Kraamtijd Mama

12 simpele tips om een nieuwe moeder te helpen

17 mei 2015
tips om een nieuwe moeder te helpen the millennial mom

Hoera, je beste vriendin, zus, nichtje heeft een baby gekregen. Natuurlijk ga je op kraamvisite. Omdat je van haar houdt, wil je haar maar wat graag helpen. Maar was zijn nu de beste tips om een nieuwe moeder te helpen?  Ik geef je een aantal manieren die mij als kraamvrouw het meeste geholpen hebben.

10 tips om een nieuwe moeder te helpen

Kraamvisite kan een  regelrechte horror zijn of juist de liefde en steun die een nieuwe moeder nodig heeft. De beste kraamvisite komt niet alleen de baby bewonderen en beschuit eten. Het maakt niet uit of dit het eerste kindje van je vriendin is of dat ze er al 3 op deze wereld heeft gezet. Hulp en steun zijn altijd welkom. Daarom kun je onderstaande tips om een nieuwe moeder te helpen gebruiken in de eerste weken na de bevalling.

Vraag haar wat ze nodig heeft

De ene nieuwe moeder is de andere niet. Vandaar dat tips om een nieuwe moeder te helpen ook heel specifiek zijn. Iedereen beleeft de kraamtijd op haar eigen manier. Vraag daarom wat ze nodig heeft. Zo zorg je er voor dat ze zich gehoord en gezien voelt. Bovendien voorkom je er mee dat jij de 3de op rij bent die komt aanwetten met een witlof ovenschotel terwijl ze er al 3 heeft staan.

Kook of neem een warme maaltijd mee

Een van de meest makkelijke manieren om een nieuwbakken moeder te helpen is door eten mee te nemen. Het liefst natuurlijk eten waarvan je weet dat de familie het lekker vindt.

In de eerste week heb je hulp van de kraamverzorgster. Als je een beetje geluk hebt, wil zij nog wel eens wat koken. Of in elk geval klaar zetten zodat je met zo min mogelijk inspanning ’s avonds een warme maaltijd kan maken. Er zijn ook moeders die de laatste weken van hun zwangerschapsverlof gebruiken om alvast maaltijd te maken die je kan invriezen. En als je een hechte familie- of vriendenkring hebt, is er een grote kans dat zij ook nog wel voedsel meenemen voor in je koelkast of vriezer. Maar na een week of 2, 3 raakt deze voedselvoorraad op. Dat is het moment waarop een lekkere zelfgemaakt maaltijd juist extra gewaardeerd wordt.

Verwacht niet vermaakt te worden

Tijdens een normaal bezoekje wil ik je best vermaken. Je glas inschenken voordat het leeg is en de lekkerste hapjes en snacks voor je op tafel zetten. Maar als je op kraamvisite bent niet. Waarschijnlijk kan ik me niet eens meer herinneren wanneer ik voor het laatst gedoucht heb. Zit ik vooral stevig rechtop omdat iemand het kussen achter mijn rug zo heeft neergezet en ik amper de puf heb he neer te leggen. Misschien dat ik je iets wil vertellen over de bevalling maar misschien ook niet. Maar dat ik te moe ben om enthousiast te reageren betekent niet dat ik je aanwezigheid niet waardeer.

Blijf niet onnodig plakken

Een van de grootste ergernissen van kersverse moeders is kraamvisite die lang blijft plakken. Terwijl het normaal niet erg is als visite 2, 4 of zelfs de hele dag blijft, is dit voor een kraambezoek echt te lang. Er is een grote kans dat ze na een uur of 2 moe is en toe aan wat rust. Bovendien moet de baby ook weer eten. Probeer je bezoek kort te houden en niet langer dan 2 uur. Tenzij ze aangeeft er geen problemen mee te hebben.

Help haar met de (andere) kinderen

We zijn geneigd om aanwezige oudere broertjes en zusjes ook cadeaus te geven. Ze krijgen immers wat minder aandacht omdat hun moeder druk is met de baby. Maar in plaats van producten, kan je kinderen ook een belevenis geven. Als je vriendin al meerdere kinderen heeft, kan je ze meenemen naar buiten. Of maak een uitstapje naar de speeltuin of het park. Bezoek de bioscoop of plaatselijke dierentuin. Zo hebben zij de tijd van hun leven en heeft je vriendin haar handen vrij. Ze zal je dankbaar zijn. Vooral als je ze niet teveel snoepgoed met suiker geeft waardoor ze stuiterend en hyper weer thuis aflevert.

Geef haar me-time

Een kind verzorgen is zwaar en zo nu en dan behoorlijk eentonig. Vooral in het begin bestaan je dagen uit een heleboel voedingen, slaapjes, luier verschonen en ook nog aan jezelf denken. Geef een nieuwbakken moeder me-time. Komt ze amper aan douchen toe omdat de baby huilt? Zorg jij dan even voor de baby terwijl zij geniet van een welverdiende lange warme douche. Of misschien is een wellness cadeaubon een goed idee zodat ze zich kan ontspannen. Wetende dat jij wel wilt oppassen.

Geef geen ongevraagd advies

Deze periode gaat om je beste vriendin en niet om jou. Dus houd je ongevraagd advies over hoe jouw kind al vanaf dag 1 doorsliep voor je. Vertel haar niet hoe je zonder problemen een 1 jaar lang borstvoeding gaf. Of dat rust, reinheid en regelmaat er voor zorgen dat ze er zo weer bovenop is. Ze heeft je advies niet nodig maar wel je luisterend oor. Als ze het je vraagt, mag je natuurlijk je ervaring delen. Maar doet ze dat niet? Wees. Dan. Stil. Niemand wil horen hoe de vriendin van je buurmeisje van je achternicht haar kind liet doorslapen door een slaapschema met etherische oliën.

Bied je aan als oppas

Wat ik het zwaarst vond aan het hebben van een pasgeboren baby? Het gebrek aan slaap. We weten allemaal dat je goed voelen, begint bij voldoende slaap. Het vermindert de kans op depressieve en angstgevoelens. Wat ben ik dankbaar dat ik een aantal keer dat ik het niet trok oppas had voor mijn kind. Soms was dit familie die op bezoek was. Terwijl ik boven in bed lag, bekommerden zij zich om mijn kind. Soms logeerde ik bij mijn ouders zodat zij in de vroege morgen de zorg uit handen konden nemen en ik extra kon uitslapen. Maar soms was het ook een vriendin die de baby mee naar buiten nam zodat ik even een hazenslaapje kon doen.

Help met het huishouden

Grote kans dat als je een kersverse moeder vraagt hoe je  haar kan helpen, dat ze antwoordt met “Ik zou het niet weten” of “Lief dat je het vraagt, maar het is niet nodig”. Maar we weten allemaal dat er in een huis geleefd wordt. Misschien ziet jouw wasmand er iets minder vol uit. Of is het speelgoed netjes opgeborgen, maar we kunnen allemaal wel eens een beetje extra hulp in huis gebruiken bij de dagelijkse klusjes. Staat het aanrecht vol met vaat? Was het dan of of zet het in de vaatwasser. Puilt de wasmand uit? Stop het dan in de wasmachine.

Neem foto’s

Moeder zijn betekent dat je heel veel mooie foto’s van je kinderen hebt, maar zelf vaak op de foto’s ontbreekt. Kortom. een van de leukste tips om een nieuwe moeder te helpen is foto’s maken. Wie heeft een instagram husband nodig als de perfecte vriendin ook foto’s kan maken? Maak er onopvallend een paar van haar en haar kindje.  Laat ze uitprinten en lijst ze in. Wie weet wanneer dit een perfect cadeautje kan zijn.

Bied hulp zonder het terug te verwachten

Veel vrouwen hebben moeite me hulp vragen en krijgen. We voelen ons er al snel ongemakkelijk bij. Vinden het niet nodig. En houden liever de schijn op dat het goed gaat dan dat we moeten toegeven dat we het niet redden. Laten we eerlijk zijn naar elkaar. En elkaar helpen zonder dat we er iets voor terug verwachten. En laten we het accepteren zonder dat we ons voelen alsof we nu bij een ander in het krijt staan. Gewoon omdat we de wereld daarmee een klein beetje mooier maken.

Loop een blokje om met de hond

Heet de nieuwe moeder huisdieren zoals ene kat of hond? Verzorg ze dan. We weten allemaal dat de verzorging , de lange wandeling of gewoon een blokje om er dan wel eens bij in kan schieten.

Wat zijn jouw tips om een nieuwe moeder te helpen?

kersverse moeder helpen na bevalling
Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Photo by Shahbaz Akram

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]