Kraamtijd Mama

12 simpele tips om een nieuwe moeder te helpen

17 mei 2015
tips om een nieuwe moeder te helpen the millennial mom

Hoera, je beste vriendin, zus, nichtje heeft een baby gekregen. Natuurlijk ga je op kraamvisite. Omdat je van haar houdt, wil je haar maar wat graag helpen. Maar was zijn nu de beste tips om een nieuwe moeder te helpen?  Ik geef je een aantal manieren die mij als kraamvrouw het meeste geholpen hebben.

10 tips om een nieuwe moeder te helpen

Kraamvisite kan een  regelrechte horror zijn of juist de liefde en steun die een nieuwe moeder nodig heeft. De beste kraamvisite komt niet alleen de baby bewonderen en beschuit eten. Het maakt niet uit of dit het eerste kindje van je vriendin is of dat ze er al 3 op deze wereld heeft gezet. Hulp en steun zijn altijd welkom. Daarom kun je onderstaande tips om een nieuwe moeder te helpen gebruiken in de eerste weken na de bevalling.

Vraag haar wat ze nodig heeft

De ene nieuwe moeder is de andere niet. Vandaar dat tips om een nieuwe moeder te helpen ook heel specifiek zijn. Iedereen beleeft de kraamtijd op haar eigen manier. Vraag daarom wat ze nodig heeft. Zo zorg je er voor dat ze zich gehoord en gezien voelt. Bovendien voorkom je er mee dat jij de 3de op rij bent die komt aanwetten met een witlof ovenschotel terwijl ze er al 3 heeft staan.

Kook of neem een warme maaltijd mee

Een van de meest makkelijke manieren om een nieuwbakken moeder te helpen is door eten mee te nemen. Het liefst natuurlijk eten waarvan je weet dat de familie het lekker vindt.

In de eerste week heb je hulp van de kraamverzorgster. Als je een beetje geluk hebt, wil zij nog wel eens wat koken. Of in elk geval klaar zetten zodat je met zo min mogelijk inspanning ‘s avonds een warme maaltijd kan maken. Er zijn ook moeders die de laatste weken van hun zwangerschapsverlof gebruiken om alvast maaltijd te maken die je kan invriezen. En als je een hechte familie- of vriendenkring hebt, is er een grote kans dat zij ook nog wel voedsel meenemen voor in je koelkast of vriezer. Maar na een week of 2, 3 raakt deze voedselvoorraad op. Dat is het moment waarop een lekkere zelfgemaakt maaltijd juist extra gewaardeerd wordt.

Verwacht niet vermaakt te worden

Tijdens een normaal bezoekje wil ik je best vermaken. Je glas inschenken voordat het leeg is en de lekkerste hapjes en snacks voor je op tafel zetten. Maar als je op kraamvisite bent niet. Waarschijnlijk kan ik me niet eens meer herinneren wanneer ik voor het laatst gedoucht heb. Zit ik vooral stevig rechtop omdat iemand het kussen achter mijn rug zo heeft neergezet en ik amper de puf heb he neer te leggen. Misschien dat ik je iets wil vertellen over de bevalling maar misschien ook niet. Maar dat ik te moe ben om enthousiast te reageren betekent niet dat ik je aanwezigheid niet waardeer.

Blijf niet onnodig plakken

Een van de grootste ergernissen van kersverse moeders is kraamvisite die lang blijft plakken. Terwijl het normaal niet erg is als visite 2, 4 of zelfs de hele dag blijft, is dit voor een kraambezoek echt te lang. Er is een grote kans dat ze na een uur of 2 moe is en toe aan wat rust. Bovendien moet de baby ook weer eten. Probeer je bezoek kort te houden en niet langer dan 2 uur. Tenzij ze aangeeft er geen problemen mee te hebben.

Help haar met de (andere) kinderen

We zijn geneigd om aanwezige oudere broertjes en zusjes ook cadeaus te geven. Ze krijgen immers wat minder aandacht omdat hun moeder druk is met de baby. Maar in plaats van producten, kan je kinderen ook een belevenis geven. Als je vriendin al meerdere kinderen heeft, kan je ze meenemen naar buiten. Of maak een uitstapje naar de speeltuin of het park. Bezoek de bioscoop of plaatselijke dierentuin. Zo hebben zij de tijd van hun leven en heeft je vriendin haar handen vrij. Ze zal je dankbaar zijn. Vooral als je ze niet teveel snoepgoed met suiker geeft waardoor ze stuiterend en hyper weer thuis aflevert.

Geef haar me-time

Een kind verzorgen is zwaar en zo nu en dan behoorlijk eentonig. Vooral in het begin bestaan je dagen uit een heleboel voedingen, slaapjes, luier verschonen en ook nog aan jezelf denken. Geef een nieuwbakken moeder me-time. Komt ze amper aan douchen toe omdat de baby huilt? Zorg jij dan even voor de baby terwijl zij geniet van een welverdiende lange warme douche. Of misschien is een wellness cadeaubon een goed idee zodat ze zich kan ontspannen. Wetende dat jij wel wilt oppassen.

Geef geen ongevraagd advies

Deze periode gaat om je beste vriendin en niet om jou. Dus houd je ongevraagd advies over hoe jouw kind al vanaf dag 1 doorsliep voor je. Vertel haar niet hoe je zonder problemen een 1 jaar lang borstvoeding gaf. Of dat rust, reinheid en regelmaat er voor zorgen dat ze er zo weer bovenop is. Ze heeft je advies niet nodig maar wel je luisterend oor. Als ze het je vraagt, mag je natuurlijk je ervaring delen. Maar doet ze dat niet? Wees. Dan. Stil. Niemand wil horen hoe de vriendin van je buurmeisje van je achternicht haar kind liet doorslapen door een slaapschema met etherische oliën.

Bied je aan als oppas

Wat ik het zwaarst vond aan het hebben van een pasgeboren baby? Het gebrek aan slaap. We weten allemaal dat je goed voelen, begint bij voldoende slaap. Het vermindert de kans op depressieve en angstgevoelens. Wat ben ik dankbaar dat ik een aantal keer dat ik het niet trok oppas had voor mijn kind. Soms was dit familie die op bezoek was. Terwijl ik boven in bed lag, bekommerden zij zich om mijn kind. Soms logeerde ik bij mijn ouders zodat zij in de vroege morgen de zorg uit handen konden nemen en ik extra kon uitslapen. Maar soms was het ook een vriendin die de baby mee naar buiten nam zodat ik even een hazenslaapje kon doen.

Help met het huishouden

Grote kans dat als je een kersverse moeder vraagt hoe je  haar kan helpen, dat ze antwoordt met “Ik zou het niet weten” of “Lief dat je het vraagt, maar het is niet nodig”. Maar we weten allemaal dat er in een huis geleefd wordt. Misschien ziet jouw wasmand er iets minder vol uit. Of is het speelgoed netjes opgeborgen, maar we kunnen allemaal wel eens een beetje extra hulp in huis gebruiken bij de dagelijkse klusjes. Staat het aanrecht vol met vaat? Was het dan of of zet het in de vaatwasser. Puilt de wasmand uit? Stop het dan in de wasmachine.

Neem foto’s

Moeder zijn betekent dat je heel veel mooie foto’s van je kinderen hebt, maar zelf vaak op de foto’s ontbreekt. Kortom. een van de leukste tips om een nieuwe moeder te helpen is foto’s maken. Wie heeft een instagram husband nodig als de perfecte vriendin ook foto’s kan maken? Maak er onopvallend een paar van haar en haar kindje.  Laat ze uitprinten en lijst ze in. Wie weet wanneer dit een perfect cadeautje kan zijn.

Bied hulp zonder het terug te verwachten

Veel vrouwen hebben moeite me hulp vragen en krijgen. We voelen ons er al snel ongemakkelijk bij. Vinden het niet nodig. En houden liever de schijn op dat het goed gaat dan dat we moeten toegeven dat we het niet redden. Laten we eerlijk zijn naar elkaar. En elkaar helpen zonder dat we er iets voor terug verwachten. En laten we het accepteren zonder dat we ons voelen alsof we nu bij een ander in het krijt staan. Gewoon omdat we de wereld daarmee een klein beetje mooier maken.

Loop een blokje om met de hond

Heet de nieuwe moeder huisdieren zoals ene kat of hond? Verzorg ze dan. We weten allemaal dat de verzorging , de lange wandeling of gewoon een blokje om er dan wel eens bij in kan schieten.

Wat zijn jouw tips om een nieuwe moeder te helpen?

kersverse moeder helpen na bevalling
Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Photo by Shahbaz Akram

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • 𝐻𝑜𝓂𝑒 𝒾𝓈 𝓌𝒽𝑒𝓇𝑒 𝓉𝒽𝑒 𝒽𝑒𝒶𝓇𝓉 𝒾𝓈⁣
⁣
Allereerste #weekvlog online op #YouTube waarin ik jullie meeneem in ons nieuwe huis! Na maanden van wachten, veel regelen en stress is het dan bijna zover. Hij is bijna af dus we mochten gezellig met een helmpje op ons koppie rondlopen over de bouwplaats. ==> https://youtu.be/D2CvsWDiass⁣
⁣
Heb je nog tips waar ik op moet letten bij de oplevering?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
⁣
#nieuwhuis #nieuwbouw #vlog #thuis #verhuizen #video # ⁣
#vlogger #vlogging #videography #filming #youtubechannel #mama #mamablogger #arnhem #nederland #momblog #momblogger #subscribe #mommyblog #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #mommyblogger #smallyoutuber
  • Iedere zwangere vrouw schijnt last te hebben van zwangerschapscravings. Ik ook...in de nieuwste video vertel ik openhartig over waar ik mijn man voor op pad stuur en hoe agressief ik word als hij het opeet. ====> https://youtu.be/NpzbxGPPDos⁣
⁣
#zwanger #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world n #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother # #foodie #foodlove #eten #gezomd #foodpassion #foodaddict #foodheaven #foodcoma #foodigers
  • ⭐𝟯𝟬 𝔀𝓮𝓴𝓮𝓷 𝔃𝔀𝓪𝓷𝓰𝓮𝓻⭐⁣
⁣
Gisteren bij de gyneacoloog geweest. Baby is netjes boven de groeicurve dus met een beetje geluk wordt het een groot kind net zoals zijn zus. Omdat het zo goed gaat, mag ik waarschijnlijk poliklinisch bevallen. Ik ben echt zo happy!!! Donderdag nog even verschillende prikken en onderzoeken doorstaan, maar het ziet er naar uit dat ik verder deze maand niet terug hoef te komen voor controles. ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #expectingmom #mommytobe #pregnantlife #pregnancystyle #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #dutchmom #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #30weeks #30weken
  • They'd say I hustled, put in the work
They wouldn’t shake their heads and question how much of this I deserve
What I was wearing, if I was rude
Could all be separated from my good ideas and power moves
And they would toast to me, oh, let the players play
I’d be just like Leo in Saint-Tropez .
.⁣
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019
  • ⭐️KLEINTJE ⭐️
⠀⠀
Hoi, ik ben Josan en ik ben ‘maar’ 1.56 m lang. Met een 👶🏽 in mijn buik🤰🏾 die ongeveer 50 cm is, kom ik een beetje lengte kort. 😅Het schijnt dat kleintjes altijd eerder bevallen. ⠀⠀
💖Is er iemand die dat bevestigen kan?💖
.
.
.
#kleintje #zwanger #zwangerschapsshoot #melanin #pregnancydiary #m#pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #tbb #babyontheway #motherhoodunplugged #bumpstyle #babyonboard #maternitystyle #maternity #stylethebump #pregnantandperfect #pregnantmoms
  • ⭐I got 99 problems but a snitch ain’t one⭐⁣
Snitches get stitches. Elves don’t come to play⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019
  • Vanavond is het #Pakjesavond en dan is Sinterklaas gelukkig voorbij. Het begint het me steeds meer tegen te staan.Wij vieren geen Sinterklaas en eigenlijk is dat nooit een probleem geweest. Totdat Chloe naar school ging en vooral bleek dat volwassenen het daar erg moeilijk mee hebben. 🤬In het kader van dat ze zielig is, wordt ze geïndoctrineerd met een geloof waar wij zelf niet achter staan. Als het om een religie zou gaan, zou ik het ook niet okay vinden als school dit aan haar opdrong🙄
Ik schreef een blog over waarom ik bijna geneigd was, mijn dochter deze hele maand thuis houden van school. 🤨Vanmiddag is Chloé weer eens vrij dus ik ben aan de wijn🥂
https://www.goodgirlscompany.nl/sinterklaas-pakjesavond-staat-mij-tegen/
.
.
.
#sinterklaas #feestje #mamablogger #mamaseerstewijntje #wijnen #geenalcohol #zwanger #alcoholvrij #gekregen #zwangerschap #feestdagen #mommytobe #noalcohol #preggobelly #preggo #pregnant #feestmaand #pregnantbelly #pregnantfashion #pregnantoutfit #pregnantshoot #feestjurk #zwangerschapskleding #zwangerschapsshoot #wijnenwijnenwijnen
  • ⭐️Goedemorgen⭐️ Ze zeggen an Apple a day keeps the doctor away.... mij trouwens ook want die appel hoef ik niet. 😂 Ik realiseerde me dat ik sommige fruitsoorten al meer dan 6 maanden niet kan eten. Als je me dit van tevoren had verteld had ik daar waarschijnlijk veel meer moeite mee gehad dan nu. Het scheelt in elk geval wel strooigoed kilo’s nu in december 🥝🍒🍎#appetitejournal #buzzfeast #foodlover #foodforfoodies #nergi #fruit #eten #ontbijt #gezond #zwanger #zwangerschap #instagood #breakfast #breakfastideas #ontbijt #gezondeten #gezondontbijt #kiwiberry #kiwibes #fruit #fruits #nomnomnom
  • ⭐𝓡𝓲𝓼𝓮 𝓪𝓷𝓭 𝓼𝓱𝓲𝓷𝓮⭐⁣ ⁣
Ik zit in mijn derde trimester! 🎉 Ik ben bijna 10 kilo aangekomen. 🙈 Het einde komt langzaam in zicht...ik heb zo'n vaag vermoeden dat babyboy wel eens eerder zou kunnen komen. In onze nieuwste video op YouTube klets ik je bij https://youtu.be/kehsMI_jS2A⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschapsaankondiging #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement ##pregnancydiary # #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #tbb #babyontheway #motherhoodunplugged #bumpstyle #babyonboard #maternitystyle #maternity #stylethebump #pregnantandperfect #pregnantmoms #
  • ⭐️I like big balls and I can not lie⭐️ You other elves can’t deny 😂🙈🤣
.
.
.
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf 
#christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #sirmixalot
  • ⭐️It’s my party! ⭐️Van de week vierde ik mijn verjaardag. Ook al koos ik er dit jaar bewust voor om niet groots uit te pakken, toch vond ik het belangrijk om er even bewust bij stil te staan. Wat ben ik gezegend. 🙏🏾 Drie gezonde kinderen, een vierde op komst. Een nieuw (t)huis in aanbouw. Afgelopen jaar was pittig en soms heel hectisch. Mijn gezondheid liet me bij vlagen in de steek en deze zwangerschap vraagt meer van mijn lichaam dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Maar ik ben er nog. Kan het einde zien en kijk er naar uit om mijn zoon straks veilig en warm vanuit het ziekenhuis mee naar huis te nemen. 👶🏽💙
.
Wie jarig is trakteert dus bij deze kan je een mooie carseat cover en hoody van Dooky winnen. https://www.goodgirlscompany.nl/dooky-carseat-cover-en-hoody/
.
.
.
#zwangerschap #baby #birthdaygirl #pregnant #pregnancyfashion #babybump #mommytobe #zwangerschap #winactie #giveaway #birthday #pregnant #tbb #pregnantbelly #pregnantfashion #preggers #preggo #dutchmom #mamabloggers #mama #mommylifestyle #mommylife #melaninpoppin #melanin #haiti #hatian #happybirthday #happy #blessed🙏

  Dit zijn wij!