Films & Series Geloof

Nu te zien op Netflix | The Shack van William Paul Young

8 februari 2019
The shack Netflix

Van de bestseller The Shack werden wereldwijd meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht. Het boek van William Paul Young dat in Nederland De uitnodiging heet, draaide vorig jaar in de bioscoop en is sinds kort te zien op Netflix.

Als het op christelijke films aankomt, ben ik nogal bevooroordeeld. Vanuit mijn jeugd weet ik dat de verhalen niet perse ijzersterk in elkaar zitten. En over het niveau van de meeste acteurs nog maar te zwijgen. Het mag dan wel om de diepere boodschap gaan, mijn oog wil ook wat. Maar The Shack gooit juist al deze clichés over boord. Met een A-list line up van acteurs zoals Sam Worthington, Octavia Spencer, Radha Mitchell, en Tim McGraw is er 1 ding duidelijk: deze film mikt niet op let go and let God… .

Trailer van The Shack

Het verhaal

Mackenzie (Sam Worthington) groeit op in een doorsnee Iers-Amerikaans gezin. Zijn vader is oudste in de plaatselijke kerk maar heeft losse handjes. Vooral wanneer hij gedronken heeft moeten Mack en zijn moeder letterlijk de klappen opvangen. Als Mack tijdens een kerkdienst vrijwillig naar voren komt en opbiecht dat hij spijt heeft dat hij zijn vader niet tegen kan houden zijn de rapen gaar. Zijn vader voelt zich voor schut gezet. Wat volgt is een heftige afranseling in de stromende regen. En Mack die besluit om gif in zijn vaders drinken te doen. Of de man hierdoor overlijdt, blijft in het midden.

We maken een sprong vooruit waarin we Mack zelf als vader zien. Gelukkig getrouwd en de trauma’s vanuit zijn verleden diep weggestopt. Hij heeft 3 schatten van kinderen en een hele lieve vrouw. Hoewel hij – door het misbruik in zijn opvoeding- worstelt met zijn eigen geloof probeert hij er het beste van te maken. Al ziet hij heel goed dat zijn geloof en vertrouwen in God compleet anders is dan dat van zijn eigen vrouw die God heel amicaal Papa noemt. Maar dan slaat het noodlot toe zijn jongste dochter wordt ontvoerd en vermoord. Alles wat Mack terugvindt, is haar rode jurkje in een verlaten hut. We zien dat deze gebeurtenis hele diepe sporen in het gezin achterlaat. Mack raakt het vertrouwen in God compleet kwijt. Zijn oudste dochter maakt zichzelf verwijten en  is getraumatiseerd. En Mack en zijn vrouw dreigen elkaar uit het oog te verliezen omdat Mack compleet in beslag wordt genomen door zijn eigen verdriet. Maar uit het niets ontvangt Mack een uitnodiging van Papa om met Hem een weekend door te brengen diezelfde hut.

Door de vrouwelijke kant van God te tonen, zie je ook het begripvolle, warme, geduldige karakter van God.

 The-Shack-de-uitnodiging-Paul-Young.jpg

Botsen met je Godsbeeld

Terwijl Mack in eerste instantie met veel tegenzin aan dit weekend begint, wordt al snel duidelijk dat dit weekend van levensbelang is. In the Shack ontmoet Mack namelijk God. En dat botst nogal met het godsbeeld van een witte man met een lange witte baard . Allereerst is God zelf een zwarte vrouw. Verder heb je Jezus, een timmerman met een overduidelijk uiterlijk uit het Midden Oosten. En als laatste heb je nog de Heilige Geest die geportretteerd wordt als een Aziatische vrouw: Sarayu.

Dat God er niet uitziet zoals wij vaak denken Hij eruit ziet, is verfrissend. Want laten we wel wezen: dat is natuurlijk ook maar door mensen bedacht. Maar dat God een vrouw is, is ook een hele mooie logische keuze. Door Macks traumatische ervaringen met zijn eigen vader is het lastig om God als Vader voor te stellen. Juist de vergelijking met zijn voormalige buurvrouw die zich als een liefdevolle moederkloek over Mack ontfermde wanneer hij als kind weer eens van huis wegliep, doet het goed. Door de vrouwelijke kant van God te tonen, zie je ook het begripvolle, warme, geduldige karakter van God. En dat komt daardoor echt binnen. De film laat heel mooi  de Drie-eenheid zien. Hoe het zich tot elkaar verhoudt en de eigenschappen van elk afzonderlijk.

The Shack op Netflix

The shack

The Shack is een metafoor en staat voor een plek die je het liefst vermijdt. Schrijver William Paul Young weet daar alles van. Als kind werd hij een lange tijd misbruikt op een kostschool voor kinderen van zendelingen. Zoiets als het misbruik in de katholieke kerk. En hij geeft aan dat er niks is dat zo’n vernietigende kracht heeft op de kinderziel.

De combinatie van de sprookjesachtige omgeving met het rauwe verdriet werkt bijna soort van helend. Of Mack nu met Jezus over het water rent, samen met Sarayu de chaos in de weelderige tuin te lijf gaat of in Gods aanwezigheid koekjes bakt. We kennen allemaal wel een plek waar tijd stilstaat en je een klein voorproefje krijgt van hemel op aarde.

Mooi aan The Shack vind ik dat het een goedkope antwoorden probeert te geven op het lijden.

De andere wang toekeren

Maar naast mooi is The Shack ook gewoon een keiharde confrontatie met het leven. En dan de vreselijk gruwelijk rauwe kant ervan. Het confronteert Mack en de kijker met het immense verdriet, schuld, rechtvaardigheid, gerechtigheid en vergeving. Want hoe ver gaat vergeving. Natuurlijk we citeren allemaal dat je de andere wang goed moet toekeren en “Wie zonder zonde is werpe de eerste steen. Maar wat als dit neerkomt op de moordenaar van je kind vergeven?

Mooi aan The Shack vind ik dat het een goedkope antwoorden probeert te geven op het lijden. De film is op zijn mooist als Mack pijnlijk rauw vragen, vertwijfeling en woede eruit gooit. Zoals de vraag waarom God niet ingrijpt als Hij goed is. Tegelijkertijd laat de film zien, dat dingen veel complexer zijn. Hoe bepaald destructief gedrag van generatie op generatie doorgaat en mensen maakt tot wie ze zijn. Zonder dat het daarmee de verantwoordelijkheid die een mens voor zijn daden heeft, bagatelliseert. Maar het maakt mensen meer menselijk. En God meer God… .

Leeftijd: vanaf 12 jaar

Ook leuk om te lezen:

Shack

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Lisette Kleiweg
  11 februari 2019 at 10:18

  Door je review ga ik hem toch maar kijken, normaal moet ik niets hebben van dat ‘opgeheven vingertje’ wat in bijna iedere christelijke film zit. M u v ‘ The sound of Music ‘ natuurlijk 😁😅

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger
 • ✨Jongensmama✨Voordat Novan er was zag ik dat dus echt niet gebeuren. Had ik er geen gevoel bij en om eerlijk te zijn was het gewoon niet mijn ding. Maar nu hij er is ben ik alleen maar verliefd 😍 Vind ik die stoere kleertjes te schattig en is het een sport om de luier te verwisselen zonder nat geplast te worden 😂😅. .
.
.
#geboortenieuws #baby #babyboy💙 #babyboy #nofilterneeded #blessed #newborn #mamablogger #mommylife #momblogger

Dit zijn wij!