Moeder & Kind

Tips voor melkproductie verhogen

27 oktober 2015
tips melkproductie verhogen met kolven_the millennialmom

Je kunt je melkproductie verhogen met een borstkolf. Ik vertel over hoe ik mijn borstvoedingsdip overwon. Verschillende tips toepaste die mijn lage melkproductie verhoogden en waardoor ik uiteindelijk alsnog 6 maanden borstvoeding gaf.

Zoals vaste lezers weten, heb ik een haat-liefdeverhouding met het geven van borstvoeding. Nog nooit was er een kind van mij dat zo lang borstvoeding kreeg als Chloe. Met elke dag dat ik haar voed, schrijf ik een stukje geschiedenis. Ook al voelt het soms heel erg onwerkelijk. Daar ben ik mij bewust van.

Twijfels: krijgt mijn kindje genoeg melk?

Als je borstvoeding geeft, komen er allerlei vragen op je af. Of je baby wel genoeg binnenkrijgt. Heb ik voldoende moedermelk? Komt mijn kindje genoeg aan? En als je melkproductie  afneemt door menstruatie, een volgende zwangerschap of ziekte: hoe kan ik mijn melkproductie verhogen? Ik had mij voorgenomen om Chloe volgen de WHO richtlijnen 6 maanden fulltime borstvoeding te geven. Niet omdat ik nu zo’n übermoeder ben die helemaal into borstvoeding is, maar vooral omdat mijn dochter er enorm veel plezier aan beleeft. Ik doe het voor mijn dochter. Dat is de enige motivatie.

Lees ook: Door dit trucje weet je zeker dat je baby genoeg gedronken heeft

Video 5 tips voor Melkproductie verhogen tijdens kolven


In deze video geef ik je 5 tips voor melkproductie verhogen tijdens het kolven. Kolftips die jij hopelijk gebruiken kunt om meer moedermelk te krijgen. Dit is een video uit de serie over kolven op mijn YouTube kanaal. Veel vrouwen krijgen te maken met de borstvoedingsdip als ze weer gaan werken. Door je baby vaker aan te leggen of meer te kolven kan je een te weinig aan melk ombuigen naar meer melkproductie. In de video heb ik het vooral over kolven, maar ook als je fulltime borstvoeding geeft kun je wat tips toepassen.

Melkproductie loopt terug

Eigenlijk ging alles goed. Tot eind vorige maand. Mijn melk begon behoorlijk terug te lopen. Van de een op de andere dag was de opbrengst van mijn kolven een stuk minder. Wat raar! Ik deed niks anders dan normaal. At goed, dronk goed. Zou het de beruchte 4 maanden bortsvoedingsdip zijn? Had het er mee te maken dat ik weer was begonnen met werken? Ik wist het niet. Het kolven lukt niet en ik wist wel dat ik er niet blij mee was.

Kolven lukt niet

Nadat ik dat een tijdje gedaan had zonder resultaat was ik het zat. Ook sloeg de twijfel toe. Gaf mijn lichaam hier niet mee aan dat het genoeg was geweest? Werd het niet tijd om te stoppen? Elke dag waarop Miss C naar de kinderdagopvang ging en ik niet het dagelijkse melkquota haalde, zorgde bij mij toch voor spanning. Vaak redde ze het wel. Bovendien had ik in geval van nood een probeerverpakking kunstvoeding achter gelaten. Maar toch…dit was niet zoals ik het gehoopt had.

Ben ik een keer van plan om voor mijn doen lang zelf te voeden loop ik hier tegen aan! Ik raakte behoorlijk gefrustreerd. Het middenin de nacht opstaan begon ook zijn tol te eisen. Ik was moe, gespannen en gefrustreerd. Genoeg factoren die niet bepaald meehelpen  wanneer het om de productie van melk gaat. Er moest verandering komen en snel. Het aanmodderen had lang genoeg geduurd.

Tips melkproductie verhogen

melkproductie verhogen tips_the millennialmom

Cluster kolven

Ik kreeg verschillende tips. Een van de betere was om te gaan cluster kolven. Tien minuten kolven, 10 minuten rusten. Dat een uur lang. Doordeweeks heb ik er geen tijd voor daarom plande ik het in een weekend. Met succes! De week erop was de productie al een stuk beter. Op Instagram deelde ik trots een plaatje. Maar helaas, ik had te vroeg gejuicht.

De week daarop was het weer drama. Vanaf toen werd het elke week minder. Waar ik voorheen met gemak 120 ml haalde, mocht ik nu blij zijn met 50 ml. 3 keer op een dag kolven, leverde 1 flesje van 150 ml op. Laat baby nu 3x per dag een flesje van 160 ml weg drinken. Ik kwam dus aardig wat moedermelk te kort. Eerst probeerde ik koelbloedig thuis het verschil bij te kolven. Zette mijn wekker zodat ik ’s nachts even uit bed kon.

Ontspannen

Ontspanning helpt bij het krijgen van een goede toeschietreflex. En een goede toeschietreflex is belangrijk bij het op gang krijgen van de melkproductie. Dus als je kolft neem daar de tijd voor. Pak er een kopje thee bij en bekijk een foto of video van je kind. Geef je je baby direct borstvoeding? Kies dan een plek of houding waarin je je goed kan ontspannen. Liggend op mijn zij lekker dicht tegen elkaar aan onder de deken vind ik bijvoorbeeld een hele fijne ontspannen houding om mijn kind in te voede.

Vaker voeden

Net zoals je vaker kunt kolven, kun je natuurlijk ook vaker gaan voeden. Uiteindelijk is borstvoeding ene kwestie van vraag en aanbod. Door vaker je borsten leeg te maken, krijgt je lichaam vaker het signaal aan dat het nieuwe melk moet produceren. Wat je melkproductie dus ook verhoogt.

Van enkelzijdig naar dubbelzijdig kolven

Ik begon mijn kolfavontuur met de enkelzijdige Medela Swing. Maar als je 4 dagen in de week kolft, is een dubbelzijdige elektrische kolf zoals de Medela Freestyle een betere optie. In de tijd dat ik normaliter een borst had afgekolfd, deed ik er nu 2. Dat gaf mij meer rust en ontspanning omdat ik minder werktijd nodig had om te kolven.

 • Neusspray met oxytocine

Daarnaast belde ik mijn huisarts. Ergens had ik gelezen dat die je een neusspray met oxytocine kan voorschrijven. Het viel me namelijk ook op dat ik soms het gevoel had dat mijn borsten vol zaten. Je weet wel. Dat je voor je gevoel uiers als Berta38 hebt maar er in de praktijk nog niet meer dan 25 ml uit komt.

Sinds afgelopen weekend heb ik een nieuwe kolf en gebruik ik de neusspray. Het is nog te kort dag om er al echt een uitspraak over te kunnen doen. Wel zijn er een aantal veranderingen die mij nu al opvallen.

 • Het kolven met een dubbelzijdige kolf gaat sneller.
 • Ook is de productie meer. Soms heb ik bij de ene borst 100 en de ander 75 ml. Terwijl ik een week geleden vaak maar 100 had nadat ik beide borsten had afgekolfd.
 • Op mijn kolf zit een timer. Zo weet ik duidelijk hoe lang ik bezig ben. Dat geeft meer rust
 • de spray ruikt apart. Ik heb hem een aantal keer gebruikt. Na inname gebeurt er niet direct iets, maar ik merk wel dat ik na 2 minuten een bepaalde soort stuwing voel. Overduidelijk teken dat ik melk geproduceerd heb.

Skip de nachtvoedingen niet

Als ik mag kiezen tussen slapen of ’s nachts mijn baby voeden, kies ik voor slaap. Onze hele maatschappij vind het geweldig als e baby ’s nachts doorslaapt. En eerlijk is eerlijk: die eerste nacht dat het gebeurt weet je niet wat je overkomt. Ook niet omdat je ’s ochtends met 2 natte plekken ter hoogte van je borsten ontwaakt. Maar juist tijdens de nachten (en zeker in de kraamweek) maakt je lichaam een bepaald hormoon aan dat heel belangrijk is voor de aanmaak van melk. Slaapt je kindje allang door en heeft het de nachtelijke voeding niet nodig, maar heb jij een te lage melkproductie? Zet dan je wekker. Sta op, kolf even 10 minuten en ga weer lekker slapen. Zo blijft je lichaam toch melk aanmaken omdat het denkt dat je dit nodig hebt.

Het kolven lukt niet altijd even goed

Toch is dit alles nog geen succesformule. Het kolven lukt niet altijd even goed als gehoopt. Zoals vanavond. Ik wilde nog even vlug kolven voordat ik deze tekst schreef. Ondanks de neusspray en mijn kolf gebeurde er dus niets. Tot twee maal toe probeerde ik een toeschietreflex op te wekken. Ik moet nog 100 ml kolven zodat mijn dochter morgen 3 potjes van 160 heeft. In principe een eitje. Maar helaas het mag gewoon niet zo zijn. Terwijl ik dit schrijf, vind ik dat heel lastig. Ik baal er enorm van, maar ik weet ook dat hoe meer ik mij er over opwindt hoe minder ontspannen ik zal zijn. Ik moet het dus echt loslaten. Tja daar ben ik dus gewoon niet zo goed in…. .

P.s. Om 4 uur vannacht kolfde ik de benodigde hoeveelheid alsnog.

Ook leuk om te lezen:

Tips verhogen mekproductie_borstvoeding_baby

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Tewa
  1 november 2015 at 14:11

  Succes met het kolven Josan! Ik heb ook de dubbelzijdige en het is zooo fijn! Had ook die dip maar toch doorgegaan mede dankzij een diepvriesvoorraad en nu alweer bijna 11 maanden borstvoeding. Het is ongeloofelijk zwaar maar geeft toch heel veel voldoening. Zet m op girl!!! Xx tewa

 • Reply
  Bianca
  27 oktober 2015 at 23:52

  Dag Josan, wat balen! Kijken naar filmpjes/foto’s van je baby helpt soms om meer melk te produceren. Ik heb altijd gekolfd met een dubbele kolf, echt ideaal! Als je de kolf trouwens bij een lactatiedeskundige koopt die een contract bij je zorgverzekeraar heeft, krijg je tot € 200 vergoed (ik zit bij Menzis in pakket 2). Groetjes Bianca

 • Reply
  Rosie - Lifebyrosie.nl
  27 oktober 2015 at 14:19

  Oh het lijkt me zo vervelend als het kolven niet zou lukken! Hier gelukkig nog geen last van, ik kolf ook nog niet zoveel maar als ik het doe gaat het in ieder geval erg goed!

  LIefs!

 • Reply
  Elisabeth
  27 oktober 2015 at 13:46

  Oh dat kolven…. Echt hè? Ik had ook steeds dat het niet genoeg was, moest ik weer bijkolven in mij vrije tijd… Maar voor mij was het het gewoon waard, als mijn baby dan weer ‘echt’ aan de borst lag. En dit is gewoon een lastige leeftijd, met 5 tot 7 maanden zitten ze op de top van wat ze nodig hebben, qua melk. Daarna wordt het minder dus hoef je niet zo meer te stressen.

  • Reply
   Josan
   29 oktober 2015 at 11:18

   Ja ze begint interesse te krijgen in brood. Heeft al 2x een korstje gegetene dus wie weet. Ik merk wel dat dubbelzijdig makkelijker gaat 🙂

 • Reply
  Jennifer
  27 oktober 2015 at 12:05

  Ag de wereld van borstvoeding. Kan met je mee praten aangezien ik een tweeling nu 11 maanden voed. Het is gek maar alcoholvrije bier geeft soms ook een boost aan je productie. Tip heb ik ooit gekregen op een fb pagina voor voedense twinmama’s. Hoop dat het binnenkort weer wat relaxer gaat worden. Succes in ieder geval!

  • Reply
   Josan
   29 oktober 2015 at 11:17

   Dank je wel. Helaas lust ik dus geen bier 🙂

 • Reply
  Angela Willemse
  27 oktober 2015 at 11:43

  Wat jammer dat het zo moeilijk gaat! Ik kolf af voor mijn zoontje, sinds ik borstcompressie toepas kolf ik weleens 250 ml per beurt. Misschien kun je dat eens uitproberen?

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  27 oktober 2015 at 10:30

  Als ik lees ‘nog even vlug kolven’ dan denk ik meteen: ‘Dat is ook niet ideale insteek.’ Maar ik kan het me wel heel goed voorstellen : )

  Maar wat ik me herinner van mezelf is dat om een goede toeschietreflect te krijgen het juist belangrijk is om rustig en ontspannen te zijn, en vooral de tijd te nemen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]