Opvoeding

Tips voor omgaan met mom-shaming

24 januari 2015
Tips voor omgaan met mom-shaming

Steeds vaker worden moeders slachtoffer van mom-shaming. Wat is het en waarom vinden andere (onbekende) vrouwen het nodig om je opvoedkeuzes ter discussie te stellen?

Veel vrouwen zullen het met mij beamen. Zodra je moeder wordt, ontdek je dat er een oerinstinct in je wakker is geworden. Als het om de zorg van jou kleintje gaat, is alleen het beste goed genoeg zijn.  De een geeft hier invulling aan door jarenlang borstvoeding te geven en kiest bewust voor geen vaccinaties. De ander kiest voor dure flesvoeding en maakt een even bewuste keuze om wel te vaccineren. Maar door internet en social media is het een stuk gemakkelijker geworden om lekker anoniem de keuzes van een andere moeder te bekritiseren.

Waarom doen we aan mom-shaming?

Manier om onzekerheid te verbergen

Het moederschap kan best overweldigend zijn. Eerst was je een vrouw en nu ben je opeens een meisje dat toevallig moeder geworden is. Nee, je hebt niet meteen alle antwoorden. En ja het zal waarschijnlijk best wel even duren voordat je je ritme met kinderen te pakken hebt. En net als je er aan gewend bent, komt de volgende fase. Hindert niet. We get you. Geloof me je slaat jezelf er wel doorheen. En dat zonder hatelijke opmerkingen naar andere moeders die net zoals jij hun best doen.

Mama is boos

Zo jammer dat moederschap betekent dat je niet even lekker op je kind kan afreageren. Het wordt een beetje lastig om het concept tot 10 tellen bij te brengen in de opvoeding als mama ook een kort lontje heeft. Laat het aan mijn kinderen over om mij hypocriet te noemen. Adem in, adem uit…En nadat je voor de zoveelste keer koud avondeten, koffie, thee of wat dan ook naar binnen hebt gewerkt kan het wel eens zijn dat er iets knapt.

Vermoeidheid

Als we vermoeid zijn, zijn we allemaal wat meer prikkelbaar. Het is dan een stuk gemakkelijker om uit je slof te schieten. Bepaalde zinnen komen dan net iets minder fijn uit je strot.

Niet genoeg erkenning

Zo jammer dat al die jaren emancipatie nog steeds niet voor dat opvallende verschil gezorgd hebben. Tuurlijk helpt hij (een beetje) mee. Doe je het samen etcetera. Maar we weten allemaal wie er thuis blijft wanneer dat kind ziek is. Al was het alleen maar omdat het errug fijn is bij mammie. Oh en je bent echt niet de enige vrouw die het grootste deel van de opvoeding en de huishoudelijke taken doet. Mannen weten dat. Sterker nog: ze trouwen een vrouw die op hun moeder lijkt. Kan ze meteen leren zorgen. En yep..je hebt helemaal gelijk dat je meer erkenning wilt voor alle ondankbare taken die je zonder morren doet.

Je verveelt je

Laten we maar eerlijk zijn: bij tijd en wijle is het oer-saai om een moeder te zijn. Om voor de miljoenste keer aardig te antwoorden als je peuter weer een waarom-vraag stelt. En je geduld te bewaren als ze weer eens iets niet kunnen vinden. Maar oh wee als je vergeet een champignon uit het avondeten te vissen. Gek genoeg zien ze die dus wel. Kijk, toen mijn moeder moedre was had je Oprah Winfrey, as the World turs, The bold & Beautiful en ander middagvermaak. In onze tijd heb je instagram, Facebook en Twitter waar je je tijd mee kan doden.

Jaloers kreng

Face it de kaarten worden niet eerlijk verdeeld. Dat begint al in de zwangerschap. De een kotst zich de longen uit het lijf de ander wordt gezegend met de mom glow en zou het zo weer doen. Om nog maar te zwijgen over de bevalling. En als je dan ziet dat die ene moeder na 3 kinderen nog steeds borsten heeft de parmantig rechtop staan terwijl die van jou wat meer zijn gaan hangen tot aan je knieēn komen is een hatelijke opmerking op een moeder die voor de rest niet klagen mag zo gemaakt.

Tips voor omgaan met mom-shaming

Gebruik humor

Humor is meestal het beste medicijn om met haat om te gaan. Door het te verabsurditeren kan iemand anders er misschien ook wel de humor van inzien. Ooit.

Accepteer dat het bij je job als ouder hoort

Geloof je in sprookjes? Nee? Ik ook niet.  De moeder die niet wordt beoordeeld of becommentarieerd moet waarschijnlijk nog worden geboren. Het gaat gewoon niet gebeuren. Hoe eerder je dat accepteert, hoe makkelijker je het van je af kan glijden.

Omdenken: iemand is onzeker

Vaak valt mom-shaming direct terug te voeren op de persoon zelf. Slechte nacht, onzekerheid, niet lekker in je velletje. Het zijn meestal factoren voor een lekker potje mom-shaming.

Vat het niet persoonlijk op

Sommige mensen zaniken alleen maar omdat ze zich daar zelf beter door voelen. Net zoals er een generatie vrouwen en moeders voor ons was die haar identiteit haalde uit zich zorgen maken. Ik maak me zorgen dus ik besta. Zo is het ook met mom-shaming. Worden ze zelf interessanter door. Denken ze.

Zie niet alles als kritiek

Yep je kan ook te defensief zijn. Misschien geeft je irritante schoonmoeder geen tips omdat ze het beter weet. Misschien doet ze het omdat zij ook van haar kleinkind houdt. En op een belabberde manier niet weet hoe ze het anders moet uitten. Of omdat ze graag ook betrokken wil zijn in het leven van jouw kind. Zeker als je prikkelbaar bent, is het makkelijk om elk advies als aanval te zien.

Alles wat je aandacht geeft groeit

Met deze wijsheid in het achterhoofd geef ik liever aandacht aan de dingen die dat echt verdienen dan aan anonieme zeikerdjes die trollen. Kies mama-vriendinnen uit waar je op vertrouwen kan en op wie je kan rekenen. En hecht meer waarde aan hun advies dan aan dat van anderen.

Als moeders hebben we vaak overal een mening over en zitten we boordevol ongevraagd tips over hoe een andere (jonge) moeder het beter kan doen. Toen ik zwanger was van miss G, kreeg ik van de verloskundige de volgende tip: “Neem van maximaal 2 mensen advies aan en laat de rest je ene oor ingaan en je andere uit. Je zult zien dat je word bedolven met advies. Zoveel mensen zoveel meningen” .

Zo ga ik om met mom-shaming

Wat onze visie op opvoeding ook is en hoe we hier vorm aan geven, in de eerste plaats zijn we allemaal ouders”

Al enkele jaren leef ik naar dit advies, volg ik mijn eigen intuïtie en daar vaart mijn gezin wel bij.  Ik ben niet perfect en maak fouten. Maar ik ben van mening dat zodra ik beter weet, doe ik beter. En als jij een betere moeder was geweest voor mijn kind, dan had jij mijn kind wel op de wereld gezet.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!