Lifestyle

Is The Crown op Netflix de moeite waard om te kijken?

10 november 2016
the-crown-op-netflix-review_goodgirlscompany

Eindelijk is de langverwachte Netflix Original serie The Crown ook in Nederland te bekijken. Volgens de roddels heeft het eerste seizoen van deze serie meer dan € 110 miljoen gekost. Maar hey daar krijg je toch wat voor terug niet? Ik keek een paar aflevering en vond er wat van… .

Sinds een paar dagen staat The Crown tussen mijn Netflix tips. Ik heb er eerst een paar dagen omheen gedraaid, maar uiteindelijk op een regenachtige dag, besloot ik puur uit nieuwsgierigheid er eentje aan te klikken. En het bleef er niet bij eentje, maar er volgden er meer…niet omdat het moet maar omdat het kan.

The Crown op Netflix

Als het om de Britse Royals gaat, weet ik er eigenlijk maar bar weinig vanaf. Er was natuurlijk Diana. Prins Wiliam die vroeger een lekker ding was. Maar tegenwoordig door die terugtrekkende haargrens en dunner wordend haardos het aflegt tegen Harry. En dan heb je natuurlijk altijd nog Charles. De ietwat sullige troonopvolger die ooit de legendarische uitspraak deed dat hij Camilla’s tampon wilde zijn. Aaah *smelt*. Het is natuurlijk onwijs lief als de man van je dromen ook je binnenkant weet te waarderen. Maar meer diepgang dan dat, heeft mijn kennis over het Britse Koninklijk huis dus niet.

Hoewel ik belangrijke Britse werken bekeek zoals de Tudors (niet alles want daar heb ik geen geduld tijd voor), The Kings Speech, Mary, The Other Boleyn Girl en The Lord Of the Rings is er maar weinig blijven hangen. Tijd voor The Crown om hier iets aan te doen.

the-crown-netflix-review_goodgirlscompany

The Crown van Elizabeth

De pilot aflevering begint meteen lekker. Koning George die ergens op het toilet bloed staat op te hoesten. Ben je een verfent kijker van historische drama’s dan weet je dat dit het begin van het einde is. En ben je dat niet? Ook dan laat dit zich niet moeilijk raden. Uiteindelijk gaat de serie over de opvolger van Koning George; Elizabeth. Eén en één is twee zijn tijd is over dus weg er mee. Het eerste seizoen duurt 10 afleveringen dus we kunnen niet eeuwig stilstaan bij het lichaam van de koning dat langzaam aftakelt maar waarmee hij gewoon nog doorrookt. Dat zou de vaart er uit halen. En als er iets is waar The Crown het toch al niet van moet hebben dan is het tempo. Dat is totaal overschat. Allemachtig, wat duren sommige scènes ongemakkelijk lang en bijna 1 uur per aflevering is gewoon saai te veel van het goede. Ik trek dat echt slecht. Vooral als er niks gebeurt en je blijft kijken in de hoop dat er de volgende aflevering wél iets gebeurt.

The Crown versus Reign

Reign vond ik te doen omdat daar voldoende in gebeurde. Ja, er zaten draken van afleveringen bij die super onrealistisch en langdradig waren. Maar *zucht* de hoofdrolspelers Bash en Francis maakten alles weer goed. Was het saai? Dan kon je nog in elk geval je verstand op nul zetten en je voor de duizendste keer afvragen voor wie jij zou gaan.

Er is een ongeschreven regel die zegt dat als een serie saai is, de hoofdrolspelers in elk geval boeiend moeten zijn. Kijk en daar ontbreekt het bij The Crown aan. The Crown moet het hebben van bleke stijve Engelse mannen met grote neuzen en dito oren (klinkt dit dubbelzinnig? Zo bedoel ik het niet). Terugtrekkende haargrenzen en scruffy snorretjes. En. dat. 60. minuten. lang. Punt. Veeg me op! Veeg me op!
Dat aangevuld met lange getergde nietszeggende blikken. Camerawerk dat op gezichten inzoomt om suspense en gelaagde diepgang te creëren terwijl jij je afvraagt, “Eh…okay en nu?”. Toch kijk je zo 3 afleveringen weg. Alleen al omdat je hoopt dat de volgende aflevering boeiender is of in elk geval de vraag beantwoordt waarom dit zoveel miljoenen gekost moet hebben.

Dus ben jij een fan van bleke Engelsen die elkaar met getormenteerde blikken net iets te ongemakkelijk lang aankijken onder aanzwellende strijkmuziek die voor de nodige suspense moeten zorgen, maar meestal irritant aanwezig is? Dan is The Crown echt jouw ding.

En heb jij je al door een eerste aflevering geworsteld? Of vond je het zo boeiend dat het voorbij vloog?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  janine
  10 november 2016 at 18:01

  Reign hebben mijn vriend en ik in een week uitgezien, ik vond het een ontzettend leuke serie zo ook mijn vriend, wij wachten nu op een nieuw seizoen maar volgens mij komt die er niet. Ik zit nog steeds in twijfel of ik de serie een kans zal geven of niet haha

  • Reply
   Josan
   11 november 2016 at 06:58

   Aaah nog een Reign fan. Leuk, leuk leuk. Ja ik zit ook echt al een hele tijd te wachten op een vervolg. Vindt het zo irritant als een serie ergens halverwege stopt. Tja The Crown…men zegt dta het op den duur beter wordt. Ik zit nu in aflevering 4 (dus ja 4 uur van mijn leven verspild later) en ik ben nog steeds niet overtuigd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]