Opvoeding

Wanneer ga je nu eindelijk eens stoppen met borstvoeding?

28 april 2017
Wanneer-ga-je-nu-eindelijk-eens-stoppen-met-borstvoeding-GoodGirlsCompany

Wanneer ga je nu eindelijk eens stoppen met borstvoeding?  Als ik vertel dat ik mijn dreumes nog 2 keer per dag aan de borst heb, komen daar gemixte reacties op. Zo in het zicht van haar tweede verjaardag, wordt het wel tijd dat ik het afbouw. Ik wil haar toch niet voor eeuwig aan de borst hebben. Nee, toch?

Als iemand mij 2 jaar geleden had verteld dat ik de magische grens van 24 maanden borstvoeding geven zou halen, had ik haar voor gek verklaard. Na 2 dochters die vooral veel de fles zagen was ik niet bepaald een discipel van dit evangelie. De meeste mensen die mijn kennen zijn uiterst verbaasd want ”Ik vind jou nou echt niet zo’n type”.

Wat is een borstvoedingstype?

Nee, ik ben niet echt een borstvoedingstype. Je kan mij nu moeiteloos in het hokje met ‘langvoeders’ stoppen. Dat is het soort vrouw die haar kind langer dan 6 maanden aan de borst heeft. Meestal is ze ook een beetje alternatief. ( lees, houten speelgoed, biologisch voedsel en natuurlijke verzorgingsproducten). En haar kroost gaat niet naar het reguliere onderwijs maar als het kan naar een vrije school. Ik ga je niet verstellen achter hoeveel van deze punten ik een vinkje kan zetten. Wel is het zo dat ik tot de geboorte van mijn jongste dochter voornamelijk positieve ervaringen met kunstvoeding had. Vandaar dat het ook niet meteen in op mijn lijstje met keuzemogelijkheden stond.

Stoppen-met-borstvoeding-GoodGirlsCompany

24 maanden borstvoeding

Ik begon redelijk blanco aan dit avontuur. Ik had niet echt een goed beeld van wat ik verwachten kon. Waar het schip al dan wel of niet strandt en wat de obstakels zijn die je onderweg tegenkomt. Ik leerde het belang van een goed kolfapparaat waarderen en hoe belangrijk het is om rolmodellen om je heen te hebben aan wie jij je kan optrekken. Om nog maar even op de hierboven genoemde schets van ‘borstvoedingstype’ uit te komen. Als dat mijn enige referentiekader geweest zou zijn, zou ik zijn afgehaakt want inderdaad ik ben niet zo’n type. Met bepaalde dingen kan ik mee uit de voeten, maar er zijn ook genoeg dingen die eronder vallen waarvan ik jeuk krijg en ternauwernood de reflex om met mijn ogen te draaien en in de lach te schieten kan onderdrukken.

Mijn mijlpaal van 24 maanden is vooral te danken aan geluk. Okay ik zal eerlijk zijn; ik kreeg een kind dat kunstvoeding weigerde. Tuurlijk heb ik het een keer gekocht. Dat was toen ik in een enorme melkproductie dip zat en zelf ook ziek was. Leek me handig. Maar aangezien ik in onze plaatselijke supermarkt waarschijnlijk makkelijker soft drugs kan kopen dan een blik melkpoeder, was ik er snel klaar mee. Ik weiger om mijn naam, postcode en legitimatie te laten zijn voor wat flesvoeding. Sorrynotsorry.

Wanneer ga je nu eindelijk eens stoppen met borstvoeding?

Vandaar dat doorgaan niet een kwestie was van een diepe overtuiging of iets waarop je kan zeggen ‘Respect hoor’. Ik wist gewoon wat het alternatief was. Als ik eerlijk ben toen ze vast voedsel ging eten, werd het steeds makkelijker. Misschien wel te makkelijk. Want dat is wat het nu is. Dreumes trekt tegenwoordig zelf aan mijn T-shirt om haar Drie Druppels warme melk op te eisen.

Ik grap altijd dat het nog zoveel is. De weelderige boezem van weleer die door stuwing op knappen stond is namelijk al lang verdwenen. Borstvoeding is een beetje ons momentje. Half slaperig aan het begin van de dag. En het warme knuffelmomentje voor het slapengaan. Zolang mijn dochtertje blij is met haar Drie Druppels ga ik daar niet moeilijk over doen. Het kost me niks. En mensen die zich zorgen maken; voordat ze 18 is, is ze vast wel een keer gestopt.

Wanneer ben jij gestopt met borstvoeding?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Lori (Mama's Jungle)
  2 mei 2017 at 23:57

  Leuk om te lezen, Josan. Fijn, goed, leuk, handig :p maar dat zegt een “borstvoedingstype” 😉 Die ook heus wel eens een flesje geeft, trouwens. Maarre.. legetimatie voor kunstvoeding? Huh

 • Reply
  desiree
  28 april 2017 at 20:46

  Mijn oudste heb ik van het begin gemixt gegeven en borst en fles(ziekenhuis dacht dat als je een (spoed) keizersnee hebt gehad het te lang duurt voor de productie op gang komt (wat al 10 weken op gang was) en gaven zoon lief de fles) dit heb ik tot 3 maanden goed volgehouden toen moest ik werken en liep het heel snel terug. Bij de jongste heeft mijn man de ziekenhuismedewerkers gezegd dat ik borstvoeding wou geven, en heb ik dus van het begin kunnen geven, hij is nou bijna 11 maanden en wil geen fles… Er zijn momenten dat ik wil stoppen (nu hij verkouden is komt hij snachts elk uur, super vermoeiend) maar vind het ook wel heel makkelijk niet hoeven opstaan fles warm maken etc.

 • Reply
  Leonie van Mil
  28 april 2017 at 14:17

  Ik ben gestopt toen ik weer ging werken. ’s nachts heb ik nog gevoed tot 6 maanden. Totdat ik zijn speen werd. En hij ieder uur kwam. Flesvoeding reageerde hij eerst slecht op. Hij bleek last te hebben van koemelk allergie. Toen ik overstapte op geitenmelk ging het goed.

 • Reply
  Annemiek Visser
  28 april 2017 at 10:24

  Ik ben helaas gestopt toen mijn zoontje 10 dagen jong was, het kon niet anders. Ik vindt het knap dat je zo lang hebt kunnen voeden. Ach die ochtend en avond slok, dat is toch heerlijk intiem. Hetzelfde als lekker knuffelen met je kleine en dat doen wij ook. Zoonlief is nu bijna 4 jaar en geniet van ’s morgen knuffelen bij ons in het bed. ’s Nachts als hij op het potje geweest is doet hij dat ook, dat helpt net om hem weer lekker diep in slaap te krijgen.

 • Reply
  Marian Zw
  28 april 2017 at 09:40

  Hoe herkenbaar! Na twee flessenkindjes kreeg ik ook nog twee kindjes die alleen maar de borst wilden. Fles werd geweigerd. Ook als daar bv in zat. En ja ik heb ook langer dan 2 jaar gevoed. Inderdaad, de laatste drie druppels….maar heb er ook warme herinneringen aan. Was het dan allemaal koek en ei? Nee! Ook ik kreeg borstontsteking, had flinke dips in de productie. Zat de huilen dat m’n kind niet genoeg voeding kreeg…. maar inmiddels zijn ze 5 en 7 en groot en sterk geworden op de borstvoeding.

 • Reply
  Jikke
  28 april 2017 at 08:44

  Ik voel me ook geen langvoedster als ik jouw beschrijving zo lees ?
  Toch hebben beide kinderen lang borstvoeding gehad. Oudste 32 maanden. Jongste is een paar maanden geleden gestopt. Idd nog voor haar achttiende verjaardag ?
  Ik herken veel in de momentjes die jij beschrijft. Samen wakker worden en dan ff een slokje. Gezellige momentjes.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]