Als je kind in de pubertijd komt, verandert haar gedrag. Ze wordt humeuriger, en gaat de grenzen opzoeken. Pubergedrag is lastig maar afzetten tegen je ouders hoort bij de ontwikkeling van een tiener die volwassen wordt.
Moederschap lastig? Tot begin vorig jaar was ik door de meeste fases gerold zonder met mijn ogen te knipperen. We got this, dacht ik nog. En toen belandde mijn tweede dochter Bailey in de pubertijd. In tegenstelling tot haar brave gymnasium zus Grace is dit kind uit een ander soort hout gesneden. Wist ik natuurlijk wel, maar het wordt steeds meer zichtbaar. Grenzen worden opgezocht en soms gaat ze er net even overheen. Waarom iets van mij aannemen als je over alles kunt discussiëren? Van dochtertje die het super gezellig vond om in dezelfde ruimte als ik te zijn, zit ze nu op haar kamer. Natuurlijk weet je dat de pubertijd een fase is. Maar een onhandelbaar kind waar je lastig contact mee kan maken, is en blijft lastig. Of je kind nu in de peuterpubertijd zit of een tiener is. Waarom is dat pubergedrag sowieso nodig?
Inhoud van dit blog
Waarom verandert het gedrag van je puber?
Een kind dat in de pubertijd zit, is eigenlijk een kind dat op weg is om volwassen te worden. Maar in tegenstelling tot volwassenen zijn hun hersenen nog niet volgroeid. Men zegt wel eens dat dit pas tegen hun 25ste is. Tot die tijd groeien sommige delen van hun brein sneller dan andere. De ontwikkeling van het puberbrein heeft invloed op hun pubergedrag.
Meest voorkomend pubergedrag
Grenzen verkennen
Voor peuters is de nee-fase belangrijk om zich tegen hun ouders af te zetten. Ze ontdekken dat ze zelf een eigen persoontje zijn. Geen onderdeel van hun ouders en dat hun nee een reactie oproept. Ook pubers zijn volop bezig hun identiteit te ontdekken. Opstandig gedrag en zich afzetten tegen hun ouders hoort daar ook bij. Pubers vinden dat ze groot genoeg zijn, prima voor zichzelf kunnen zorgen. En bovenal dat jij ze niet moet vertellen wat ze moeten doen. Ze zoeken naar autonomie en nemen meer risico’s. Dat gaat gepaard met respectloos, recalcitrant, grensverleggend en soms grensoverschrijdend pubergedrag.
Vooral met zichzelf en vrienden bezig
Toen mijn kinderen op de basisschool zaten, hadden vrienden. Maar dat was van een hele andere orde dan de vriendschappen die ze nu als pubers hebben. Al was het alleen maar omdat ik er toen nog redelijk zicht op had en de ouders al jaren kenden. De overstap van basisschool naar middelbare school heeft Bailey goed doorstaan. Ze heeft twee hechte vriendinnen waar ze veel tijd mee doorbrengt. Niet vergelijkbaar met de speelafspraakjes van vroeger. Ik merk bij beide dochters dat ze een behoefte hebben aan onderlinge verbondenheid met hun vriendinnen. Dat vertaalt zich door in hun kleedstijl maar ook naar hun hobby’s. Daarnaast verdiepen de vriendschappen zich. Drama trouwens ook. Groepsdruk en de invloed van vriendinnen neemt toe.
Ontploffen
In een huishouden waarvan het overgrote deel vrouw is, spelen hormonen altijd een belangrijke rol. Hoewel ik probeer om het niet vanuit een negatieve invalshoek te benaderen, kan ik gewoon niet om dit feit heen. In het puberbrein zijn de gebieden die helpen om emoties te reguleren nog niet goed ontwikkeld. Voeg daar hormonen, slaapgebrek en teveel prikkels aan toe en je kind kan onverwacht ontploffen. Op tijd naar bed kan helpen. Is het niet voor je tiener dan is het wel voor jou.
Risicogedrag en verleidingen
Het puberbrein is nog niet helemaal volgroeid. Daarom kunnen jongeren risico’s ook nog niet goed inschatten en is het moeilijker om weerstand te bieden aan verleidingen. In principe ben je geneigd om bepaald risicovol gedrag te voorkomen. Maar voor je puber is het belangrijk dat ze de ruimte krijgen om door schade en schande wijs te worden. Grote kans dat ze sneller leren als ze eens goed onderuit gaan dan wanneer je ze telkens beschermt.
Laat slapen en overdag sloom
Mijn pubers zijn overdag niet vooruit te branden. Het liefst brengen ze de hele dag door in bed. Met verschillende schermpjes binnen handbereik. Zo sloom als ze overdag zijn zo actief worden ze naarmate het later op de avond wordt. Ze zijn er kampioen in om hun bedtijd uit te stellen omdat ze niet moe zijn. En mijn gefoeter dat ze dan overdag actiever moeten zijn, heeft nog niet bijgedragen aan een verandering.
Voorlopig omarm ik het pubergedrag van mijn beide oudste dochters dan ook maar. Ooit gaat het over en tegen de tijd dat Chloé en Novan aan de beurt zijn. heb ik in elk geval al wat meer ervaring.
Handige Puberopvoedboeken
- Werkvormenboek voor het puberbrein Energize IV koop je hier
- Het enige echte eerlijke puberopvoedboek koop je hier
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?
No Comments