Buiten spelen Spelen

Je kind wil niet buitenspelen| 10 tips om buitenspelen te stimuleren

2 mei 2016
Je kind wil niet buitenspelen_10 tips om buitenspelen te stimuleren

Buitenspelen is belangrijk voor kinderen.  Het is goed voor de ontwikkeling van hun motoriek, hun geestelijke gezondheid en hun sociale vaardigheden. Maar wat doe je als je kind niet naar buiten wil?  Vandaag geef ik je 10 tips om buitenspelen te stimuleren. Zodat je kinderen vaker naar buiten gaan.

Je kind wil niet buitenspelen, nou en?!

Volgens een reclame is niemand een binnenmens. Een lange tijd betwijfelde ik dit. Als kind was ik een echte huismus. Dat heb ik ook doorgegeven aan mijn dochters. Het kan buiten bloedheet zijn, toch spelen mijn dochters  liever binnen. Bovenop hun kamer. Daar vermaken ze zich uitstekend met hun voorraden Playmobil, verkleedkleding of hun verzameling knuffels en poppen. Dat mijn kinderen amper buitenspelen, betekent bij ons thuis dus niet dat ze de hele tijd op een iPad, of computer rondhangen. Ze spelen wel, maar dan binnen. Ik zou mijn schouders dan ook nonchalant kunnen ophalen. Per slot van rekening ben ik er zelf ook groot mee geworden.

Toch heb ik ook zo mijn redenen om buitenspelen te stimuleren. Kinderen die vaker buitenspelen:

 • zijn minder vaak ziek
 • nemen meer vitamine D op
 • ontwikkelen hun sociale vaardigheden
 • doen het beter op school
 • kunnen beter emoties van andere kinderen inschatten.

Kortom: door je kind vaker naar buiten te sturen, geef je ze een grote voorsprong mee.

Lees ook: Waarom buitenspelen belangrijk is voor kinderen

GoodGirlsCompany-buitenspelen bevorderen-Squid Soap-leuke activiteiten voor kinderen in de tuin

10 tips om buitenspelen te stimuleren

Omdat buitenspelen goed is voor hun lichamelijke ontwikkeling, sociale vaardigheden en geestelijk welzijn blijf ik het stimuleren. Zelf ondervind ik ook steeds vaker de positieve effecten van buiten zijn. Daarom dwing ik mijzelf dagelijks om even buiten naar buiten te gaan. Daarin neem ik de kinderen mee. Hieronder 10 tips om buitenspelen te stimuleren.

Hutten bouwen

Hutten bouwen was een van mijn favoriete bezigheden als ik buiten met mijn vriendjes speelde. Ik maakte ze in struiken, in bomen met dekens of takken. Help je kinderen om een hut te bouwen of geef ze materiaal waarmee ze er zelf een bouwen kunnen.

Kindvriendelijke buurt

Zoek een huis uit in een kindvriendelijke buurt. Er was een tijd dat ik gruwelde van het idee om in een kindvriendelijke buurt te wonen. Waar op de vroege zaterdagochtend bedrijvigheid is omdat kinderen naar voetbal of de hockey worden gebracht. De herrie komt uit verschillende speeltuintjes die op steenworp afstand (lees zowat in je achtertuin) zijn en waar je op zomerse dagen stapvoets door de straat rijdt omdat er overal kinderen op straat spelen. De buurtkinderen aanbellen omdat ze een bal in je tuin hebben geschoten en je soms voor niks naar de deur loopt omdat belletje trekken blijkbaar nog steeds een hit is. Maar inmiddels woon ik er al weer enkele jaren en als ik eerlijk moet zijn vind ik het geweldig!

Kindvriendelijke tuin

Door te investeren in een kindvriendelijke tuin kun je buitenspelen bevorderen. In mijn fantasie heb ik een prachtig aangelegde tuin met weelderige borders en symmetrische struiken. Eentje die zo in een gerenommeerd magazine kan. Maar in de praktijk heb ik gewoon een tuin met onkruid, een trampoline, speelhuisje en een grasmatje die in de zomer geel uitslaat omdat er weer veel te lang een zwembad op staat. Het enige wat nog ontbreekt is een babyschommel en zandbak vol wit speelzand. Waarvan meer dan de helft natuurlijk gewoon in huis ligt in plaats van buiten. Maar ook daar wordt aan gewerkt.

Neem een huisdier

Furry Friend Tag

Furry Friend Tag

Als je een huisdier neemt is er een grote kans dat jij opdraait voor de dagelijkse verzorging. Maar een huisdier is goed voor kinderen. Mijn dochters maken het konijnenhok dan wel niet schoon, maar ze spelen wel graag met ons konijn buiten. Misschien vind je kind het ook wel leuk om met de hond een blokje om te lopen. Ongemerkt komen ze zo dan toch vaker buiten.

Maak gebruik van het weer

Ook als het nat of koud weer is kunnen je kinderen naar buiten gaan. Als het regent kan je in plassen stampen. Of regentikkertje waarbij je vrij bent als je op een droger plek staat. Maakt het niet uit dat ze vies worden? Probeer dan eens een modder baan met obstakels. En sneeuw is natuurlijk perfect voor sleetje rijden, een sneeuwpop of iglo’s bouwen. Als het vriest, kan je misschien wel samen schaatsen.

Samen buitenspelen

Ga samen naar buiten. Goed voorbeeld doet vaak goed volgen. Soms speel ik samen met mijn kinderen buiten. Houd ik het springtouw vast of ben ik scheidsrechter tijdens boogschieten. Maar vaak genoeg ben ik ook gewoon bezig in de tuin. Terwijl ik onkruid uit de tuin trek, spelen zij dan buiten. Of we maken samen een wandeling. Als we dichtbij huis blijven gaan zij op hun fietsjes en loop ik achter de kinderwagen.

Klusjes rondom huis

Mijn dochters willen maar wat graag mijn ‘hulpje’ zijn. Blijkbaar voelen ze zich daar groot door. Dus helpen ze mee het gras sproeien, planten water geven met een gieter, ze mogen met een klein schaartje de planten bijpunten. En kunnen ook zoet zijn met onkruid tussen de stenen verwijderen.

Buitenspelen met binnenspeelgoed

Doe de dingen die je normaal binnen doet nu eens buiten. Aan een picknicktafel kun je ook prima knutselen. En dat prinsessen Playmobil kasteel kan ook prima buiten op een groot speelkleed staan.

Zoek samen naar insecten en vlinders

torretje in tuin-GoodGirlsCompany-buitenspelen met kinderen

De meeste kinderen zijn dol op dieren. Mijn dochters ook. Pissebedden, lieveheersbeerstjes, glimkevers, mieren en torretjes kunnen al sinds ze klein zijn op hun interesse rekenen. Nu ze ouder worden, vinden ze het super interessant om deze beestjes onder een vergrootglas te bekijken.

Waterspelletjes

Wateractiviteiten! Ik ken geen kind ( en volwassene) die niet dol is op een leuke wateractiviteit. Mijn dochters zijn dol op een waterballonnengevecht, schieten met waterpistolen maar ook poppen in bad doen of knuffelbeesten buiten wassen. Het geeft een beetje nattigheid, maar het plezier dat ze er aan beleven is onbetaalbaar. En als ik in de zomer hun speelg.oed zoals Duplo buiten was, willen ze ook helpen

Lees ook: de leukste waterspelletjes voor kinderen

Lees ook: de leukste zandtafels en watertafels voor peuters en kleuters

GPS- speurtocht of Geocaching

Naarmate kinderen ouder worden, willen ze buiten ook iets te doen hebben.  Als kind was ik altijd uren zoet met het spelen van volg de pijlen. De hele buurt deed mee. Het ging niet om waar we uitkwamen, maar om wat we onderweg beleefden. Natuurlijk kan je nog samen met je kinderen nog een speurtocht doen met pijlen. Maar er zijn ook verschillende apps om samen met je kinderen buiten te doen. Zoals een gps speurtocht of Geocaching

 

Schone handen na buitenspelen

buitenspelen bevorderen-Squid Soap-GoodGirlsCompany-leuke activiteiten voor kinderen in de tuinNa het buitenspelen is het natuurlijk belangrijk dat je kinderen hun handen goed wassen. Lieveheersbeestjes scheiden een bepaald goedje af waarmee ze hun natuurlijke vijanden afschrikken. En dat is niet echt lekker om in je mond te krijgen. Ook onze buurtkatten gebruiken niet altijd netjes de kattenbak thuis. Zo nu en dan tref ik iets in onze tuin aan waar ik niet blij van word.

Gelukkig kunnen mijn kinderen hun handen goed wassen met Squid Soap. Deze zeep is speciaal ontwikkeld voor jonge kinderen. In de dop zit een stempel. Als je op de Squid Soaps zeepdispenser drukt, laat hij een visuele markering achter op je handen. Voor kinderen is het natuurlijk een leuk spelletje om deze stempel zo goed mogelijk van hun handen af te wassen. En als moeder zie je in een oogopslag of hun handen goed schoon zijn. De flacon komt met een bijgeleverd inktvisje die je eraf kan halen. Leuk om mee te spelen.

Dit zijn mijn tips om buitenspelen te stimuleren. Houden jouw kinderen van buiten spelen of zijn het ook verstokte huismussen?

tips voor buitenspelen stimuleren

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagramFacebook of YouTube?

Photo by Keisha Montfleury

 • Reply
  Erika
  23 januari 2017 at 16:07

  Bij mij werkt het erg goed als ik een zwembadje in de tuin zet (mits het lekker weer is natuurlijk). Ze weten dat nu ook en dan vragen ze meteen: maamaa mag het badje op. Ik vind het juist een goed teken, zijn ze tenminste lekker buiten.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  3 mei 2016 at 10:57

  Helaas spelen mijn kinderen ook het liefst binnen. Ik probeer het nog wel vaak, maar ze zijn lastig naar buiten te krijgen.

  • Reply
   Josan
   8 mei 2016 at 19:16

   Sinds wij nu zo’n grote trampoline hebben…

 • Reply
  Fleur
  2 mei 2016 at 23:23

  Hier ook 2 huismusjes. Afgelopen zomer inderdaad naar een kindervriendelijke buurt verhuisd, maar tot nu toe nog niet echt verandering in de zaak gebracht. Hopelijk brengt het mooie weer daar verandering in ☀️

  • Reply
   Josan
   8 mei 2016 at 19:18

   Ja ik hoop het ook voor je. Het heeft ook even tijd nodig om te wennen hoor aan buurkinderen. Mijn kinderen kennen nu 2 jaar later nog amper buurkindertjes. Nu speelt het ook mee dat ze op een school buiten de wijk zitten en door co-ouderschap maar gedeeltelijk hier wonen, maar toch…

 • Reply
  MizFlurry
  2 mei 2016 at 22:45

  Goede tips! Vooral het binnenspeelgoed naar buiten werkt bij ons erg goed, Mack is uren bezig met z’n treinen in de aarde.

  • Reply
   Josan
   8 mei 2016 at 19:19

   Heerlijk, dat deed ik vroeger ook! Van dat zand tussen de wielen werden de autootjes stroef. Of hebben ze daar tegenwoordig al iets op gevonden?

 • Reply
  Jess
  2 mei 2016 at 17:39

  Hih, een super leuk concept! Zou ook handig zijn in de kleuterklas om visueel duidelijk te maken wanneer je je handen nu eigenlijk helemaal schoon hebt!

  • Reply
   Josan
   8 mei 2016 at 19:19

   Dat zeker. Zie je als juf meteen wie wel of niet goed zijn handen heeft gewassen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]