Lifestyle

17 tips voor besparen op boodschappen; zo houd je meer geld over

9 januari 2021
tips-voor-besparen-op-boodschappen-meer-geld-overhouden-themillennialmom

Besparen op boodschappen is een van de meest effectieve manieren om meer geld over te houden. Of je nu op je budget wilt letten of gewoon extra geld wilt overhouden voor leuke dingen, met deze boodschappen bespaartips gaat het je lukken.

Besparen op boodschappen

Voordat ik kinderen kreeg, ging ik dagelijks naar de supermarkt. Met twee inkomens en alleen maar vaste lasten had ik hier tijd voor en geld. Nu jaren later is mijn inkomen gestegen, maar ik vind het nog steeds leuk om zo goedkoop mogelijk dagelijkse boodschappen te doen. Ons gezin bestaat uit 6 personen, maar ik ben voor de wekelijks niet meer kwijt dan €80 euro. En dan zit ik aan de ruime kant. Meestal tik ik zelf bij de Lidl niet meer af dan €30- €40 euro. Alleen als ik producten zoals schoonmaakmiddel, wasmiddel, luxe producten en veel vlees haal, ga ik hierover heen. Maar standaard is het zo’n €30- €40 euro en dan halen we nog wat losse producten bij de Albert Heijn. Hier kopen we meestal het vlees en producten waarvan we het echt belangrijk vinden dat dit een A-merk is.

goedkoop-boodschappen-doen-themillennialmom

17 tips voor besparen op boodschappen

Maak een weekmenu

De allereerste tip om te besparen op je boodschappen begint bij het maken van een weekmenu. Door op een vast moment na te denken over wat je gaat eten, voorkom je dat je last minute tijdens de avondstress nog moet nadenken over de vraag “Wat eten we vandaag”. Daarnaast scheelt het wekelijks plannen van je maaltijd geld.

Maak een boodschappenlijstje

Mijn weekmenu dient als basis voor mijn boodschappenlijstje. Ik weet wat ik moet halen voor het koken van ons avondeten. Door even op te schrijven wat ik nodig heb, voorkom is dat ik producten vergeet. En nog belangrijker: dat ik producten koop die ik eigenlijk niet nodig heb. Want deze impulsaankopen zijn vaak de reden waarom het je niet lukt om goedkoop boodschappen te doen.

Doe de wekelijkse boodschappen in 1 keer

Als je een aantal keer per week boodschappen haalt, is de kans groot dat je meer kwijt bent dan wanneer je 1 of 2 keer per week boodschappen doet. Dat heeft twee redenen. Allereerst als je weekboodschappen doet, denk je namelijk veel beter na over wat je echt nodig hebt. Minder impulsaankopen, betekent namelijk meer geld over houden.
Ten tweede zijn mensen die dagelijks boodschappen doen, vaak het type mensen die na het werk nog vlug even de winkel induiken. Op een lege maag kun je niet goed nadenken en is de kans groot dat je je laat verleiden tot het kopen van producten die je eigenlijk niet nodig hebt. Besparen op boodschappen doe je dan ook door 1 of 2 keer per week op een volle maag je wekelijkse aankopen te doen.

Online boodschappen doen

Heel lang heb ik me verzet tegen online boodschappen doen. Voor mij stond het niet voor gemak maar vooral voor luiheid. En toen was ik hoogzwanger en voelde ik me te hondsberoerd om een winkelwagentje vooruit te duwen of lang bij rij van de kassa te staan. Opeens zag ik het licht. Ik downloadde de Picnic app en de rest was geschiedenis. Omdat je nadenkt over wat je echt nodig hebt, kom je veel minder in de verleiding om lukraak te kopen.

Sinds corona is online boodschappen doen ontzettend populair. Bij supermarkten zoals Jumbo en Albert Heijn kun je de boodschappen online bestellen en ophalen bij een pick-up point.

Online boodschappenservice vergelijken

  • Bij Jumbo geldt: vanaf een bestelling van €50 euro bezorgen ze de boodschappen bij je thuis. Voor ophalen bij een Pickup-Point geldt een minimaal bestelbedrag van €25 euro. De bezorgkosten zijn afhankelijk van het bezorgmoment. Dit staat precies aangegeven bij je bezorgmoment.
  • Albert Heijn hanteert op dinsdag tot en met donderdag bezorging vanaf €50. Waarbij de bezorgingskosten tussen de €3.95 en €12.95 euro liggen. Met een bezorgbundel bespaar je weer op bezorgkosten. Enige nadeel daarvan is natuurlijk dat je abonnementsgeld betaalt. Waarbij je kan kiezen voor 6 of 12 maanden.
  • Zelf ben ik erg fan van Picnic omdat ze de boodschappen gratis thuis bezorgen vanaf 35 euro. De goedkoopste boodschappen bestelservice dus.

Vergelijk prijzen van supermarkten met elkaar

Tips-goedkoop-boodschappen-doen (1)

De ene supermarkt is de ander niet. Het loont dus om supermarkten met elkaar te vergelijken. En dan vooral te kijken naar de prijzen van de producten die je vaak koopt. Maak er een lijstje van en kijk bij welke supermarkt je het minste geld kwijt bent voor deze boodschappen. Dat zegt veel meer dan reclamespotjes waarin bepaalde supermarkten in het hoog segment beweren goedkoper te zijn dan budget supermarkten.

Voorraadkast checken

Mijn voorraadkast ligt vol met grote hoeveelheden levensmiddelen waarvan ik denk dat ik ze echt nodig heb. Ik ga niet zeggen dat ik een Doomsday prepper, hoarder of hamsteraar ben, maar je snapt me wel als ik zeg dat het minder kan. Voor blikjes is dat niet erg. Maar soms zie ik door de bomen het bos niet meer. Met als gevolg dat ik dus (of beter gezegd de schoonmaakster) zo rond de grote voorjaarsschoonmaak een groot deel weg kan gooien. Doodzonde van het geld natuurlijk. Om voedselverspilling maar ook verspilling van boodschappenbudget tegen te gaan, is het handig om eerst even je voorraadkast, koelkast, vriezer en andere opbergplek voor boodschappen te checken.

Vermijd A-merken

Ik koop mijn wekelijkse boodschappen in een budgetsupermarkt. Daardoor is de hoeveelheid A-merken in mijn huishouden drastisch gedaald. Maar als ik eerlijk ben mis ik het niet. Zelfs niet nu mijn supermarkt steeds meer A-merken aan hun assortiment toevoegt. Er zijn maar een aantal producten die voor mij echt van een merk moeten zijn. De rest maakt me niet uit. En ja, ook de kinderen hebben daar mee leren leven.

Contant betalen

Het contant betalen van boodschappen helpt je om overzicht te houden over de kosten. Maar nu supermarkten door de coronacrisis vooral fan zijn van contactloos betalen, wordt dat moeilijk. Gelukkig biedt de handscanner uitkomst. Hiermee zie je real time hoeveel geld je uitgeeft. Waardoor je beter kunt besparen op boodschappen.

Bekijk de aanbiedingen

Vroeger kreeg ik van die reclamefolders in de brievenbus. Tegenwoordig staan aanbiedingen online. Handig want zo zie ik meteen wat er in de bonus is. Het loont natuurlijk alleen om aanbiedingen te kopen die je ook echt nodig hebt.

Kortingskaart of kortingsapp

Verschillende supermarkten hebben kortingskaarten waarmee je als vaste klant geld bespaart op boodschappen. Wel zo handig dat je deze dan ook meeneemt zodat je kan profiteren van aanbiedingen en kortingen. Vergeet je vaak om je kortingskaart in je portemonnee te stoppen? Kijk dan of je lievelingssupermarkt een kortingsapp heeft. De kans dat je je telefoon bij je hebt, is namelijk wel groot.

Nadenken voor de lange termijn

Regeren is vooruitzien, dat geldt ook wat boodschappen betreft. Voor ons zijn de Feestdagen bijvoorbeeld een dure maand. Niet alleen vanwege Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw. Maar vooral omdat er dan 3 personen uit dit huishouden jarig zijn. Daardoor worden er extra levensmiddelen gekocht, die het boodschappenbudget opstuwen. Hoe we dan toch besparen op boodschappen? Nou door al eerder de reclamefolders in de gaten te houden en vooraf in te slaan. Grote kans dat bepaalde hapjes en drankje al eerder in de aanbieding zijn. Zo kopen we in oktober bijvoorbeeld al een diepvriestaart in Duitsland.

Doe boodschappen in je eentje

Ken je dat? Als je boodschappen doet met kinderen, kom je altijd met meer terug dan je nodig hebt. Ook al zeg je tig keer nee, je weet dat je uiteindelijk aan het kortste eindje trekt. De aanwezigheid van kinderen rondom je boodschappenmandje of karretje helpt al je plannen om extreem te besparen op boodschappen, om zeep. Gelukkig mag je sinds corona met zo min mogelijk mensen naar de supermarkt. Nog nooit was onze voorraad koekjes en snoep zo weinig als het afgelopen jaar.

Voordeelverpakkingen kopen

Door groot in te kopen kun je besparen op boodschappen. Vaak heb je tegen het begin of einde van het jaar jaarverpakkingen vaatwastabletten, wasverzachter of wasmiddel. Op dat moment kost het je een lieve duit maar je bent wel direct voor een aantal maanden klaar waardoor je dan geen kosten hebt. Vooral op verzorgings- en babyproducten kan het aardig schelen om deze goedkoop in te slaan. Of het nu gaat om billendoekjes of jumboverpakking luiers, deze producten gaan toch snel op.

Koken zonder pakjes en zakjes

zuinig-leven-boodschappen-tips-themillennialmom

Of er nu wel of niet gezond is om E-nummers binnen te krijgen, is voor mij nog niet eens de discussie. Het is gewoon duur. Punt. Daarnaast zit er te veel zout in en aangezien ik geen zin heb om dubbel te koken voor mijn baby zijn pakjes en zakjes bij ons in de ban. Met wat basiskruiden, oefening en recepten van internet kom je een eind.

Haal je boodschappen bij verschillende supermarkten

Heb je duidelijk in beeld waar de boodschappen die jij regelmatig koopt het goedkoopste zijn? Ontdek je dat de prijzen onderling per supermarkt enorm verschillen? Koop je producten dan in verschillende supermarkten. Mits je je boodschappen met de fiets haalt, kost je dat geen extra benzine en ben je ook nog eens lekker in beweging.

Eet minder vlees

Een vegetariër ben ik niet, maar ik probeer wel bewust minder vlees te eten. Het is beter voor het milieu en bovendien zorgt de aankoop van vlees voor een hoog boodschappenbudget.

Soms vervang ik het door vleesvervangers, maar deze zijn vaak weer duurder dus daarbij let ik goed op de aanbiedingen. Daarnaast krijgen mijn kinderen ook geen rare vlekken als ze een of twee dagen geen vlees eten. Door het eten van peulvruchten kunnen we vitamines en mineralen compenseren.

Koop seizoensproducten

Soms loop je door de supermarkt en heb je het idee dat het groente en fruit veel duurder is dan bijvoorbeeld in de zomer. Dat kan kloppen. In de winter betaal je namelijk voor de kassen en de transportkosten. Daarom is het handig om met het seizoen mee te eten. Seizoensproducten groeien in hun eigen omgeving. En zijn daardoor nog lekker vers tegen de tijd dat ze op jouw bordje liggen. Daarnaast kent ieder seizoen zijn eigen groente en fruit. Dus als je met de seizoenen mee eet, eet je automatisch ontzettend gevarieerd. Waardoor je de juiste vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Wat zijn jouw tips om goedkoop boodschappen te doen?

Ook leuk om te lezen

Geld-besparen-op-booschappen-themillennialmom

Liefs Josan Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

  • Reply
    lievesyl
    12 januari 2021 at 21:58

    Bij de Jumbo heb je altijd wel producten waarbij je gratis bezorging krijgt. Heel vaak voorraadproducten zoals wasmiddel of droge dingen. Daar let ik meestal goed op zodat het bezorgen altijd gratis is. Ik zou nog wel beter op de A-merken kunnen letten, maar ik vind kwaliteit wel belangrijk dus het is echt uitproberen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]