Museum Nederland Noord Holland Uitstapjes met kinderen video en vlogs

De Wondere Wereld van El Pintor bezoeken met kinderen

4 juni 2019
De Wondere Wereld van El Pintor Verzetsmuseum Amsterdam

In een tijd waarin reizen naar andere landen nog zeldzaam was, nam El Pintor kinderen al mee naar fantasierijke nieuwe werelden. Dat deed hij onder andere door verschillende  avontuurlijke kinderboeken. Maar ook nu nog kunnen kinderen kennismaken met de Wondere Wereld van El Pintor. In het Verzetsmuseum in Amsterdam. Stilzitten is er niet bij. Speel, bouw, kruip en teken je een weg door de tentoonstelling!

Wat is El Pintor?

El Pintor is het pseudoniem van de schrijversduo Jaap Kloots en Galinka Ehrenfest. Nadat zij elkaar op de Nieuwe Kunstschool in Amsterdam hadden ontmoet, trouwden ze in 1941. En runden samen de uitgeverij Corunda. Jaap was van Joodse afkomst en betrokken bij hulp aan onderduikers. Vanaf 1941 publiceerden onder de schuilnaam El Pintor verschillende kinderboeken. Deze geïllustreerde verhalen waren razend populair in Nederland. Ook werden ze op den duur zelfs in Duitsland verkocht! Met een deel van de opbrengst hielpen zij onderduikers.

Video

Klik hier als je de video niet goed kan zien

De schrijvers

Op 30 mei 1943 werd Jaap in Leiden opgepakt. Via de strafgevangenis in Scheveningen werd hij via  Westerbork naar vernietigingskamp Sobibor getransporteerd. Waar hij op 2 juli 1943 vermoord werd. Ook Galinka werd opgepakt. Terwijl ze hoogzwanger was, werd ze een week lang verhoord. Door het vertellen van een schijnverhaal, werd ze vrijgelaten. Daardoor overleefde ze de Tweede  Wereldoorlog. Tot 1946 ging ze met veel pijn en moeite door met het maken van de boeken van El Pintor. In totaal zijn er zeventien boeken verschenen. Waaronder:

 • 1941 – El Pintor’s toverboek van 1001 nacht
 • Het schilderijenboek, stadsgezichten, landschappen en stillevens samenstellen
 • 1942 – Flora bloemenstalletje: allerlei spelen met bloemen uit bos, veld en tuin, sloot, wei en duin
 • Rommel Jan
 • 1943 –  Matsa Boemi op de Tafelberg
 •  Wat Hassan zag
 • Kleurenboek om te kijken, om te kleuren, om te lezen, om te leren
 • Dierenparadijs: allerlei spelen met wilde dieren
 • Speelboek van Roodkapje, Duimeliesje, Assepoes
 • Eerste en Laatste

leukste musea voor kinderen in Amsterdam

Jaap Kloots Galinka Ehrenfest

De wondere wereld van El Pintor

Met hun boeken wilden Jaap en Galinka de fantasie van kinderen prikkelen. Ze stimuleren om zelf dingen te maken en bijzondere werelden te ontdekken. Deze gedachte staat ook centraal in de tentoonstelling. In de Wondere Wereld van El Pintor gaan kinderen samen met hun (groot) ouders op avontuur. Zo kunnen ze onder andere in het huis van El Pintor spelen, bouwen en tekenen.

Wat is El Pintor

Uitstapje verzetsmusem met kinderen

In de spiegelzaal  is verstoppertje spelen haast  onmogelijk. Verkleed je als een vis, kreeft of inktvis en voel je als een vis in het water. En er is een ruimte waar kinderen zandtaartjes kunnen bakken. Maar ook een kamer waar je op de muren mag tekenen. Vanaf 3 juni t/m 22 september 2019 kun je samen met je kinderen De wondere wereld van El Pintor bezoeken in Verzetsmuseum Amsterdam. Dit uitstapje is geschikt voor kinderen van 4 tot 10 jaar.

Tentoonstellling geschikt voor kinderen Verzetsmuseum Amsterdam

Onze ervaringen

Op 2 juni bezocht ik samen met mijn dochters de opening van de Wondere wereld van El Pintor in het Verzetsmuseum in Amsterdam. Terwijl buiten de mussen van het dak vielen, waren wij binnen in een andere wereld. Hier kregen kinderen een ballon. Dronken ze fruitige limonade uit de limonadebar en lieten hun gezicht schminken.

Rommel Jan helpen opruimen

Terwijl mijn kinderen door het deurtje in het huis van El Pintor kropen, leerde ik meer over de schrijvers. Het is juist deze mix van informatief en entertainment die de tentoonstelling een geslaagd uitstapje maken. Chloé die 4 is ontdekt de wereld om haar heen vooral door spelen. Terwijl de meeste musea dan als oplossing een schermpje bieden, komt dat hier dus niet aan te pas. In plaats daarvan kunnen kinderen gewoon ouderwets spelen.

De Wondere Wereld van El Pintor bezoeken met kinderen

 

Zoals zich verkleden als zeedier en dan zwemmen in een denkbeeldig zwembad. Maar de kracht van de Wondere wereld van El Pintor zit hem in dat ouders gestimuleerd worden om samen met hun kinderen te spelen. Bak taartjes met ze, maak een tekening, bouw samen een stad of voer een race tegen de klok terwijl jullie Rommel Jan helpen opruimen. Alles is mogelijk!

Zowel mijn vierjarige als 10 jarige dochter hebben zich heerlij vermaakt. En ja ook zij van 12 vond het stiekem best wel leuk! Meer informatie over de tentoonstelling vind je hier.

 

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]