Moederschap Productiviteit Time management

Van drukke mama naar productieve mama in 8 simpele stappen

21 januari 2021
Eigenschappen-productieve-mama-themillennialmom

Ben jij een drukke mama of ben jij een productieve mama? Sommige moeders halen nu waarschijnlijk hun schouders op. Zullen zeggen, dat er geen verschil tussen zit. Maar als er teveel dingen zijn die je MOET doen en je daar te weinig tijd voor hebt, is dit blog voor jou.


Ben jij een drukke mama?

Veel mama’s ervaren dat ze te weinig tijd hebben om de dingen te doen, die ze willen doen. Het past simpelweg gewoon niet in hun levens. Ze zijn zo druk met zorgen voor hun kinderen, hun relatie leuk houden en zorgen voor hun eigen geestelijke en lichamelijke gezondheid. Waardoor andere dingen die je ook wilt doen er bij in schieten. Misschien droom je al heel lang van een fotografiecursus zodat je zelf mooie foto’s van je kinderen kunt maken. Of misschien wil je wel leren naaien om je eigen babykleertjes en spulletjes voor de kinderkamer te maken. Maar je blijft het voor je uitschuiven, niet omdat je niet wilt maar omdat je zo druk bent dat je er simpelweg niet aan toe komt. En je hebt het gevoel dat je geleefd wordt.

Ik ken dat gevoel. En ik denk vele drukke mama’s met mij. Zij zullen je waarschijnlijk ook vertellen dat de drukte wisselt. Het leven met een newborn baby is druk en intensief. Zij is bij alles volledig van je afhankelijk. Over het algemeen gaat het moederschap mij redelijk makkelijk af. Toch kostte het mij vorig jaar ook moeite om te wennen aan mijn leven als moeder van 4 kinderen. Voeg daar een verhuizing, nieuwe baan en tijdelijke lockdowns aan toe en het kostte mij ook tijd om aan het nieuwe normaal te wennen.

productiever-worden-moeders-themillennialmom

Wat is productiviteit?

Tony Robins (ja die van de Netflixhit I am not your Guru) definieert productiviteit als “Productivity is getting the results you want with less time and effort. When you’re trying to understand how to be productive, what you’re seeking is a way to achieve your goals while having time to spend on what matters” (bron). Wat opvalt in deze definitie is dat het niet alleen gaat om wát je erin stopt en wat er uitkomt. Maar het gaat ook om de manier waarop je het voor elkaar krijgt.

Het gaat dus niet alleen om het afkrijgen van al je taken. Maar om het ontwikkelen van strategieën en manieren om dit effectiever te doen. Of zoals ze wel eens zeggen: Je moet niet harder werken, maar je moet slimmer werken. Productief zijn is dan ook iets anders dan lekker druk zijn. Bij dat laatste heb je vaak het gevoel dat je een heleboel gedaan moet krijgen in minder tijd. Alleen een probleempje: vaak kun je het dan niet 100% goed doen en laat je steken vallen.

Lees ook:  8 gewoontes voor een productieve maand

Wat betekent productief zijn voor jou?

Om het verschil tussen druk zijn en productief zijn duidelijk te krijgen, is het belangrijk om voor jezelf de vraag te beantwoorden: Waarom wil ik een productieve mama zijn?

Ikzelf wilde bijvoorbeeld een productieve moeder zijn omdat ik dan meer tijd overhoud voor leuke dingen. Maar misschien wil jij wel een een productieve moeder zijn omdat je je doelen sneller en effectiever wilt bereiken. Of zodat je tijd overhoudt voor zelfontplooiing. Nieuwe vaardigheden ontwikkelt door met jezelf aan de slag te gaan. En als laatste, misschien wil je stap van drukke mama naar productieve mama wel maken zodat je minder stress in je leven hebt. Wat je antwoord ook op bovenstaande vragen is, hieronder leg ik in 8 stappen uit hoe je een productieve mama wordt.

Lees ook: 8 Time management tips voor moeders; zo krijg je weer grip op je agenda

Van drukke mama naar productieve mama in 8 stappen

Je kunt niet alles tegelijkertijd

Van drukke mama naar productieve mama in 8 stappen-themillennialmom

Je kunt het allemaal hebben, alleen niet allemaal tegelijkertijd. Het is óf, óf niet én, én. Gek genoeg vergeten we deze belangrijke levensles naarmate we ouder worden. Om het dan toch voor elkaar te krijgen, doen we alles gelijktijdig en zijn we druk, druk, druk. Het geheim van productiviteit is goed plannen en organiseren. Van nature ben ik ik niet zo. Maar ik weet dat als ik geen timers zet, to-do lists maak en go with the flow mijn mantra is, dat ik dan geleefd wordt. Mijn Aha-moment en reden om dit te veranderen, kwam doordat ik in de praktijk heb ervaren dat als ik zelf niet de leiding neem ik geleefd word. Achter de feiten aan hol, het me te veel energie kost om losse eindjes aan elkaar te knopen en puin te ruimen.

Vandaar dat ik het heb losgelaten om alles tegelijkertijd te doen. Bewust kies om niet te multitasken. Het helpt me om op de momenten dat ik bezig ben, de dingen met 100% inzet te doen. En als ik niet bezig ben, om me niet schuldig te voelen en een betrokken, aanwezige mama te zijn, In plaats van eentje die altijd druk is.

Hoe drukker je bent, hoe meer je gedaan krijgt

Ik ben druk, dus ik besta. We moeten af van de fabel dat hoe drukker je bent, hoe meer er uit je handen komt. Druk zijn, staat niet gelijk aan opbrengt. Het kan namelijk ook heel verslavend werken. En is soms niets meer dan een rechtvaardiging om gedrag niet te hoeven veranderen.

Druk zijn is

 • praten over wat je allemaal moet doen
 • vertellen dat je te weinig tijd hebt
 • multitasken
 • vooral praten over welk gedrag je veranderen moet
 • reactief reageren
 • geen duidelijke doelen hebben
 • te veel prioriteiten hebben
 • geen duidelijke strategie hebben

Productief zijn is

 • praten over wat je allemaal bereikt en afgemaakt hebt
 • tijd vrij maken voor belangrijke dingen
 • je op 1 taak focussen waar je 100% voor gaat
 • ook daadwerkelijk gedrag aanpassen omdat dit nodig is
 • actief reageren op het moment dat jou dit uitkomt
 • duidelijke doelen hebben
 • een paar duidelijke prioriteiten hebben

Maak to do lijstjes

Ik heb verschillende to-do lijstjes. Voor mijn werk, voor thuis en voor de kinderen. Sommige belangrijke taken heb ik zelfs digitaal in mijn agenda staan. Super handig, want dan krijg ik een herinnering zodat ik het niet vergeet. Het helpt me een minder drukke mama te worden omdat ik er overzicht door krijg en betere prioriteiten kan stellen.

Kleine doelen

Stel kleine haalbare doelen op voor je jezelf, huishouden, gezin, relatie en financiën. Als je ze gehaald hebt kun je er altijd meerdere aan je lijstje toevoegen. Misschien wil je je in februari wel richten op het halveren van je boodschappenbudget. Of misschien wil je nu wel wekelijks tijd buiten doorbrengen met je gezin omdat je minder beweegt.

 • Schrijf per onderdeel 1 haalbaar doel op.
 • Beloon jezelf (en je gezin) als je het doel behaalt hebt

Maak het jezelf makkelijk

Leuker kun je het jezelf niet maken, wel makkelijker. Het is onmogelijk om productief te zijn in een huis dat niet opgeruimd is. Of aan een bureau dat slordig is. Een productieve mama zal er dan ook voor zorgen dat ze de invloed van alles wat haar afleidt, beperkt. Maar ze zal ook zoeken naar middelen om het zichzelf makkelijker te maken. Bijvoorbeeld door haar kleding ‘s avonds al klaar te leggen. Zelf heb ik bijvoorbeeld in de lade van mijn badkamer een organiser waar ik al mijn make up kwasten in bewaar. Maar ook concealers en mascara. Door het organiseren van mijn make up kan kan ik ‘s ochtends in 5 minuten mijn make up doen. Dat kan voor mij het verschil zijn tussen geen make up of er verzorgd uitzien.

Ook ’s avonds probeer ik mijn leven te versimpelen. Naast mijn bed heb ik een notitieboekje liggen. Tijdens mijn avondroutine schrijf ik hier de dingen in op die ik de volgende dag moet doen. Zoals nieuwe luierdoekjes en reserve kleertjes voor het kinderdagverblijf. Een belletje die ik de volgende dag echt moet gaan maken. Natuurlijk kan ik het allemaal onthouden. Maar er is een vrij grote kans dat ik ‘s nachts onrustig slaap omdat ik ergens in mijn achterhoofd er bewust van ben dat ik dit niet vergeten moet. Door een brain dump te doen en alles wat mij te binnen schiet te noteren, maak ik mijn hersenen leeg. En mocht ik middenin de nacht wakker schieten? Dan kan ik het ook vlug even noteren en daarna weer verder slapen omdat ik er niet wakker van hoef te liggen.

Werk slimmer, niet harder

Een productieve mama word je niet van de een op de andere dag. Vooral niet wanneer (her)organiseren en plannen totaal niet jouw ding zijn. Vaak is het dan niet eens een kwestie van een slechte gewoonte, maar vooral van niet weten waar je beginnen moet. Hindert niet. Je hebt de eerste stap al gezet door te beslissen dat je wilt veranderen. De volgende stap is leren van anderen.

Leer van andere mama’s die er bijvoorbeeld een kei zijn in organiseren hoe zij het aanpakken. Bekijken hoe hun effectieve ochtend- en avondroutines eruit zien. Welke planners en schema’s zij gedurende de dag gebruiken. Slimmer werken kan ‘em ook zitten in de handige babyproducten die zij gebruiken voor hun kinderen. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er zijn meerdere mama’s die met hetzelfde bijltje hebben gehakt. En die hun kennis graag met je willen delen. Vind je mom squad.

“If you want to be successful, find someone who has achieved the results you want and copy what they do and you’ll achieve the same results.” Tony Robbins

Richt je op je eigen groei

Tips-productieve-worden-themillennialmom

Groeien is een proces waar je doorheen gaat. Het begint bij de verandering van je mindset. Soms ervaar je groeipijnen, dan weer groeistuipen en soms heb je het idee geen steek verder te komen. Groeien doe je niet in je eentje, maar samen met anderen. Daarom is het belangrijk om je te omringen met mensen die dat ook willen. Zodat ze je van hun ervaring kunt leren, ze je kunnen inspireren en motiveren.

We hebben allemaal momenten waarop we tegen onze eigen grenzen en beperkingen aanlopen en net dat extra steuntje in de rug nodig hebben. Dit kun je doen door het lezen van boeken, luisteren naar podcasts en Tedtalks, maar ook door je aan te sluiten bij groepen die gericht zijn op persoonlijke groei en ontwikkeling. Zo heb je op Facebook bijvoorbeeld de groepen  Ambitieuze Meisjes en Mindset Network NL. Heerlijk om met gelijkgestemden die verder willen komen in een groep te zitten.

Gebruik je tijd wijs

Deze week had ik een avond waarop ik even niet zo lekker in mijn vel zat. Een duidelijk signaal om even naar mijn lichaam te luisteren. Op de momenten waarop ik teveel in mijn hoofd zit, helpt het mij om iets met mijn handen te doen. Ik besloot om mijn kamer op te ruimen. Eigenlijk was dit ook een moetje dat ik al een tijdje voor me uitschoof. Terwijl ik weet dat een opgeruimde slaapkamer bijdraagt aan mijn welzijn. Dus koptelefoon op met muziek, verstand op nul en timer op 25 minuten. Waarschijnlijk zou het niet voldoende zijn om alles gedaan te krijgen. Maar soms is ervoor zorgen dat je nu eindelijk begint, veel belangrijker dan te kijken waar je eindigt. Ik wist in elk geval zeker dat mijn kamer er na 25 minuten al anders uit zou zien dan die ochtend.

Als werkende moeder maak ik het liefst zo optimaal mogelijk gebruik van mijn tijd. Dat begint al met mijn moment van opstaan. Ik krijg het meeste gedaan zonder dat mijn kinderen wakker zijn. mij kunnen storen of mijn aandacht nodig hebben. Daarom zijn de ochtenduren heilig voor mij. Hoe ik mijn ochtend begin, drukt een stempel op mijn productiviteit voor de rest van de dag. En als ik ik afgeleid ben, besteed ik die tijd liever aan iets nuttigs (zoals mijn blog) dan aan een spelletje op mijn telefoon spelen of scrollen op social media. Er zijn veel momenten waarop ik ervoor kies om mijn tijd zo effectief mogelijk te gebruiken. Tijdens het koken luister ik naar podcasts en luisterboeken. Als ik kolf vink ik een aantal privé taken af.

Al deze keuze momenten waarop ik er voor kies om efficiënt met mijn tijd om te gaan dragen er aan bij dat ik een productieve mama ben.

Wat helpt jou om een productieve moeder te worden.

Van drukke mama naar productieve mama in 8 simpele stappen

 

Liefs Josan Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

 • Reply
  Renata Feyen
  3 februari 2021 at 01:33

  Toen de kinderen klein waren was het soms super druk, maar nu zijn ze beiden volwassen 🙂

 • Reply
  Mitchel Kleuver
  27 januari 2021 at 10:56

  To do lijstjes heb ik echt in overvloed. Ik heb een agenda gekocht waarin ik per dag maar een paar dingen kan opschrijven. Dat helpt mij met zowel plannen als keuzes maken.

 • Reply
  Josan
  24 januari 2021 at 21:39

  Ja, je ziet het pas als je het doorhebt 😉

 • Reply
  Josan
  24 januari 2021 at 21:38

  Wow! Waar haal je de tijd vandaan. Echt respect hoor 🙂

 • Reply
  Josan
  24 januari 2021 at 21:37

  Ik vind dat ook zo heerlijk! Lekker afvinken en weer door. Ik probeer tegenwoordig ook bewust stil te staan bij het afvinken en het te zien as mijlpaal

 • Reply
  Josan
  24 januari 2021 at 21:36

  Klopt, soms moet je de focus niet leggen op de output maar juist op gewoon beginnen. Ik merk dat dit voor mij ook heel goed werkt. Daarnaast werkt het voor mij ook heel goed om mijn timer op 25 minuten te zetten. Ik sta er telkens van te kijken hoe goed het me lukt om 25 minuten geconcentreerd bezig te zijn.

 • Reply
  Rory Blokzijl
  24 januari 2021 at 15:57

  Een hele goede, niet harder maar slimmer werken. Ik merk dat ik mijzelf veel te veel laat afleiden. Soms gaat het geweldig hoor, maar inderdaad in deze tijden met thuisonderwijs bemerk ik af en toe bij mijzelf dat ik veel te veel tabbladen open heb staan, éven op Instagram wil kijken, tegelijkertijd nog even een wasje erin wil stoppen. Niet perse slimmer werken, I know. Ik vond het al lastiger om prioriteiten te stellen (en dat terwijl ik directiesecretaresse ben geweest. En een hele goede ook) maar nu lijkt het helemaal zoek soms.
  Wat mij helpt is om juist niet altijd met lijstjes bezig te zijn, maar gewoon ergens te beginnen. Niet per definitie bij het meest belangrijke, maar gewoon… ergens. En juist dan krijg ik het meest voor elkaar 🙂

 • Reply
  Nicole Orriëns
  22 januari 2021 at 10:27

  Vooral dat slimmer werken in plaats van harder vind ik een goede. Ik probeer dit ook steeds vaker toe te passen.

 • Reply
  www.jouvence.nl
  21 januari 2021 at 11:35

  Ik ben dol op to do lijstjes! Altijd fijn om te zien wat je al gedaan hebt/hebt kunnen afvinken.

 • Reply
  Rachel
  21 januari 2021 at 10:11

  handige tips hoor en ik ben een duizenpoot van 24/7 😉 2 eigen bedrijven, opggroeiende kids, dus druk zat 😀

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]