Schoolkind

10 Activiteiten voor kinderen om thuisonderwijs lockdown leuk te maken

15 maart 2020
wat te doen kind thuis coronavirus

De kogel is door de kerk: alle scholen, restaurants en horeca gaan dicht tot 6 april. Zit kind thuis door het coronavirus? Zoek je tips om je kind de komende tijd te vermaken zodat ze zich niet verveelt? Activiteiten die ook nog een beetje educatief zijn? Dan help ik je een stukje op weg met onderstaande lijst. Hierop staan een aantal leuke kinderactiviteiten en tips om je kinderen tijdens de lockdown te vermaken.

Aanvankelijk was het idee om de scholen open te houden. Maar met ouders die niet mochten werken terwijl kinderen wel naar school gingen werd de roep steeds sterker: sluit de scholen.

Lees ook: Coronavirus | 10 Tips voor thuisisolatie met kinderen

Scholen dicht tijdens lockdown

Vandaag nam het kabinet verregaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Scholen en kinderopvangcentra in heel Nederland gaan morgen niet open. Ook de horeca moet per direct haar deuren sluiten. De maatregelen blijven in ieder geval van kracht tot 6 april. Dat maakten de ministers Bruins en Slob vanavond bekend op de persconferentie.

Scholen en kinderdagverblijven blijven alleen open voor kinderen van ouders die in vitale beroepen werken. Denk dan bijvoorbeeld aan de zorg of bij de hulpdiensten. Zo kunnen deze ouders gewoon aan het werk blijven. Welke beroepen precies onder de noemer ‘vitaal’ vallen, lees je hier.

Lockdown Coronavirus; 10 Activiteiten voor kinderen

Nu mijn drie oudste kinderen tot 6 april thuis zitten vanwege het coronavirus heb ik een hele lijst met activiteiten en bezigheden opgesteld om deze lockdown door te komen. Kortom: wij hoeven ons niet te vervelen. Bovendien leren ze ook nog allerlei leuke dingen.

Leren Programmeren

Mind designer Robot programmeren

Door programmeren leren kinderen om dingen te maken. Dit staat bijvoorbeeld haaks op het lui achterover zitten met een schermpje. Programmeren is meer dan eindeloos consumeren. Kort samengevat: ze hoeven geen programmeur te worden maar ze ontwikkelen wel bepaalde vaardigheden. Er zijn verschillende apps en lespakketten verkrijgbaar waarmee je kinderen leren programmeren. Waardoor ze deze lockdown vaardigheden ontwikkelen zoals bijvoorbeeld ruimtelijk inzicht.

Programmeerspeelgoed

Thuisonderwijs

scholen dicht Coronavirus wat te doen

Hoe zorg je er voor dat die weken waarin je kind niet naar school gaat vanwege het coronavirus nuttig besteed worden? En zorg je er voor dat je kind niet een al te grote achterstand oploopt? Veel ouders zullen bezig moeten gaan met thuisonderwijs. Misschien krijg je huiswerk mee van school. Maar het kan ook even duren voordat school bijvoorbeeld een digitale leeromgeving of werkplek heeft ingericht. Om je toch wat op weg te helpen, heb je gelukkig op internet verschillende leerkrachten die je tips geven voor thuisonderwijs. Zo zijn er bijvoorbeeld websites waar je educatieve werkbladen vindt die je gemakkelijk kunt downloaden. Hieronder vind je een lijstje:

Educatieve lessen

Naast de website kun je natuurlijk ook zelf je eigen lessen vormgeven. Mits je voldoende informatie hebt en creatief genoeg bent. Met onderstaande websites vul je makkelijk educatieve lessen over de natuur geven. Leer je kinderen deze lockdown van alles over water of biologie.

Educatieve Apps

Educatieve websites

Bewegen met kinderen


Met al dat binnen zitten is het belangrijk dat je kinderen voldoende te bewegen. In onze dagindeling staat dat mijn kinderen ’s ochtends vroeg bewegen. Nu kan dat op Nederland in beweging. Maar mijn kinderen hebben een favoriet online fitness channel. Die van de Fitness Marshall. Met de kindvriendelijke dance workouts van Caleb beginnen we meteen opgewekt aan de dag.

Knutselen

Paashaasje knutselen met kinderen

Door het Coronavirus zou je bijna vergeten dat het in april ook al weer Pasen is. Zit je een paar weken thuis? Ga dan lekker actief bezig om je huis klaar te maken voor Pasen. Versier Paastakken, maak een paasmandje of denk al vast na over de Paasbrunch met deze lekker recepten. Nog eer inspiratie nodig?  Versier Paaseieren maak leuke Paasdecoratie, een paashaasje of Paaskrans. Geen zin om iets met het thema Passen te doen? Geen probleem! Probeer eens een van onderstaande knutselwerkjes.

Leesboeken en Luisterboeken

Waar is mijn noedelsoep boek review

Lezen is belangrijk voor kinderen. Het vergroot hun woordenschat, prikkelt de fantasie en ontspant. Er zijn verschillende mogelijkheden om digitaal boek te beluisteren of voor te lezen. De Online bibliotheek heeft zelfs extra gratis boeken toegevoegd. Deze zijn beschikbaar voor iedereen. Ook als je geen lid bent. Gewoon voor iedereen die de komende tijd binnen moet blijven vanwege het Coronavirus.

Nieuwe kapsels proberen

Drie weken lockdown? Dat is het perfecte moment om het haar van je dochter nu eindelijk eens creatief te leren vlechten. Op YouYube zijn er verschillende kanalen waar je kan leren om een watervalvlecht te maken. Of leer een 3 strengen opvlecht en 11 strengen vlecht maken. Heeft je kind een mooie bos  met black hair? Ook dan kan je op YouTube terecht voor verschillende haarroutines. En leuke creatieve kapsels of om een flat twist te leren maken.

Bakken & Koken

Maak_eenhoorn_cupcakes_GoodGirlsCompany

Is je kind dol op bakken of koken? Gebruik deze Coronavirus lockdown om een aantal nieuwe recepten te proberen. Betrek haar bij het maken van avondeten. Of stel samen een weekmenu op. Hieronder alvast een aantal recepten ter inspiratie.

Virtueel een dierentuin bezoeken

Mijn kinderen zijn dol op de dierentuin. Helaas is de Burgers’s Zoo gesloten. Dat heeft alles te maken met de lockdown. Gelukkig kun je op internet ook virtueel een bezoekje brengen aan de dierentuin. Hieronder vind je een lijstje met wereldwijde dierentuinen die je ook digitaal bezoeken kan.

Burgers’ Zoo

Bezoek de Burgers Zoo vanuit je woonkamer. Met een virtual reality bril kun je een bezoek brengen aan de Ocean en het kraamverblijf van het aardvarkenjong. Verder zijn er 360 graden video’s van de verschillende dierenverblijven zoals bijvoorbeeld die van de Pekari’s. Klik hier om te kijken.

San diego Zoo

Als eerste beginnen we met de San Diego Zoo.  Op de website van de San Diego kids Zoo vind je kleurplaten, video’s, knutselwerkjes en spelletjes. Daarnaast kun je kennismaken met alle dieren uit de dierentuin. Kort samengevat kun je met de website prima een les voor biologie vullen. Klik hier om een kijkje te nemen.

Montery Bay Aquarium

Montery Bay Aquarium is de tweede dierentuin of natuurpark. Met de verschillende webcams kan je live mee kijken als de dieren gevoed worden. Neem een kijkje bij de kwallen,

Een virtueel museumbezoek

Verschillende musea hebben hun digitale deuren geopend. Zo kun je de beste musea bezoeken van Londen tot aan Seoul

British museum Londen

In dit bijzondere museum kunnen bezoekers een virtuele toer maken langs Egyptische mummies, en de steen van Rosetta. Klik hier voor de tourguide.

Guggenheim Museum, New York

Met Google ’s Street View kunnen bezoekers over de beroemde trappen van het Guggenheim museum lopen zonder dat ze hier voor de deur uit hoeven. Bekijk het werk van beroemde impressionisten, postimpressionisten, moderne en hedendaagse kunst.

National Gallery of Art, Washington, D.C.

Dit beroemde Amerikaanse kunstmuseum heeft twee online tentoonstellingen die je via Google bekijken kan. De eerste is een tentoonstelling over Amerikaanse mode van 1740 tot 1895. Inclusief kleding uit het koloniale verleden. De tweede tentoonstelling is van de Nederlandse barokschilder Johannes Vermeer.

Musée d’Orsay, Paris

In dit museum kun je een digitale wandeling maken langs het werk van Franse kunstenaars die leefden tussen 1848 en 1914. Bekijk kunstwerken van Monet, Cézanne en Gauguin..

National Museum of Modern and Contemporary Art, Seoul

Een van Korea’s populairste musea kun je virtueel bezoeken vanaf elke plek ter wereld. Google ’s digitale tour neemt je mee langs 6 verdiepingen voor hedendaagse Koreaanse kunst en kunst van over de hele wereld.

Pergamon Museum, Berlin

Als een van Duitslands grootste musea heeft het Pergamon museum veel te bieden. Zelfs als je het niet fysiek bezoeken kan. In dit museum zijn verschillende historische kunstschatten te bewonderen waaronder Babylonische Isjtarpoort en natuurlijk het  Pergamon Altaar.

Rijksmuseum, Amsterdam

Ontdek de Gouden Eeuw van de Nederlandse schilderkunst met werken van Vermeer en Rembrandt. Met Google Street View kun je een geweldige tour maken door dit beroemde museum. Het voelt haast bijna alsof je er echt bent.

Van Gogh Museum, Amsterdam

Van Gogh is een van mijn favoriete schilders.  En met deze virtuele tour waan je je alsof je vlak voor de schilderijen staat. Bekijk meer dan 200 schilderijen, 500 tekeningen en 750 persoonlijke brieven.

The J. Paul Getty Museum, Los Angeles

In dit Californische museum vind je Europese kunst vanaf de 8ste eeuw. Bekijk via Google Streetview  de verzameling van schilderijen, tekeningen, beelden, en foto’s.

Uffizi Gallery, Florence

In deze kunstgalerij vind je de kunstcollectie van een van de meest beroemde Italiaanse families  de Medicis. Het gebouw werd ontworpen door Giorgio Vasari in 1560 speciaal voor Cosimo I de’Medici, Maar dankzij Google Streetview kan jij er nu ook rondlopen.

MASP, São Paulo

Het Museu de Arte de São Paulo is het eerste Museum van Moderne kunst in Brazilië. Door de manier waarop de kunstwerken zijn uitgestald lijkt het net alsof ze zweven. Maak een virtuele wandeling om dit met eigen ogen te zien.

National Museum van Anthropologie, Mexico City

Gebouwd in 1964 is dit museum opgedragen aan archeologie en geschiedenis van van Mexico voordat het ontdekt werd door de Spanjaarden. Er zijn 23 tentoonstellingsruimtes. Waaronder eentje over de Maya beschaving. Bekijk het hier. Er zijn nog honderden andere musea die je via Google Streetview bekijken kan. Kijk hier of er iets tussen zit voor jouw kinderen. En hier kan je verschillende openlucht musea en plekken vinden.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

Foto credits 1, 2

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]