Zonnige zomerdagen zorgen meestal niet voor de beste nachtrust. Het is warm in bed. Je zweet als een otter. Ligt te woelen en te draaien. En als je pech hebt, heb je ook nog last van een verdwaalde mug. Kun jij tijdens een warme nacht ook moeilijk in Dromenland komen? Wij geven je een aantal tips om je hoofd koel te houden. Zodat jij en je gezin niet ten onder gaan aan de hitte.
Inhoud van dit blog
- 1 Verkoelende tips voor een warme nacht
- 2 1. Neem een lauwwarme douche
- 3 2. Dunne deken
- 4 3. Luchtige nachtkleding
- 5 4. Koude kruik
- 6 5. Vermijd bepaalde drankjes
- 7 6. Overdacht ramen dichte, ’s nachts ramen open
- 8 7. Ventilator
- 9 8. Maak je lichaam nat
- 10 9. Apparaten uitschakelen
- 11 10. Verander je mindset
- 12 11 Buiten slapen
Verkoelende tips voor een warme nacht
1. Neem een lauwwarme douche
Na een warme dag kan je heerlijk genieten van een verkoelende douche. Het normaliseert je eigen lichaamstemperatuur en het geeft je een fris gevoel. Hoewel het verleidelijk is om onder een ijskoude douche te springen, kan je beter kiezen voor een lauwwarme douche. Waarom? Omdat een te koude douche er voor zorgt dat je lichaam zich weer opnieuw gaat opwarmen. En dat wil je voorkomen. Als je daarna meteen in bed springt, is je lichaam nog koel genoeg om lekker in slaap te vallen.
2. Dunne deken
Het maakt niet uit hoe warm het is, ik MOET onder een dekentje slapen. Zonder lukt het me namelijk echt niet in slaap te komen. Gelukkig ben ik niet de enige die graag iets over zich heen heeft liggen als ze slaapt. Als het een warme nacht is, is ook de dunste versie van mijn vierseizoenen dekbed ook nog te heet. De oplossing? Haal je dekbed uit de overtrek en slaap direct onder de dekbedhoes. Heb je toch iets (beschermends) om onder te liggen zonder dat het voor extra zweet zorgt.
3. Luchtige nachtkleding
Je superzachte fluffy onesie? Die is natuurlijk niet geschikt als pyjama voor in de zomer. Het schijnt dat naakt slapen sowieso het beste is. Maar word jij er niet blij van de gedachte als je (tiener)kinderen je naakt tegenkomen? Kies dan voor een geschikte zomerpyjama. Een slaapjurkje bedekt je lichaam net iets meer zonder dat het te warm is.
4. Koude kruik
Bij gebrek aan een elektrische deken, slaap ik in de winter met een kruikje. Heerlijk vind ik dat. Maar ook in de zomer kan een waterzak van pas komen. Ik hoor je denken: hoe dan? Nou gewoon, vul hem met water en leg hem een uurtje in de koelkast of vriezer. Wikkel hem vervolgen in een handdoek en leg hem in je bed. Slaap lekker!
5. Vermijd bepaalde drankjes
Bij lekker weer, hoort natuurlijk ook een terrasje pakken. Maar bepaalde drankjes kunnen er juist voor zorgen dat je tijdens een warme nacht minder goed kan slapen. Erg zoete drankjes veroorzaken juist meer dorst. En alcohol doet ook niet zoveel goed. En ijskoud drinken uit de koelkast of drinken met veel ijsklontjes? Dat heeft hetzelfde effect op je lichaam als een te koude douche. Het warmt je lichaam op.
6. Overdacht ramen dichte, ’s nachts ramen open
Als het buiten warm is ben je geneigd om de ramen open te doen. Maar daardoor haal je de hete lucht naar binnen. Beter is het om te wachten totdat de zon onder is. Zet dan de ramen open. Zet er een ventilator bij die niet je kamer maar de gang in blaast. Zo zuigt de ventilator langzaam de warme lucht uit je kamer. Houd er rekening mee dat warme lucht opstijgt. Dus als je de tuindeur open zet, zet dan ook het raam op de zolder open. Zo kan de warme lucht uit je woning naar buiten toe. En waait je huis lekker door.
7. Ventilator
Wanneer je het namelijk warm hebt, ga je zweten. Als dit verdampt koel je af. Daarom is een koel briesje zo lekker tijdens een zomerse nacht. Heeft je huis geen airco? Dan kan een ventilator helpen om tijdens een hete zomernacht het hoofd koel te houden.
Wil je je ventilator extra verkoelende power geven? Vul dan een aantal 1- liter statiegeldflessen met water. Niet helemaal tot de rand want dan barst het. Leg ze in de vriezer. Zijn ze bevroren? Haal ze er dan uit tegen de tijd dat jij naar bed gaat. Zet ze in een bak en plaats deze voor de ventilator. De koele wind zal langs de bevroren flessen blazen en zo zorgen voor voldoende koude lucht in je kamer.
Tip: Richt hem niet op je gezicht. Hier krijg je namelijk droge ogen van. En als je hem op je nek of rug richt, is er een grote kans dat je de volgende ochtend wakker wordt met stijve spieren.
8. Maak je lichaam nat
Als kind sliep ik tijdens een warme zomernacht altijd het beste als ik een nat washandje op mijn voorhoofd had liggen. Door je lichaam of bepaalde lichaamsdelen nat te maken, koel je lekker af. Je kan je lichaam laten afkoelen door bijvoorbeeld:
- je gezicht na te sprayen met een plantenspuit
- een koud washandje op je voorhoofd te leggen
- natte sokken aan te trekken in bed. Yep, klinkt smerig maar helpt wel. Niet vergeten omdat plastic zeiltje dat je ooit gratis in je kraampakket kreeg onder je voeteneinde te leggen. Anders is je matras binnen de kortste keren naar de Filistijnen.
9. Apparaten uitschakelen
Nu is het blauwe licht en de straling die er van je iPad, smartphone en andere apparatuur afkomt sowieso niet erg bevorderlijk voor je zomerse nachtrust. Maar daarnaast produceren ze ook warmte. En dat wil je nu juist voorkomen. Dus trek de stekkers eruit van apparaten die je ‘s nachts niet perse nodig hebt. Vermindert de warmte in huis en verlaagt je energierekening. By bye warme zomernacht!
10. Verander je mindset
Kwam ik als kind tientallen keren naar beneden om te klagen dat het zo warm was? Dan antwoordde mijn moeder dat het echt niet koeler werd als ik er over opwond of over klaagde. Destijds vond ik natuurlijk stom. Ze kon er toch wel gewoon ietsje meer aan doen waardoor ik tijdens een hete zomernacht goed kon slapen. Toch? Nu jaren later besef ik dat ze gelijk heeft. Als je je opwindt over een warme nacht wordt het echt niet koeler. En grote kans dat je er niet beter door gaat slapen. Maar als je het nu gewoon accepteert? Een groot deel van de wereldbevolking woont ook in gebieden waar het warm is. En waarschijnlijk hebben zij ook een huis zonder airco of de luxe van een ventilator. Ga jij in de zomer ook altijd bewust op zonvakantie? En vind je het dan ook geen probleem om in slaap te vallen? Probeer je dan koel te denken. Denk dat je in een koude ruimte bent en wind je vooral niet zo op.
11 Buiten slapen
Wie zegt dat je tijdens een warme nacht alleen maar in je bed in de slaapkamer mag slapen? Is het binnen veel te heet? Verkas je slaapplek dan gewoon naar buiten! Niks zo romantisch als samen onder de sterrenhemel te slapen. Zet voor je kinderen een tentje op in de tuin. Gebruik een hangmat, luchtbed of verslaap je matrassen naar buiten. Gebruik wel een goede insectenspray om muggen en andere insecten op afstand te houden.
Ook leuk om te lezen:
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?
Photo by Clarke Sanders
Photo by Paige Cody
No Comments