Moeder & Kind Opvoeding

5 Tips | Hoe voorkom je een machtsstrijd met je kind

10 april 2016
Zo voorkom je een machtstrijd met je kind

Bij opvoeden hoort grenzen ontdekken. En bij grenzen ontdekken hoort ook testen wie de baas is. Met je kind in een machtsstrijd belanden hoort erbij. Hoe je een machtsstrijd met je kind voorkomt? Wij geven je allereerst tips om de machtsstrijd te herkennen.Vervolgens om te voorkomen dat in eindeloze discussies belandt. En als laatste om de controle weer terug te krijgen.

Het is een machtsstrijd als je kind iets moet doen wat het niet wil en jij als moeder blijft volhouden. Eerst vraag je het vriendelijk, maar naarmate de tijd verstrijkt en het weigeren hardnekkiger wordt verlies je je geduld. Wie is er nu de baas? Jij of je kind? En als je nu al door je peuter over je heen laat lopen, hoe moet dat dan als ze straks een tiener is?

Waarom een machtsstrijd zinloos is

je bereikt er niets mee

Met je kind in een machtsstrijd belanden is om verschillende redenen niet goed. Allereerst is het probleem dat hoe meer jij volhoudt en je kind dwingt, hoe dieper de hakken in het zand gaan. Jij boos, je kind gefrustreerd en uiteindelijk heb je niks bereikt.

Verspilt tijd

Ten tweede: als je met je kind in een machtsstrijd belandt, gaat het er vaak niet sneller op. Een bord met avondeten dat ze niet lusten gaat echt niet sneller leeg. Een ontplofte kamer wordt echt niet sneller opgeruimd. Hoe langer jullie discussiëren hoe meer tijd er verloren gaat zonder dat er ook daadwerkelijk iets gebeurt. Voor sommige kinderen is het een sport. Zij weten dondersgoed hoe ze hun ouders op de kast jagen en op die manier onder iets uitkomen wat ze niet willen.

Willen winnen

En als laatste gaat het er bij een machtsstrijd vaak om winnen. Jij bent immers de baas, toch?Maar je kind wil ook echt niet verliezen. Vaak is het ook nog eens zo dat hoe harder ouders hun best doen om hun kind zover te krijgen hoe harder het weigert. Als kinderen gedwongen worden om iets te doen wat ze niet willen richten ze vaak op de emotie die dat oproept. Frustratie en boosheid. Jammer, want op die manier komt wat je probeert te bereiken vaak niet aan. Kortom: in een machtsstrijd met je kind belanden is erg zinloos.

Zo herken de machtsstrijd

Als je met je kind in een verwoede discussie bent beland, is het vaak moeilijk om te machtsstrijd te herkennen. Daarom is het goed om jezelf op zo’n moment even een time-out te geven. Neem even afstand om rustig te worden en na te denken. Waar gaat het je om? Gaat het er echt nog om dat je kind haar bord leeg eet? Of gaat het erom dat je kind luistert? Ben je bezig om iets te winnen en je punt te maken? Of gaat het bijvoorbeeld echt nog om iets belangrijks zoals jullie familieregels? Aks je die momenten leert herkennen, voorkom je daarmee dat je in een machtsstrijd belandt.

Tip 1 Pick your battles

Als er iets is wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd is dat om niet van elke mug een olifant te maken. De dingen die mijn dochters als peuters deden kregen me veel minder snel op de kast wanneer ik besefte dat er straks als ze tieners zijn er echte discussies plaats gaan vinden. Dat werkte relativerend. Zo nu en dan laat ik mijn dochters gewoon de natuurlijke consequenties van iets ervaren. Ik ga niet honderdduizend keer vertellen dat ze hun sloffen aan moeten trekken. Als ze hun teen hard tegen de tafel of stoel stoten, hebben ze voor eens en altijd hun lesje geleerd. Hetzelfde geldt ook voor andere dingen die niet levensbedreigend zijn.

Tip 2 bied verschillende mogelijkheden aan

Opvoeden kan een stuk effectiever als je het woud aan mogelijkheden voor je kinderen beperkt. Wat moet een driejarige nu met 10 verschillende opties voor broodbeleg? Dat past toch helemaal niet bij haar leeftjjd? Als je vindt dat je kinderen hartig broodbeleg moeten eten maak het dan makkelijker. “Wil je liever kaas of wordt op je brood?”. Wil je kind nog even opblijven voor de TV maar weet je dat het dan uiteindelijk gaat treuzelen met aankleden? Stel dan voor ” Wil je je liever nu omkleden en je tanden poetsen of wil je wachten totdat er reclame op tv is?”

Tip 3 betrek je kind erbij

Hebben jij en je kind altijd strijd over hetzelfde? Probeer dan uit te vinden waarom dit zo is en waar jullie het wel over eens zijn. Zo kan je kind onderdeel uit maken van de oplossing in plaats van het probleem. Mijn dochters hoeven niet dagelijks hun kamer op te ruimen. Ik weet nu al dat dit een strijd gaat worden die ik niet win. Wel vind ik het belangrijk dat ze dit eens per week doen zodat ik het schoon kan maken.

Tip 4 Benader het vanuit het positieve

Bedenk: voor je kind is het ook niet leuk om dagelijks met jou de strijd aan te gaan over een onbelangrijk onderwerp. Jullie zijn niet elkaars vijanden, maat moeten samenwerken. Anders krijgt geen van beiden wat het wil. Een machtsstrijd gaat vaak over negatieve gevoelens zoals angst om over je heen te laten lopen. Angst om inconsequent te zijn of dat het gedrag ontspoort. Nergens voor nodig! Je bent een goede moeder en je hebt een goed kind kind. Probeer gewoon om samen te werken. Als jullie samenwerken kan je niet tegen elkaar strijden.

Tip 5 Verbind consequenties aan bepaald gedrag

Wanneer alle voorgaande tips niet helpen, kan het soms best zijn dat ik consequenties verbindt aan bepaald gedrag. Ik ga niet in discussie maar geef een waarschuwing. Mijn kind kan zelf kiezen of ze het wel of niet opvolgt. Dat kan bijvoorbeeld zijn “Als je de TV nu niet uitdoet, mag je de rest van de week geen tv kijken. En mijn kinderen weten ook dat ik dit doe.

Het heeft geen zin om te zeggen dat je kind dan bijvoorbeeld niet mee mag tijdens een familie-uitstapje als je nu al weet dat ze te jong is om alleen thuis te blijven.

 

Tips machtsstrijd voorkomen

 

 

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]