearestviewfinder #vsco_mom #mytinymoments #letthekids #momsofinstagram #thesincerestoryteller #ourcandidlife #slowliving #simpleliving #momsofig #treasuringlittlememories #magicofchildhood

  Dit zijn wij!