Europa Travel

Tips en bezienswaardigheden in Efeze

13 september 2016
efeze-bezoeken-met-kinderen_ervaring_goodgirlscompany

Mijn liefde voor geschiedenis probeer ik de kinderen ook mee te geven. Dus gingen we in de brandende hitte cultuur snuiven in Efeze. Voorzien van zonnebrand, water, zonnebril en gids hielden mijn bloedjes de twee uur durende wandeling vol terwijl er exotische temperaturen bereikt werden. Ik legde alles met de camera vast. Voor later. Kunnen ze dan zeggen: Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Ruim 10 jaar geleden bezocht ik Efeze. Een van de meest prachtige archeologische opgravingen uit de oudheid. Dit wonder uit de oudheid staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Met alle onrust in en rondom Turkije weet je nooit hoe lang zoiets nog bestaat. Toen de gelegenheid zich voordeed, kon het niet anders dan dat de kinderen  in de brandende Turkse zon een lesje kregen over deze oude Ionische haven- en handelsstad.

curetenstraat-efeze_goodgirlscompany_met-kinderen-naar-efeze

nike_efeze_goodgirlscompany

Waarom ik naar Efeze wilde

Efeze is een van d egrootste opgravingen uit de Griekse oudheid. Voordat we naar Turkije gingen, had ik her er al over gehad dat ik het wilde bezoeken. De laatste keer dat ik er was, was 10 jaar geleden.  Toen was ik diep onder de indruk van de mate van beschaving. Dat er in deze stad al riolen en toiletten waren, terwijl men in Europa rond deze tijd zijn uitwerpselen nog op straat gooide en er allerlei ziektes uitbraken door het gebrek aan hygiëne. Inmiddels hebben mijn dochters een leeftijd waarop ze dingen ook echt onthouden. Om deze reden ben ik heel bewust bezig om ze bepaalde dingen mee te geven. Een bezoek aan Efeze hoort hier ook bij. Zoals ik wel eens verteld heb, voed ik de kinderen christelijk. Efeze speelt een rol in Paulus brief aan de Efeziërs en het Bijbelboek Handelingen. Daar waar ik het verleden kan laten samenkomen met het heden, probeer ik mijn kinderen bewust te maken van de rijke geschiedenis.

hadrianus-tempel_goodgirlscompany_turkije-vakantie

temple-of-hadrianus_goodgirlscompany_ephesus_efeze

Wat is er te zien in Efeze?

Tot zover mijn motivatie. Om ook daadwerkelijk met 3 kinderen bij gevoelstemperatuur van bijna 40 door een antieke stad te slenteren is natuurlijk wat anders.  Bij de ingang hadden we al een interessant boekje gekocht waarin flap-over zaten zodat we het huidige Efeze konden vergelijken met het vroegere. Veel is verloren gegaan en een groot deel bevindt zich nog onder de grond. Maar wat er dan wel te zien is? De bibliotheek van Celsus. Arnhem mag de mooiste bibliotheek van Nederland hebben, maar dit juweeltjes overstijgt het. Bovendien kan je er in. Dat laatste geldt ook voor het Odeon van Efeze. Samen met de oudste meiden beklom ik de stenen traptreden om van daaruit naar beneden te kijken op de Curetenstraat. Verder zijn de staatsagora, het prytaneum, de tempel van Domitiaanus en Hadrianus, maar ook het grote theater zeker een fotomoment waard.

met-kinderen-cultuur-spotten-in-efeze_efeze-bezoeken-met-kinderen_goodgirlscompany_turkije-met-kinderen

bibliotheek-van-celsus_goodgirlscompany

Efeze bezoeken met kinderen

Als je met kinderen Efeze wilt bezoeken is jet handig om allereerst ene hotel uit te kiezen dat een beetje in de regio ligt. Op basis daarvan kom je toch al gauw uit in Kusadasi of eventueel Izmir. Vanuit Aqua Fantasy hotel is het geloof ik niet meer dan een busreis van 20 minuten. Lekker gunstig. Via Tui konden we de excursie boeken en werden we in  een zeer comfortabele touringcar met airco er naar toe gebracht. Piece of cakes. De echte uitdaging bestond uit de twee uur durende wandeling. Tussen al het steen en marmer wordt het echt bloedheet en de gids die via Tui meereisde,  waarschuwde ons dus al van tevoren dat het daardoor voor kinderen best zwaar kan zijn.

tempel-van-hadrianus_efeze_goodgirlscompany

latrines-in-efeze_goodgirlscompany_rioolstelsel-in-efez

Van schaduw naar schaduw

Miss G en B zouden zelf moeten lopen terwijl Miss C lekker koel in de kinderwagen zat. Van tevoren had ik mijn twijfel over mijn middelste dochter van 7. Zou de tocht voor haar niet te lang zijn? Zou ze het niet te saai vinden tussen de ruïnes? Ik hield dus zogezegd even een slag om de arm. En inderdaad dochter vond het al snel te heet en begreep niet alle informatie. Maar in plaats van dat ze ging lopen jengelen, maakte ze er een sport van om zich van schaduw naar schaduw te verplaatsen. Over de hele route. En daar waar ze er zin in had, pikte ze toch een stukje geschiedenis mee. Nu we thuis zijn, valt het me op dat ze veel meer mee gekregen heeft dan ik verwachtte.

Als we nu in de Bijbel lezen, kan ze het veel beter plaatsen. Ze begrijpt hoe de omgeving en gebouwen eruit moeten hebben gezien. Maar heeft ook veel meer interesse in aardrijkskunde en gebeurtenissen uit de geschiedenis.

celsus-bibliotheek_goodgirlscompany_efeze-met-kinderen

met-kinderen-cultuur-spotten-in-efeze_goodgirlscompany

Kostbare herinneringen in Efeze

Dochter van 9 bleef tijdens de hele tocht trouw aan mijn zijde. Stiekem ben ik er best wel rots op dat ze zonder klagen de hele tocht afrondde. Regelmatig vooraan stond en daardoor ook veel mee heeft gekregen. Natuurlijk vond ze het warm, maar aan de andere kant was het voor haar ook indrukwekkend. En lijkt zij meer te begrijpen hoe bijzonder zoiets is. En ook zij kan alles nu veel beter plaatsen en ik merk dat haar interesse voor de wereld daardoor groter geworden is.

theater-efeze_goodgirlscompany_ephesus

Hoewel ik wel even een moment had van “Wat doe ik die arme kinderen aan?!” Vond ik het uiteindelijk ook een hele mooie kostbare ervaring om dit moment samen met mijn dochters te delen. Een mooie herinnering die ik ze mee mocht geven. Op zulke momenten voel ik mij echt op en top moeder.

 

Op welke momenten voel jij je echt op en top moeder?

 

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Denise - Follow my footprints
  7 maart 2017 at 09:53

  Wat leuk! Ik kwam hier terecht omdat ik er zelf ook over wil schrijven; ook ik heb Efeze met mijn (toen nog iets kleinere kinderen) bezocht. Leuk om je filmpje te zien en wat jammer dat daar dan maar relatief zo weinig mensen naar kijken. Je vertelt het allemaal goed en je bent duidelijk echt geschikt voor vloggen. Misschien had het iets korter gekund, maar ik heb het helemaal bekeken. Mocht ik binnenkort een keer over Efeze met kinderen schrijven dan zal ik je filmpje erin noemen.

  • Reply
   Josan
   7 maart 2017 at 20:51

   Oh wat leuk dat je mij zo gevonden heb. Dank je wel Denise voor je tips. Efeze is echt een aanrader prachtig daar.

 • Reply
  Dhini
  14 september 2016 at 20:58

  wat leuk vlog.

 • Reply
  Angela - Mama met passie
  13 september 2016 at 15:42

  Heel gaaf. Ik ben daar 11 jaar geleden geweest, wat een jonkie was ik toen (14 jaar). Ik vond het heel indrukwekkend en prachtig om te zien. Wij zaten toen met de hele familie in het Aqua Fantasy Hotel. Opa en oma namen ons allemaal een weekje mee naar Turkije. Ik zou er ook dolgraag nog eens een keer naar toe gaan. Leuke vlog ook! 😉

 • Reply
  Forever38.com (Vera)
  13 september 2016 at 09:46

  De warmte straalt van de foto’s af … lijkt me inderdaad een pittige trip geweest, maar daardoor zeker weten een in de categorie “die vergeten we niet meer, en die pakken ze ons niet meer af”. Heel fijn !

 • Reply
  Linda
  13 september 2016 at 09:45

  wow mooi daar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]