Kerst

Dit is het stomste kerstpakket ooit

2 december 2017
stomste kerstpakket ooit-GoodGirlsCompany

Het is december dus de tijd dat je baas je aan het eind van de maand weer blij maakt met een kerstpakket. Of niet. Deze keer gaan we het niet hebben over het perfecte kerstpakket. Ik vroeg lezers wat hun ergste kerstpakket ooit was en kwam tot verrassende conclusies.

In de begindagen van mijn carrière was ik ooit verantwoordelijk voor het aanschaffen van een kerspakket. Spannend, want medewerkers kunnen opknappen of afknappen op de inhoud van hun kerstpakket. En ik wilde er liever niet voor zorgen dat mijn naam in verband gebracht werd met het stomste kerstpakket ooit.

Voorwaarden voor het perfecte kerstpakket

Gelukkig hoef je kerstpakketten nooit alleen aan te schaffen. Iedereen vind er wel wat van en aarzelt niet om dat duidelijk te maken. De elitaire directeur die ‘iets kunstzinnigs‘ wilde. De praktische medewerker 3 deuren verder die ‘zelf wilde kiezen’. De Millennial die iets van zingeving wil.  De family minded medewerker die een ouderwets pakket wil dat de kinderen kunnen uitpakken. Uiteindelijk lukte het me om aan al deze wensen te voldoen. Er zat iets van Oxfam Novib in waarmee ze een kip, geit of koe konden adopteren. Er zat een bon in voor een gift shop. Het had etenswaren zoals toastjes, nootjes en paté. En last but not least ook een kunstzinnig schilderijtje. Ja, als het budget groots is, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Ook wanneer je mogelijkheden en budget niet eindeloos zijn, kan je medewerkers een mooi kerstpakket geven. Zij zien het krijgen ervan toch als een stukje waardering na een heel jaar hard werken. Maar de tijden dat men blij is met alles zijn voorbij: het moet leuk, nuttig en oprecht zijn. Op goedkope prullaria zit een medewerker ook anno 2017 echt niet te wachten.

Dit is het stomste kerstpakket ooit

Mijn stomste kerstpakket ooit

Bij mijn opeena laatste werkgever was dat anders. Zij hadden het idee opgevat om tijdens een soort kerstmarkt een bonnenboekje uit te delen. Met deze bonnen kon je zelf bij winkels in het dorp wat halen. Leuk in theorie. De praktijk was alleen minder. Waarom?

 1. Allereerst viel het bedrag tegen. Het was iets van 25 euro.
 2. De selectie van deelnemende winkels was erg beperkt.
 3. Ik knap af op het idee dat ik na werktijd een dorp/stad in moet van een plaatst waar ik alleen maar werk. Geen binding mee heb en ook niks ken.
 4. De datum tot wanneer je de bonnen kon besteden was te beperkt. Of ik moest vlak voor de kerstvakantie het wildvreemde dorp in (alsof ik niks anders te doen heb) of tijdens (wederom alsof ik niks beters te doen heb).

Uiteindelijk koos ik er voor om de bon in te wisselen bij de plaatselijke boekwinkel. Ik vind lezen best leuk als ik tijd heb. Beetje jammer dat het zo’n elitaire boekwinkel was waar je dus niet de standaard leuke literatuur kan kopen. Yep, slechtste kerstpakket ooit. Gelukkig vielen mijn ervaringen mee vergeleken bij die van lezers. Lees en lach mee…

De logo-fiel

Jaccomijne :“Een tas 1x big shopper 1x mini tasje met logo van het bedrijf, een kalender met logo/alle blzs van het bedrijf ,setje kerstkaarten met reclame erop van het bedrijf. ieder jaar iets, dus niet alles in 1 pakket voor de duidelijkheid. Ach ja, gegeven paard mag je niet in de bek kijken en ze denken en doen moeite om het te versturen/langs brengen.”

Lelijke handdoek

Astrid: “In mijn tijd dat ik1.5 jaar voor uitzendbureau werkte, en wij met kerst een grote doos kregen.. met daarin een grote rode handdoek.. waarop met koeienletters stond ADECCO .. was een lelijke handdoek”

Sociale werkplaats

Rianne: “Het gaat niet om mijn kerstpakket maar dat van mijn man. Heel goed bedoeld van werkgever kreeg hij een kerstpakketje met producten gemaakt door sociale werkplaats. Inhoud een kaars van bijenwas die je niet kon aansteken omdat het geen lont had. Een fotolijst met een giraf erin gebrand. Super voor op een babykamer maar die hadden wij niet in huis. twee waxinelichtjeshouders waarvan er 1 al gebroken was. En nog een paar zelf gemaakte producten door de mensen daar. Goed doel om te steunen. Maar om dit als werkgever aan werknemer te geven als blijk van waardering te geven, dan had dat beter anders gekund. Fles wijn voor werknemer en donatie voor werkplaats was beter geweest”

Verkeerde naam

Yvonne: “Mijn stomste kerstpakket was een filmpakket wat op zich leuk was maar er zat ook een klein handdoekje bij. De bedoeling was dat het zo’n Hollywoodster was met je naam erop. Bij mij zat hij er niet in, zou nagestuurd worden, staat mijn naam er in spiegelbeeld op.”

De vage gadgets

Kimberley: “Een grote koffiebus die gebruikt kon worden als krukje (met kussentje) in het kader van een gezond nieuw jaar met daarin een hartslagmeter, springtouw, bidon, mp3 speler, en korting op sportschool. Helaas was alles binnen no time stuk”

Sylvia: “Een golfset en picknickmand in 1 Tsja…het was een komisch stukje vakmanschap. Maar uiteindelijk staat het in de hoek van de zolder te verstoffen”

Drank maakt meer kapot

Anja: “In mijn stomste kerstpakket met drie flessen wijn, voor personeel dat grotendeels bestond uit mensen die jonger dan 18 waren, niet dronken (o.a. moslims) en geen behoefte hadden aan drie flessen drank.”

Ling: “ Een wijnpakket terwijl ik geen druppel drink.”

Fam: ” Ik werkte toen in de verslavingszorg (afkickcentrum voor drank en drugs) en wat kregen wij cadeau een doos met wijnflessen erop. En in de doos zat: alles voor een gezellige avond, zoals wijn, chips, borrelhapjes, wijnglazen, etc Voor ons niet erg, maar wel voor de mensen die daar woonde (die aan het afkicken waren). Hoe kun je zoiets verzinnen??!”

Slechte voedselkerstpakketen

Kelly: “Ik houd sowieso niet van die echte (voedsel) kerstpakketten… Bij mijn 1e fulltime baan waren ze sowieso krenterig… echt van die cheap ass kerstpakketjes met van die dingen die nooit worden gegeten… Vieze dropjes, mini soepstengels… je kent t wel ?. Eigenlijk gewoon zonde van het geld!!”

Vergeten

Kim: “Ik heb 1x helemaal geen kerstpakket gekregen. Dat jaar zijn ze ook mijn verjaardag vergeten… .”

Anouk: “Mijn slechtste kerstpakket ooit was: ik kreeg er geen… Ik werkte al een jaar of vijf bij een slijterij, kreeg een andere baan maar werkte ondertussen óók nog bij die slijterij als invaller. Er waren zelfs nog hulpkrachten die wel een kerstpakket kregen, terwijl ze mij waren vergeten. Die hulpkrachten werkten niet met kerst en oud & nieuw, terwijl ik er wel stond… Stom genoeg nooit iets van durven zeggen”

Eh, okay…

Roshanie: “ Ik kreeg een boek, religieus erfgoed, oude kerken in de Ommelanden…

Twee voor de prijs van één

Jenneke: ”Mijn tweelingzusje en ik werkte zo een ruim 30 jaar geleden in een champignonkwekerij. Iedereen kreeg een kerstpakket en wij moesten hem delen omdat we tweeling waren!!!!! We hebben ervoor bedankt. Niets meegenomen.”

Sigaar uit eigen doos

Marange: “ Omg…ik weet het nog! Het was een briefje met daarin geschreven; een donatie is in jouw naam gedaan naar verschillende goede doelen. Uhmmmm tja….we wisten niet eens naar welke goede doelen. Worse one ever!!!”

Lutske: “Ik werkte bij een slijterij en kreeg… een cadeaubon van, jawel, de slijterij. Over een sigaar uit eigen doos gesproken. En dan ook nog eens een bedrag dat je bij een echt lekker drankje/mooie fles wijn nog moest bijleggen ook!”

Debby: “ Een cadeaubon te besteden in eigen winkel t.w.v 25 euro, waar je niet echt een leuk kledingstuk van kon kopen, je kon ook kiezen om de helft of alles aan het goede doel te schenken

Eleonora: ” Een jas met het bedrijfslogo. Waarvan verwacht werd dat we hem buiten de werktijden droegen en juist niet op of naar t werk.. geweldig.. not.”

Krenterigheid kent geen tijd

Wilma: “Fleece handschoenen, die mij -tig maten te groot waren (waren zelfs te groot voor mijn man), een bijpassende “muts”, een pakje chocolade-poeder (voor chocomelk te maken) en een spuitbusje slagroom. Gaat natuurlijk om het gebaar, maar vond het, om eerlijk te zijn, niks.”

Christa: “Wat dacht van je van:  dit jaar geven we geen kerstpakketten want er is geen geld voor. En vervolgens de meest nutteloze aankopen doen”

Lydia: “Mijn slechtste ooit. Dat was alleen maar een brief van de directie dat er dat jaar geen kerstpakketten werden gegeven omdat er geen budget voor was…”

Kelly: “Mijn man kreeg een keer een vvv bon van 7.50. Daar werk je dan een jaar hard voor…”

Weekendje weg

Ilse: “Oh die van mijn man ook wel grappig. Een weekendje weg pakket. Met een tas en eten en een gids voor een weekendje weg. Maar geen weekendje weg”

Waarom een stom kerstpakket leuk is… .

Veel medewerkers zien een kerstpakket toch als een mooi gebaar en een blijk van waardering. Met bovenstaande situaties scoor je geen punten. Toch is een slecht kerstpakket

 • Het verbroedert. Mensen reageerden op elkaars voorbeelden. Herkenden zich in bepaalde situaties of hadden om hetzelfde lelijke kerstpakket gekregen.
 • Hilariteit alom. Wat heb ik gelachen om de verschillende voorbeelden.
 • Leuke anekdote voor later. Yep iedereen weet nog precies om welke werkgever het ging. Zelfs nu nog vele jaren later. We zijn inmiddels al van baan gewisseld maar het kerstpakket is ons bij gebleven.

voorwaarden perfecte kerstpakket- GoodGirlsCompany

Kerstpakket als blijk van waardering

Tussen alle hilarische reacties van slechte kerstpakket zat ook een mooie van Emmy. En om het toch positief af te sluiten, eindig ik met die van haar.

Emmy “Een kerstpakket is uiteindelijk bedoeld als een vorm van extra waardering toch? In een organisatie waar ik ooit werkte kregen we in (naast een overigens altijd mooi ‘kunst’-cadeau) een persoonlijke brief van onze leidinggevende. Daarin werd het afgelopen jaar doorgenomen, ook op persoonlijk vlak, en werd beschreven hoe groot jouw belang voor de organisatie was.. Ik heb dat altijd heel fijn gevonden, dat je leidinggevende daar de tijd voor nam, en dat je in woorden gevangen de persoonlijke betrokkenheid mocht ervaren! Veel meer waard inderdaad dan een centraal ingekocht standaard pakket.”

Ook leuk om te lezen:

Wat was jouw slechtste kerstpakket ooit?

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

kerstcadeautje en kerstcadeautjes uitpakken via Shutterstock

 • Reply
  Lotte
  24 december 2018 at 08:15

  Toen ik net afgestudeerd was, bij mijn eerste baan… Eerste keer een afgeknipte kerstkaart ( jaja, erg handig dat hergebruik) met een minibeertje voor in de kerstboom. Het tweede jaar werd ik precies op de kop af met 100gr. schepdropjes naar huis gestuurd….
  Gelukkig werd het daarna beter, hoewel het pakket met tas, paraplu, fleeceplaid bedrukt met logo vh bedrijf nou niet echt hetgeen is waar ik blij van wordt… De laatste jaren is het een keuzecadeau; eigenlijk ideaal: iemand die een traditioneel pakket wil kan dat bestellen, iemand die wijn wil kan dat bestellen en voor de rest zijn er veel keuzes om tussen te kiezen: van sieraden tot speelgoed en als je het echt niet weet een boekenbon of een goed doel! Het is best lastig om iedereen tevreden te stellen, uiteindelijk gaat het om de waardering…

 • Reply
  Marian
  24 december 2018 at 06:48

  Dat je werkgever even naar de supermarkt aan de overkant loopt en en paar boodschappenin een kartonnen doosje gooit…..alsjeblieft je kerstpakket!

 • Reply
  Linda
  18 mei 2018 at 23:43

  Achja, hele team een kraslot! En vervolgens er pas aan denken dat ruim de helft van het personeel minderjarig is.

 • Reply
  sanne
  4 december 2017 at 18:57

  Ach die kerstpakketten zo herkenbaar. Ik hecht er eigenlijk niet zoveel waarde aan. Zolang mijn vrienden en familie maar een cadeautje geven is het goed voor mij. 😉

 • Reply
  Iris
  4 december 2017 at 12:48

  Ik heb ooit een bijbaantje gehad waarbij ze onderscheid maakten tussen de zaterdagkrachten en het ‘vaste personeel’. Ik werkte daar 6 jaar, elke zaterdag, koopavond, koopzondag en in de schoolvakanties. Gemiddeld meer dan een parttimer. En het verschil tussen het zaterdagkerstpakket en het vaste kerstpakket was groot, heel groot (lees bidon met handdoek vs gouden armband)

  • Reply
   Josan
   4 december 2017 at 17:00

   Dat is echt asociaal! Ik schrik hier echt van hoor nadat je je 6 jaar zo goed hebt ingezet.

 • Reply
  Melissa
  3 december 2017 at 22:52

  Ik heb ook echt een hekel aan alles met het logo van je bedrijf op. Vreselijk!

 • Reply
  Leonie
  2 december 2017 at 21:37

  Bij een van mijn stages hadden ze dat zo leuk gedaan! Dat was op een grote school (mbo) met veel personeel dus, en stagiairs waren ook uitgenodigd. De lessen aan het eind van de dag vielen uit en dan verzamelde iedereen in de hal. Studenten deelden aan iedereen een bepaald aantal muntjes uit en dan hadden lokale bedrijven en goede doelen kraampjes opgezet waar je je kerstpakket kon samenstellen. Het was tegelijkertijd een soort personeels kerstborrel vlak voor de kerstvakantie, met consumpties en muziek enzo. Superleuk, maar het werkt natuurlijk alleen als je zoveel personeel hebt dat de bedrijven er ook wat aan hebben.

  Bij een van mijn vorige werkgevers deden ze geen kerstpakket maar een sinterklaasfeest, compleet met sint en pieten die werknemers voor schut zetten. Altijd hilarisch, zelfs als je zelf de lul was. En er was geen kind bij hoor 🙂 Was zo gezellig altijd, geen idee meer wat er in die pakjes zat maar die bijeenkomsten vergeet ik niet meer!

 • Reply
  Lisanne Bons
  2 december 2017 at 21:05

  Mijn manager dacht een keer creatief voor iedere medewerker een symbolisch cadeau te kopen. Ik lag op dat moment in scheiding en dat was echt een ramp scheiding. Ik kreeg een dvd serie over survival. Je kent ze wel van die stoere mannen die niet meer dan met een zakmes en een tent zeil in de jungle kunnen overleven. Echt…..wat een misser was dat!!!

 • Reply
  Marian Zwarts
  2 december 2017 at 14:09

  Hahaik heb er ook nog een….een doosje van geleverde spullen leegmaken…even anar de supermarkt aan de overkant lopen. Daar wat blikjes en zogenaamd kerstvoer inslaan, in de doos doen, en voila mijn kerstpakket

 • Reply
  Manon
  2 december 2017 at 13:12

  Bij mijn vorige werk kregen wij echt een leuk kerstpakket maar bij huidige werk alleen een taaie stol hahaha

 • Reply
  nicole orriens
  2 december 2017 at 12:24

  LOL. Ik vind het leuk dat een stom kerstpakket toch nog zoveel positieve effecten heeft : )

 • Reply
  Nathalie - Volgmama
  2 december 2017 at 10:35

  Hilarisch, ik ga helemaal stuk. Ik heb eigenlijk nooit een slecht kerstpakket gehad. Leuke blog dit!

 • Reply
  Yvonne
  2 december 2017 at 10:19

  Wat een leuk artikel heb je ervan gemaakt Josan! Zat op fb al mee te lezen en heb eigenlijk ( gelukkig) geen soortgelijke ervaring. Eigenlijk altijd leuke pakketten gehad.

 • Reply
  Linda Meester
  2 december 2017 at 09:24

  Tja, werkgevers proberen wat uit. Ik werkte in de tijd van de thema pakketten met serviesgoed dat ongebruikt achterin een keukenkastje verdween als een chocolade fondue

 • Reply
  Mirjam
  2 december 2017 at 08:59

  Geweldig blog, heel herkenbaar. Vroeger kregen wij altijd een standaard doos met eten. Leuk dat we iets kregen, maar de inhoud de doos viel altijd tegen. Vond het altijd zonde van het geld. Mijn man krijgt altijd een leuk pakket met producten van bedrijven/mensen uit het dorp. Veel leuker.

  • Reply
   Josan
   2 december 2017 at 09:02

   Ja, die voedselpakketten zijn een beetje gedateerd. Ik heb altijd het idee dat ze daar in stoppen wat de supermarkt afgelopen jaar niet kon verkopen. Zo’n streekgebonden kerstpakket klinkt dan wel weer leuk.

 • Reply
  Tania
  2 december 2017 at 08:52

  Denk niet dat dit in Belgie gedaan wordt. Althans ik heb er nog nooit van gehoor. Maar als ik het zo lees heb ik liever niets dan een stomme prul of zo

  • Reply
   Josan
   2 december 2017 at 09:00

   Oh ik dacht dat het een wereldijs fenomeen was. Meestal had ik hele leuke maar er zitten wel eens rotte appels tussen

 • Reply
  Jamey
  2 december 2017 at 08:47

  Ik heb ook zon hekel aan die slechte kerstpakketten. Maar toch, nu als zzper krijg je niks haha

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]