Je had al genderneutraal en gendercreatief. En steeds vaker zie je sekseneutraal taalgebruik ontstaan. Het nieuwste modewoord dat we aan dat rijtje kunnen toevoegen is: theyby. De aanduiding voor een ‘het’ dat geen jongen of meisje is.
Dat hippe millenials naar een genderneutrale geslachtsaanduiding voor hun kroost zochten, is natuurlijk niet zo raar. Je kan wel zeggen dat je een baby hebt gekregen, maar dan volgt altijd onherroepelijk de vraag: “Wat is het?”. Met wat als in: tot welk geslacht behoort de nieuwe wereldburger?
Inhoud van dit blog
De geboorte van een theyby
Nu kon je natuurlijk altijd al wel ‘het’ zeggen. Maar een woord als ‘het’ klinkt natuurlijk toch wat minder aardig. Grote kans dat je net zoals ik een enge killer clown met rood haar voor je ziet die het op kinderen gemunt heeft. Daar wil je je prachtige kleine wereldwondertje natuurlijk niet mee associëren. Bovendien: nog niet zo lang geleden werd dit woord ‘het’ nog gebruikt voor mensen van wie je niet duidelijk kon zien wat ze waren. Was het nu een vrouwelijke man of mannelijke vrouw? Dilemma! Dus had je het over ‘het’. Nodeloos kwetsend maar het was niet anders. Social media voor collectieve verontwaardiging bestond toen nog niet. En mensen hadden te veel te doen om zich erover op te winden.
Millenial ouders
Maar dankzij de hele generatie Millenial ouders hebben we een paar nieuw zekerheden in ons leven:
- Elk krijsende peuter in supermarkt, vliegtuig of restaurant, is niet vervelend maar hoogsensitief
- Met een kind dat amper een woord kan zeggen, moet je de constructieve dialoog aangaan
- Een baby moet toestemming geven of je de luier verschonen mag want anders is er sprake van ongewenste toestanden #metoo
- Je kind opvoeden zonder dat daar een foto van op social media bestaat is onmogelijk
- Elk kind is minimaal hoogbegaafd
Je zou kunnen zeggen dat Millenial ouders de overtreffende trap zijn van jouw ouders en grootouders. En als deze generatie zich gaat voortplanten, is alles mogelijk en niks te bont.
Call me Maybe
Een hele lange tijd heb ik gedacht dat de gendercreatieve millanial ouder het vanzelf zat werd. Dat ze vanzelf minder behoefte zouden krijgen om aan de wereld te tonen dat ze ‘goed bezig’ zijn. Vechtend tegen oude systemen en jukken van weleer die ons onnodig tegenhouden. Maar daar lijkt het niet op. Waar het wel op lijkt is dat ze inderdaad steeds meer het spoor bijster zijn. Serieus, theyby?!
They verwijst bijna altijd naar een meervoud. Als je nu een tweeling krijgt en je noemt het en theyby dan snap ik het nog. Maar voor een enkelvoudig mensje? Serieus aan welke ernstige vorm van grootheidswaanzin lijd je dan? Grammaticaal klopt het gewoon van geen kanten. Geen enkel gendercreatief kind is zo’n special snowflake dat het met majesteitsmeervoud dient te worden aangesproken. Dus als je lekker creabea nieuwe woorden wilt verzinnen: houd dan op zijn minst de gramatica regels in ere. Noem zo’n gendercreatief kind dan een Iby. Of call me Maybe…
Wat vind jij van het woord theyby?
- Opvoedtrends 2018
- Verschil genderneutraal en gendercreatief
- Unassisted childbirth
- Zo voed je een mentaal sterk kind op
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
No Comments