Na het uitkiezen van de basisschool is de middelbare school kiezen de volgende serieuze stap. Oudste dochter gaat na de zomervakantie naar groep 8 dus wij zijn al volop aan het oriënteren. Tijd om een aantal tips met jullie te delen die het uitkiezen van een middelbare school makkelijker maken.
Voor mijn gevoel bracht ik haar gisteren voor het eerst naar school. Ik knipperde even een paar keer met mijn ogen en ze is groot. Wat zijn die jaren op de basisschool onwijs hard voorbij gevlogen! Inmiddels zitten we volop fase waarin ons oriënteren op welk voortgezet onderwijs er het beste zou passen bij mijn oudste dochter. Groep 7 is een prima moment om er mee te beginnen.
Inhoud van dit blog
Waar begin je bij een middelbare school kiezen?
Op de basisschool zijn er twee belangrijke toetsen. De Eindtoets in groep 8 en de Entreetoets die kan worden afgenomen zodra je kind in de bovenbouw zit. Afhankelijk van de school waar je kind op zit, kan de Entreetoets worden afgenomen in groep 5, 6 en 7. Maar er zijn ook scholen die er voor kiezen om hem pas vanaf groep 7 af te nemen. De uitslag van de toets geeft de leerkracht een mooie indicatie van hoe het met de kennis van een kind of klas staat. Wat beheerst het al en waar moet eventueel nog wat extra aandacht aan besteed worden zodat het kind de basisschool goed afsluit?
Verder wennen kinderen ook al vast aan de manier van vragen stellen. Zodat ze bij de verplichte Eindtoets in groep 8 weten hoe ze het antwoordblad moeten invullen. De uitslag van de Entreetoets, de prognose van het Cito maar ook de resultaten van het leerlingvolgsysteem vormen de basis voor het voorlopig middelbaar schooladvies. Scholen hebben de vrijheid om van het voorlopig schooladvies af te wijken. Maar de Entreetoets vormt een goed vertrekpunt bij het kiezen van een middelbare school.
Waar letten kinderen op bij het kiezen van een middelbare school?
Natuurlijk kan je een middelbare school kiezen helemaal aan je kind overlaten. Of het verstandig is, is een ander verhaal.
- Kinderen zijn vaak toch geneigd om hun schoolkeuze te baseren op waar hun vriendjes of vriendinnetjes naar toe gaan. Begrijpelijk, maar dat hoeft niet perse de beste keuze voor henzelf te zijn. Het einde van de basisschool betekent soms ook het einde van bepaalde vriendschappen. Of een andere invulling ervan. Sommige vriendschappen zullen verwateren maar er zullen ook nieuwe voor in de plaats komen.
- Waar kinderen verder nog naar kijken is de sfeer van een school. En dat vind ik zelf een hele belangrijke. School is een plek waar je kind veel tijd doorbrengt. Ik vind het heel belangrijk dat mijn dochter zich prettig en veilig voelt op school. De puberteit is al ingewikkeld genoeg zonder de grillen, getreiter en gepest van andere pubers. Hoe je hier achter komt? Zelf ben ik jeugdleidster in mijn kerk. Daardoor heb ik de luxe dat ik heel wat te horen krijg over hoe het er op sommige scholen in mijn woonplaats aan toe gaat. En ja, daardoor heb ik ook wal een beetje een short list gemaakt met welke scholen mij geschikt lijken. Natuurlijk heeft niet iedereen deze luxe. Maar Open dagen van middelbare scholen zijn een geweldig mogelijkheid om direct met leerlingen en docenten te praten.
Tips die Middelbare school kiezen makkelijker maken
Begin op tijd.
De tip die een middelbare school kiezen makkelijk maakt? Begin op tijd. Ik maak liever en afgewogen keuze gebaseerd op een schoolklimaat waarin mijn kind zich thuis voelt, onderwijsaanbod dat goed aansluit en goede manier van omgaan met zittenblijvers. Dan dat ik een keuze moet maken gebaseerd op tijdsdruk en mijn favoriete scholen zitten vol. Het gaat hier om de toekomst van je kind dus een gedegen voorbereiding kan geen kwaad.
Kijk naar je kind
Ik zie nu al verschillen in hoe mijn kinderen omgaan met het maken van huiswerk. De een maakt een boekverslag en spreekbeurt zonder dat ik daaraan te pas komt. Zoekt zelf informatie, schrijft het en haalt een mooie voldoende. De ander vergeet haar huiswerk, meldt een dag van tevoren dat ze morgen een toets heeft, zorg ik hoogstpersoonlijk zelf voor dat ze stampt totdat het erin zit en haalt een goed. Misschien heeft zij wel een hoger schoolniveau maar als dat gebaseerd is op dat ik de komende jaren erop toe ga zien dat ze haar huiswerk maakt…tja daar moet ik nog wel even over nadenken. Een middelbare school die geen leerfabriek is maar waar veel persoonlijke aandacht is en de een lage drempel naar mentoren en vertrouwenspersonen heeft in haar geval wat meer mijn voorkeur.
Informatie inwinnen
Weet je nog toen je zwanger was en alle informatie als een spons opzoog? Okay het ging toen makkelijker omdat je hersenen nog niet zo aangetast waren, maar toch. Dit is weer een fase waarin je ongestoord alle informatie kan inwinnen. Dit doe je door:
- Op school om een Schoolgids te vragen
- Open dagen te bezoeken
- Je te verdiepen in de toelatingseisen van een school
- Praat met andere ouders, vrienden en kennisen
- De kwaliteit van een school te checken op de website van het Ministerie van onderwijs te checken
Scholengemeenschap en schooltype
Op een scholengemeenschap zijn alle schooltypes van het voortgezet onderwijs vertegenwoordigd. Het grote voordeel hiervan is dat mocht je kind als schooladvies havo krijgen en het moet als nog naar de mavo dank an dat op dezelfde school.
Maar naast vormen van onderwijs heb je tegenwoordig ook scholen die bekend staan om hun Tweetalig onderwijs of omdat ze een speciale topklas voor sport hebben. Zelf zat ik ook op zo’n school en in mijn woonplaats zijn e rook verschillende. Daarnaast kan het ook een overweging zijn om voor openbaar of bijzonder onderwijs te kiezen.
Let bij inschrijving middelbare school op sluitingstermijn!
Heb je een keuze gemaakt voor een middelbare school? Maak dan een top 3 met je favoriete scholen. Via je basisschool krijg je een uitschrijfformulier. Daarmee schrijf je je kind uit bij de basisschool. Daarna meld je je kind aan bij één of meerdere middelbare scholen. Let wel op dat je dit binnen de aanmeldperiode doet. Het kan per gemeente verschillen hoe het aanmelden gaat.
In principe moet je je kind bij meerdere scholen kunnen inschrijven. De school van je voorkeur kan je ook afwijzen omdat het teveel aanmeldingen krijgt. Maar er zijn nog wel gemeentes waarbij het systeem niet toelaat dat je je kind bij meerdere scholen inschrijft. Maar dit is niet volgens de wet. Scholen zijn er mee bezig . Ze moeten hun aanpassingen afhebben voor kinderen die het schooljaar 2018-2019 naar een middelbare school gaan. Mooi op tijd dus voor Miss G.
Handige websites
- Hoe kies je een middelbare school?
- Checklist voor kiezen middelbare school
- Scholen op de kaart (site om scholen te vergelijken)
- Welke school (website met recensies van ouders en studenten over een school)
Dit waren mijn Tips die een Middelbare school kiezen makkelijker maken. Heb jij nog een goede tip? Deel hem dan!
Ook leuk om te lezen:
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
Tieners op school via Shutterstock
1 Comment
Vlijtig Liesje
19 april 2017 at 09:24Goede tips. Het kiezen van een middelbare school vond ik best spannend en enorm belangrijk. Maar je merkt pas echt hoe het is als je kind er op zit vind ik. Daarom is het belangrijk om ouders met kinderen die er al zijn te vragen naar hun ervaringen vind ik altijd. Want die weten hoe het er echt aan toe gaat.