Lifestyle Productiviteit Time management

8 Time management tips voor moeders; zo krijg je weer grip op je agenda

19 januari 2021
Time-management-tips-voor-moeders-themillennialmom

Hoe houd je thuisonderwijs geven aan je kind, werken en je huishouden in balans? Met deze 8 time management tips voor moeders lukt het je om meer grip op je tijd te krijgen.

Als moeders zijn we een kei in multitasken en meerdere dingen tegelijk doen. Dagelijks vinken we vele taken van onze to-do list. Nu ons werk en privéleven zo door elkaar lopen, kan het best een uitdaging zijn om iets uit je handen te krijgen. Je moet nu immers veel tegelijk doen. Bent constant afgeleid of misschien lukt het je wel niet om te concentreren. Hieronder staan  8 time management tips voor moeders beschreven, kies er een uit die het beste bij jou past. Zo ben ik zelf heel erg fan van de pomodoro techniek, maar wel aangepast aan een manier die voor mij werkt.

8 time management tips voor moeders

De Pomodoro techniek

Timemanagement-tips-voor-mama

Ken je dat? Je MOET een bepaalde taak doen. Je weet het; omdat het in je agenda stond. Je weet het: omdat je er reminder van kreeg op je telefoon. En je weet het omdat je partner hoe attent (grr) je eraan hielp herinneren. Kortom: tijd om de koe bij de horen te vatten.

Maar in plaats daarvan kom je niet verder dan vluchtgedrag. Je scrollt nog eens even op op Facebook en instagram. Vult een quiz in om te achterhalen welke Franse kaas jij bent. En vindt de perfecte meme om als reactie te posten op dat gesprek van eergisteren. Klinkt dit herkenbaar? Dan is de Pomodoro techniek voor jou gemaakt.
Dit voorkomt uitstelgedrag, helpt je beter omgaan met afleiding en geeft je meer focus en overzicht. Alles wat je nodig hebt is een timer, 3 lege vellen papier en 25 minuten. De bedenker van deze techniek Francesco Cirillo ontdekte ook dat er niks uit zijn handen kwam als anderen aan zijn hoofd zeurden en hij teveel afleiding had. Dus pakte hij een timer uit de keuken (die er uitzag als een tomaat, ‘pomodoro’ in het Italiaans) en zette hem op 25 minuten. Dat was voldoende tijd om om een taak af te krijgen en daarna een rustpauze te nemen

Ook leuk om te lezen: Bureau opruimen | 6 tips om je bureau schoon en opgeruimd te houden

Zo werkt het:

Stap 1: Inventaris

1 vel noem je activiteiten Inventaris. Zet op dit vel alle activiteiten die nog gedaan moeten worden. Yep, neem de tijd om eens goed je hersens leeg te maken en alles op het velletje te zetten. Gedaan? Goed!

Stap 2: Takenlijst

Vel 2 noem je Takenlijst: Deze kun je pas maken nadat je de Activiteiten Inventaris hebt gemaakt. De takenlijst is namelijk een georganiseerde versie van de Activiteiten Inventaris. Schrijf alle taken van de Activiteiten Inventaris als ‘pomodoro’s’ op je Takenlijst. Om op die lijst te komen moeten ze aan het volgende voldoen:
• de taak mag niet langer of korter duren dan 25 minuten
• de volgorde is gemaakt op basis van prioriteit. (Wat het meest belangrijk is staat bovenaan)t (met de meest urgente taken bovenaan)

Stap 3: Stel je timer in op 25 minuten en begin

Pik de bovenste taak van je Takenlijst, stel de timer in op 25 minuten en ga aan de slag. Tijdens deze afgebakende tijd blijf je gefocust op je taak. Je hebt maar 1 taak , je hebt 1 doel te bereiken en je hebt 25 minuten. Succes ermee en doe er alles aan om je Pomodoro te behalen.

Stap 4: Vink af en neem even pauze

Zijn de 15 minuten voorbij? dan mag je de taak afvinken op de Takenlijst, Als beloning mag je 3 tot 5 minuten pauze nemen. Dat lijkt weinig maar is genoeg om je brein voldoening te geven. Het reset je systeem weer en geeft je energie om weer aan de slag te gaan met de volgende Pomodoro.
Deze techniek volg je totdat je 4 Pomodoro’s hebt afgerond (dat is 2 uur werk).

Stap 5: Tijd voor een lange pauze

Heb je er 2 uur aan Pomodoro’s op zitten? Dan mag jezelf belonen met een langere pauze: 10 tot 15 minuten. Dat is voldoende om even te ontspannen. Genoeg tijd om nu die quiz in te vullen waardoor je inzicht krijgt in wat je kennis van Backstreet Boys songteksten zegt over je aanbevolen slaaphouding of lekker te scrollen door een timeline.
Focus op beginnen

Ik ben een ster in uitstellen. Sinds ik Tik Tok ontdekt hebt, kijk ik graag filmpjes van allerlei mensen die allerlei grappige dingen doen die eigenlijk helemaal niet relevant zijn. Of wij gaan helpen mijn to-do list kleiner te maken. Vaak zijn we zo gefocust op een taak afkrijgen dat we het belangrijkste vergeten: beginnen!

Yep de kunst van het beginnen is namelijk al moeilijk genoeg als je een chronisch voor je uitschuiver bent. Dus mijn tip: begin gewoon ergens. Iets doen is beter dan niets doen. Doe het stapje voor stapje. Een heleboel

Ook leuk om te lezen: 7 gewoontes die mij als moeder helpen om een productieve dag te hebben

Beperk je afleiding

Afleiding beperken, is natuurlijk gewoon een open deur. Dat kun jezelf ook wel bedenken zonder een blog met time management tips voor moeders gelezen te hebben. We weten allemaal dat het beter is. Maar hoe vaak geven we er stiekem toch niet even aan toe? Of het nu social media is die e afleidt, een berg was die ‘roept’ een kind dat aandacht wil je kan het allemaal ervaren als stoorzender wanneer je iets af moet krijgen.

Dus beperk de afleiding zoveel mogelijk. Ik weet dat dit met kinderen niet altijd mogelijk is. Sterker nog terwijl ik dit blog typte, zat mijn baby in zijn stoeltje naast mij.
Eerst vrolijk later, maar al snel op een manier die een ding duidelijk maakte: ik wil aandacht. Door typen en hem tegelijk bezighouden heeft ook geen zin. Ik probeer zo min mogelijk te multitasken. Dus ik staakte het typen, besteedde aandacht aan hem en maakte dit blog af toen hij in bed lag.

Niet multitasken

Van vrouwen wordt verwacht dat we een ster zijn in multitasken. En de maatschappij leert ons dat het ook een ontzettend goede eigenschap is om te multitasken. Maar onderzoek wijst uit dat multitasken juist slecht voor je is. We blijven een beetje tussen verschillende taken switchen. Maar telkens als we dan tussen deze taken wisselen moeten we ons opnieuw focussen. En met dat opnieuw focussen en ‘er weer in komen’ gaat onnodige tijd verloren.

IK ben iemand die gaan blogs kan typen terwijl ik met een schuin oog naar de TV kijk. Of ja ik kan het wel, maar het kost me veel meer tijd dan als ik eerst dat blog af typ en daarna tv ga kijken. En vaak baal ik er uiteindelijk ook van hoeveel tijd er verspilt werd want dat betekent dat ik iets anders niet kan doen. Mijn time management tips voor moeders luidt: stop met multitasken, focus je op 1 taak en maak die af. Daarna kun je doorgaan naar een nieuwe.

Leer delegeren

Veel moeders trekken alles naar zich toe zonder hulp te vragen. We leren delegeren uit noodzaak. Maar jij bent ook maar een persoon en je kan niet alles tegelijk.
In mijn huishouden doen mijn kinderen verschillende klusjes. Waarom? Omdat er anders momenten zijn waarop ik me de benen uit mijn lijf loop en mijn tieners vastgeplakt zitten aan een schermpje.

Nu wil ik best geloven dat het maken van de meest ontaarde Sims familie ever een dagtaak is. Maar dat neemt niet weg dat ze af en toe hun handjes mogen laten wapperen. Deze zomervakantie werkte ik 3 dagen buiten de deur en gaf ik mijn tieners de taak om elke dag ‘iets nuttigs’ te gaan doen. Resultaat: de mand was is nog nooit zo leeg geweest. De slaapkamers zijn nog nooit zo vaak uit eigen beweging gestofzuigd en voilà: er wordt wasgoed mee naar boven genomen!

Ja maar….

Nu hoor ik je denken: “Ja, maar als een ander het doet, ben ik uiteindelijk net zoveel tijd kwijt om het weer te herstellen.” Knik jij nu instemmend? Dan zal ik even eerlijk zijn: als dat het geval is, doe je het gewoon niet goed genoeg. Je traint of leert degene aan wie je de taak gedelegeerd hebt niet goed genoeg. Tenminste als je wilt dat hij/zij aan hou standaard voldoet. Dus je kunt die persoon het leren om goed te doen of de lat iets lager leggen en de ander de ruimte geven het op zijn eigen manier te doen.

Deze zomer leerde ik mijn tieners de wasmachine en de droger te gebruiken. Ja, er verdwenen kledingstukken in de droger die daar niet in hoorden. Er zullen vast ook kleren gekrompen zijn. Maar hey die opofferingen wilde ik graag maken om ervoor te zorgen dat er nu dit nieuwe schooljaar zij ook eens een was in de wasmachine duwen als ze zien dat de wasmand vol is of als ze niks meer hebben om aan te trekken. De leercurve was stijl, maar ik ben tevreden met het resultaat.

Zeg nee

Wil je meer gedaan krijgen in minder tijd? Meer controle over je leven en waar je tijd aan besteed? Er is een krachtig hulpmiddel dat iedere moeder voor handen heeft. Sterker nog je tweejarige kan het je waarschijnlijk super goed voordoen. Het is het krachtige wapen van “NEE” zeggen. Nergens heeft jouw nee zo luid en duidelijk geklonken als toen je waarschijnlijk 2 was.

Hierna ging het bergafwaarts. Met het trainen van je NEE-klank. Leerde je “JA” zeggen om aardig gevonden te worden. Zei je ja omdat het op minder weerstand stuitte. Of omdat je vond dat je het niet kon maken anders te doen. Gevolg; je deed een aantal dingen die je eigenlijk liever niet had gedaan maar zeg nu nog maar eens nee. Precies vanaf nu ga je dus ook gewoon nee zeggen. Ooit hoorde ik dat Nee zeggen tegen een ander ja zeggen tegen jezelf is. Dus sindsdien denk ik goed na over waar ik allemaal ja tegen zeg.

Maak een to do list

Een to-do list is een handig hulpmiddel om overzicht te houden over al je taken. Er zijn verschillende methoden om een to-do list op te stellen.Dus je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Ook zijn er verschillende theorieën over hoeveel taken er maximaal op je dagelijkse to do list zouden moeten staan.

Mijn advies: maak eens een lijstje en kijk een week lang hoeveel taken het jou lukt om af te strepen. Zijn dat er 7? Prima dan kan jouw lijst uit 7 taken bestaan. Mij persoonlijk lukt het vaak om 5 taken te doen. Ik plan liever 5 taken waarbij ik ruimte houd voor eventueel onvoorziene omstandigheden dan dat ik er 6 noteer en gefrustreerd ben dat het me niet lukte omdat er iets onverwacht tussenkwam.

Plan je taken

Als het op mijn werk aankomt, plan ik taken. Ik block zelfs tijd zodat geen enkele collega een afspraak op dat tijdstip kan maken. Zo beheer ik mijn agenda, houd ik er controle over en voorkom ik dat ik door mijn agenda geleefd wordt. Maar als moeder kan ik daar natuurlijk ook het nodige mee.

Ook dan krijg je er mee te maken dat als je niet oppast je door anderen geleefd wordt. Tijd om de controle terug te pakken en je agenda. Als iets echt belangrijk is om te doen, zet ik het in een schema. Via een reminder op mijn telefoon weet ik wanneer ik er aan beginnen moet. Zo houd ik een goede balans tussen mijn huishoudelijke taken en tijd voor mijn kinderen. Maar ook op de dagen dat ik toch onverwacht thuis iets voor mijn werk moet doen, is het een goede stok achter de deur. Ik doe het in een bepaalde tijdsperiode de rest is voor mijn gezin.

Welke time management tips voor moeders paste jij al toe?

Liefs Josan Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]