Opvoeding Persoonlijk

10 tips om de band met je oudste kind te verstevigen

28 augustus 2019
Tips band met oudste kind verstevigen

Grace en ik hebben een geschiedenis. Toen ze 5 was, verweet ze mij dat ik een lievelingskind heb: Bailey. Van kind dat zich achtergesteld voelt naar kind dat er uiteindelijk voor kiest om toch weer bij mij te wonen, is dus ook een enorme stap. Vandaag deel ik een aantal tips om de band met je oudste kind te verstevigen

Lees ook Mijn oudste dochter gaat weer bij mij wonen

Voordat ik verder schrijf, wil ik vooropstellen dat de reden waarom Grace vorig jaar permanent bij haar vader ging wonen niks te maken had met dat ze het idee had dat ik haar zusje(s) leuker vind. Het was puur praktisch. In de afgelopen 6 jaar heb ik haar dit eigenlijk ook nooit meer horen zeggen. En of je nu gescheiden bent of niet, voor elke moeder is aandacht verdelen over meerdere kinderen een uitdaging waar je steeds opnieuw de balans in moet vinden.

Lees ook Oeps ik heb een lievelingskind

Van al je kinderen evenveel houden

Een favoriet kind hebben is een taboe. Soms lees je er online wel eens wat over. Maar door de verontwaardigde reacties die het oproept, weet ik 1 ding: we vinden eerlijk over moederschap fijn zolang het in ons straatje past. Daarbuiten hebben we er vooral een mening over. Toch is het voor veel moeders die een tweede kindje krijgen een serieuze twijfel. Kan je van een tweede net zoveel houden als van je eerste? Deelt de liefde zich echt of is dat onzin?

Bovendien, van een baby houden is niet zo moeilijk. Die is klein en hulpeloos. Maar als ze die fase ontgroeid zijn en ze hun eigen wil hebben, een karakter beginnen te ontwikkelen dat botst met de jouwe, is het een ander verhaal. Vooral wanneer je er eentje in huis hebt rondlopen bij wie het allemaal gewoon net wat makkelijker gaat. Die minder (negatieve) energie vraagt. Of die wat meer op je lijkt en die je misschien wel zonder woorden begrijpt omdat je er zoveel van jezelf in herkent.

Mijn oudste kind

10 tips als oudste kind verwaarloosd voelt

Grace heeft een speciaal plekje in mijn hart omdat ze mijn oudste kind is. Zij maakte mij moeder. Bij haar was alles nieuw. Leerde ik de overweldigende moederliefde kennen. Dat ik van haar hield bestond geen twijfel over. Ook nu ons gezin niet meer alleen uit haar bestaat, neemt ze een speciaal plekje in. Ik zorg voor haar zusjes maar ook voor haar. Alleen is het zo dat ik op een andere manier voor haar ben gaan zorgen.

Ze heeft andere dingen van mij nodig dan Chloé die een kleuter is. Met Bailey scheelt ze maar 2 jaar. Maar nu mijn oudste dochter op de middelbare school zit, is dat toch een enorm verschil. In zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en zo nu en dan ook tijd samen. Op een bepaalde manier zorg ik anders voor haar dan voor haar (kleine) zusjes die mij nog meer nodig hebben. Maar dat betekent niet dat ik minder van haar houd of een lievelingskind heb.

Huh, waar komt dit vandaan?

Het kan pijnlijk zijn als je kind je verwijt dat je haar zusjes leuker vind, maar als je je ego even opzij zet kun je er ook anders naar kijken. Eigenlijk is het best moedig dat je kind je dit zo durft te vertellen. In vertrouwen. Een kind dat ergens mee worstelt en zich niet vertrouwd genoeg voelt om dit met haar ouders te bespreken, is eigenlijk veel verdrietiger. Dus in plaats van jezelf verwijten te maken, mag je er ergens best trots op zijn dat jullie relatie zo goed is dat je kind eerlijk durft te zijn. Naast dat je niet boos op jezelf hoeft te zijn, hoef je dat ook niet op je kind te zijn. Accepteer haar emoties en gevoelens. Kijk waar het vandaan komt.

Bij Grace zat het er destijds onder andere in dat ze er jaloers op was dat haar zusje op mijn vrije dag gezellig met mij boodschappen ging halen terwijl zij naar school moest. Dat wilde zij ook zo graag.

Zorg nodig versus verzorging willen

Verder is het vaak zo dat we in gezinnen- en zeker met dochters- leunen op de steun van onze oudste kinderen. Als ik vertel over het enorme leeftijdsverschil tussen mijn oudste en mijn jongste krijg ik haast standaard de opmerking dat dit handig is in verband met oppas. Het gemak waarmee men ervan uitgaat dat mijn oudste dochter wel wil oppassen vind ik stuitend. Misschien heeft ze daar wel helemaal geen zin in! En dat is okay.

Grace doet het nodige in huis. Ze kookt, past op wanneer ze wil, snapt hoe de wasmachine werkt en haalt zo nu en dan een boodschap in de winkel. Op vakanties is ze degene die samen met mij de route en aanverwante dingen doet. Er is niks mis met kinderen die meehelpen met bepaalde huishoudelijke klusjes. Het maakt ze zelfstandig en verantwoordelijk. En met de kennis van nu, begrijp ik ook waarom ik dat vroeger moest. Maar waar ik in mijn eigen opvoeding de balans ongezond vond, probeer ik die nu streng te bewaken. Mijn kinderen zijn allereerst kind. En hebben er op dit moment niks aan dat helpen ze op langetermijn waardevolle levenslessen leert.

Mijn kind heeft mij niet alleen nodig, ze wil mij ook nodig hebben. Daar ben je moeder voor. En daarom is het belangrijk dat je zoekt naar manieren om de band met je oudste kind te verstevigen. Bij Grace doe ik dat als volgt:

10 tips om de band met je oudste kind te verstevigen

Wat heb je van mij nodig?

Toen mijn kinderen kleiner waren, vroeg ik ze regelmatig wat ze nodig hadden. Tieners lijken zoveel te kunnen. Alles zelfstandig te willen regelen zonder hulp bemoeienis van hun ouders. Maar ook naarmate kinderen ouder worden, is het belangrijk om te blijven vragen wat je kind nodig heeft of wat zij van jou nodig hebben. Ik geef maar al te graag toe dat ik dat niet altijd weet. En ik ben er mee gestopt om dan maar te gokken of in te vullen. Terwijl een open en eerlijk gesprek erover vaak zoveel goeds met zich meebrengt. Zelfs op de momenten dat ik het niet geven kon, was het super fijn dat mijn oudste dochter het goed vond dat ik er samen met haar voor ging bidden. Bleek mijn grote, zelfstandige tiener ook gewoon een heel kwetsbaar meisje.

Gezamenlijke series en films

Grace en ik hebben een vaste serie die wij alleen kijken: Gossip Girl. Ook kijk ik met haar films die haar zusjes niet mogen zien. Hoewel ik best relaxed ben met leeftijdsclassificering van films en Bailey regelmatig films kijkt boven haar leeftijdsgrens, is het een bewuste keuze om sommige films vanaf 12 jaar alleen met Grace te kijken. Op de vrijdagavond als Bailey er niet is gaat dit heel makkelijk. Maar ook als ze er wel is, trekken we ons zo nu en dan terug op mijn slaapkamer om lekker ongestoord een film te kijken met zijn tweeën.

Boeken

Wij zijn zo’n gezin die echt nog gewoon ouderwets boeken leest. Nu leest Grace haar eigen young adult boeken. Maar ik leen haar ook regelmatig een boek uit mijn verzameling in de woonkamer. Deze zomervakantie heeft ze er 2 gelezen. Qua onderwerp niet echt kinderboeken, maar ik vond ze goed en was benieuwd naar haar mening. Het was super leuk om telkens even door mijn oudste dochter op de hoogte te worden gehouden van waar ze in het boek was. Maar ook wat ze ervan vond. We hebben zeg maar een soort moeder-dochter leesclubje. Dus ik haal regelmatig boeken uit de bieb voor mijzelf die zij dan ook leest.

Lees ook Hoe ik mijn kinderen aan het lezen krijg

Laat je kind jou iets leren

En daarmee bedoel ik niet iets abstract zoals een levensles, maar iets praktisch. Een ander iets leren geeft je kinds zelfvertrouwen en eigenwaarde een enorme boost! Ik heb mijn kinderen Sims leren spelen. En inmiddels kunnen zij dat beter dan ik. Sterker nog: sommige handelingen was ik totaal verleerd. En omdat ik er niks van begreep stopte ik met spelen. Nadat ik aan mijn oudste dochter bekende dat ik geen Sims meer speelde omdat ik sommige dingen niet voor elkaar kreeg en het daardoor niet meer leuk vond, hielp ze me. Deze zomervakantie pakte ik het weer op. En hoewel Grace 3 weken bij haar vader was, kon ik haar altijd even appen als ik er niet uitkwam. Dan startte ze facetime en hielp ze me te plekke. Maar ze leert me ook bepaalde dansbewegingen, uitspraken, spelletjes of hacks die ze dan op internet heeft gezien.

Langer opblijven!

Weet je nog hoe bijzonder het als kind was, wanneer je mocht opblijven? En je voelde je nog specialer wanneer de rest wel naar bed moest? Anno 2019 is dat effect nog steeds niet uitgewerkt. Je oudste kind laten opblijven terwijl haar broertjes en zusjes in bed liggen, is een prima manier om aan jullie band te verstevigen. Het hoeft echt geen uren te zijn. Maar het laat zien dat de oudste zijn ook betekent dat er bepaalde lusten zijn en niet alleen maar lasten. Het mag immers ook wel eens leuk zijn om de oudste en wijste te zijn 😉

Insider jokes

Grace en ik hebben insider jokes die echt alleen wij twee begrijpen. Omdat de anderen er niet bij waren, of het niet opmerkten. Dat houden we ook zo want we leggen ze niet uit aan de rest van de familie. Ik hoef zo nu en dan echt alleen maar een bepaald woord te zeggen of gebaar te maken en zij weet wat ik bedoel. Hele gesprekken, kunnen we voeren door alleen bepaalde blikken en knikjes of memes.

Lees ook De beste christelijke meditatie apps voor op je telefoon

Een spirituele band

Naast praktisch band vind ik de spirituele band met mijn kinderen ook belangrijk. Onze rondreis door Wales was alleen al geslaagd omdat Grace en ik elke ochtend ons meditatie-moment hadden. Beiden zijn we vroege vogels. En terwijl de zon de lucht rood kleurde, de mist wegtrok over de heuvels, zaten we op ons kussentje in de verschillende woonkamers. Las zij samen met mij hardop de Bijbelteksten uit ons leesplan voor. Filosofeerden we over de betekenis en toepasbaarheid er van in ons eigen leven. Niet alleen gaf dit een enorme diepgang aan mijn eigen geloofsleven en die van haar maar het bouwde ook een ijzersterke moeder-dochter relatie op.

Ik ben trots op je!

Als je het zegt klinkt het zo clichématig. Maar toch, we willen allemaal wel eens een stukje waardering en erkenning. Niet alleen voor wat we doen maar ook voor wie we zijn. Ik probeer er dus op te letten dat ik mijn dochter niet alleen vertel dat ik trots op haar ben als ze iets doet. Natuurlijk is het mooi dat ze dagelijks zelfstandig haar huiswerk maakt zonder dat ik haar achter de broek hoef te zitten. En dat mag gezegd worden. Maar misschien is het nog wel belangrijker om haar te vertellen dat ik er trots op ben op de persoon die ze aan het worden is. Hoe ik prachtig vind dat ze steeds meer haar eigen keuzes maakt.

GNO

GNO staat voor Girls night out. Ik doe niet aan date nights maar wel aan girls nights. Lekker met de meiden iets leuks doen. Meestal is dat een filmpje pakken. Ik kijk nu al uit naar Maleficent 2 Maar het kan ook uit eten zijn. Heerlijk aan mijn oudste dochter vind ik dat we uit die irritante fase zijn waarbij het perse een kindvriendelijk restaurant moet zijn. Inmiddels kan het een volwassen restaurant zijn en ook eens iets anders dan Mac Donalds. Door het grote leeftijdsverschil tussen mijn kinderen heb ik het beste van 2 werelden. Met de kleintjes doe ik kinderdingen en met mijn grote tienerdochter volwassen dingen.

Gezamenlijke hobby

De oplossing om weer met je kind in contact te komen als ze zich verwaarloosd voelt is door onvoorwaardelijke aandacht aan haar te geven. Eén op één aandachtsmomenten. Naast de verschillende mogelijkheden die ik hierboven genoemd heb en de ideeën die je misschien zelf nu ook wel hebt, is een het ook leuk om een gezamenlijke hobby op te pakken. Als we in een goede bui zijn, vind mijn oudste dochter het super leuk om mij in de tuin te helpen. Deze winter gaan we een kookboek helemaal door akkeren en verschillende uitgebreide recepten proberen. We knutselen regelmatig samen en je ziet op ons YouTube kanaal ook verschillende video’s waarin ik een gesprek met alleen Grace heb. Geweldig vind ze het om zulke filmpjes te maken. Dan stuurt ze Bailey en Chloé ook echt weg uit de kamer.

Ik weet niet hoe lang mijn oudste dochter nog bij mij woont. En als ik eerlijk ben, ben ik ook nog zoekende in mijn rol als tienermoeder. De zorg die ik haar geven moet. De zelfstandigheid die ze steeds meer nodig heeft maar soms ook overweldigend is. Maar terwijl ik steeds meer aan haar over kan laten en dat ook waardeer, hoop ik dat ze ooit inziet dat als ze mijn zorg niet meer nodig heeft ik haar (vriendschappelijke)gezelschap en aanwezigheid in mijn leven enorm waardeer en koester.

Ook leuk om te lezen

band oudste dochter

Photo by Blake Barlow

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]