Mama Opvoeding

Tanden poetsen bij je baby wanneer begin je?

2 februari 2016
tanden poetsen bij je baby-tandenpoetsen baby-GoodGirlscompany-tips voor tanden poetsen

Miss C heeft inmiddels 2 tandjes in haar onderkaak. Ze zijn nog niet helemaal door, maar ze kan er aardig hard mee bijten.Bovendien zijn ze heel handig om haar voedsel in kleinere stukjes te bijten. Recent moest ik met de andere twee naar de tandarts. Dit leek mij een goed moment om even te vragen wanneer je met tandenpoetsen bij je baby begint.

tandenpoetsen baby-tanden poetsen bij je baby-GoodGirlscompany-tips voor tanden poetsen

De meeste baby’s worden niet met tanden in hun mond geboren. Maar bij veel baby’s komen de eerste tandjes door wanneer ze tussen de 5 of 9 maanden oud zijn. Vaak zijn dit de twee tanden in de onderkaak. Ook wel centrale snijtanden genoemd. Deze worden dan binnen een paar maanden opgevolgd door de centrale snijtanden in de bovenkaak. Met een beetje geluk heeft je kindje tegen haar eerste verjaardag 4 tandjes. Maar dat kunnen er ook meer zijn omdat de laterale tanden (dat zijn de tandjes naast de snijtanden) vaak ook in rap tempo volgen. En natuurlijk is het ook mogelijk dat jouw baby tegen haar eerste verjaardag nog tandeloos door het leven gaat, want dit zijn gemiddelden.

Symptomen bij het krijgen van tandjes

Het krijgen van de eerste tandjes gaat meestal niet onopgemerkt aan je neus voorbij. Je kindje kan er aardig van uit haar doen zijn. Maar hoe erg het is of hoe lang het duurt is per kind verschillende. Miss G had er bijvoorbeeld weken last van. Maar aan miss C. gingen deze meeste symptomen gewoon voorbij. Van de een op de andere dag was er een tandje.

Maar kijk niet gek op als je kindje opeens:

 • slechter slaapt
 • koorts
 • niet wil eten ( omdat dit pijn doet)
 • op alles moet bijten,knagen, kauwen of zuigen
 • overmatig gaat kwijlen
 • huilerig is of sneller geïrriteerd
 • opgezwollen tandvlees heeft (soms is het tandjes zelfs al zichtbaar onder het tandvlees)
 • veel over har wangetjes wrijft of aan haar oren zit
 • luiers met een specifieke ontlastingsgeur

wanneer baby tanden poetsen-wanneer baby tandenpoetsen-GoodGirlscompany-tips voor tanden poetsen

Waarom is tanden poetsen bij je baby belangrijk?

Deze fase is even vervelend. Zowel voor je kindje als voor jou maar een (verkoelende) bijtring, zetpil of Dentinox deden bij ons altijd wonderen. Maar zodra het tandje is doorgekomen, is deze juist extra kwetsbaar. Dit komt omdat het glazuur van de tanden nog niet erg sterk is. Hierdoor zijn baby’s extra gevoelig voor het krijgen van gaatjes. Tot je baby 2 jaar is, is 1 keer per dag poetsen voldoende. Tegen de tweede verjaardag mag
je haar meenemen naar de tandarts.

Hoe moet je tanden poetsen van een baby?

Baby’s hoeven voor hun tweede levensjaar 1 keer per dag 2 minuten hun tanden te poetsen. En natuurlijk gelden ook voor baby’s de 3 b’s. Binnenkant, buitenkant en bovenkant. Wanneer je je baby bij je op schoot zet, is het handig om er voor te zorgen dat je voldoende licht hebt.

wanneer moet baby tanden poetsen-tandenpoetsen baby-GoodGirlscompany-tips voor tanden poetsen

Tips voor tanden poetsen bij baby’s en kleine kinderen

Maar vanuit het niets opeens tandenpoetsen is natuurlijk wel even een dingetje. Niet elk kind reageert hier even positief op. Het tandenborsteltje wegslaan, hoofdje wegdraaien of het op een huilen zetten, maakt het poetsen best wel uitdagend. Dus hoe poets je nu makkelijk de tanden van je baby? Mijn tandarts had een paar tips:

 • maak je kindje spelenderwijs vertrouwd met tandenpoetsen. Wij kochten ene tandenborsteltje waar ze ook gewoon op kan bijten. Ze zit er niet de hele dag mee in haar mond, maar kan er wel gewoon mee spelen en ontdekken en hoe dat voelt.
 • Maak van tandenpoetsen een vast ritueel. Kies er een vast moment voro uit. Wij poetsen de tandjes van Miss C voordat ze naar bed gaat. Dan kleden we haar om, verschonen haar luier en trekken haar een pyjama aan. Vervolgens poetsen we haar tanden terwijl ze op de commode ligt. Deze volgorde blijft hetzelfde en de plek ook. Daardoor wordt het voorspelbaar. Het hoort bij de avond routine voor het naar bed gaan.
 • Goed voorbeeld doet goed volgen. Laat zien dat jij ook je tanden poetst. Kleine kinderen vinden het vaak erg leuk om anderen te imiteren.
 • Laat je kindje bijvoorbeeld eerst zelf poetsen. Dan kan het spelenderwijs zelf even bezig zijn en poets jij het natuurlijk goed na.
 • Maak het tandenpoetsen leuk door te zingen of een verhaaltje te vertellen! Je hoeft geen nachtegaaltje te zijn om een leuk liedje te zingen onder het tandenpoetsen. Vertel een grappig verhaaltje. Of je kindje geluiden maken. Misschien vind ze het wel leuk om zelf even de tanden van haar knuffel te poetsen.
 • Zorg er voor dat je kindje bijvoorbeeld in een spiegeltje kan kijken zodat het ziet wat je aan het doen bent.
  Vertel wat je wegpoetst. Refereer bijvoorbeeld aan het avondeten dat je kindje heeft gegeten en wat je nu dus wegpoetst. Of de banaan die zij eerder die dag verorberd heeft.
 • Koop een baby tandenborstel. Deze is kleiner dan een volwassen tandenborstel waardoor je net iets beter overal bij kan.
 • Baby- en peutertandpasta. Er bestaat speciale tandpasta voor baby’s en peuters. Deze kan je gewoon bij je supermarkt of drogist vinden. Hier zit minder fluoride in.
 • En mocht dat alles geen succes zijn! Dan kan je ook met je vingers tanden poetsen. Dit kunnen zowel je eigen schone vingers zijn waarmee, maar ook een vingertandenborstel die je in de winkel koopt. Dit is een soort plastic. Dit is een soort plastic vingerhoedje waar je je vinger in stopt.

Liefs Josan

 

 

 

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

 • Reply
  volgmama
  2 februari 2016 at 20:58

  Zeker belangrijk om er vroeg mee te beginnen. Meestal poets ik eerst de tandjes van mijn dochter en daarna mag ze zelf poetsen..

 • Reply
  Elisabeth
  2 februari 2016 at 13:45

  Ik vind het dus echt zó lastig om Jim’s tanden te poetsen! Hij vindt het niet vervelend, maar hij snapt het niet dus laat het niet zo makkelijk toe. Ik ga die tips eens proberen vooral het spiegeltje en het verhaaltje. Misschien duwt hij dan niet steeds de tandenborstel weg.

  • Reply
   Josan
   2 februari 2016 at 19:46

   Oh dan is tandenpoetsen wel even een uitdaging. Hopelijk komt het enthousiasme vanzelf.

 • Reply
  Nicole Orriëns
  2 februari 2016 at 11:58

  Ik poetste altijd braaf hun tanden, maar vond het best een rotklusje moet ik bekennen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]